۷ تیر ۱۴۰۰، ۱۶:۰۱
کد خبرنگار: 5196
کد خبر: 84385173
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

ارتقای سطح سلامت دام در قزوین با اجرای طرح‌های دامپزشکی

قزوین - ایرنا - تولیدات محصولات دامی قزوین با توجه به ظرفیت‌های ایجاد شده و ارتقای سطح سلامت آن با اجرای طرح‌های مختلف دامپزشکی از جمله اهداف مهم در راه توسعه کمی و کیفی محصولات دامی استان بوده است.

به گزارش ایرنا، بدون شک فعالیت، تولید و سلامت واحدهای دامی نقشی سازنده و اساسی در تامین امنیت غذایی جامعه، به عنوان یکی از معیارهای مهم توسعه انسانی برعهده دارد و در عین حال نیز همواره این موضوع محور مهم توسعه کشورها در برابر انواع تهدیدات داخلی و خارجی نیز به شمار رفته است.

هرچند در سند چشم انداز ۱۴۰۴ تاکید بر رفع محرومیت از هر نوع تغذیه و ایجاد امنیت غذایی سالم طی دهه‌های گذشته که از سوی دولت‌ها به طور مکرر در برنامه ریزی‌ها مورد توجه قرار گرفته اما کشور ما همچنان تا رسیدن به نقطه مطلوب این موضوع فاصله دارد. 

با این وجود، اما قزوین به دلیل وجود دامداری‌های صنعتی و فعالیت گسترده آنان باعث شده تا این منطقه به یکی از قطب‌های مهم تولید محصولات دامی کشور تبدیل شود تا جایی که با دارا بود ظرفیت‌های مناسب این حوزه در جهت حرفه دامداری و دامپروری، امروزه به یکی از پیشروترین استان‌های کشور تبدیل شده است. 

دسترسی آسان به بازار پرمصرف تهران و کنترل انتقال و سرایت بیماری‌های مشترک بین دام و انسان از جمله تب کریمه کنگو، تب مالت و سل از جمله ویژگی‌های مهم استان قزوین در حوزه اهمیت دادن به محصولات دامی و یا حتی غیردامی به لحاظ اقتصادی محسوب می‌شود.

ارتقای سطح سلامت دام در قزوین با اجرای طرح‌های دامپزشکی

اقدامات اداره کل دامپزشکی در خصوص سلامت محصولات دامی 

مدیرکل اداره دامپزشکی استان قزوین در این رابطه به خبرنگار ایرنا با اشاره به اقدامات صورت گرفته در خصوص دام‌های سبک در کشتارگاه‌های صنعتی، گفت: سال گذشته بالغ بر ۱۲۷ هزار و ۶۱۷ راس گوسفند در استان کشتار شد که از این تعداد ۱۲۶ هزار و ۹۸۹ راس در سلامت کامل بودند و ۱۱ هزار و ۵۸۲  راس بز نیز طی این مدت کشتار شده که از این بین نیز ۱۱ هزار و ۵۶۱ راس آن سالم بود.  

دکتر حمید زینالی تصریح کرد: در سال ۹۹ همچنین اقدامات قابل توجهی در خصوص سلامت دام‌های سنگین نیز صورت گرفت تا جایی که بازرسان بهداشتی ۴۹ هزار و ۶۷۹ راس گاو را قبل و بعد کشتار مورد بررسی قرار داده که از این تعداد ۴۸ هزار و ۸۷۸ راس سالم و فاقد بیماری تشخیص داده شد.  

وی با اشاره به اینکه در استان قزوین و در هر ساعت حدود چهار هزار قطعه طیور کشتار می‌شود، تاکید کرد: سال گذشته ۱۲ میلیارد و ۹۶۰ هزار و ۴۹۴ قطعه کشتار طیور در استان صورت گرفت که ۱۲ میلیارد و ۸۷۴ هزار و ۸۳۵ قطعه آن در سلامت کامل و عاری از هرگونه بیماری بودند.  

زینالی همچنین در خصوص همسان سازی عملیات افزایش موارد ارزیابی خطر فراورده‌های خام دامی و خوراک دام، دارو و فراورده‌های بیولوژیکی، منابع ژنتیکی دام و موجودات تراریخته، اظهار داشت: این اداره کل ۴۰ مورد مطالعه و بررسی کتابخانه‌ای، ۹۲ مورد بازدید و بررسی میدانی، ۱۵ مورد تهیه گزارش ارزیابی خطر، ۲۴ مورد مطالعه و بررسی فنی گزارش و شکایت، ۱۵ مورد تدوین SOP برای انجام فرآیند ارزیابی خطر انواع فرآورده‌های خام دامی و خوراک دام  و ۶۵ مورد نیز تهیه و تدوین اخبار و مستندات علمی ارزیابی خطر را به انجام رسانده است.  

نظارت بر کشتارگاه و مراکز تولیدات دامی و غیردامی با حساسیت ویژه‌ای در دستور کار است

رییس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دامپزشکی استان قزوین با بیان اینکه در سال‌های اخیر هفت هزار و ۷۱۲ بازدید نمونه برداری از مراکز بسته‌بندی (تخم مرغ، گوشت قرمز، مرغ، ماهی، میگو، آلایش خوراکی و غیر خوراکی) با تولید یک و یا بیش از دو محصول  جهت اطمینان از سلامت محصولات صورت گرفته است.  

