به گزارش ایرنا ، برداشت مکانیزه برنج مازندران امروز دوشنبه به صورت رسمی با ورود کمباین به شالیزارهای روستای « دعوکلا » در بخش دابودشت شهرستان آمل آغاز و پیش بینی شده است که شالیکاران استان دستکم یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن شلتوک برداشت کنند.
طبق گزارش جهاد کشاورزی مازندران ، امسال بیش از ۲۱۵ هزار هکتار از شالیزارهای استان زیر کشت اول برنج رفت که نسبت به سال گذشته تفاوتی ندارد ، اگر چه هزینه های کشت و کار و برداشت در سال جاری در بعضی اقلام مانند نهاده های کشاورزی و دستمزد تا پنج برابر پارسال افزایش یافته است.
شماری از شالیکاران در آئین برداشت رسمی برنج مازندران در روستای دعو کلا گفتند که اگر امسال هر کیلوگرم برنج کیفی طارم محلی کمتر از ۳۵ هزار تومان به فروش برسد ، کشاورز ضرر می کند و با توجه به ارزش بالا و قیمت نجومی که زمین های استان پیدا کرده است ، به طور یقین باید در حفظ زمین های کشاورزی از سوی کشاورزان تردید کرد.
برنجکاران حاضر در این مراسم خطاب به معاون اقتصادی استاندار مازندران ، نماینده مردم آمل در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسئولان استانی و شهرستانی جهاد کشاورزی توضیح دادند که امسال هر کیسه کود شیمیایی فسفاته ۵۰ کیلویی را ۶۵۰ هزار تومان ، سم یک لیتری دیازینون برای مبارزه با کرم ساقه خوار را ۳۵۰ هزار تومان خریداری و برای یک هکتار نشاء کاری مکانیزه تا ۹میلیون تومان هزینه کردند ضمن این که تنش کم آبی به همراه روشن کردن پمپ های چاه کشاورزی و هزینه سوخت نیز به مشکلاتشان اضافه شد.
اسماعیلی درویشی یکی از کشاورزان روستای دعوکلا با اظهار این که در سه سال اخیر با مدیریت دولت در تنظم زمان و میزان واردات ، قیمت برنج طارم محلی در طول زمان برداشت تا زمان کاشت تقریبا ثابت باقی ماند ، گفت : اگرچه این مدیریت سبب شد تا دست واسطه ها کوتاه و قیمت برنج حتی در زمان پیک عرضه یعنی از مرداد تا پایان شهریور سال گذشته هم ثابت بماند ، اما با وجود افزایش قیمت نهاده های کشاورزی و دیگر اقلام مورد نیاز ، قیمت برنج نه تنها اصلا بالا نرفته است بلکه کفاف هزینه ها را نمی کند.
وی افزود : سال۹۷ قیمت هر کیلو برنج طارم محلی ۱۷ تا ۲۱هزار تومان بود که سال ۹۸ به ۲۳ تا ۲۵ هزار تومان رسید و سال گذشته هم از ۲۶ هزار تومان در هر کیلو گرم شروع شد و اکنون در آستانه ورود برنج نوبرانه در حالی که بخشی از برنج های سال گذشته هنوز در شالیکوبی ها موجود است، حداکثر به قیمت ۲۸ تا ۲۹هزار تومان عرضه می شود.
این کشاورز تصریح کرد: قیمت برنج در حالی طی سه سال اخیر کمتر از ۱۰ هزار تومان در هر کیلو اضافه شده که قیمت نهاده های کشاورزی تا ۵۰۰ درصد و دیگر کالاهای اساسی از جمله روغن و نان و لوازم خانگی سه تا پنج برابر سال گذشته شده است.
درویشی گفت : اگر قیمت برنج سال جاری را ۲ برابر سال ۹۷ در نظر بگیریم ، امسال باید حداقل قیمت برنج طارم محلی ۳۴ هزار تومان باشد که حتی این قیمت هم با توجه به هزینه تولید و نرخ تورم ، برای کشاورز به صرفه نیست.
وسوسه فروش زمین
یکی دیگر از برنجکاران روستا هم خطاب به مسئولان جهاد کشاورزی مازندران گفت : اکنون هر متر مربع زمین کشاورزی در بدترین موقعیت ۷۰۰ هزار تومان تا یک میلیون تومان خرید و فروش می شود و قیمت زمین های کشاورزی که در موقعیت کنار جاده اصلی و فرعی قرار دارند سه میلیون تا پنج میلیون تومان است. قیمت بالای زمین به این معنا است که کشاورز می تواند یک دهم هکتار زمینش را ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان بفروشد در حالی که اگر در همین یک دهم هکتار یا یکهزار متر مربع ۳۰۰ کیلو گرم برنج طارم محلی برداشت کند ، بدون محاسبه هزینه تولید و با فرض فروش کیلویی ۳۵ هزار تومان ، تنها حدود ۱۱ میلیون گیرش می آید و به عبارتی کشاورز در طول ۳۰ سال کشت و کار می تواند پول ناشی از فروش همین مقدار زمینش را به دست بیاورد.
این کشاورز هشدار داد : امروز زمین های کشاورزی مازندران به دلیل استقبال خرید با قیمت نجومی همه کشاورزان را برای فروش وسوسه و این موضوع به دلیل تثبیت قیمت برنج طی سه سال اخیر و با توجه به نرخ تورم ، انگیزه کشاورزان را برای فروش چندین برابر کرده است.
جلیلی ، یک جوان کشاورز حاضر در مراسم هم به خبرنگار ایرنا گفت : امروز شالیکاری با توجه به این که دولت همواره بر عرضه و دسترس بودن این برنج برای آحاد مردم ورود مستقیم می کند و البته این برای مصرف کننده ها نیز ضروری است ، اما باید بپذیریم برنجکاران هم مانند دیگران باید برای فرزندان خود جشن عروسی بگیرند ، تلویزیون و یخچالی بخرند که قیمتش از ۲ تا چهار میلیون تومان ۲ سال پیش امروز به ۱۰ تا ۱۸ میلیون تومان رسیده است و به همین دلیل دخل و خرج زندگیشان با هم نمی خواند.
وی افزود : برنجکاران هم نگرانی مصرف کنندگان برنج کیفی طارم محلی را باید ۳۵ تا ۴۵ هزار تومان بخرند و این قیمت با قدرت خرید آنان فاصله دارد ،درک می کنند ، اما کشاورزان برنج تولید می کنند و این فعالیت به عنوان فعالیت اصلی و درآمدی آنان باید کفاف هزینه های زندگی آنان را برای خرید دیگر مایحتاج بدهد.
خطر فروش زمین پشت مرز شالیزارها
نماینده شهرستان آمل در مجلس شورای اسلامی هم دغدغه شالیکاران را نسبت به بازرگانی و قیمت فروش محصولشان بجا دانست و گفت : با توجه به واقعیت های قیمت برنج فعلی ، هزینه های تولید، نرخ تورم و ارزش زمین های کشاورزی ، خارج شدن زمین های کشاورزی به امر تولید هشدار جدی است و در واقع امنیت عذایی ملی به خطر می افتد.
رضا حاجی پور با بیان این که دولت باید زمان و مقدار واردات برنج های خارجی را همانند سال های گذشته مدیریت و کف قیمت کارشناسی تولید برنج امسال را به تناسب هزینه تولید اعلام کند، ادامه داد: مصوبه دولت مبنی بر جلوگیری از خارج شدن ارز دولتی و نیمایی برای واردات برنج خارجی ، حمایت خوبی از برنجکاران شمال کشور بوده است اما انتظار داریم قیمت ها نیز بر اساس هزینه های تولید و معیشت کشاورزان افزایش بیابد.
وی اظهار داشت: نمایندگان استان های شمالی بویژه مازندران و گیلان باید با جدیت بازرگانی برنج تولیدی داخلی را با هدف به صرفه شدن برای حفظ زمین و ادامه کشاورزی دنبال کنند و این ماموریت اصلی و فعلی نمایندگان خواهد بود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران نیز ضمن تایید افزایش هزینه تولید ، بزرگ ترین مشکل کشاورزان برنجکار استان را در حال حاضر بازرگانی و فروش محصولات دانست و گفت : دولت در سال های گذشته با کنترل میزان واردات و همچنین جلوگیری از خارج شدن ارز دولتی و نیمایی برای واردات برنج خارجی ، حمایت خوبی از برنجکاران مازندران داشت و انتظار است امسال هم علاوه بر ادامه روش سال های گذشته ، حمایت از کشاورزان بیشتر شود.
عزیزالله شهیدی فر با اظهار این که امسال هزینه تولید برنج به علت افزایش حدود ۵۰۰ درصدی قیمت نهادههای کشاورزی از جمله کود و سم بسیار سنگین بود ، افزود : هزینه تولید برنج طارم هاشمی در سال گذشته ۲۱ هزار و ۵۰۰ تومان و حداکثر قیمت فروش این محصول نیز در طول سال بین ۲۵ تا ۲۷ هزار تومان بود ، ولی اکنون که به مرحله برداشت برنج جدید رسیدیم باز هم قیمت ۲۸ هزار تومان است که کفاف هزینه های سنگین کشاورزان را نمی کند.
وی با پیش بینی این که امسال میزان تولید برنج در مازندران با وجود کم آبی پنج درصد بیشتر شود ، گفت : خوشبختانه امسال همانند سال گذشته با وجود کم آبی ، ۲۱۵ هزار هکتار از زمین های کشاوررزی استان زیر کشت برنج رفت و امروز نخستین برداشت این محصول آغاز شده است.
شهیدیفر با اعلام این که برنج کیفی طارم مازندران در بهترین وضعیت به مرحله برداشت رسیده است ، پیشبینی کرد که امسال حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن شلتوک برنج در مازندران تولید شود.
مازندران ۲۳۰ هزار هکتار اراضی شالیکاری دارد که سالانه با تولید بیش از ۹۰۰ هزار تن برنج سفید، ۴۲ درصد برنج کشور را تامین میکند.
برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است و با تولید بیش از یک میلیون تن، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تامین میشود.
نظر شما