۲۳ تیر ۱۴۰۰، ۱۴:۵۸
کد خبرنگار: 1291
کد خبر: 84403936
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

بررسی وضعیت صنعت شیر چهارمحال و بختیاری

۲۳ تیر ۱۴۰۰، ۱۴:۵۸
کد خبر: 84403936
بررسی وضعیت صنعت شیر چهارمحال و بختیاری

شهرکرد-ایرنا- دامپروری و دامداری سنتی سال‌هاست در چهارمحال و بختیاری فعالیت خود را ادامه داده است و وجود دام‌های سنگین و سبک باعث شده است یکی از مریت‌های این استان بحث دامداری باشد هر چند هنوز این بخش نقش خود را به صورت کامل در توسعه اقتصادی استان ایفا نکرده است.

شیر حاوی مواد مغذی بی‌شمار و پاسخگوی نیاز بدن به کلسیم، منیزیم، ریبوفلاوین، ویتامین B۱۲ و ویتامین B۵ است، با این حال مصرف شیر حیوانات به دلیل نداشتن آهن برای رفع نیاز نوزادان در حال رشد توصیه نمی‌شود.

برخی از آمار نشان می‌دهد، روزانه ۶۶۶ تن شیر توسط دامداران چهارمحال و بختیاری در قالب دامداری‌های صنعتی، نیمه صنعتی و سنتی تولید می‌شود که بخشی از آن در داخل استان و بخشی به دیگر استان‌ها از جمله اصفهان و تهران برای کارخانه‌های تولید فراورده‌های لبنی ارسال می‌شود. 

وجود چهار کارخانه تولید انواع فراورده‌های لبنی و یک کارخانه تولید شیر خشک نوزاد از جمله ظرفیت‌های استان در بخش صنایع لبنی است. این کارخانه‌ها، شیر مورد نیاز خود را یا از شیر تولید شده در استان یا شیر وارد شده از خارج استان و یا ترکیبی از شیر داخل و بیرون استان تامین می‌کنند.

کارشناسان بر این عقیده‌اند که محصول شیر به دلیل اینکه یکی از مواد فاسد شدنی است نیازمند حمایت است و اکنون با وجود بحران شیوع کرونا این حمایت بیش از گذشته احساس می‌شود.
چهارمحال و بختیاری براساس بافت عشایری که دارد، یکی از قطب‌های دامپروری کشور است و علاوه بر اینکه این تعدادی از واحدهای دامداری در این استان صنعتی یا نیمه صنعتی است.

بروز خشکسالی در یک دهه اخیر از یک سو و افزایش قیمت نهاده‌های دامی از سوی دیگر موجب شده است دامداران و فعالان این بخش هزینه های تولید شیر را نیز بالا ببرند اما آنها عقیده دارند قیمت خرید شیر در بازار واقعی نیست.

دامدارانی که خواهان افزایش قیمت شیر هستند

بررسی وضعیت صنعت شیر چهارمحال و بختیاری

تعدادی از دامداران چهارمحال و بختیاری خواهان اجرای مصوبه افزایش قیمت شیر هستند و معتقدند که قیمت شیر متناسب با هزینه های تولید آن در بازار نیست.

به گزارش ایرنا، دامداران معتقدند قیمت شیر در استان باید براساس  هزینه‌های صورت گرفته برای تولید این محصول بررسی و اعلام شود و یا مصوبه اعلام شده در خصوص افزایش قیمت شیر اجرایی شود.

رییس اتحادیه دامداران چهارمحال و بختیاری در این خصوص گفت: دامداران استان خواستار اجرای مصوبه افزایش ۴۷ درصدی قیمت شیر خام و مشخص شدن تاریخ اجرای آن هستند.
کمال مبینی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: متاسفانه این مصوبه در چهارمحال و بختیاری اجرا نمی‌شود و هر کس با قیمت جدید نسبت به فروش شیر خام اقدام کند، جریمه می‌شود.
وی افزود: افزایش چشمگیر و چند برابری قیمت نهاده‌های دامی کمر دامداران را خم کرده است و دیگر قادر به ادامه تولید نیستند و در صورتی که این مصوبه عملیاتی و اجرایی نشود، دامداران استان مجبورند دام‌های مولد خود را کشتار کنند.
یکی دیگر از دامداران چهارمحال و بختیاری نیز گفت: با گرانی‌ها و کمبودهای موجود در حوزه نهاده‌های دامی ادامه تولید شیر و گوشت غیرممکن شده است از این رو دامداران از مسوولان تنها درخواست اجرای مصوبه دولت مبنی بر افزایش ۴۷ درصدی قیمت شیر خام را دارند.
جمشید نیکخواه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد:در صورتی که این مصوبه اجرایی نشود وضعیت تولید شیر و گوشت در چهارمحال و بختیاری و حتی نقاط دیگر کشور به سمت و سوی نابودی می‌رود.
یکی دیگر از دامداران نیز گفت: آشفتگی بازار نهاده‌های دامی، گرانی‌ها و پایین بودن نرخ شیر خام نتیجه ای جز ورشکستگی دامداری‌ها ندارد.
محمد رضایی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تصریح کرد: به‌دنبال مشکلات کنونی در تامین نهاده‌های دامی، امروز دامداران مجبورند تا دام‌های مولد خود که نتیجه ۲۵ سال اصلاح نژاد است را به کشتارگاه ببرند.
وی اظهار داشت: اگر مسوولان در سطح ملی و استانی برای رفع این مشکلات چاره‌اندیشی نکنند در آینده‌ای  صنعت دامپروری استان با خسارات فراوانی روبرو می‌شود.
یکی دیگر از این دامداران نیز گفت: اکنون دامداران با عرضه شیر خام به قیمت ۴۵ هزار ریال به‌ازای هر کیلوگرم ، در حال پرداخت یارانه غیرمستقیم به مردم هستند.
رضا مبینی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: در صورت کشتار دام‌های مولد، کشور با کمبود این نوع دام‌ها مواجه و مجبور به واردات آن در سال‌های آینده با هزینه‌های بسیار زیاد و سنگین می‌شود.
وی افزود: از مسوولان درخواست می‌شود قبل از بحرانی‌تر شدن موضوع و بروز مشکلات پیچیده‌تر و جدی‌تر، نسبت به برنامه‌ریزی، مدیریت و تلاش برای رفع این معضلات اقدام کنند.
مبینی تصریح کرد: امروز ادامه زندگی، معیشت، اشتغال، اقتصاد و مسائل خانوادگی دامداران به نظر مسوولان در اجرای مصوبه افزایش ۴۷ درصدی قیمت شیر خام و کنترل نرخ نهاده‌های دامی وابسته است.
وی یادآور شد: امیدواریم با چاره‌اندیشی به‌موقع و مناسب مسوولان در این بخش، از ورشکستگی و فروپاشی زندگی بسیاری از دامداران کشور و چهارمحال و بختیاری جلوگیری شود.

مصوبه‌ای برای افزایش قیمت شیر خام به استان‌ها ابلاغ نشده است  

بررسی وضعیت صنعت شیر چهارمحال و بختیاری
مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی استانداری چهارمحال و بختیاری گفت: ستاد تنظیم بازار کشور تاکنون هیچ مصوبه‌ای مبنی بر افزایش قیمت شیر خام به استان‌ها ابلاغ نکرده است.
محمدرضا رئیسی پس از نشست با تعدادی از نمایندگان دامداران، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: با توجه به خواسته دامداران استان، مقرر شد تا مسوولان سازمان‌های صنعت، معدن و تجارت و جهادکشاورزی موضوع را همین امروز از طریق وزارتخانه‌های مرتبط پیگیری و نسبت به اعمال قانون و رفع مشکلات این قشر تولید کننده اقدام کنند.
وی افزود: در خصوص تامین نهاده‌های دامی مورد نیاز دامداران استان نیز،  مقرر شد تا مسوولان اداره‌کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان برای حمل نهاده‌های دامی از طریق ناوگان حمل و نقل بار این استان، از بنادر جنوب ایران به درون استان اقدام لازم را انجام دهند.

هزینه‌ تولید شیر با درآمد دامداران چهارمحال و بختیاری همخوانی ندارد

معاون بهبود تولیدات دامی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه هزینه‌های تولید شیر با درآمد دامداران همخوانی ندارد، اعلام سریع‌تر قیمت این محصول لبنی از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت را راهکار رفع این چالش دانست.

سام مردانی روز چهارشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود: در سالجاری هزینه‌های تولید و به ویژه هزینه حمل و نقل نهاده‌ها افزایش چند برابری داشته است به طوری که کاه از کیلویی یک هزار و ۵۰۰ تومان به چهار هزار تومان افزایش یافته و این در حالی است که قیمت شیر هیچ تغییری نکرده است.

وی ادامه داد: اگر چه طرحی مبنی بر افزایش قیمت شیر به تازگی مطرح شده اما این موضوع باید در کمیسیون کشاورزی بررسی و سپس مصوبه کارگروه تنظیم بازار را بگیرد که این فرایند هنوز طی نشده و در هیچ استانی افزایش قیمت شیر به صورت رسمی اعلام نشده است.

مردانی با تاکید بر حمایت از تولیدکنندگان، تصریح کرد: هر زمان که تولیدکننده متحمل ضرر و زیان شود این چالش پس از چند ماه تاثیر خود را در بازار و به ویژه بر مصرف‌کننده نشان می‌دهد از همین رو باید افزایش منطقی قیمت شیر هرچه سریع‌تر اعلام شود تا از کمبود شیر و فراورده‌های لبنی در روزها و ماه‌های آینده جلوگیری کرد.

معاون بهبود تولیدات دامی چهارمحال و بختیاری افزود: مطالبه افزایش قیمت شیر را برای دامداران استان به‌جا می‌دانیم و معتقدیم که قیمت شیر باید متناسب با هزینه‌های تولید افزایش پیدا کند و واقعیت‌های موجود بیش از پیش از سوی تصمیم گیرندگان دیده شود.

مردانی با اشاره به فعالیت ۸۰۰ گاوداری صنعتی در استان، خاطرنشان کرد: در این واحدها حدود ۶۴ هزار دام مولد و غیرمولد وجود دارد.

به گزارش ایرنا، چهارمحال وبختیاری با حدود ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار راس دام سبک و سنگین، سالانه ۲۳۸ هزار تن شیر تولید و روانه بازار مصرف می‌کند.
بیش از ۳۶۵ واحد گاوداری صنعتی و ۳۵ مجتمع دامداری در چهارمحال و بختیاری فعال است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha