به گزارش ایرنا، کمتر از ۳۹۰ هزار نفر تا ۲۰۰ میلیونی شدن آمار جهانی مبتلایان به ویروس تازهنفس کرونا باقی مانده اما بشر به رغم دستیابی به واکسنهای رنگارنگ نتوانسته در برابر این ویروس که هر روز برگ برنده دیگری از خود رو میکند، به موفقیت نائل شود.
نبرد نفسگیر انواع واکسنهای فایزر و آسترازنکا و مودرنا و اسپوتنیک و سینوفارم و ... در برابر انواع گونههای آلفا و بتا و گاما و دلتا و زتا و اتا و ... ادامه دارد در حالی که معلوم نیست تا موعد تاریخی ریشهکن شدن این بیماری، چند مورد دیگر به هر دو فهرست اضافه شود.
از آغاز شیوع این بیماری تا امروز، بیش از چهار میلیون و ۲۴۹ هزار انسان از جمعیت روز پیش از ظهور کرونا از این جهان کم شده، اما نزولی شدن آمار مرگومیر کرونا، همچنان هدف مشترک جهانیان است. هدفی که فارغ از در نظر گرفتن ارزشهای اخلاقی و انسانی از توزیع برابر واکسن و در سایه دسترسی محدود برخی کشورها به دُزهای کافی، هراس از گونههای جدید ویروس کرونا سبب شده تا در برخی کشورها، واکسیناسیون شهروندان با دُز سوم (به عنوان دُز تقویت کننده) در دستور کار قرار گیرد.
مقامات ارشد سازمان جهانی بهداشت پیشتر از کشورهای ثروتمند خواستند تا به جای تزریق دُز سوم واکسن، آن را به برنامه کوواکس برای ارسال به کشورهای کم درآمد اختصاص دهند.
با این حال گرچه حتی هنوز شواهد قطعی در مورد نیاز به دُزهای به اصطلاح تقویتکننده اثبات نشده اما نگرانی فزاینده از عدم اثربخشی واکسنها در برابر گونه دلتای ویروس کرونا، زمزمه استفاده از دُز سوم را بیشتر کرده است. «جی باتلر» معاون مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها در آمریکا تاکید کرد: درحالیکه تزریق دز دوم خطرات جانبی بیشتری نسبت به یک دز دارد، به مراتب تزریق سومین دز با عوارض بیشتری همراه است.
امارات متحده عربی در ماه آوریل (فروردین/ اردیبهشت) اعلام کرد که شش ماه پس از تزریق دو دُز نخست واکسن ضد کرونا، سومین تزریق را به دریافت کنندگان واکسن چینی سینوفارم انجام می دهد. اینطور به نظر میرسد که با آغاز این اقدام، امارات متحده عربی نخستین کشوری در جهان خواهد بود که به طور رسمی استفاده از تقویت کننده را کلید زده است.
واکسن «سینوفارم» به ستون اصلی کمپین واکسیناسیون امارات متحده عربی تبدیل شده است؛ امارات متحده عربی به امید یک بازگشایی سریع اقتصادی به مصونیت گسترده رسیده است.
در تایلند برنامهریزی برای استفاد از واکسن آسترازنکا و فایزر بهعنوان تقویتکننده برای کادر درمان که قبلا سینوواک دریافت کردهاند، انجام شده است.
طرح ترکیب واکسن سینوواک که بر پایه فناوری یک واکسن ویروس غیرفعال است، با آسترازنکا که یک واکسن ناقل ویروسی است در حالی در این کشور مطرح شده که مقامات بهداشتی به دنبال کاهش مدت زمان تزریق بین دُزها هستند.
یونگ پوراوران، ویروس شناس ارشد این کشور گفت: ما نمی توانیم ۱۲ هفته (برای تقویت اثر واکسن چین) در این شرایط که بیماری به سرعت در حال گسترش است، منتظر بمانیم.
