به گزارش روز یکشنبه گروه دانشگاه و آموزش ایرنا از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، رفتار اهداییوند ضمن گرامیداشت هفته جهانی تغذیه با شیر مادر با اشاره به اینکه میزان جهانی تغذیه با شیر مادر کم است، افزود: گرچه تداوم تغذیه با شیر مادر تا یک سال ۷۰ درصد است، اما میزان تداوم تا دو سالگی به ۴۵ درصد کاهش یافته است. در میزان تغذیه با شیر مادر داخل کشورها و بین آنها هم اختلاف وجود دارد. مثلا در ایالات متحده، به دلیل زمینه اقتصادی- اجتماعی، در شروع تغذیه با شیر مادر و مدت آن در گروه های مختلف نژادی تفاوت وجود دارد.
وی ادامه داد: رسیدن به هدف جهانی تغذیه یعنی افزایش تغذیه انحصاری با شیر مادر به ۵۰ درصد تا سال ۲۰۲۵، به سرمایه گذاری اضافی به میزان ۷.۵ میلیارد دلار طی ۱۰ سال یا ۴.۷۰ دلار برای هر نوزاد در همه کشور های با درآمد کم و متوسط نیاز دارد.
اهداییوند تصریح کرد: این هفته با هدف تشویق مادران به تغذیه نوزاد با شیرمادر و ارتقای سطح سلامت کودکان در سراسر هر ساله یکم تا هفتم آگوست مصادف با ۱۰ تا ۱۶ مرداد ماه در بیش از ۱۷۰ کشور دنیا برگزار میشود.
به گفته وی نامگذاری هفته جهانی تغذیه با شیر مادر از سال ۱۹۹۰ توسط سازمان جهانی بهداشت، یونیسف و سایر سیاست گذاران سلامت آغاز شده است و شعار امسال این هفته " حمایت از تغذیه با شیر مادر؛ مسئولیت مشترک " است.
وی با بیان اینکه همهگیری کووید ۱۹ چالش های عظیمی برای جامعه جهانی ایجاد کرده است گفت: اطمینان از بقا، سلامت و خوب بودن برای همگان بیش از هر زمان دیگری حائز اهمیت است. تغذیه با شیر مادر پایه و اساس زندگی است و به سلامت کوتاه مدت و بلند مدت، تغذیه مناسب و امنیت غذایی در شرایط اضطراری و غیر اضطراری کمک می کند.
اهداییوند افزود: این رویکرد سلامت عمومی در مورد تغذیه با شیرمادر، که دولت ها و سایر ذینفعان برای ایجاد محیط دوستدار تغذیه با شیر مادر با یکدیگر همکاری می کنند، بخش حیاتی حفظ و حمایت از تغذیه با شیر مادر است.
وی با اشاره به تاثیرات مثبت و منفی همه گیری کرونا بر تغذیه با شیر مادر خاطرنشان کرد: به دلیل قفل شدن شهرها و محدودیت های تردد در اکثر کشورها، والدین مجبور شده اند در خانه بمانند و به مراقبت و پرورش کودک خود بپردازند. از طرف دیگر به دلیل خطرات قابل درک انتقال کرونا در چندین کشور، جدایی مادر و نوزاد اتفاق می افتد.
تغذیه با شیرمادر عاملی مهم در پیشگیری از مرگ نوزادان
وی افزود: سازمان بهداشت جهانی توصیه می کند که مادر و نوزاد را کنار هم نگه دارید زیرا نه تنها تغذیه با شیر مادر بی خطر است، بلکه از بسیاری از موارد مرگ و میر نوزادان نیز پیشگیری می کند. تأثیر جدایی مادر و نوزاد در شروع تغذیه با شیر مادر و تداوم آن می تواند مخرب باشد. دسترسی به مشاوره و حمایت از تغذیه با شیر مادر نیز توسط بار بیش از حد تحمیل شده بر سیستم بهداشتی و ضرورت رعایت فاصله گذاری اجتماعی محدود می شود.
به گفته وی با اجرای برنامه واکسیناسیون، باید با اطمینان از وجود سیاستها و برنامه های مبتنی بر شواهد ، از مادران شیرده در مقابل تبعیض محافظت کنیم.
مدیر گروه سلامت خانواده معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به فعالیت های انجام شده در راستای ترویج تغذیه با شیر مادر در این معاونت اظهار داشت: گروه سلامت خانواده در کلاس های آموزش "آمادگی برای زایمان طبیعی" برای مادران باردار در ۲۳ مرکز خدمات جامع سلامت دانشگاه در سال گذشته به ارایه آموزش های لازم درخصوص اهمیت تغذیه نوزاد با شیر مادر میپردازد.
