به گزارش روز شنبه گروه دانشگاه و آموزش ایرنا از پایگاه خبری هلث، بررسی وضعیت بیماران مبتلا به کرونا که در بیمارستان بستری شدهاند، باعث بروز نگرانیهایی شده و برخی از این بیماران درگیر عوارض طولانی مدت میشوند.
آنچه به تازگی باعث نگرانی پزشکان شده است، افزایش قند خون نجاتیافتگان کرونا است که تا ماهها پس از بروز عفونت ادامه دارد.
بر اساس یک مطالعه در ایتالیا، حدود نیمی از بیمارانی که به دلیل کووید ۱۹ در بیمارستان بستری شده اند، دچار قند خون بالا میشوند و این شرایط تا مدتها ادامه دارد. محققان احتمال میدهند پاندمی کرونا باعث بروز موج گسترده دیابت شود.
این مطالعه با بررسی ۵۵۱ بیمار که از ماه مارس تا ماه مه ۲۰۲۰ میلادی در بیمارستانی در ایتالیا بستری بودند، نشان داد حدود ۴۶ درصد از این افراد به قند بالای خون مبتلا شدهاند؛ در حالی که هیچیک از این افراد به دیابت مبتلا نبودند. از طرفی این حالت تا ۶ ماه پس از بروز عفونت ادامه دارد. در ادامه این مطالعات آمده است این افراد که مدت بیشتری بستری میمانند، نیازمند مراقبتهای ویژه بیشتری هستند، علائم بالینی شدیدتری دارند و نیاز به اکسیژن بیشتری پیدا می کنند.
عدم تعادل هورمونی از دیگر عوارض کووید ۱۹ است
این مطالعه نشان میدهد دلیل افزایش قند خون در مبتلایان به کرونا، برهمخوردن تعادل هورمونی است. عملکرد پانکراس که عامل ترشح هورمون انسولین است مختل میشود و این حالت تا مدتها ادامه می یابد.
التهاب ناشی از سایتوکینهای التهابی
ادامه مطالعات نشان میدهد در بیماران مبتلا به کرونا که دچار قند خون میشوند، سایتوکینهای التهابی IL-۶ بیشتر دیده میشود. سایتوکینها پروتئینهای محلول در آب هستند که توسط سلولهای مختلف تولید شده و وظیفه انتقال پیام بین سلولها را بر عهده دارند. طوفان سایتوکین در بسیاری از بیماران مبتلا به کرونا دیده میشود.
طوفان سایتوکین (cytokine storm) یک واکنش غیرطبیعی ایمنی است. این واکنش نوعی سندرم پاسخ التهابی سیستمیک است و میتواند با علایم مانند تب، خستگی، بیاشتهایی، درد مفاصل، تهوع، استفراغ، اسهال، عوارض پوستی، تنفس سریع، تپش قلب، افت فشار خون، تشنج، سردرد، توهم و لرزش همراه باشد.
آیا باید نگران موج شدید دیابت بود؟
این مطالعه نشان میدهد کووید ۱۹ تاثیر مستقیمی بر عملکرد لوزالمعده دارد و ویروسها این عضو را به طور مستقیم مورد هدف قرار میدهند. در حال حاضر ناهنجاریهای متابولیکی گلوکز در حدود نیمی از بیماران دیده میشود و در برخی پس از شش ماه فروکش میکند، باید منتظر بود و دید که آیا کرونا در دراز مدت چه تاثیری بر ترشح انسولین و عملکرد پانکراس دارد.
ویروس کرونا عامل بیماری کووید ۱۹ از اواخر سال ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین مشاهده و در مدت کوتاهی در همه جهان منتشر شد؛ به طوری که سازمان بهداشت جهانی در اسفند ۹۸ (فوریه ۲۰۲۰) بروز پاندمی (همهگیری جهانی) این بیماری را تأیید کرد.
نتایج این مطالعه در نشریه Nature Metabolism منتشر شده است.
نظر شما