به گزارش ایرنا اکنون خرید پیامکی مرغ و صف های طولانی در خرم آباد به این شکل شده است که خریدار باید کد مغازهای که از آن خرید میکنند به علاوه مقدار مرغ مورد نیاز خود را به کیلوگرم به یک شماره پیامکی ارسال کنند تا پس از دریافت پیامک تایید و نشان دادن آن به صاحب مغازه خرید خود را تحویل بگیرند.
گشتی در شهر خرم آباد نشان می دهد یخچال خرده فروشان مرغ خالی است و آنهایی هم که سهمیه اندکی دریافت کرده اند در شرایط قرمز کرونا با صف طولانی مردمی مواجه هستند که باید برای دریافت مرغ، ساعت ها منتظر بمانند.
خرده فروش مرغ در یکی از خیابان های خرم آباد به خبرنگار ایرنا می گوید با وجودی که سامانه پیامکی را هم نصب کرده اما سهمیه وی قطع شده و جواب مشخصی برای دلیل این امر دریافت نکرده است و از طرفی روزانه باید مشتریانی را جواب کند که برخی از آنها چند روز متوالی است برای خرید مرغ مراجعه می کنند و دست خالی باز می گردند.
زن میانسالی می گوید حدود ۲ ساعت است در صف ایستاده و پیامکی را که مرغ فروشی به او گفته ارسال کرده اما هنوز جواب یا تاییدیه آن دریافت نشده و همچنان منتظر است تا پس از یک هفته شاید بتواند مرغ را خریداری کند.
مرد دیگری که می گوید از روستاهای اطراف آمده است نسبت به دریافت مرغ با کد ملی معترض است زیرا نمی دانسته باید برای خرید ۲ عدد مرغ، کارت ملی همراه داشته باشد، هرچند سواد کافی برای استفاده از گوشی و ارسال پیامک را هم ندارد و همچنان بلاتکلیف به امید اینکه بتواند مرغ را بدون ارائه کد ملی دریافت کند در صف ایستاده است.
این سامانه که مسوولان لرستان هفته قبل از فعال شدن آن خبر دارند همان " کابوک " است که قرار بود عرضه مرغ در لرستان را شفاف کند اما به نظر می رسد در شرایطی که رنگ کرونایی خرم آباد قرمز است منجر به ایجاد صف های طولانی و چند ساعته شده و مردم در این صف ها منتظر دریافت پیامک تایید برای خرید نهایت ۶ کیلوگرم مرغ هستند.
کمبود مرغ در لرستان در شرایطی رقم خورده که متوسط تولید و مصرف سالانه آن در این استان به ترتیب ۸۰ و ۶۰ هزار تن است و اکنون گفته می شود حتی خودروهای شوتی در برگشت به استان های جنوبی، مرغ را از لرستان خارج می کنند.
خبرگزاری ایرنا استان لرستان هفته گذشته نیز گزارشی در خصوص کمبود مرغ و دلایل آن در استان منتشر کرد و مسوولان در این گزارش اذعان داشتند مرغ تولیدی لرستان توسط دلالان و شوتی ها به استان های همجوار قاچاق می شود و با قیمت های بالاتر به فروش می رسد اما قول دادند این مساله به زودی حل شود که به نظر می رسد تنها صورت مساله که همان دلال بازی و فعالیت سودجویان است پاک شده و عواقب کمبود مرغ همچنان دامن گیر خرده فروشان و شهروندان است.
قرار بود این سامانه تولید مرغ را از مبدا مرغداری تا خریدار رصد کند به این نحو که سهمی که عمده فروش مرغ برای خرده فروش در نظر می گیرد باید در سامانه هوشمند ثبت کند، سپس خرده فروشی های گوشت مرغ نیز ضمن ثبت میزان فروش خود به مصرف کننده نهایی، مقدار سهمیه ای را که عمده فروش برای آنها در نظر گرفته است در سامانه هوشمند ثبت می کنند.
پس از آن، واحدهای خرده فروشی گوشت مرغ باید در اولین اقدام، با بررسی سامانه خود، از برابر بودن میزان سهمیه ای که توسط عمده فروش برای آنها ثبت شده با میزان مرغی که دریافت کرده اند اطمینان حاصل و سپس نسبت به فروش برای عموم اقدام کنند، علاوه بر کنترل و رصد اطلاعات ثبت شده در سامانه، اطلاعات مصرف کننده نهایی که از خرده فروشی ها خریداری می کند در حال حاضر در حد یک شماره تلفن ثبت می شود تا به صورت تصادفی با آنها تماس گرفته و بررسی شود میزان خرید آنها با رقمی که در سامانه ثبت شده برابر است یا نه، در غیر اینصورت تخلف خرده فروش محرز خواهد شد.
بهزاد منصوری رییس سازمان صمت لرستان تغییرات، نوسانان قیمت و تنش تحمیلی از سایر استانها را عامل مهمی در کمبود مرغ بازار لرستان دانسته و گفته است: عده ای به این مساله درآمدزا نگاه و حقوق مردم را تضییع و با ماشین شخصی نسبت به فروش مرغ در سایر استان ها اقدام می کنند که متاسفانه قانون بازدارنده ای برای این امر نه از جانب صمت و نه حتی در نیروی انتظامی وجود ندارد.
همچنین به گفته اسد عبداللهی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری لرستان سامانه جامع ثبت توزیع مرغ در استان راه اندازی شد ولی واقعیت این است استان های گرمسیری در این موعد جوجه ریزی کمتری دارند و بخشی از مرغ کشتار شده در لرستان به سایر استان ها قاچاق می شود، محدودیت هایی ایجاد شده است و کنترل هایی هم صورت می گیرد و با وجود نظارت های مستمر اما افراد سودجو، مرغ را به روش های مختلف از استان خارج می کنند.
وی البته در خصوص راهکار رفع کمبود مرغ در بازار لرستان به ایرنا گفت: علاوه بر ضرورت تشدید نظارت ها، استان های بزرگ باید مشکل تولید و تامین مرغ خود را حل کنند چراکه مرغ خارج شده از لرستان با قیمت بالا در این استان ها فروخته می شود و همین هم موجب اقدام سودجویانه برخی افراد شده است.
این اظهارات در حالی است که مسوولان لرستان که یک تولید کننده مرغ در کشور است اکنون نمی توانند این کالا را به دست شهروندان خود برسانند و مرغ تولیدی به سایر استان ها پر می کشد و مردم مجبور هستند در گرمای طاقت فرسای هوا و خطرات شیوع کرونا در وضعیت قرمز، انتظار در صف های طولانی را تجربه کنند.
خبرگزاری جمهوری اسلامی لرستان هفته گذشته گزارش مفصلی از وضعیت مرغ و دلایل کمبود آن منتشر کرده که مسوولان قول داده بودند این مشکل به زودی برطرف شود اما انگار به جای کوتاه کردن دست دلالان و سودجویان، تنها راه چاره را در کاهش یا قطع سهمیه خرده فروشان، ایجاد صف های طولانی برای مردم و عرضه مرغ با کد ملی یافته اند.
گزارش ایرنا درخصوص این مساله را می توانید اینجا https://www.irna.ir/news/۸۴۳۹۹۰۱۷/ ببینید.
نظر شما