به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از اوراسیا ریویو ، مردم افغانستان قربانی واقعی جنگ هستند و بیش از چهار دهه است که با تروریسم و افراط گرایی می جنگند.
"باتور ارسلان " دانشجوی روابط بین الملل دانشگاه میسور هندوستان در ادامه این مطلب اضافه کرد مهم است که آمریکا بعد از خروج نیروهایش همچنان در تماس و تعامل با افغانستان باقی بماند و حمایت نظامی در اختیار نیروهای افغان قرار دهد.
"جو بایدن" رئیس جمهور آمریکا در سخنانی با رد گزارش سازمان های اطلاعاتی آمریکا مبنی بر سرنگونی دولت کابل ظرف مدت شش ماه از خروج نیروهای امریکایی گفته است که نیروهای دفاعی و امنیتی افغانستان قادر به دفع حملات طالبان است.
براساس گزارش اورآسیا ریویو،خروج نیروهای خارجی از افغانستان فرصتی برای دولت کابل است تا تمام تصمیمات مربوط به رویکردها در قبال طالبان و دیگر گروهها را خود اتخاذ کند. در روزهای اخیر طالبان مناطق زیادی را در شمال و شمال شرقی افغانستان تصرف کردند و سرعت پیشروی طالبان موجب شگفتی دولت و متحدان این کشور شده است.
این کارشناس افغان می گوید تعداد زیادی از علمای افغانستان می گویند که ادامه جنگ پس از خروج نیروهای نظامی آمریکا هیچ مشروعیتی ندارد.
وی با بیان اینکه مشکل افغانستان راه حل نظامی ندارد و باید از راه سیاسی حل شود اضافه کرد اگر طالبان بخواهد دولت طالبان را به عنوان دست نشانده آمریکا به تصویر بکشد و دولت را از راه نظامی سرنگون کند اشتباه است .
به نظر می رسد که خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان فرصتی برای دستیابی به توافق با طالبان برای جلوگیری از ادامه برادرکشی در افغانستان است.
براساس این گزارش ،اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان بارها خواستار آتش بس شده است اما طالبان تا کنون موضع مشخصی درباره این مساله اعلام نکرده و پاسخهای آنها مبهم بوده است.
این احساس وجود دارد که طالبان بیشتر متکی به قدرت است و نه صلح. یک توافق سیاسی و ادغام طالبان در جامعه و دولت تنها راه برون رفت از بحران است . آنها می توانند درباره آینده خود تصمیم بگیرند و اکنون توپ در زمین طالبان است.
نویسنده این مطلب معتقد است که افغانستان در دوه دهه گذشته تغییر کرده است و دستاوردهایی از قبیل دموکراسی ، حقوق زنان و آزادی بیان در افغانستان قابل مذاکره نیست. اکنون نزدیک به یک سال است که مذاکرات بین افغانان در دوحه شروع شده و هرچند پیشرفت مذاکرات کند بوده اما امیدهایی را ایجاد کرده است. اکنون فرصت مهمی است که دو طرف با فوریت درباره موضوعات مربوط به آتش بس فراگیر و صلح بحث و گفتگو کنند و کشورهای منطقه و جهان نیز باید از نفوذ خود استفاده کرده و منابع مالی طالبان را قطع کنند.
اجماع منطقه ای و جهانی برای رسیدن به حل و فصل سیاسی در افغانستان یک امر حتمی است. پاکستان نفوذ زیادی بر طالبان دارد و می تواند نقش مهمی در ایفای نقش منطقی طالبان ایفا نماید. یک افغانستان صلح آمیز به معنی یک پاکستان صلح آمیز است و به ایجاد ثبات در منطقه کمک خواهد کرد.
ایران نیز می تواند نقش مهمی ایفا نماید. شهر مرزی اسلام قلعه که یکی از دروازه های مهم تجاری افغانستان به ایران است، به دست طالبان افتاده است . روز هشتم ژوییه ایران میزبان اولین مذاکرات مهم سطح عالی بین طالبان و دولت افغانستان در ماههای گذشته بود. هر دو طرف در بیانیه ای موافقت کردند که جنگ راه حل مساله افغانستان نیست.
ایجاد یک دولت موقت انتقالی در دوره مذاکرات می تواند مطرح باشد اما باید کوتاه مدت تا زمان برگزاری انتخابات باشد. اشرف غنی نیز به همین منظور آماده است تا پیش از پایان دوره اش استعفا کند.
طالبان ادعا می کند که تغییر کرده است و دیگر طالبان دهه ۱۹۹۰ نیست . اکنون بر عهده طالبان است که با پیشنهادات دولت موافقت کرده و خشونت را متوقف نماید. در دوره دولت انتقالی ، طالبان می تواند وارد دولت و جامعه شود و پس از آن می توانند در انتخابات مشارکت کنند.
در نهایت باید قبول کرد که جنگ در افغانستان جنگ علیه اشغال نیست بلکه جنگ رقابتهای منطقه ای و ایدئولوژی های رقیب است. پذیرش متقابل در یک جامعه چند قومیتی یک ضرورت است. اگر دولت افغانستان و طالبان نتوانند یک افغانستان صلح آمیز و باثبات ایجاد کنند ، پیامد آن می تواند مصیبت بار باشد.
نظر شما