به گزارش ایرنا، سید محمد ناظمرضوی از ابتدای دوره پنجم مدیریت شهری سمنان در سال ۱۳۹۶ منتخب اعضای شورای شهر سمنان شد و در آخرین روزهای تکیه بر صندلی شهرداری سمنان، رو در رو با خبرنگاران ایرنا نشست و پاسخ گوی سئوالات آنان در زمینه عملکرد خود شد. این گفت و گو که سه ساعت به طول انجامید با توجه به حجم بالای مطالب در ۲بخش منتشر شد. بخش اول این گفت و گو را در اینجا و بخش دوم و نهایی این گفت و گو را در ادامه می خوانید.
چهارشنبه ۱۳ مردادماه طبق قانون آخرین روز رسمی فعالیت شورای شهر دوره پنجم و شهرداری ناظم رضوی بود و مصاحبه با او طبق زمان بندی تعیین شده قرار بود در این روز منتشر شود اما به دلیل تاخیرهای ناخواسته در تنظیم و ویرایش محتوا، به امروز جمعه ١۵ مرداد موکول شد.
در رابطه با میزان پیشرفت و چشمانداز طرح «شهرک خدماتی آسیا» توضیح دهید.
این طرح مصوبه کارگروه زیربنایی در سالهای گذشته بود که زمینی به مساحت ۵۲ هکتار واقع در ورودی غربی شهر سمنان به صنایع کارگاهی و مزاحم و واحدهای صنفی اختصاص یابد. بیش از یکهزار واحد صنفی در حوزه های مختلف خودرویی و غیرخودرویی با هماهنگی اتاق اصناف برای استقرار در این شهرک پیش بینی شده است.
واگذاری زمین شهرک آسیا به شهرداری روندی فرسایشی داشت اما درنهایت به عنوان یکی از افتخارات این دوره از مدیریت شهری محقق شد؛ با پیگیری های زیاد و با اخذ مجوزهای قانونی، ۲۶ هکتار از این ۵۲ هکتار به شهرداری واگذار و تمام هزینههای آن در این دوره پرداخت شد و هزینه بین دستگاهی برای دوره آینده باقی نماند.
۲۶ هکتار باقی مانده از این شهرک نیز در مرحله کارشناسی و قیمت گذاری است و امید است آن نیز به املاک شهر اضافه شود.
از مهمترین خواص این طرح که برای شهری توسعهمند نیاز است، رعایت مسائل و کنترل مخاطرات بهداشتی و زیست محیطی است.
شهرداریها مکلف هستند صنوف مزاحم و آلاینده را کنترل و ساماندهی و راستهبندی کنند.
در شهر سمنان کمبود زمین باعث شده بود جایی برای کنترل این صنوف وجود نداشته باشد با تملک زمینهای این شهرک، مخاطرات صنوف مزاحم برای یک دوره ۲۰ تا ۳۰ ساله کم می شود.
این طرح حرکت زیرساختی مهمی است و اکنون برنامهریزی مناسبی برای ساخت واحدهای صنفی نیاز است تا تجربه ناخوشایند شهرک غرب تکرار نشود.
مردم میتوانند از طریق مختلف و با هماهنگی اتاق اصناف و اتحادیهها مجوزها و پروانههای کسب خود را ارائه کنند و برای استقرار در این مکان با قیمت مناسب قرارداد ببندند.
با تشکیل کمیسیونی با حضور نماینده وزارت کشور (فرمانداری)، دستگاه قضا و شوای اسلامی شهر، موضوعات مربوط به جابهجایی صنوف مزاحم بررسی و اخطارهای لازم به این صنوف داده میشود تا دوستانه از بخش مسکونی خارج شوند و حتی شهرداری در خصوص تغییر کاربری این صنوف با آنان مساعدت میکند. هدف این است که درنهایت گزارشات نارضایتی مردم از آلودگیهای صوتی، محیطی و سد معبر این اصناف در مناطق مسکونی به حداقل برسد.
