مقام روس: ماجراجویی آمریکا باعث وضعیت نابسامان افغانستان شد

مسکو - ایرنا - الکساندر گروشکو معاون وزیر خارجه روسیه گفت: وضعیت بسیار نابسامان افغانستان پیامد طبیعی سیاست‌های ماجراجویانه آمریکا در عرصه بین‌المللی است.

به گزارش ایرنا به نقل از رسانه‌های روسی ازجمله ریانووستی و رامبلر، گروشکو روز سه شنبه به خبرنگاران گفت: آمریکا یک هزار میلیارد دلار در افغانستان هزینه کرد و این بودجه بزرگ بدون کسب نتیجه هدر رفت.

وی خاطرنشان کرد که اوضاع کنونی افغانستان، همزمان با خروج نیروهای آمریکایی از این کشور، یک پیامد طبیعی بود.

معاون وزیر خارجه روسیه یادآوری کرد که در گذشته آمریکا به یوگسلاوی سابق و لیبی حمله کرد و وضعیت این کشورها فاجعه بار شد؛ همینک افغانستان هم به این وضعیت گرفتار شده است.

وی افزود: آیا انتظار دیگری از اقدامات آمریکا در افغانستان می رفت؟ 

مخالفت ناتو با پیشنهاد روسیه

گروشکو در ادامه سخنان خود در جمع خبرنگاران گفت روسیه در گذشته به ناتو پیشنهاد همکاری در مورد افغانستان را در صورت تخلیه نیروهای خارجی از این کشور داد اما ناتو به این پیشنهاد و نیز گفت و گو با سازمان امنیت جمعی توجهی نکرد.

وی افزود: نتیجه این تکبر ناتو، درخواست غیراصولی از کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی برای گشودن مرزهای خود به روی کسانی است که در افغانستان با ناتو همکاری کردند و قصد خروج از این کشور را دارند.

سازمان پیمان امنیت جمعی در سال ۱۹۹۲ و با مشارکت کشورهای یادشده و نیز ازبکستان،جمهوری آذربایجان وگرجستان تشکیل شد. این کشورها در سال ۲۰۰۲ تصمیم گرفتند، سازمان را به یک ائتلاف نظامی تبدیل کنند که بعدها گرجستان، آذربایجان و ازبکستان از آن جدا شدند. این سازمان در دوم دسامبر ۲۰۰۴ به عنوان عضو ناظر در مجمع عمومی سازمان ملل متحد پذیرفته شد. اهداف تشکیل این سازمان، محدود کردن زمینه گسترش ناتو و نفوذ آمریکا در حوزه کشورهای همسایه است که پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و کاهش توان سیاسی، اقتصادی و نظامی فدراسیون روسیه به منظور متحد نگهداشتن کشورهای عضو اتحاد و بالا بردن ظرفیت‌های نظامی و سیاسی آنها ایجاد شده است.

 گروشکو با اشاره به اقدامات روسیه برای مقابله با قاچاق مواد مخدر از افغانستان اظهار داشت: نزدیک به 4 هزار نفر از افسران مبارزه با قاچاق مواد مخدر افغانستان، پاکستان و کشورهای آسیای مرکزی در مراکز آموزشی روسیه اموزش دیده‌اند. 

 وی در واکنش به اظهارات مقام‌های آمریکایی و اروپایی در مورد نگرانی از روسیه و چین در رابطه با وضعیت افغانستان اظهار داشت: متهم کردن روسیه و چین و تهدید خواندن این کشورها برای غرب آسان است. 

جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا به تازگی اعلام کرد که روسیه و چین علاقه مند هستند تا واشنگتن بی نهایت منابع مالی خود را در افغانستان مصرف کند. 

روز گذشته نیز برخی نمایندگان پارلمان اروپا از اتحادیه اروپا خواستند باتوجه به این امکان که روسیه و چین تلاش کنند تا خلاء بوجود آمده در افغانستان را پر کنند، استراتژی جدیدی در مورد این کشور تنظیم کند.

نیروهای طالبان روز یکشنبه وارد کابل شدند و کنترل کامل افغانستان به دست این گروه افتاده است. 
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا نیز در نخستین واکنش به سقوط دولت کابل طی سخنانی در کاخ سفید، اشتباهات متعدد در افغانستان در طول دو دهه حضور نظامی ایالات متحده در این کشور را پذیرفت و مسئولیت وضعیت فعلی را که در افغانستان حکمفرما است، به عهده گرفت.

وی با ابراز پشیمانی نسبت به دو دهه اشغال افغانستان توسط دولت‌های ایالات متحده گفت: من مردم آمریکا را با این ادعا که فقط با کمی بیشتر ماندن در افغانستان همه چیز تغییر می‌یابد، گمراه نمی‌کنم. همچنین من از مسئولیت خود در مورد این که امروز در کجا هستیم و چگونه باید از اینجا جلو برویم، کوتاه نخواهم آمد.

این در حالی است که بایدن درسخنرانی ۱۷ تیرماه خود که پایان ماموریت نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان را ۳۱ اوت (۹ شهریور) اعلام کرد، گفته بود: تسلط طالبان بر افغانستان حتمی نیست و دولت افغانستان مانند هر دولتی دارای نیروهای نظامی و تجهیزات است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha