به گزارش خبرنگار ایرنا، دامداران استان بویژه شهرستان های بجنورد، شیروان، مانه و سملقان، گرمه و جاجرم گیاه خارشتر جمع آوری شده از عرصه های منابع طبیعی و زمین های کشاورزی رها شده را برای تعلیف زمستانی دام ذخیره می کنند.
گرانی نهادههای دامی باعث شده است تا دامداران خراسان شمالی برای تغذیه دامهای خود از هیچ چیز چشم نپوشند و به نوعی میتوان گفت که اکنون دامهای این منطقه همهچیزخوار شدهاند این درحالی است که در سال های گذشته بیشتر دامداران از نان خشک، باقی مانده محصولات کشاورزی استفاده می کردند اما امسال خشکسالی باعث کوتاه قدی گیاهان در اراضی کشاورزی نیز شده است که امسال به اجبار به سمت خارشتر نیز رفته اند.
یکی از دامداران بجنوردی که مشغول جمع آوری خارشتر بود به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: هم اینک توانایی خرید علوفه برای دام ها را ندارم و در چند ماه گذشته تعداد زیادی از دام های خود را با قیمت پایین برای تامین علوفه دیگر دام هایم فروخته ام.
مهدی طالب زاده که با فرزندانش مشغول جمع آوری گیاه خار شتر بود گفت: دامداران امسال از ناحیه گرانی علوفه دامی و خشکسالی ضرر و زیان زیادی کردند اما، گیاه خارشتر می تواند به تغذیه فصل زمستان دام هاکمک کند.
خارشتر یکی از این گیاهان مقاوم به شوری و با نیاز آبی بسیار کم است که تو مناطق کویری و بیابانی به راحتی رشد می کند، این گیاه دارای ارزش غذایی بسیار بالایه میزان پروتئین، چربی، فیبر و خاکستر بسیار بالایی دارد.
این گیاه در زمان گلدهی پروتئین بالاتری دارد و علوفه خشک خارشتر در جیره زمستانی دام مورد استفاده قرار می گیرد و نسبت به شکل سیلو، مدت طولانی تری ماندگاری نیز دارد.
گیاه خارشتر یکی از علوفههای خوراکی کمآببر به عنوان خوراک دامها به شمار می رود که با استفاده از آن میتوان با بازدهی چندبرابر از کشت گونههای آببر و پرزحمت جلوگیری کرد.
مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: با توجه به گرانی نهاده های دامی هم اینک برخی از دامداران برای تغذیه دام های خود به سمت جمع آوری علوفه های دیگر از جمله خارشتر در عرصه های طبیعی و زمین های کشاورزی رها شده، رفته اند.
مهدی شکاری در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: دامداران بعد از جمع آوری خارشتر، آن را در حیاط و یا بیابان نگهداری می کنند تا خشک شود، این گیاه به دلیل اینکه خار دارد بعد از خشک کردن کوبیده می شود و همچون سایر علوفه دامی به مصرف دام می رسد.
وی با بیان اینکه ارزش غذایی خارشتر به یونجه نزدیک است افزود: با توجه به کم آب طلبی این گیاه در بیشتر اراضی بایر و زمین های کشاورزی رها شده نیز وجود دارد، خارشتر می تواند تغذیه جایگزین سایر علوفه دامی نیز شود.
شکاری اظهار داشت: در سال های گذشته دامداران استان در تغذیه دام های سبک به ویژه برای بزها از خارشتر استفاده می کردند اما در سال های اخیر به علت تولید بالای نهاده های دامی و قیمت پایین این گیاه کمتر استفاده می شد اما امسال گرانی نهاده ها باعث شد تا جمع آوری خارشتر با وجود سختی آن توجیه اقتصادی داشته باشد.
مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: ریشه های این گیاه نیز بسیار بلند است و نگرانی از بابت جمع آوری آن وجود ندارد چرا که دامداران با داس و یا وسیله ای دیگر آن را جمع آوری می کنند.
وی در بخش دیگری از سخنانش بر کشت جایگزینی خارشتر در زمین های کم بازده کشاورزی و رها شده تاکید کرد و افزود: با توجه به کم آب طلب بودن این گیاه می تواند چند منظوره برای خوراک زنبور و گیاه دارویی این گیاه کشت شود که توجیه پذیر نیز است.
شکاری با بیان اینکه خارشتر یک داروی گیاهی است گفت: همچنین زنبورداران نیز در فصل گل دهی آن برای تغذیه زنبورها استفاده می کنند که شهد خوبی نیز دارد.
در استان یک میلیون و ۹۷۰ هزار راس دام سبک وجود دارد که شامل یک میلیون و ۶۶۶ هزار و ۵۳۰ راس گوسفند و بره و مابقی بز و بزغاله است.
در خراسان شمالی ۸۲ هزار راس دام سنگین وجود دارد که ۷۹ هزار و ۷۵۸ راس گاو و گوساله و ۲ هزار و ۴۹۱ نفر شتر است.
خراسان شمالی از نظر جایگاه بیمه دام رتبه ۱۰ میان استان های کشور را به خود اختصاص داده است،
نظر شما