در اندونزی نیز بهدلیل اینکه برخی از کادر درمان باوجود واکسیناسیون کامل با سینوواک و آسترازنکا درگذشتند، به پزشکان توصیه شده برای دُز تقویتی مراجعه کنند. به گزارش خبرگزاری شینهوا، اندونزی تزریق سومین دُز واکسن علیه ویروس کرونا به کارکنان مراقبت های بهداشتی در سراسر این کشور را در ماه جاری میلادی آغاز کرده است.
به این ترتیب یک میلیون و ۴۷ هزار کارمند بخش بهداشت و درمان این کشور به عنوان جامعه هدف دریافت واکسن مودرنا قرار گرفته اند. اندونزی ماه گذشته، مجوز استفاده اضطراری از واکسن آمریکایی مودرنا را صادر کرد.
دولت ترکیه نیز از اوایل تیر ماه تزریق دُز تقویتی یا سوم با واکسن فایزر را به کادر درمان خود آغاز کرده است. کادر درمان ترکیه مدتها پیش دو دُز واکسن سینوواک ساخت چین را دریافت کرده بودند.
سنگاپور نیز ماه گذشته اعلام کرد که تزریق دُز سوم واکسن ممکن است حدود سال نوی چینی (در ماه فوریه/ بهمن ماه) در این کشور آغاز شود.
به گزارش رویترز، وزارت بهداشت فدرال سوئیس نیز از ثبت سفارش خرید ۴۳ میلیون دُز واکسن به منظور آمادگی برای تزریق احتمالی دُز سوم در سال ۲۰۲۲ خبر داد.
در حالی که روسیه با افزایش شدید موارد ابتلا و فوت ویروس کرونا مواجه است، از ماه ژوئیه (تیر/ مرداد) واکسیناسیون با دُز تقویت کننده را برای افرادی که بیش از شش ماه قبل واکسینه شده اند، آغاز شده است.
"سرگئی سابیانین" شهردار مسکو و معاون ستاد مقابله با کرونا در روسیه ضمن اعلام اینکه خود، دُز تقویت کننده تزریق کرده است از شهروندان خواست در این مسیر از وی پیروی کنند.
به گزارش نیویورک تایمز در فرانسه نیز از ماه آوریل تزریق دُز سوم به کادر درمان و افراد با بیماریهای زمینه ای آغاز شده است.
طبق پیش نویس سندی که روز یکشنبه توسط خبرگزاری فرانسه مشاهده شده است، آلمان در نظر دارد همزمان با افزایش نگرانی ها از گسترش نوع دلتا، از یکم سپتامبر (دهم شهریور ماه) تزریق دُز سوم به سالمندان و افراد در معرض خطر را آغاز کند.
بر اساس این سند، تیم های واکسیناسیون سیار به خانه های مراقبت و سالمندان اعزام شده و بدون در نظر گرفتن واکسن اولیه، دُزهای تقویت کننده فایزر و مودرنا را تزریق میکنند.
آلمان همچنین قصد دارد با گسترش واکسیناسیون به کودکان، مدارس را در سال تحصیلی جدید به طور کامل بازگشایی کند.
دولت انگلیس نیز قصد دارد به زودی دُز سوم یا دُز مکمل از واکسن کرونا را به بخشی از مردم خود تزریق کند. به این ترتیب با همکاری دو هزار و ۲۰۰ داروخانه دوز سوم به ۳۲ میلیون انگلیسی تزریق خواهد شد.
این عملیات از ماه سپتامبر آغاز شده و تا دسامبر طول خواهد کشید. (شهریور تا آذر ماه)
کامبوج نیز در تلاش برای مقابله با ویروس کرونا، دُز تقویت کننده را با استفاده از واکسنهای استرازنکا و واکسنهای چینی تزریق میکند.
نخستوزیر کامبوج گفت که دُز سوم به حدود ۵۰۰ هزار نفر تا یک میلیون نفر از کارکنان خط مقدم تزریق خواهد شد.
هون سن افزود: به افرادی که قبلا واکسنهای سینوفارم یا سینوواک را تزریق کردهاند، واکسن آسترازنکا به عنوان دُز سوم تزریق میشود. افرادی هم که قبلا واکسن استرازنکا را تزریق کردهاند، واکسن سینوواک به عنوان دُز سوم به آنها تزریق میشود.
نظر شما