وی همچنین با تاکید بر اهمیت نقش آموزش مادران در حین زایمان، بدو تولد نوزاد و پس از زایمان گفت: با تلاش و هماهنگی های صورت گرفته ۴۰ بیمارستان دوستدار کودک در سطح دانشگاه فعال شده و مشغول ارایه آموزش در خصوص ترویج تغذیه با شیر مادر در بخش های زنان، کلینیک بارداری، بلوک زایمانی، NICUو بخش اطفال هستند
مدیر گروه سلامت خانواده معاونت بهداشتی در خصوص آموزش ترویج تغذیه با شیر مادر در مراکز مشاوره شیر دهی گفت: در سال ۹۹ مشاوران شیردهی دانشگاه در ۲۱ مرکز خدمات جامع سلامت و بیمارستان های تابعه، اطلاعات مشاوره های شیردهی را با استفاده از نام کاربری و رمز عبور ارسالی از وزارت بهداشت، در سایت اداره سلامت کودکان وزارت متبوع، به صورت روزانه ثبت کردند.
وی افزود: همچنین در سطح مراکز و شبکه های بهداشت تحت پوشش معاونت بهداشت دانشگاه برای ترویج تغذیه با شیر مادر، کارکنان و مراقبین سلامت ضمن آموزش مراقبت های لازم به ۷۶ هزار و ۳۵۵ نفر از مراجعان مراکز، پایگاه های سلامت، خانه های بهداشت و بخش خصوصی، کتاب "قدم نو رسیده " و به ۳۰ هزار و ۴۵۵ نفر کتاب "مراقبت و نگهداری از نوزادان نارس" ارایه کردند.
به گفته اهداییوند همچنین در سال گذشته یک هزار و ۱۱۲ نوزاد نارس برای معاینات چشم و پیشگیری از رتینوپاتی ارجاع داده شدند.
وی برخی اقدامات انجام شده توسط معاونت بهداشتی دانشگاه در راستای ترویج تغذیه با شیر مادر در سال گذشته را شامل برگزاری کمیته دانشگاهی ارتقای سلامت نوزادان، وبینارهای آموزشی (مراقبت آغوشی مادر و نوزاد، مزایای تغذیه با شیر مادر در دوران اپیدمی کووید ۱۹، ترغیب مادران برای اهدا شیر به بانک شیرمادر، چالش های تغذیه ای با شیر مادر برای نوزادان نارس) و تهیه منابع آموزشی برای آموزش سفیران سلامت ورابطان بهداشتی اعلام کرد.
تغذیه با شیر مادر؛ ضامن سلامتی و رفاه فرزندان و خانوادهها
دلبر پوراحمدی رئیس گروه سلامت نوزادان، کودکان و شیر مادر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز با اشاره به افزایش استفاده از رسانه های جمعی و بازاریابی دیجیتال تصریح کرد: یک چالش جدی در راستای تغذیه با شیر مادر، بهره برداری توسط صنایع تولید کننده جانشین شونده های شیر مادر (BMS) از طریق تبلیغات گسترده و بازاریابی غیراخلاقی است.
وی افزود: این شیوه ها توسط کد بین المللی پوشش داده می شود و باید قانون کشوری برای آن تنظیم شود. امسال چهلمین سالگرد تدوین کد بین المللی است. اگرچه در برخی کشورها پیشرفت امیدوار کننده ای وجود دارد ولی در بسیاری از کشورها اجرا و پایش آن بسیار ضعیف است.
احمدی با اشاره به کمپین زنجیره گرم حمایت از تغذیه با شیر مادر (Warm Chain) خاطرنشان کرد: این کمپین تغذیه نوزاد با شیر مادر را در هسته اصلی قرار می دهد و طبق جدول زمانی و در یک هزار روز اول پس از تولد نوزاد نیز آن را دنبال می کند و سعی دارد که ارتباط دست اندرکاران نقاط مختلف را با هم برقرار کند تا مراقبت مستمر و هماهنگ ارایه شود.
پوراحمدی یادآور شد: در محیط توانمندی که در آن از تغذیه با شیر مادر حفظ و حمایت می شود، والدین و خانواده ها در برابر نفوذ و تاثیر صنایع تولید کننده جانشین شونده های شیر مادر (BMS) محافظت می شوند.
وی تاکید کرد: وقت آن است که همگی برای حفظ و حمایت از تغذیه با شیر مادر نسبت به اطلاع رسانی، تثبیت، مشارکت و توجه بیشتر اقدام کنیم. این امر به تضمین بقا، سلامتی و رفاه فرزندان و خانواده های آنها کمک می کند و در دستیابی به اهداف توسعه پایدار نقش کلیدی دارد.
نظر شما