کارآفرین روستایی دلگرم مانع‌زدایی

بیرجند - ایرنا - کارآفرین بیرجندی در یکی از روستاهای اطراف این شهرستان با راه‌اندازی واحد نانوایی سنتی برای خود و دیگر اعضای خانواده شغل ایجاد کرده و به مانع‌زدایی از مسیر تولید در سال جاری امیدوار است.

به گزارش ایرنا ماه‌ها و روزهای زیادی از گذران زندگی ما با کرونا گذشته و در این میان، نان که محترم است و با جان و زندگی‌مان گره خورده، همچنان اولویت اول سفره و معیشت است. کرونایی که بی‌رحمانه پیش رفت و نان خیلی‌ها را برید، در عوض پخت انواع نان خانگی و سنتی را رونق داد و معیشت روزمره خانوارهای نان‌پز را هم تامین کرد.

حسن محمودآبادی سرپرست یک خانواده هفت نفره است که بعد از شیوع ویروس کرونا به خاطر بیکاری در شهر مجبور شد به همراه خانواده به روستا برگردد تا بلکه هزینه‌های زندگی‌اش کاهش یابد.

وی با اشاره به اینکه از چند سال پیش ایده نانوایی سنتی در روستا را داشته است، به خبرنگار ایرنا گفت: به خاطر نداشتن سرمایه اولیه نمی‌توانستم ایده‌ام را اجرا کنم تا اینکه با شیوع ویروس کرونا مدتی در شهر بیکار شدم و با حمایت اعضای شورای اسلامی روستا برای راه‌اندازی نانوایی سنتی در روستای محمودآباد اقدام کردم.

این کارآفرین روستایی که حدود یک سال و اندی از راه‌اندازی کسب و کارش در محمودآباد می‌گذرد افزود: همان ابتدای کار سفارش‌های زیادی از اطرافیان داشتم لذا با کمک همسرم توانستم حدود ۳۰ میلیون تومان را برای خرید ۲ دستگاه مورد نیاز سرمایه‌گذاری کنم.

وی که بخشی از حیاط منزل خود در روستا را به نانوایی اختصاص داده است گفت: ساخت سه تنور هیزمی و اتاق خمیر از جمله اقداماتی بود که برای راه‌اندازی نانوایی با کمک برادر و پسرم انجام دادم.

اکنون همسر و دختر این کارآفرین هم در مراحل آماده‌سازی خمیر و پخت نان با او همکاری می‌کنند و در مجموع پنج نفر در این واحد پخت نان مشغول به کار هستند.

محمودآبادی که ابتدا برای پخت در همه روزهای هفته برنامه‌ریزی کرده بود تا بلکه بتواند هزینه‌های راه‌اندازی این کسب و کار را پوشش دهد اکنون از فعالیت نانوایی در سه روز هفته صحبت کرد و افزود: برای فعالیت تمام وقت نیاز به آرد داریم ولی حمایت نمی‌شویم.

وی اظهار داشت: با توجه به اینکه در روستاهای اطراف هم نانوایی وجود ندارد و کمتر کسی است که مانند گذشته در منزل نان پخت کند مشتری برای نان سنتی زیاد است اما چون سهمیه آرد نداریم مجبور به خرید آرد آزاد هستیم که آن هم با قیمت فعلی صرفه اقتصادی ندارد.

وی با اشاره به اینکه برای هر روز پخت باید آرد آزاد را به قیمت کیسه‌ای ۱۴۰ هزار تومان بخرد گفت: وقتی حساب و کتاب می‌کنیم درآمد روزانه ما ۲۰۰ هزار تومان است که باید بین پنج نفر تقسیم شود و صرفه اقتصادی با هزینه‌های فعلی ندارد.

توزیع آرد روستایی براساس آمار جمعیتی

برای پیگیری مواردی که این کارآفرین مطرح کرد سراغ مسوولان مربوط از جمله رییس اتحادیه نانوایان شهرستان بیرجند رفتیم که وی گفت: توزیع آرد براساس آمار جمعیتی هر روستا توسط شرکت غله انجام می‌شود.

