🔷حدود بهمن ماه سال۱۳۹۸ بود که زمزمه های ورود ویروس منحوس کرونا به ایران شروع شد و در اسفند ماه دیگر به اوج رسید و ترس و وحشت ابتدایی همه جا را فرا گرفته بود ماسک و دستکش و تیرک و وایتکس و الکل از هر نیازی ضروری تر شد و در بازار کیمیا شده بود بعضی در این تقاضای زیاد بازار کیسه دوختند و بعضی هم که پول نان شب شان را برای این اقلام می دادند. بعضی کارکنان ادارات قید کار در ادارات را زدند و خانه نشین شدند و بعضی هم با چندین نوع اقلام بهداشتی و با استرس و حساسیت ویژه در محل کار حاضر می شدند بعضی هم از شدت ترس بیماری الکل خوردند و قبل از اینکه بیماری به سراغشان بیاید با مصرف الکل از پای درآمدند و بعضی هم از بس وایتکس و مواد ضدعفونی کننده استفاده کردند علایم شدید تری از بیماری کرونا پیدا کردند....
توجه همه به سوی بیمارستانها و کادر درمان جلب شد و از سختی کار و مظلومیت کادر درمان می نوشتند و عکس و فیلم و کلیپ تهیه می کردند و بودند پرسنلی از کادر درمان که بیشتر از یکماه فرزند خردسالشان را ندیده بودند و رنگ خانه را هم از یاد برده بودند و آثار کش های ماسک های مضاعف چاکهایی بر صورتشان ایجاد کرده بود که دل هر بیننده ای را بدرد می آورد.
در ادامه داستان، ستاد های ملی و استانی کرونا تشکیل شد و پی در پی مصوبه می داد و دورکاری تصویب و ساعت کاری ادارات را کم و تاکید بر رعایت پروتکل های بهداشتی می کرد و تهدید به برخورد و صدها خروجی دیگر.
شهر ها و استانها از لحاظ شیوع ویروس کرونا رنگ بندی و مقرراتی برای فعالیت مشاغل ۴ گانه ابلاغ شد.
روزهای اول تصورم بر این بود که پست یک کانون بحران در ارتباط با انتقال و انتشار بیماری کرونا است و اولین گروهی که مبتلا شوند کارکنان پست هستند و فکر می کردم این ویروس از طریق مرسولات پستی وارد استانها بشود و از آنجا به کارکنان و گیرندگان مرسولات انتقال پیدا کند بر این اساس به ستاد بحران استانداری نامه نوشتیم و حساسیت موضوع را اعلام کردیم اما آنطور که ما تصور می کردیم نشد. در توضیح و تفسیر این داستان هر چه بنویسم جا دارد و جمله و کلمه کم نمی آید.
این مقدمه ای بود بر اینکه از نقش ملی پست در مبارزه با این بیماری بنویسم.
پست در ساختار اداری کشور یک دستگاه خدمات رسان تعریف شده و در بحث کرونا خدمات پستی هم از مشاغل گروه یک تعریف شد که این تنها خدمت دولتی است که در مشاغل ضروری و گروه یک قرار گرفته است که پست با داشتن دو ماموریت فوق در هر حال باید فعال باشد و پای کار بماند.
پست هم در ساختار اداری اش دو بخش «ستاد و اجرا» دارد که بالای ۹۰ درصد کارکنان در اجرا ( قبول، تجزیه و رهسپاری، توزیع) مشغول کارند و حدود ۱۰ درصد دیگر در ستاد و پشتیبانی امور اجرا را بر عهده دارند.
آنچه که در این نوشته می خواستم به آن اشاره کنم اینکه با گذشت قریب دو سال از فراگیری این بیماری، چون پست از مشاغل گروه یک بوده کارکنانش در ستاد و اجرا همچنان بدون دور کاری و با تمام ظرفیت و حتی با ظرفیت مضاعف حضور پیدا کرده و از هیچکدام از تعطیلات و مرخصی های کرونا و دور کاری های شرایط قرمز و دیگر رنگها استفاده نکرده اند.
