به گزارش ایرنا، روز سهشنبه پانزدهم تیر بود که خبر رسید به زودی سمنان میزبان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در روز پنجشنبه ۱۷ تیر خواهد بود.
بر اساس همین وعده، روز پنجشنبه حضور سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در استان سمنان محقق شد.
در ابتدا فرشید فلاح، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان، اصلیترین انگیزه این سفر را افتتاح چند برنامه فرهنگیو هنری و شرکت در همایش پیشکنگره نکوداشت آیتالله العظمی فقید حسینی شاهرودی دانست و گفت: سفر وزیر با حضور در کوشک شهدای گمنام و ادای احترام به مقام شهدا و دیدار با آیتالله سیدمحمد شاهچراغی، نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه سمنان آغاز میشود.
ایجاد شبکه شهرهای خلاق از فعالیتهای شاخص وزارت فرهنگ است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دیدار با آیت الله سید محمد شاهچراغی نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه سمنان ابراز داشت: ایجاد شبکه شهرهای خلاق و نیز نکوداشت مفاخر کشور دو فعالیت شاخص وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
صالحی گفت: طرح شهرهای خلاق در مورد هر شهر در حوزه هایی که مزیت دارد مطرح می شود و نام و نشان آن شهر در آن زمینه ثبت می شود.
وی ادامه داد: به عنوان نمونه، سمنان شهر خلاق سفال و سرامیک انتخاب شد تا علاوه بر سوغاتی های دیگر این شهر، سفال و سرامیک نیز به عنوان سوغاتی فرهنگی دیده شود.
صالحی گفت: شاخص دیگر فعالیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نکوداشت مفاخر کشور است که در استان سمنان این نکوداشت امروز برای مرحوم آیت الله العظمی فقید حسینی شاهرودی که مرجعی برای کل جهان تشیع بود برگزار می شود.
وی افزود: ۵۵ کتاب در حاشیه برگزاری کنگره آیت الله حسینی شاهرودی به ثمر خواهد نشست و برای این کنگره برخی فعالیت های جنبی انجام می شود که کمتر از کار اصلی نیست.
وی در ادامه ابراز داشت: سال ۹۹ با توجه به شیوع کرونا همه حوزه های فرهنگ، هنر و اقتصاد تحت تاثیر قرار گرفت ولی جریان حوزه فرهنگ در کشور تداوم داشت؛ در استان سمنان طی سال گذشته، ۶۵۰ فعالیت فرهنگی انجام شد و ۳۰۰ فعالیتی قرآنی نیز به انجام رسید که نسبت به سال قبل تر بیشتر بود.
وزارت ارشاد برای بزرگداشت شهدا هم برنامهریزی کند
نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه سمنان نیز در دیدار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با وی گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای گرامیداشت مقام و یاد شهدا نیز مانند بزرگداشت بزرگان دینی برنامهریزی داشته باشد.
آیتالله شاهچراغی ابراز داشت: در سالهای اخیر فعالیتهای فرهنگی شاخص و بزرگی در استان سمنان و کشور انجام شد و امید است با اتکا به ارزشهای اسلام این فعالیتها افزایش یابد زیرا مردم از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توقع ویژه دارند.
وی پرورش مفاخر و بزرگان دینی مانند آیتالله العظمی فقید حسینی شاهرودی را از امتیازات مهم استان سمنان دانست و گفت: آیتالله العظمی فقید حسینی شاهرودی در ویژگیهایی مانند علم و اخلاق شاخص و در دیانت و سادهزیستی شناخته شده بود اما در زمینه تقوا کمنظیر بود و تقوا شاخصترین ویژگی این مرجع بزرگ و فقید جهان تشیع بود.
کرونا ۹۰ هزار میلیارد ریال به فرهنگ و هنر ایران خسارت زد
بعد از این دیدار، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در جمع خبرنگاران حضور یافت و در پرسش و پاسخ به آنان گفت: بر اساس آخرین برآورد در پایان اردیبهشت ۱۴۰۰، خسارت کرونا به فرهنگ و هنر کشور ۹۰ هزار میلیارد ریال است.
صالحی با بیان اینکه این میزان زیاد خسارت غیرقابل چشمپوشی و انکار است گفت: شرایط خاص دولت و مشکلات موجود، بر توانایی دولت در جبران این خسارات تاثیر منفی گذاشت با این حال به منظور پرداخت تسهیلات معیشتی به هنرمندان تا حد توان تلاش شد.
وی بیان کرد: ۲ هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال تسهیلات معیشتی حداقلی به هنرمندان آسیب دیده از کرونا پرداخت شد.
وی همچنین افزود: ۸۰ هزار نفر در صندوق هنر عضویت دارند که از این تعداد، حدود ۲۰ هزار نفر شاغل در جاهای مختلف هستند و ۶۰ هزار نفر بیمه شده بیمه هنرمندان هستند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: از مجموع یکهزار شهر ایران، ۲۶۰ شهر در طرح شهرهای خلاق شرکت کردند و بر اساس قضاوت داورها، شهرهای خلاق در رستههای مختلف انتخاب شدند.
صالحی ادامه داد: شهرهایی که در عناوین مشترک انتخاب میشوند، با ادغام با یکدیگر شبکه شهرهای خلاق را تشکیل میدهند. هر شبکه باید حداقل شامل پنج شهر باشد، از این رو تا کنون شبکهای از شهرهای خلاق در کشور تشکیل نشده است.
صالحی بیان کرد: این عناوین فرصتی برای ارتقای فرهنگ و اقتصاد هنر را در اختیار شهرها قرار میدهد و لازم است هم ستاد وزارتخانه و ستاد شهرهای منتخب از این موقعیت استفاده حداکثری کنند.
وی همچنین گفت: شهر سمنان با توسعه فعالیتهای کتابخوانی و جام باشگاههای کتابخوان و همچنین ارائه چند طرح نو و خلاقانه اقبال زیادی برای دستیابی به عنوان «پایتخت کتاب ایران» دارد.
گشایش ۲ نمایشگاه هنری با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سمنان
صالحی با حضور در مجتمع فرهنگی و هنری کومش سمنان، نمایشگاه سفال و سرامیک متشکل از آثار هنرمندان شهرستان سمنان و نمایشگاهی از ۳۰ تابلوی نقاشی هنرمندان این استان را افتتاح کرد.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان در حاشیه آیین گشایش این ۲ نمایشگاه به خبرنگار ایرنا گفت: آثار سفال و سرامیک بانوان غیرحرفهای شهرستان سمنان به مناسبت انتخاب شهر سمنان به عنوان «شهر خلاق سفال و سرامیک ایران» به صورت نمایشگاه برپا شد و با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گشایش یافت.
وی ادامه داد: همچنین نمایشگاه دیگری از آثار هنرمندان تجسمی استان سمنان که شامل ۳۰ تابلوی نقاشی است افتتاح شد.
مجوز چاپ کتاب در دولت تدبیر و امید سالانه به بیش از ۱۰۰هزار عنوان رسید
پس از افتتاح این ۲ نمایشگاه، وزیر فرهنگ و ارشاد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ابراز داشت: بیش از ۱۰۰ هزار عنوان کتاب سال ۹۸ مجوز چاپ و انتشار گرفت درحالی که این آمار در سال ۹۲ حدود ۶۰ هزار عنوان کتاب بود.
صالحی افزود: سال ۹۹ به دلیل شیوع ویروس کرونا تعداد کتابهایی که مجوز چاپ و انتشار گرفتند تا حدود ۹۰ هزار عنوان کاهش یافت اما همچنان نسبت به سال ۹۲ و آغاز دولت تدبیر و امید به مراتب بیشتر بود.
وی با بیان اینکه واکسیناسیون کرونا مرحله به مرحله در حال انجام است گفت: خبرنگاران به عنوان مشاغل پرخطر شناسایی شدند و از اولویتهای واکسیناسیون هستند.
وزیر فرهنگ و ارساد اسلامی بیان کرد: ثبت نام این افراد در حال انجام است و طی ماههای آینده با تامین واکسن، واکسیناسیون خبرنگاران انجام میشود.