دکتر راوال غلامپور اقدمی ادامه داد: طی چند سال گذشته سه هزار و ۹۹۲ بازدید نمونه برداری از مراکز جمع آوری شیر و همچنین ۹ هزار و ۹۳۲ بازدید نمونه برداری از کارخانجات تولید خوراک دام و کنسانتره یک محصولی،  تولید مواد اولیه یک محصولی، تبدیل ضایعات مستقل و چند محصولی صورت گرفته است.  

به گفته وی، تاکنون سه هزار و ۸۳ مورد بازدید نمونه برداری از سردخانه مواد پروتئینی و چهار هزار و ۳۴۶ بازدید نمونه برداری از کشتارگاه طیور تا چهار هزار قطعه در ساعت به صورت مستمر صورت گرفت.  

غلامپور با بیان اینکه نظارت بر کشتارگاه و مراکز تولیدات دامی و غیردامی با حساسیت ویژه‌ای در دستور کار این اداره کل قرار دارد، اظهار داشت: بازدید از هفت هزار و ۶۰۰ نمونه کشتارگاهی دام صنعتی با واحد بسته بندی گوشت و آلایش، تونل انجماد و تبدیل ضایعات از دیگر اقدامات قابل توجه بوده است.  

وی ادامه داد: طی سال‌های اخیر همچنین هفت هزار و ۲۴ مورد بازدید نمونه برداری از آبزی پروری و زنبور عسل، ۵۲۰ بازدید کارشناسی و نظارت بهداشتی اماکن دامی درحال تاسیس، ۴۲۴ بازدید کارشناسی و نظارت بهداشتی اماکن دامی در حال بهره برداری، ۱۷۶ پلمب واحدهای غیربهداشتی و غیرمجاز اماکن دامی، ۱۵۰ مورد فک پلمب واحدهای غیر بهداشتی و غیرمجاز اماکن دامی، ۹۴۴ فرایند صدور مجوز، پروانه تاسیس و بهره برداری اماکن دامیو نیز سه هزار و ۱۲۰ فرایند تمدید مجوز، پروانه تاسیس و بهره برداری اماکن دامی صورت گرفته است.

ارتقای سطح سلامت دام در قزوین با اجرای طرح‌های دامپزشکی

واکسیناسیون و مایه کوبی دام و طیور 

معاون سلامت و پیشگیری از بیماری‌های اداره کل دامپزشکی استان قزوین با بیان اینکه در سال گذشته اقدامات قابل توجهی در حوزه واکسیناسیون دام و پیشگیری از بیماری‌های مشترک دام و انسان صورت گرفته، تصریح کرد: ۵۸۶ هزار و ۲۴۶ راس گاو، ۳۸ میلیون و ۳۱۱ هزار و ۵۵ راس گوسفند و بز مایه کوبی و واکسینه شده‌اند.

دکتر وحید ابراهیم نژاد حمیدی اضافه کرد: تعداد دام‌های تست شده طی سال‌های گذشته در قبال مشمشه، چهار هزار و ۲۸۱ مورد بوده و جهت مبارزه با انگل‌های خارجی دام، بدن و محیط دام سمپاشی شده که در مجموع ۱۵ میلیون و ۷۴۸ هزار و ۷۴ متر مکعب مساحت دام و ۷۶۳ هزار و ۱۱۳ راس بدن دام سمپاشی شده است.

وی همچنین در خصوص اقدامات صورت گرفته در خصوص بیماری سل و بروسلوز، افزود: ۷۱۵ هزار و ۷۲۴ تست شناسایی سل در ۹۸ کانون بیماری طی هشت سال گذشته صورت گرفته که در این بین تنها ۳۱۵ دام به این بیماری تشخیص داده شد.

به گفته ابراهیم نژاد حمیدی، اقدامات صورت گرفته در خصوص بیماری بروسلوز طی هشت سال گذشته، ۵۲۵ هزار و ۲۰۹ تست شناسایی این بیماری در ۶۵ کانون بیماری صورت گرفته که ۸۰ دام منجر به راکتور مثبت بروسلوز تشخیص داده شده بود.

وی با اشاره به اینکه در یک سال گذشته هشت کانون بیماری سل در استان شناسایی شده که در آنها ۱۳ دام دارای راکتور مثبت سل بوده، تاکید کرد: ۱۰ کانون بیماری بروسلوز در استان شناسایی شده که در آنها ۱۱ دام دارای راکتور مثبت بروسلوز تشخیص داده شده بودند.

وی در خصوص میزان موارد راکتور سل و بروسلوز، اظهار داشت: متاسفانه میزان موارد آزمایش سل و بروسلوز در سال گذشته نسبت به مدت مشابه رشد چشمگیری داشته تا جایی که یک مورد مثبت راکتور سل و چهار مورد بیماری بروسلوز مشاهده شده است.

معاون سلامت و پیشگیری از بیماری‌های اداره کل دامپزشکی استان قزوین در تبیین اهمیت بیماری‌های سل و بروسلوز، گفت: این دو از جمله بیماری‌های مشترک بین انسان و دام هستند و مقابله با آنها از مهم‌ترین اهداف سازمان دامپزشکی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha