پشت سر گذاشتن نیمه تیر ماه ۱۴۰۰ در کنار تب و تاب تعطیلی چند باره تالارها و تماشاخانههای کشور به سبب شیوع و شیب افزایشی موج پنجم ویروس کرونا بار دیگر اما و اگرهای شرایط ادامه حیات تئاتر و معیشت هنرمندان این عرصه را همسو با جولان گونهها و موجهای جدید کرونا بر سر زبانها انداخت.
دراینمیان در شاخه هنرهای نمایشی نیز شاهد تکاپوی مسئولان در دو جبهه متفاوت هستیم. نخست تلاش برای افزایش حمایت و کمک به خانواده تئاتر در این روزها که کرونا اقتصاد و معیشت اهالی این خانواده را هدف قرار داده و تلاش برای برگزاری جشنوارهها و رویدادهای تئاتری که با رسیدن به ماه آخر تابستان و ورود به نیمه دوم سال شاهد برگزاری آنها به شکل مستمر و پی در پی خواهیم بود.
نزدیکترین جشنواره در تقویم رویدادهای نمایشی کشور به بیستمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی باز می گردد که گام نخستین آن (سمینار و کارگاهها) در شهریور و بخش اجرایی رویداد در مهر ۱۴۰۰ در تهران برگزار خواهد شد.
در کنار تمام این روزهای پرمشغله برای مدیران و دستاندرکاران عرصه تئاتر کشور، دیگر بخشها و شاخههای این هنر نیز طی هفته جاری خالی از رویداد و اتفاق نبوده است. از مهمترین رویدادهای هفته ای که آخرین روز آن را میگذرانیم می توان به حضور یک کشور به عنوان میهمان ویژه چهلمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، استفاده از ظرفیت بینالمللی نظام جمهوری اسلامی ایران، معرفی ۹ نسخه شبیهخوانی برای حضور در جشنواره نمایشهای آیینی-سنتی، انتخاب هیات مدیره و رییس انجمن صنفی کارگردانان تئاتر ایران، معرفی اولین هیات مدیره انجمن صنفی سراسری تئاتر کودک و نوجوان، اجرای صحنهای در حضور باد بهرام بیضایی، اجرای نمایش بچههای اکباتان با حضور کودکان کمتوان ذهنی و حرکتی و خوک هندی در تماشاخانه مهرگان اشاره کرد.
حضور یک کشور به عنوان میهمان ویژه چهلمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر
قادر آشنا مدیر کل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اهمیت بهره بردن از تمام ظرفیت بینالمللی ایران در جهان، از حضور یک کشور به عنوان مهمان ویژه چهلمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر خبر داد.
وی درباره صحبتهای مطرح شده در تازهترین جلسه شورای سیاستگذاری تئاتر فجر مبنیبر دعوت از یک کشور مانند نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بهعنوان میهمان ویژه در چهلمین جشنواره بینالملل تئاتر فجر به ایرنا، گفت: در حال حاضر همراه با اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره چهلم مشغول بحث و نبادل نظر هستیم و محور گفتوگوها درباره مبحث انتخاب کشور موردنظر برای دعوت از آن به عنوان مهمان ویژه این دوره از جشنوارهستیم.
برای تحقق و اجرایی شدن این مساله بنا داریم از ظرفیت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی استفاده کنیم. تا امروز یک جلسه برای برگزاری بخش سمینار حشنواره نمایشهای آیینی-سنتی به شبکه بینالمللی با دوستان و همکاران دراین سازمان داشتیم و جلسه آتی ما که طی همین هفته خواهد بود به بخش بینالمللی جشنواره تئاتر فجر مربوط است.
استفاده از ظرفیت بینالمللی نظام جمهوری اسلامی ایران
آشنا تاکید کرد: بنا داریم از ظرفیت رایزنهای فرهنگیمان در سراسر جهان استفاده کنیم. برای دعوت از یک کشور و گروههای نمایشی آن به عنوان مهمان ویژه جشنواره چهلم تئاتر فجر در گام نخست کشورهای مد نظر توسط اعضای شورای سیاستگذاری پیشنهاد داده شد و امیدواریم بعد از حصول اتفاق نظر و جمعبندی درباره کشور انتخابی در گام بعدی جلساتی را با دوستان در وزارت امور خارجه داشته باشیم.
مدیر کل اداره هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: همان تجربه موفق من را بر آن داشت بار دیگر از تمام توان و ظرفیت بینالمللی نظام جمهوری اسلامی ایران این بار در جشنواره بیبنالمللی تئاتر فجر بهره ببریم. در حال حاضر در حال بحث وتبادل نشر با اعضای شورای سیاستگذاری جشنوتاره هستیم و در ادامه امیدواریم شاهد حضور معنادار کشوری به عنوان میهمان ویژه در جشنواره چهلم تئاتر فجر باشیم.
معرفی ۹ نسخه شبیهخوانی برای حضور در جشنواره نمایشهای آیینی-سنتی
دبیرخانه بیستمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی، اسامی ۹ نسخه پذیرفتهشده در بخش مجالس شبیهخوانی این جشنواره را اعلام کرد.
سیدعظیم موسوی، سیدمحسن هاشمی و علی عزیزی به عنوان اعضای هیئت انتخاب این بخش نسخ تعزیه مجلس شبیهخوانی آقا علی عباس به شبیهگردانی احمد عزیزی از تهران، مجلس شبیهخوانی جنگ نهروان به شبیه گردانی امیر عباسیفر از تفرش، مجلس شبیهخوانی دلقک و فرعون به شبیه گردانی عنایت قاسمی از تهران، مجلس شبیهخوانی لیلی و مجنون به شبیه گردانی مهدی دریایی از اراک، مجلس شبیهخوانی داوود نبی (ع) یا (طالوت و جالوت) به شبیه گردانی اسدالله مؤمنزاده از اصفهان، مجلس شبیهخوانی شاهعباس و مرد نابینا به شبیه گردانی قوام الدین قاسمی از تهران، مجلس شبیهخوانی مور و سلیمان به شبیه گردانی محمد فراهانی از فراهان، مجلس شبیهخوانی مهمانی امام علی در خانه شیعیان به شبیه گردانی اسماعیل مجللی از اراک و مجلس شبیهخوانی نبرد سرکش به شبیه گردانی امیرسلیمانی مقدم از تهران را برای حضور در بیستمین جشنواره نمایشهای آیینی-سنتی انتخاب کردند.
ارزیابی اجرایی نسخ نامبرده نیمه اول شهریور ۱۴۰۰ انجام خواهد شد.
بیستمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی مهر و آبان ماه ۱۴۰۰ به دبیری داوود فتحعلیبیگی برگزار میشود.
انتخاب هیات مدیره و رییس انجمن صنفی کارگردانان تئاتر ایران
نخستین نشست مجمع موسسان انجمن صنفی سراسری کارگردانان تئاتر ایران هجدهم تیرماه ۱۴۰۰ با رعایت شیوهنامههای بهداشتی و با حضور کارگردانان و پیشکسوتان کارگردانی تئاتر کشور در محوطه مجموعه تالار وحدت برگزار شد.
در این مجمع پس از تصویب اساسنامه انجمن، انتخابات اعضای هیات مدیره و بازرسان با حضور نماینده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار شد تا انجمن صنفی سراسری کارگردانان تئاتر ایران، نخستین هیات مدیره خود را بشناسد.
شهرام گیل آبادی، محمد رحمانیان، احسان حاجیپور، سیدهادی عامل هاشمی، آرش دادگر، نبی الله (مجید) گیاهچی (عضو علی البدل اول)، شکر خدا گودرزی(عضو علی البدل دوم) به عنوان اعضای هیات مدیره انجمن صنفی سراسری کارگردانان تئاتر ایران انتخاب شدند و دراین میان احسان فکا به عنوان بازرس و مجید کریمی به عنوان بازرس علی البدل معرفی شدند.
همچنین در جلسه شامگاه ۱۹ تیر هیات مدیره انجمن صنفی سراسری کراگردانان تئاتر ایران، شهرام گیل آبادی را به عنوان رئیس این انجمن صنفی، محمد رحمانیان را به عنوان نایب رئیس و احسان حاجیپور را به عنوان دبیر انتخاب کردند..
معرفی اولین هیات مدیره انجمن صنفی سراسری تئاتر کودک و نوجوان
انتخابات اولین هیات مدیره انجمن صنفی سراسری تئاتر کودک و نوجوان ۱۸ تیر با حضور ۱۵۰ نفر از اعضا در محوطه باز تالار وحدت برگزار شد.
پس از شمارش آرا هیات مدیره منتخب شامل مهدی قلعه، علی فروتن، روشنک کریمی، مجید قناد، احسان مجیدی، مجید نصیری و مجتبی کاظمی به عنوان اعضای اصلی، علی صفا، حامد زحمتکش و جواد مهدی به عنوان اعضای علی البدل، مریم خاکسار تهرانی به عنوان بازرس اصلی و بهنام حبیب پور به عنوان بازرس علی البدل معرفی شدند.
این رویداد که اولین انتخابات انجمن صنفی سراسری تئاتر کودک و نوجوان ایران بود با حضور نماینده وزارت کار و هیات رئیسه ناظر بر انتخابات با حضور رئیس سنی جلسه منصور خلج برگزار شد.
در این مجمع علاوه بر انتخابات هیات مدیره و بازرسان، اساسنامه پیشنهادی و روزنامه کار و کارگر به عنوان روزنامه کثیرالانتشار اطلاع رسانی و به تصویب رسید.
اجرای صحنهای در حضور باد بهرام بیضایی
نمایش در حضور باد به نویسندگی بهرام بیضایی، کارگردانی علی جهانجونیا و با بازی رضا رشیدی اقدم، نشاط رازانی و علی جهانجو، تیر و مرداد ۱۴۰۰ هر شب از ساعت ۱۷ در تماشاخانه دیوار چهارم روی صحنه میرود.
بهرام بیضایی برای نخستین بار مجوز اجرای عموم نمایشنامه در حضور باد در تهران را صادر کرده است.
علی جهانجونیا کارگردان نمایش در یادداشتی در رابطه با این اثر گفته است: بسیار مفتخرم که میتوانم این اثر را به تایید آقای بیضایی برای نخستین بار در تهران به اجرای عمومی در بیاورم؛ آن هم در روزهایی که دست به کارهای بزرگ زدن شاید ریسک باشد زیرا هیچ تضمین و اعتباری - که شاید پیش از این ذره و قطرهای وجود داشت - اصلا دیگر وجود ندارد. انتخاب این اثر به دلیل مضحکه بودن آن، این امید را به ما میدهد که میتوانسیتم برای مخاطب شادیبخش باشیم و واسط آشتی تماشاچی و تئاتر، در این دوران کرونایی قرار بگیریم؛ اما نه با هرمتنی که الزاما کمدی است؛ بلکه با یک اثر فاخر دیگر از بهرام بیضایی.
نکته دیگری که برایم اهمیت داشت این بود که در روزگار امروز تولید محتوای نمایش دراماتیک تاثیر کمتری دارد زیرا در جهانی زیست میکنیم که روزانه شاهد اخبار و وقایعی هستیم که اگر آن را در یک تئاتر ببینیم، شاید به زیادهروی و اغراق متهمش کنیم؛ فکر میکنم دراماتیکترین آثار امروز مستندها باشند؛ چون خیانتها، قتلها، جداییها، تنهاییها و غیره دیگر نیازی به نمایشی شدن ندارند و وقایع الاتفاقیه روزانه هستند؛ حداقل در این بازه زمانی به نظر من.
پس تصمیم گرفتم اینبار از در مضحکه وارد شوم و این بخش از روابط دنیا را به تصویر بکشم تا در کنار انتقال پیام، لطیف هم باشد و نتوان به اغراق آن که شاید اصل حقیقت است، خردهای وارد کرد. خلاصه بگویم که این روزها شاید مضحکه هم نوعی از مستند باشد!
در خلاصه این نمایش آمده است: تئاتر در حضور باد مضحکهای تک پردهای است که در آن مرد دراز، مرد چاق و میانجی با تصمیم به آشتی و همزیستی آغاز میکنند؛ سپس پی دلایل وقوع فاجعهای میگردند که از پس آن همه دنیا مردهاند و هیچ باقی نمانده است. پس آنها دادگاهی سهنفره تشکیل میدهند و ... .
اجرای نمایش بچههای اکباتان با حضور کودکان کمتوان ذهنی و حرکتی
نمایش بچههای اکباتان با طراحی، نویسندگی و کارگردانی باران فرد و حضور دیدنی گروهی از کودکان و نوجوانان توانمند و کمتوان حرکتی و ذهنی به عنوان بازیگر در سالن آمفیتئاتر مجموعه آموزشی خضرا با رعایت حداکثری شیوهنامههای بهداشتی به اجرا درآمد.
نمایش بچههای اکباتان با حضور ترکیبی از بچههای توانمند و کمتوان حرکتی و ذهنی در مقام نقشآفرینان با مدتزمان ۲۰ دقیقه در شرایطی به صحنه رفت که اجرای تماشایی آنها با استقبال خوب تماشاگران و خانوادهها روبهرو شد.
همچنین شهریار فرد به عنوان بازیگر بزرگسال در نقش دلقک، همبازی بچهها در این نمایش بود.
در خلاصه داستان این نمایش آمده: داستان نمایش ما، داستان لذتبردن از زندگی است؛ چیزی که احساس میکنیم در این روزگار، زیر خروارها گرد و غبار مخفی شده است.
کودکان و نوجوانانی که در این نمایش به اجرای نقش پرداختند، عبارتاند از: دریا مرادی، مارال ابراهیمپور، محمدحسین سعادتی، امیرحسین مهدیآبادی، آتوسا بیگدلی، رادین دژاکام، عسل عبدالوند، آروین شهبازی، مهرسا سوری، آرینا ترابی و با حضور رونیکا شافعی و شهریار فرد.
همچنین شهریار فرد (مشاور کارگردان) و نهال فرجادی (موسیقی) در تولید این اثر نمایشی همکاری داشتند.
خوک هندی در تماشاخانه مهرگان
نمایش خوک هندی به نویسندگی سباستین تی یری، مترجمی ساناز فلاح فرد، طراحی و کارگردانی رامین دولت آبادی و تهیه کنندگی امین صدر از روز چهارشنبه (۲۳ تیر)، ساعت ۱۸ و ۳۰ در سالن یک خانه نمایش مهرگان روی صحنه میرود.
نگار عزیزی، محمد براتعلی، فائزه ثنایی، لاله حشمت پسند و امیرحسین نعیمی در این اثر به ایفای نقش میپردازند.
در خلاصه داستان نمایش خوک هندی آمده است: النا کرافت برای برداشت از حساب خودش به بانک فرانسوی مراجعه میکند و در همان ابتدا متوجه تغییراتی در بانک میشود و کارمند بانک از دادن پول به او امتناع میکند و با بحثی که بین او و دو کارمند بانک صورت میگیرد، کرافت متوجه میشود که بانک فرانسوی او توسط هندیها خریداری شده و روی پول او قوانین هندی اعمال شده است ...
علاقمندان جهت تماشای این نمایش که از روز چهارشنبه (۲۳ تیر) هر روز ساعت ۱۸:۳۰ در سالن یک خانه نمایش مهرگان روی صحنه میرود، میتوانند از طریق سایت تیوال و یا گیشه خانه نمایش مهرگان به آدرس خیابان انقلاب، خیابان خارک، بن بست اول، پلاک ۵ مراجعه نمایند.
نظر شما