یکی از راههای جلوگیری از انتشار بیماری کاهش تردد و رفت و آمد و در خانه ماندن بود و بر این اساس مردم تشویق به در خانه ماندن شدند. پویش های مختلفی تشکیل شد تا مردم تردد ها و دید و بازدیدها را کم کنند مراسم شادی و عزا را خلاصه و یکدفعه در خیلی از آنچه تا قبل از کرونا جز معروفات بود با چرخش 100در صدی تبدیل به منکرات شد. تا قبل از کرونا افرادی که در مجالس دیده نمی شدند نکوهش می شدند ولی بعد از فرا گیری کرونا کسانی که در مجالس و محافل دیده می شدند مورد نکوهش قرار می گیرند و امروز کار بجایی رسیده که زدن ماسک و داشتن یک اسپری الکل نشانی از با کلاس بودن افراد است. با این شرح جایگاه پست و تجارت الکترونیک و خریدهای غیر حضوری در زندگی مردم باز شد.
🔷سالها بود که بخشی از مردم بروز دنیا تجارت الکترونیک را وارد دنیای خود کرده بودند و در کشور ما تا قبل از کرونا تجارت الکترونیک و خریدهای غیر حضوری جایگاه قابل توجهی نداشت. با تشویق و ترغیب مردم به در خانه ماندن، ترافیک پیش بینی شده و تمام برنامه چند ساله آتی خریدهای اینترنتی و غیر حضوری و تجارت الکترونیک کشور در یکساله ۹۹ طی شد و ترافیک مرسولات وارده به پست نسبت به مدت مشابه بالا ۳۰ درصد رشد نمود.
پست با فعالیت مضاعف و بدور ازدورکاری به خوبی توانست از عهده مسئولیتی که در مشاغل گروه بر عهده اش گذاشته شده بود بر آید و ضمن قبول و رهسپاری و توزیع روزانه مرسولات پستی که بخشی از آن قطعا داروهای ضد کرونای سنتی و رسمی بود همپای پرسنل درمان ولی از منظری دیگر با توزیع درخواستهای غیر حضوری و رفع نیازهای استراتژیک مردم باعث کاهش حضور مردم در سطح شهر ها شده و از درصد قابل توجهی از راههای انتشار بیماری بکاهد و نکته قابل توجه اینجا که پرسنل پست با از خودگذشتگی و ایثار، خودشان را در معرض خطر قرار دادند و با تلاش مضاعف و در زمانی که مردم به اجبار در خانه های خودشان با هدف کاهش زمینه انتشار در حال استراحتند ولی پستچی ها با تمام توان در حال خدمت رسانی هستند و تلاش می کنند مردم را در خانه نگهدارند تا جامعه سلامتی خودش را باز یابد و این حضور پست در گروه مشاغل ضروری یعنی کاهش رفت و آمد، کاهش تردد، کاهش هزینه های بهداشتی، کمک به پرسنل درمان، کاهش راههای انتقال بیماری، کاهش مصرف انرژی و....🔷امیدوارم توانسته باشم با این چند جمله خستگی را از چهره همکاران عزیزم در سراسر کشور بویژه سیستان و بلوچستان که هم اکنون در شعله های خشمگین و بی رحم کرونا می سوزد و تعدادی از همکارانم خود گرفتار بیماری و تعدادی خانواده هایشان گرفتار شده و تعدادی هم عزیزانشان را از دست دادند بزدایم و از سویی نقش ملی پست را برای مردم عزیز تبیین نمایم تا ضمن آشنایی با جایگاه پست در این شرایط خاص، با سختی کار کارکنان پست خصوصا پستچی های عزیز که در بدترین شرایط در حال خدمت رسانی و متصدیان باجه های قبول که در هر لحظه آمادگی قبول مرسولات پستی را دارند و همکاران گرانقدری که زحمت آماده سازی و رهسپاری را وقت و بی وقت بر عهده دارند و همکارانی که در ستاد در تمام این مدت پشتیبانی امورات اجرایی را بر عهده داشتند قرار گیرند و در پایان فرصت را غنیمت می شمارم و بعنوان عضوی کوچک از این مجموعه بزرگ از همه همکاران قدردانی می کنم.
* مدیر کل پست استان سیستان و بلوچستان
نظر شما