زمین یا ملک از دارایی شهرداریها است. در شرایطی که مردم مشکل نقدینگی دارند، هنگام پرداختها به جای واریز مبلغ نقد املاک واگذار میکنند و شهرداری مجبور است همانطور که دریافتی غیرنقدی داشته، پرداخت هم غیرنقدی انجام دهد.
طرح زمین هوافضا اکنون در چه مرحلهای است؟
طرح «زمین هوافضا»، در رابطه با زمینی۵۰ هکتاری واقع در بلوار شهید نوروزی است. این زمین نظامی و پادگان بود. طبق قانون انتقال پادگانها به خارج از شهر، توصیه وزارت راه و شهرسازی به بهینه سازی استفاده از اراضی دستگاهها و بر اساس مصوبات شورای عالی شهرسازی و معماری که هفته گذشته به سمنان ابلاغ شد، تغییر کاربری این زمین در شوای عالی شهرسازی مصوب شد و ۴۶ درصد این زمین معادل ۲۳ هکتار به منظور کاربریهای عمومی به شهرداری سمنان واگذار شد تا زمینه جبران کمبود بخشی از کاربریهای شهری مسکن مهر فراهم شود که به ایت ترتیب حرکت درحوزه عمرانی و خدمت به مردم رقم میخورد.
۵۴ درصد باقی مانده این زمین متعلق به فضای مسکونی است که طبق مصوبات شورای عالی شهرسازی به میزان لازم به سرانه فضای مسکونی شهر اضافه میشود.
در دوره فعلی، کمبود زمین و تورم زمین و مسکن یکی از چالشهای شهر سمنان است؛ اضافه شدن بخشی از اراضی قابل ساخت مانند شهرک آسیا و هوا فضا، تا مدتها تورم زمین و وساخت و ساز را کنترل میکند و جمعیت پذیری شهر را تا حدود ۷۰۰ واحد مسکنی و حدود ۱۰ هزار نفر افزایش میدهد.
مهمترین طرحهای درآمدزایی که شما برای شهردار بعدی سمنان به یادگارگذاشتید کدام است؟
۲ دسته فعالیت در این دوره مد نظر شهرداری بود. اولین دسته، بسترسازی برای سرمایهگذاران بخش خصوصی و فعالیت بیشتر آنان در اقتصاد و بازآفرینی شهری، بازدهسازی فضاهای آسیبزا و مشکلزا و تبدیل آنها به فضاهای قابل استفاده بود.
دسته دوم، طرحهایی که مستقیم شهرداری انجام داد مانند ایجاد فرصت مناسب از ظرفیت سمنان در مسیر رفت و برگشت تردد مسافران جاده تهران-مشهد و ایجاد ایستگاههای اقامتی مانند بوستان زائر و کمپ امام رضا که درنهایت موجب توقف مسافران در این شهر میشود.
طرح دیگر، ساماندهی بوستانهای شهری، فضاهای گردشگر و باغ راهها که در نهایت میتواند حضور گردشگران ملی و بین المللی را در سمنان رقم بزند.
همچنین ساخت فضاهایی مانند محیط تفریحی و گردشگری زاوقان و طرحی که در خصوص ورودی امامزاده اشرف (ع) در شورای اسلامی شهر تصویب شد، دیگر طرح مدنظر شهرداری سمنان بود.
یکی از بزرگترین طرحهای درآمدزا، پهنه شرقی مسجد امام (ره) و کاربریهای متعدد تجاری و مسکونی است که توسط شهرداری آغاز شد و با پیچ و خم های طولانی به نتیجه رسید و مقدمات بازگشت هزینههای اخیر و حتی درآمدزایی برای آینده شهر فراهم شد.
همچنین در این دوره، حدود ۵۰ هکتار زمین، شامل شهرک آسیا، زمین هوافضا و ۴ هکتار در مجاورت کمربندی به عرصههای شهر سمنان اضافه شد که در توسعه شهری موثر است.
پیگیریهای حقوقی برای تملک زمین همچنان ادامه دارد که اگر به نتیجه برسد، خزانه شهرداری سمنان در حوزه املاک غنیترین خزانه در طول تاریخ این شهر میشود وتا چندین دوره آینده شهرداریها مشکل زمین ندارند.
فعالیت شما به عنوان شهردار در سمنان چگونه تجربهای بود؟
برای یک شهردار پیشرفت و نتیجهدهی طرحهایش اهمیت زیادی دارد و مدیران جهادی همواره از دیدن نتیجه کارهایشان در بازه زمانی مشخص احساس خوشایند دارند. در سمنان سرعت پیشرفت فعالیتها خیلی پایین است؛ این چالش دلایل مختلفی دارد و بخشی به خودِ مدیران اجرایی برمیگردد. عزم و اراده همه دستگاهها باید جهادی باشد و تا میتوانیم باید تلاش کنیم موانع را را از سر راه یکدیگر برداریم.
اگر سمنان را ترک کنید و چند سال بعد دوباره به شما شهرداری سمنان پیشنهاد شود آیا میپذیرید؟
من هنگام ترک کاشان که زادگاه خودم است، گفتم اگر بروم دیگر باز نمیگردم. در مورد سمنان هم پاسخم به این سوال منفی است. البته اگر در سوال میپرسیدید برای زندگی شهروندی بازمیگردم یا خیر؟، پاسخم مثبت بود زیرا من و خانوادهام احساس خوبی در شهرهای مذهبی و کمجمعیت مانند سمنان داریم. البته ناگفته نماند به پیشنهاد سمت مدیریتی در سمنان به جز شهرداری پاسخ مثبت خواهم داد.
مهمترین طرح خود را در این دوره شهرداری کدام طرح می دانید؟
من در تجربیات سالهایی که شهردار بودم، به این نتیجه رسیدم که یک شهردار ممکن است گاهی در مقابل انتظارات شورای شهر، مردم، رسانهها و هجمههایی که وارد میشود، تصمیم بگیرد عملکردهای عینی و کوتاه مدت داشته باشد تا بار روانی انتقادها را ازدوش خود بردارد. اما من معتقدم شهردار باید اطرافیان خود را قانع کند طرحهای بلندمدتی که در این دوره آغاز میشود و دورههای بعد توسعه آن ادامه مییابد، میتواند بسیار برای شهر موثرتر و مفیدتر باشد. زیرساختیترین حرکت شهرداری، اجرای طرح هایی است که توسعه پایدار شهر را تضمین کند.
برای مثال، شهر دوستدار کودک یعنی شهری که دوستدار خانواده و سالمند نیز هست زیرا برنامهریزی برای کودک به معنای برنامهریزی برای نوجوانان، جوان، میانسال و سالمند آینده است؛ و یا طرحهای بازآفرینی شهر که طرحهایی مفید اما شهردارگریز است. زیرا فعالیت های زمانبر، فرسایشی و سخت در محلههایی پنهان و دور از دید انجام میشود و در نهایت از دید بیشتر مردم پنهان میماند. اما باید باورکنیم شهر یک مجموعه زنده است و تا عیوب شهر را در نقاط مختلف حل نکنیم، فعالیت های زودگذر، نمایشی و بیفایده است.
البته فعالیتهای ساده و زودگذر هم به جای خود نیاز است اما وقتی به طرحهای زینتی و کوتاهمدت بپردازیم ولی در خصوص محصور بودن کاروانسرای ۴۰۰ ساله شهر بی تفاوت باشیم، مانند این است که شخصی بیماری جدی داشته باشد اما به جراحیهای زیبایی بپردازد.
از به ثمر نرسیدن کدام طرح افسوس خوردید؟
از به نتیجه نرسیدن طرح اتصال و بهرهبرداری از ظرفیت آب گرم سمنان افسوس خوردم.
آزاردهنده ترین خاطرهای که از حضور در سمنان، در زندگی شخصی یا کاری خود دارید چیست؟
برخی بی انصافیها، وارونهنماییها و سیاهنماییهایی که اتفاق افتاد و اینکه برخی افراد حرکات مثبتی که انجام شد را به دلیل گرایشات سیاسی به شدت تخریب کردند، من را آزرده خاطر کرد.
شیرینترین خاطره شما از حضور در سمنان چیست؟
دوستانی پیدا کردم که در حوزه های فرهنگی و مذهبی مانند اربعین فعالیت میکردند و رفاقت با آنان برایم شیرین بود.
بداخلاقیهای رسانهای و هجمههایی که به شما وارد شد آیا باعث شد از خبرنگاران سمنان ناراحتی به دل بگیرید؟
خیر. از انتقادات افرادی که واقعا خبرنگار هستند ناراحتی به دل ندارم.
در دوران مدیریت شما برخی به بعضی رسانه ها نسبت دادند که از شهرداری پول میگیرد و خبرهای حوزه شهری را کار می کند. آیا شما سند مالی مبنی بر پرداخت وجه به رسانه ای بابت انتشار خبرهای خودتان یا گزارش های تصویری از اماکن شهری را امضا کردید؟ گرچه بحث آگهی ها و رپرتاژ های خبری جدا از این موضوع است.
خودتان بهتر میدانید که خیر. هرگز اینطور نبوده است.
در پایان دوره کاری سمنان، قطعا از شهرهای دیگر پیشنهاد شهرداری داشتید آیا میتوانید رسانهای کنید؟
بله چند پیشنهاد مطرح شد اما هیچکدام هنوز قطعی نیست. از پنج مرکز استان که بیشتر آنها کلان شهر است و چند شهرستان کوچکتر پیشنهاد کار دارم.
میزان بدهی میلیاردی منتشر شده در فضای مجازی برای شهرداری حقیقت دارد؟
خیر. البته شهرداری علاوه بر بدهکاری، بستانکاری هم دارد، عدالت حکم میکند هردو رقم را به اطلاع مردم برسانیم. گذشته از این، وقتی بدهی شهرداری صفر باشد یعنی عملکرد صفر بوده است؛ زیرا شهرداری یک بنگاه اقتصادی است و ورود و خروج پول و گردش مالی نشانه فعالیت آن است.
آخرین رقم بدهی و طلبی که در دسترس است، یکهزار و ۴۵۰ میلیارد ریال بدهکاری و بیش از ۲ هزار میلیارد ریال بستانکاری است.
برخی با بدهکارنمایی شهرداری سمنان، اعتبار این مجموعه را در حوزههای اجرایی، توافقات و اخذ تسهیلات دچار مشکل میکنند.
آیا پیادهراه بودن خیابان امام خمینی (ره) موجب کسادی کسب و کار بازاریان میشود؟
دو طومار در جهت تایید طرح پیاده راه و حمایت از این موضوع وجود دارد.
در فصل تابستان شهرهای کویری، صبحها تردد حتی با ماشین به خاطر آفتاب گرم کم است. اما ثابت شد عصرها رفت و آمد مردم درپیاده راه امام خمینی (ره) برای خرید، تفریح و قدم زدن چندین برابر شد.
تعدادی از بازاریان مشاغلی مانند طلافروشی دارند و این کسب و کاری نیست که مردم به صورت روزمره پیگیری کنند. برخی گفتند بعد از پیاده راه شدن، فروش یک کالای خاص زیاد شده است. پس کسبه میتوانند از این نشانهها استفاده کنند. وقتی خیابان امام (ره) پیادهراه باشد، بُعد تفریح به خرید غالب میشود و کسب و کارها نیز باید به این سمت و سو برود. اقداماتی که انجام شد با هدف افزایش رونق کسب و کار بود. تردد خودرو لزوما فروش را افزایش نمیدهد بلکه اقدامات نو و جذاب در فروش تاثیرگذار است.
قرار بر این شد سه بازارچه در سمنان تامین شود. یک بازارچه در مسکن مهر با کاربری مختلط که تکمیل شد، یک بازارچه در جنوب شهر برای فروش محصولات زراعتی که کار ساختمانی آن ۶۰ درصد پیش رفته است و یک بازارچه موارد پروتئینی نیز در میدان معلم تامین شد.
شهرداری به کسب و کارها فراخوان میدهد و هرکس ادعای ضرر و زیان دارد، در صورت تمایل میتواند با حفظ کسب و کار خود در خیابان امام (ره)، در این مکانها نیز مستقر شود.
نظر شما