توجه به مطالعه با وجود فضای مجازی یک ضرورت مضاعف است
بازدید از دبیرخانه توسعه و ترویج کتاب و کتابخوانی استان سمنان برنامه بعدی سفر یک روزه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به سمنان بود.
وی در بازدید از این مکان بیان کرد: اگر در گذشته پرداختن به سرانه مطالعه ضرورت بود، اکنون با وجود فضای مجازی یک ضرورت مضاعف تلقی میشود.
صالحی در بازدید از دبیرخانه توسعه و ترویج کتاب و کتابخوانی استان سمنان ابراز داشت: فضای مجازی به واسطه مخاطبان زیاد به ویژه نوجوانان، تیغ دولبهای است که هم میتواند فرصتهای ارزشمند برای کمک به توسعه کتابخوانی در کشور ایجاد کند و هم منجر به مغفول ماندن یا مرگ کتاب شود.
وی بیان کرد: سرانه مطالعه درکشور ۱.۵ ساعت و در استان سمنان ۱.۸ ساعت در هفته و بیش از میانگین کشوری است.
صالحی گفت: سرانه کتابخوانی در استان سمنان بیش از میانگین کشوری است با این حال این آمار با میزان مطلوب فاصله زیادی دارد.
وی ابراز داشت: پیش از این ۵۰ باشگاه کتابخوانی در استان سمنان وجود داشت اما اکنون با توجه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان، بیش از ۲ هزار باشگاه کتابخوانی در استان وجود دارد و ۲۵ هزار دانشآموز در این باشگاهها عضویت دارند.
صالحی، کارتهای هوشمند کتاب و کتابخوانی را طرحی موثر دانست و گفت: استفاده از این کارتها توسط دانشآموزان، گزارش دقیق از کیفیت و کمیت مطالعه را در اختیار آنها و خانوادهها قرار میدهد تا بتوانند با ارزیابی، سطح مطالعه دانشآموز را ارتقا دهند.
نخستین کتابگردان الکترونیک جهان به دست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افتتاح شد
صالحی در ادامه سفر خود با حضور در دبیرخانه پایتخت کتاب واقع در موسسه فرهنگی هنری آرمان روشن سمنان، نخستین کتابگردان الکترونیک جهان با عنوان «نامک» را رونمایی کرد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان در حاشیه آیین رونمایی از این کتابگردان در گفت و گو با ایرنا با اشاره به اینکه نامک مشابه جهانی ندارد بیان کرد: کتابگردان الکترونیک نامک که تمام مراحل تولید آن توسط جوانان نخبه شهر سمنان و در واحد مهندسی بنیاد آرمان روشن، به پیشنهاد دبیرخانه توسعه و ترویج کتاب استان و با حمایت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و شهرداری سمنان تولید شد.
فلاح گفت: ظاهر جذاب و مقاوم به عوامل محیطی و بهره مندی از فناوریهای هوشمند نور و صدا، شیوه خلاقانه تحویل کتاب با گردش محوری، تحویل و بازگشت کتاب به صورت هوشمند و بدون نیاز به ثبت توسط کاربر، امکان جستوجو، ثبت و رزرو کتاب توسط نرمافزار، ضدعفونی کردن کتاب ها توسط اشعه فرابنفش استاندارد با قابلیت خدمات رسانی در دوره کرونا و پساکرونا، برقراری تعامل با عابران پیاده، دریافت کتاب های اهدایی مردم و نمایش مسیر سفر کتاب و نظرات کاربران درباره هر کتاب، چاپ بلیت جایزه برای کاربران برتر به ویژه کودک و نوجوان، بسترسازی برای مسابقات جامع کتابخوانی، و اتصال تمام دستگاه های سطح شهر به صورت شبکه جامع، از مهمترین ویژگی های این اختراع ایرانی است که نمونه نخست آن طی هشت ماه طراحی و ساخته شد.
وی افزود: کتابخانه های بزرگ تمام دیجیتال دانوش، و کتابگردان های نامک ویژه کودک و نوجوان و شهروندان با نیازهای خاص نیز در مرحله تولید قرار دارند که در تابستان امسال رونمایی خواهد شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یک باب کتابخانه را در مهدیشهر افتتاح کرد
صالحی پس از رونمایی از نامک، راهی مهدیشهر شد تا کتابخانه «شهید محسن فخری زاده» با ظرفیت ۴۰ هزار عنوان کتاب در ساختمانی با زیربنای یکهزار و ۲۰۰ مترمربع واقع در شهرک انقلاب این شهر را افتتاح کند.
به گفته مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان کتابخانه شهید محسن فخری زاده در زمینی به وسعت ۲ هزار و ۸۸۰ متر مربع و زیربنایی شامل یکهزار و ۲۰۰ متر مربع در ۲ طبقه ۸۰۰ و ۴۰۰ مترمربعی در مهدیشهر به بهره برداری رسید.
فرشید فلاح بیان کرد: مخزن این کتابخانه ظرفیت ۴۰ هزار کتاب را دارد که در اولین گام با قرارگیری هفت هزار عنوان کتاب به ارزش هشت میلیارد ریال که هزینه آن از سوی اداره کل کتابخانه های عمومی استان سمنان تامین شد، آغاز به کار کرد.
این کتابخانه علاوه بر مخزن با ظرفیت ۴۰ هزار کتاب، دارای سالن جلسات، سالن مطالعه، بخش کودک و نوجوانان، کلاس های آموزشی و بخش پژوهش است.
آیت الله حسینی شاهرودی از الگوهای معنوی و اجتماعی برای جامعه است
عصر پنجشنبه، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به منظور شرکت در نخستین همایش ملی بزرگداشت آیت الله العظمی فقید سید محمود حسینی شاهرودی، وارد شاهرود شد.
وی هنگام سخنرانی در این همایش ابراز داشت: تجلیل از بزرگانی چون آیت الله حسینی شاهرودی با هدف یافتن الگوهای امروز و فردا در حیات معنوی و اجتماعی جامعه انجام می شود و وقتی از بزرگان سخن می گوییم نمی خواهیم به گذشته برگردیم بلکه برای آینده پایه گذاری می کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکیدبر اینکه مرحوم آیت الله حسینی شاهرودی در حوزه اخلاق اجتماعی سادگی و ساده زیستی و پارساییِ واقعی داشت، گفت: صد سال در عزت و سادهزیستی زندگی کرد، عزیز بود و عزیز ماند.
صالحی بیان کرد: از مدتی قبل پیشنهاد اینکه شخصیتی مثل ایشان باید در حافظه تاریخی جهان اسلام و به طور خاص مردم این منطقه بماند، مطرح شد و تأکید بر این بود که وقتی وارد حریم بزرگان می شویم باید کاری کنیم تا حدی درخور شأن آن ها باشد و کار ما موجب نشود درخشندگی آن ها در حاشیه کار ما لکه ای و یا تیرگی پیدا کند.
وی ابراز داشت: بنا بر توصیه مقام معظم رهبری مبنی بر محدود نشدن نکوداشتهای اینچنین به اهل علم و حوزه فرآیند عمومیسازی کنگره با نگارش رمان، نمایشنامه رادیویی و ثبت قالب های گوناگون زندگینامه آیت الله حسینی شاهرودی رخ داد و برگزاری کنگره در سه شهر شاهرود، مشهد و قم نیز فضاهای علمی مختلفی را در بر می گیرد.
آیت الله حسینی شاهرودی نقش تاریخی ماندگاری داشت
استاندار سمنان نیز در نخستین همایش ملی بزرگداشت آیت الله العظمی فقید سید محمود حسینی شاهرودی گفت: آیت اللهالعظمی فقید حسینی شاهرودی نه تنها در ابعاد زندگی شخصی خود بلکه در عرصه های حساس و تاریخ ساز نقشی تعیین کننده داشت.
علیرضا آشناگر افزود: از مهمترین فعالیت های وی می توان به نقش تأثیرگذار در جریان انقلاب اسلامی از جمله حمایت از نهضت امام خمینی (ره) و همچنین واکنش به حادثه مدرسه فیضیه قم اشاره کرد.
وی افزود: این مرجع عالیقدر فقید در امور مرتبط با خدمت رسانی به طلاب حوزههای علمیه نیز منشأ خدمات و برکات بسیاری بود.
هدف این همایش، الگوسازی برای جوانان است
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان هم در این همایش یکی از وظایف ذاتی و فعالیت های فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را تکریم مفاخر فرهنگی کشور برشمرد و گفت: نکوداشت مفاخر روحیه خودباوری و اعتماد به نفس جامعه فرهنگی و هنری را تقویت می کند و سبب نشاط آفرینی و امیدافزایی در جامعه فرهنگی می شود.
فلاح هدف از برگزاری نکوداشت آیت الله حسینی شاهرودی را الگوسازی برای جوانان دانست و اظهار داشت: الگوسازی برای نسل جوان و سوق دادن آنها به راهی که بزرگان طی کردند نیز از دیگر اهداف برگزاری این همایش است.
۱۳ عنوان کتاب در ۵۵ جلد برای نخستین بار در حاشیه این همایش چاپ شد
دبیر اجرایی همایش ملی نکوداشت آیت الله حسینی شاهرودی نیز با بیان اینکه ممکن است مرحله های دوم و سوم این همایش در شهرهای مشهد و قم به دلیل شرایط کرونایی به تعویق افتد، ابراز کرد: شناساندن این مرجع عالیقدر به مردم و معرفی تولیدات علمی آیت الله حسینی شاهرودی و کتاب های نوشته شده پیرامون ایشان اهداف اصلی برگزاری این همایش است.
حجت الاسلام عباس نصیری فرد با اشاره به تلاش هشت ماهه گروهی از محققان حوزه علمیه قم برای جمع آوری تألیفات و آثار این عالم جهان تشیع یادآور شد: چاپ ۱۳ عنوان کتاب در ۵۵ جلد برای نخستین بار در حاشیه این همایش انجام شد که از این تعداد هفت عنوان کتاب مربوط به تالیفات آیت الله حسینی شاهرودی است.
وی افزود: تولید ۱۰ نمایشنامه رادیویی، ساخت ۲ مستند تلویزیونی و نگارش رمانی از زندگی این مرجع عالیقدر فقید از دیگر فعالیت های انجام شده در راستای برگزاری همایش نکوداشت است.
نصیری فرد با اشاره به جمع آوری ۷۰۰ صفحه مطلب درباره زندگی آیت الله حسینی شاهرودی اظهار داشت: زندگینامه این مرجع فقید شیعه در قالب کتاب صوتی نیز منتشر می شود.
وی افزود: همچنین یکهزار و ۴۰۰ عکس آیت الله از کشورهای عراق، کویت، پاکستان و هندوستان جمع آوری شده و در قالب یک کتاب عکسنوشت منتشر می شود.
نمایشگاه نقاشی با موضوع آیت الله حسینی شاهرودی گشایش یافت
نمایشگاهی از آثار نقاشی بانوان شاهرودی با موضوع آیت الله فقید حسینی شاهرودی عصر پنجشنبه با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افتتاح شد.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان شاهرود در گفت و گو با ایرنا درباره این نمایشگاه اظهار داشت: این نمایشگاه شامل هشت تابلو نقاشی و ۱۴ تابلو عکس نقاشی با عنوان "سلام بر بندگان برگزیده خدا" است.
رضا مهدیان افزود: در این نمایشگاه آثار حکیمه سلیمانی و محبوبه سعیدی بانوان هنرمند شاهرودی در نگارخانه زرآب در معرض دید علاقه مندان قرار می گیرد.
وی افزود: با توجه به مطالعه ای که درباره زندگی آیت الله حسینی شاهرودی انجام شد، آیاتی که نشانههای شخصیتی این چهره علمی در آنها بود جستوجو شد و در داخل تابلوها آمده است.
همچنین با حضور صالحی آثار علمی همایش ملی نکوداشت آیت الله فقید حسینی شاهرودی رونمایی شد.
۱۵ قسمت نمایشنامه رادیویی، کتاب صوتی زندگینامه آیت الله با عنوان "مقام محمود" و کتاب سخنرانی آیت الله وحید خراسانی در آیین چهلم درگذشت آیت الله حسینی شاهرودی از جمله این آثار است.
نظر شما