مراسم با شکوه دعای عرفه همزمان با نهم ذیالحجه و روز شهادت مسلم بن عقیل سفیر امام حسین (ع) به شهر کوفه، همچون سالهای گذشته با محوریت صحن پیامبر اعظم(ص) در بارگاه مقدس ثامن الحجج حضرت علی بن موسی الرضا (ع) برگزار شد و زائران، مجاوران و خادمان آستان قدس رضوی با رعایت کامل دستورالعملهای بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی در این مراسم شرکت کردند.
صحنها و رواق های حرم رضوی به گونه ای مفروش شده بود که افراد با فاصله مناسب از دیگران به راز و نیاز و زمزمه و دعا بپردازند و فرازهای دعای پر مفهوم عرفه که در بردارنده آموزههای عرفانی و عقیدتی از جمله شناخت خداوند و بیان صفات الهی، یادآوری نعمتهای بیکران الهی بر انسان و حمد و سپاس خداوند بر آنها، تضرع به درگاه خداوند و اقرار به گناهان و توبه، درخواست حوایج، و پاداش اخروی است را قرائت کنند.
با وجود این که توصیه شده است حاجیان در صحرای عرفات و سایر افرادی که در حج شرکت ندارند این دعا را در حرم امام حسین(ع) به عنوان روز زیارتی این امام، زمزمه کنند و به ذکر مناجات بپردازند امسال نیز همچون سال گذشته بسیاری از ایرانیان به دلیل شیوع کرونا و رعایت دستورالعملهای بهداشتی امکان حضور در صحرای عرفات و کربلا را ندارند.
یکی از سخنرانان مذهبی و استاد حوزه علمیه پیش از قرائت دعای عرفه در سخنانی با اشاره به توبه پذیر بودن خداوند گفت: امروزه در جامعه ما و در بسیاری از جوامع، موج نا امیدی از مغفرت الهی در میان جوانان دیده میشود و از این که گاهی وسوسههای شیطانی باعث فریب آنها شده و گناهی مرتکب شده اند روی بازگشت به سوی خداوند را ندارند و این در حالی است که ناامیدی از رحمت الهی، گناه است.
حجت الاسلام سید حسین حسینی قمی افزود: شیطان سعی میکند گناه را در نظر انسان کوچک جلوه دهد تا افراد، مرتکب گناه شوند و بعد از آن نیز توبه را آن قدر بزرگ جلوه میدهد که فرد احساس کند نمی تواند توبه کند.
وی با اشاره به اشعار و احادیث بسیاری که در مورد رحمت و مغفرت الهی بیان شده است ادامه داد: خداوند، توبه کنندگان را دوست دارد و مقرب ترین فرشتگان الهی مامور به طلب آمرزش برای گنهکاران هستند و خدا گناه توبه کنندگان را به نیکی و حسنه تبدیل میکند.
این استاد حوزه علمیه گفت: وسوسه های شیطان به گونهای است که نمی خواهد بگذارد انسانها به سوی پروردگار بازگردند و این در حالی است که شرط توبه، نماز و دعا نیست بلکه آنها شرط کمال انسان است و خدا در پذیرش توبه توبه شکنندگان عقب نشینی نخواهد کرد.
حسینی افزود: اقرار به گناه، فقط باید بین بنده و خدا باشد و ما حق نداریم گناه خود را در پیشگاه فرد دیگری بازگو کنیم.
وی با اشاره به این که در برخی از احادیث شرایط استجابت دعا در صدقه دادن، دعا در حق دیگران و گریه بر امام حسین(ع) ذکر شده است افزود: باید انسانها، زمینه انجام گناه را از میان ببرند تا دوباره باعث خشنودی شیطان نشوند.
تمهیدات آستان قدس رضوی
به گزارش خبرنگار ایرنا امروز آستان قدس رضوی با همکاری رسانه ها از جمله صدا و سیما و شبکههای اجتماعی سعی کرد تا امکان ارتباط معنوی بین مردم و افراد مشتاق زیارت حضرت علی بن موسی الرضا (ع) در روز عرفه را ایجاد کند.
همچنین در آستانه عید قربان، صحن و سرای حرم رضوی با فضاآرایی، گلآرایی و فرشآرایی ویژه حال و هوای خاصی پیدا کرده است و خادمان و خادمیاران این قطعه از بهشت در تب و تاب خدمترسانی به زائران و مجاورانی هستند که برای قرائت دعای روحبخش عرفه به حرم مطهر امام رئوف(ع) مشرف میشوند.
گلآرایی حرم مطهر نیز همزمان با نهم ذیالحجه در حال انجام است و جای جای این آستان ملکوتی با گلهای رنگارنگ فصلی آراسته شده است.
معاونت خدمات زائران حرم مطهر رضوی با همکاری شرکت فرش آستان قدس رضوی، اماکن متبرکه رضوی را در این روزها با رعایت فاصلهگذاری اجتماعی مفروش کرده اند به طوری که ۱۷۰ تا ۲۱۰ هزار متر مربع از صحنهای مرکزی، پیرامونی و مبادی ورودی ویژه مراسم دعای عرفه مفروش شده است و ۱۴۰ هزار مترمربع دیگر از صحنها نیز برای اقامه نماز عید قربان مفروش می شود.
همچنین به مناسبت عید قربان، فضاآرایی حرم مطهر با نصب ریسههای رنگی انجام شده است که در ادامه دهه ولایت این برنامه با نصب پارچههای رنگی و کتیبههای ویژه مناسبتی بیش از پیش خواهد شد و حال و هوای معنوی این ایام را در آستان مصفای رضوی پررنگتر میکند.
۲۵۰ هزار بطری آب معدنی و ۵۰ هزار بسته متبرک نیز برای پذیرایی از زائران و مجاوران حاضر در مراسم معنوی عرفه و روز عید قربان تدارک دیده شده که با رعایت کامل شیوهنامههای بهداشتی توزیع می شود.
نظارت بر رعایت بهداشت و دستورالعملهای مربوطه در دوران مقابله با کرونا در حرم مطهر رضوی نیز به طور دقیق و جدی در حال انجام است. همچنین خادمیاران سلامت با توزیع ماسک و محلول ضدعفونی کننده دست در گوشه و کنار صحن و سرای رضوی حضور دارند تا زائران با آرامش خاطر از مراسم مختلف این آستان نورانی در عید قربان بهرهمند شوند.
نهمین روز از ماه ذیالحجه روز عرفه است و از روزهای پرفضیلت سال محسوب میشود و برای آن اعمالی ذکر شده که از جمله زیارت امام حسین (ع) و قرائت دعای روحبخش عرفه است. در این روز حقتعالی بندگان خویش را به عبادت و طاعت فراخوانده و سفرههای جود و احسان خود را برای آنها گسترانده است.
دعای امام حسین (ع) در روز عرفه و دعای چهل و هفتم صحیفه سجادیه از دعاهای وارد شده برای این روز است که مضامین توحیدی و عرفانی این دعاها ایمان را در دل های مشتاق بیشتر و امید به رحمت الهی را فزونتر می سازد و اگر چه موج پنجم ویروس کرونا محدودیت های بهداشتی را بیش از گذشته ضروری کرده ولی مشتاقان عرفه در مناطق زرد و نارنجی با رعایت دستورالعملهای بهداشتی دعای عرفه را در فضای باز و در اماکن مذهبی برگزار کردند.
نظر شما