اکبر مرادی افزود: در صورتی که توزیع آرد خام در هر روستا باشد باید دهیار یا شورای اسلامی روستا درخواستی مبنی بر توزیع آرد خام را ارایه دهند تا این سهمیه به نانوایی مد نظر برای تهیه نان اختصاص یابد.

وی گفت: در روستاهایی دارای جمعیت بالا باید روزانه هفت تا هشت کیسه آرد پخت شود تا بتوان با احتساب ۲ کارگر هزینه‌های نانوایی را پوشش داد در غیر این صورت راه‌اندازی نانوایی در روستا صرفه اقتصادی ندارد.

وی با اشاره به اینکه صدور پروانه نانوایی به صورت الکترونیکی و از طریق سامانه انجام می‌شود اظهار داشت: از سال ۹۷ این سامانه مسدود و اخیرا بازگشایی شد اما تا زمانی که وضعیت قیمت گندم آزاد مشخص نشود امکان صدور پروانه نیست.

رییس اتحادیه نانوایان شهرستان بیرجند افزود: ۲۰۲ واحد نانوایی در شهرستان بیرجند و ۴۷ نانوایی در روستاهای پرجمعیت بخش مرکزی فعالیت می‌کنند.

آرد از طریق سامانه الکترونیکی توزیع می‌شود

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خراسان جنوبی هم با اشاره به توزیع آرد در روستاهای استان گفت: این سهمیه براساس سرانه جمعیتی هر روستا ماهانه توزیع می‌شود.

مجید اسداللهی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: سامانه مدیریت آرد کشوری خدمات سهمیه‌بندی و توزیع آرد مصرفی و تولید شده از سوی کارخانه‌های آرد به نانوایان در سراسر کشور را ساماندهی می‌کند.

وی گفت: ۱۰۰ درصد نانوایی‌های یارانه‌ای نوع یک و ۲ استان در سامانه هوشمند حمل آرد ثبت شده و با راه‌اندازی این سامانه بخش عمده‌ای از تخلفات و خروج آرد یارانه‌ای از شبکه جلوگیری می‌شود.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی خراسان جنوبی اظهار داشت: به دلیل وجود محدودیت‌هایی از قبیل نبود شعبه در برخی شهرها و روستاها و نیز وجود تراکم بسیار نانوایان در برخی شهرستان‌ها، این سامانه مجهز به خدمات غیرحضوری شد و نانوایان بدون نیاز به مراجعه شعب غله یا بانک یا مراکز خاص از طریق اینترنت و از هر مکان قادر به بهره‌گیری و دریافت خدمات از آن هستند.

وی افزود: نانوایان با استفاده از نام کاربری و رمز عبور دریافتی و بر یک بستر امن می‌توانند از سهمیه آرد تخصیص داده شده مطلع شوند و وجه آرد خریداری شده را در همان لحظه به صورت الکترونیک و در همان بستر پرداخت کنند.

با این وجود کارآفرین روستایی به پیگیری‌ها و درخواست‌های مکرر خود اشاره کرد که از استانداری، بخشداری و فرمانداری داشته است و افزود: این درخواست‌‍‌ها تاکنون پاسخی نداشته و فعلا پروانه هم برای نانوایی سنتی صادر نمی‌شود.

وی اظهار داشت: اگر در بخش تامین آرد با تعرفه دولتی حمایت شویم این توانایی را داریم که علاوه بر نان لواش سایر محصولات سنتی همچون زنجبیلی تنوری را هم تولید کنیم.

محمودآبادی با اشاره به ماندگاری بیشتر نان سنتی گفت: به خاطر نوع خمیر و پخت آن ماندگاری بیشتر نسبت به سایر نان‌ها دارد لذا بسیاری از افراد که این نان را استفاده می‌کنند مشکلات گوارشی کمتری دارند.

وی افزود: با توجه به اینکه همیشه بر مهاجرت معکوس به روستاها تاکید می‌شود در سالی که به نام تولید، پشتیبانی و مانع‌زدایی نامگذاری شده، باید حمایت‌های بیشتری از واحدهای تولیدی در روستاها انجام شود تا به درآمد پایدار برسند و اشتغال ایجاد کنند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha