آیت الله تسخیری طلایه دار وحدت امت اسلامی بود

تهران- ایرنا- رئیس موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی سازمان فرهنگ آیت الله محمد علی تسخیری را طلایه دار وحدت امت اسلامی در جهان توصیف کرد و گفت: وی در طول زندگی خود اهتمام ویژه‌ای به موضوع وحدت بین مسلمانان داشت و در این مدت خدمات ارزنده‌ای را در این باره انجام داده است.

حجت الاسلام و المسلمین محمد اسدی‌موحد روز شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا، با تشریح با ابعاد وجودی آیت الله محمدعلی تسخیری مشاور فقید رهبرمعظم انقلاب در امور جهان اسلام، افزود: کتابها، مقالات و تمامی آثار بجا مانده و همچنین حضور فعال ایشان در کنفرانس ها و همایش های بین المللی کشورهای مختلف گویای این واقعیت است که از دغدغه های اصلی وی، ایجاد وحدت بین امت های اسلامی در جهان بوده است.

وی در ادامه با اشاره به ویژگیهای وی، فرهیختگی، سخنوری و خطیب توانا بودن به ویژه در میان کشورهای عربی که به زبان شیوا و بلیغ مطالب رو منتقل می کرد را از دیگر ویژگیهای این عالم برشمرد.

این پژوهشگر فرهنگی در عرصه بین المللی همچنین خرد ورزی ،حکیمی با هوش در تعاملات، داشتن برهان قوی در کلام، صاحبدل و عرفانی بودن، تواضح ، فروتنی و ... را از دیگر ویژگیهای آیت الله تسخیری عنوان کرد و گفت: رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیام تسلیت خودشان به مناسبت رحلت وی در سال گذشته ، از آیت الله تسخیری به عنوان «مجاهد نستوه وخستگی ناپذیر» یاد کردند.

ویژگی‌های آیت الله تسخیری

حجت الاسلام اسدی موحد، آشنایی آیت الله تسخیری با فقه مقارن و تمامی مسائل، مذاهب، مکاتب فقهی جهان را یکی از عوامل موفقیت وی دانست و گفت: او خیلی تلاش کرد تا بتواند موضوع تشکیل امت واحده و وحدت مسلمانان جهان واقعیت عینی پیدا کند.

چاپ نشریه به مناسبت اولین سالگرد

رئیس موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود، به برنامه ریزی های این موسسه و سازمان به عنوان اولین سالگرد رحلت این عالم فرهیخته اشاره کرد و گفت: به همین مناسبت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با توجه به وظیفه ذاتی خود که معرفی اسلام و تمدن ناب ایرانی- اسلامی به جهان است با همکاری این موسسه اقدام به چاپ نشریه ای بنام « الوحده » به زبان عربی در جهت معرفی ابعاد وجودی و شخصیتی، معنوی و علمی و ... آیت الله تسخیری به جهان کرده است که همزمان با فرارسیدن سالگرد وی توزیع آن آغاز شد.

 وی ادامه داد: در این نشریه مقالات مختلف از اندیشمندان ،علمای اسلامی کشورهای عربی همراه با آرا و نظرات ایشان در بحث وحدت امت اسلامی، مصاحبه با برخی از بزرگان کشور گنجانده شده است.

ترجمه وتوزیع کتاب المختصر المفید فی تفسیر القرآن المجید

این کارشناس دینی و مذهبی در ادامه با اشاره به اینکه آیت تسخیری عالمی جامع الاطراف بود که در زمینه فقه قرآن اثری بسیار ماندگار در بحث قرآن و تفسیر به نام « المختصر المفید فی تفسیر القرآن المجید» داشت،‌اظهار داشت:  در این کتاب تفسیری بسیار مختصر از قرآن وجود دارد که ویژه نخبگان جوان است و بنا به ضرورت مقرر شده تا این کتاب در کشور های جهان به زبان انگلسی ترجمه و بزودی توزیع شود.

وی ابراز امیدواری کرد تا این کتاب و انتشار آن درعرصه بین الملل به ویژه انگلیسی زبان ها تاثیر زیادی داشته باشد.

آیت الله تسخیری طلایه دار وحدت امت اسلامی بود

حجت الاسلام اسدی موحد ادامه داد: موسسه بین المللی الهدی به مناسبت فرارسیدن اولین سالگرد آیت الله تسخیری اقدام به ترجمه تفسیر این کتاب قرآن کرده که امیدواریم در۶ ماه آینده کار ترجمه آن به زبان انگلیسی به پایان برسد و در اختیار کشورهای مقصد قرار گیرد.

به گفته وی، بنا داریم درآینده نیز این کتاب به زبانهای فرانسه و... هم ترجمه و در سطح بین الملل توزیع شود.

رئیس موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات بین المللی الهدی همچنین در ادامه از انتشار کتابی درباره زندگینامه، آثار و مصاحبه هایی که درباره ایشان شده به سه زبان فارسی عربی، انگلیسی خبر داد و گفت: تلاش ما این است به عنوان وظیفه ذاتی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با استفاده از همه ظرفیت ها و منابع موجود علاوه بر معرفی شخصیت آیت الله تسخیری، اسلام ناب محمدی و آموزه های دینی و مذهبی و همچنین سبک زندگی ایرانی و اسلامی را نیز به جهانیان تبیین و معرفی نمائیم.

زنده‌یاد آیت‌الله تسخیری در یک نگاه

محمدعلی تسخیری در ۲۷ مهر ۱۳۲۳ در نجف زاده شد. پدرش علی‌اکبر تسخیری تنکابنی از اهالی رامسر و مادرش، انسیه‌بیگم از اهالی اصفهان بود. وی در دوران کودکی، روخوانی قرآن را فراگرفت. محمدعلی سپس تحصیلات ابتدایی را در مدرسه «منتدی النشر» که با مدیریت محمدرضا مظفر اداره می‌شد به پایان رساند. او در آنجا، علاوه بر مظفر، زیر نظر استادانی چون الغبان و شیخ مطر درس خواند و سپس آموزش متوسطه را در دبیرستان شبانه «خورنق» پی گرفت.

در سال ۱۳۴۱ دوره دبیرستان را به فرجام برد. آن‌گاه وارد دانشکده فقه شد و در رشته زبان عربی و علوم اسلامی به تحصیل پرداخت. هم‌زمان فراگیری درس‌های حوزوی را نیز آغاز کرد. پس از انقلاب ۱۳۷۷ (قمری) عراق به رهبری عبدالکریم قاسم، احزاب سیاسی مانند حزب کمونیست و ملی‌گرایان فعالیت‌های خود را از سر گرفتند و پیوسته با آموزه‌های اسلامی مخالفت می‌کردند. از این رو، حزب «جماعة العلماء» برای رویارویی با این گروه‌ها به سازمان‌دهی جوانان مسلمان دست برخاست. تسخیری نیز با مطالعه نشریات حزب «جماعة العلماء»، در جریان اهداف و برنامه‌های آن حزب الدعوة قرار گرفت. فعالیت‌های انقلابی او ادامه یافت تا در سال ۱۳۴۴ به‌طور رسمی به «حزب الدعوة» پیوست که با نظارت صدر اداره می‌شد. تسخیری در آن زمان، با سرودن اشعار انقلابی به فعالیت علیه نظام حاکم بر عراق پرداخت که به دستگیری و زندانی شدنش انجامید. پس از مدتی با میانجی‌گری علمای نجف به‌ویژه سید روح‌الله خمینی از زندان رهایی یافت و سپس راهی نجف شد. او زیر نظر استادانی چون مجتبی لنکرانی و کاظم تبریزی، دوره سطح را به پایان رساند و به درس خارج فقه راه یافت

این عالم شیعی، بیشتر از ۳۰ قصیده (به زبان عربی) سروده‌است و شعرهای وی در دیوانی با عنوان «اوراق و اعماق» انتشار یافت.

اخراج از عراق و فعالیت در ایران

تسخیری در سال ۱۳۴۹ به سبب فعالیت‌های سیاسی ضد نظام عراق، از این کشور اخراج شد و به ایران آمد. او فعالیت دینی و فرهنگی خود را در شهر قم و در مؤسسه دارالتبلیغ اسلامی و با انتشار مجله عربی‌زبان الهادی آغاز کرد. پس از انقلاب ۱۳۵۷ ایران در سمت معاونت بین‌الملل سازمان تبلیغات اسلامی فعالیت می‌کرد تا اینکه در سال ۱۳۶۹، مجمع جهانی اهل بیت را با همکاری افرادی مانند سید محمدباقر حکیم بنیاد گذاشت و خود به عنوان دبیرکل این مجمع برگزیده شد.

آیت الله تسخیری طلایه دار وحدت امت اسلامی بود

در سال ۱۳۷۴ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی را تأسیس کرد تا فعالیتهای فرهنگی خارج از کشور در یک سازمان اداره شود. وی در سال ۱۳۸۰ از سوی رهبر ایران به سمت دبیر کلی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی انتخاب شد و در تاریخ ۲۴ تیر ۱۳۹۱ از دبیری مجمع تقریب مذاهب کنار رفت و به سمت مشاور عالی سیدعلی خامنه‌ای در امور جهان اسلام گماشته شد. تسخیری همچنین ث در مجامع بین‌المللی و اسلامی مانند بانک توسعه اسلامی و مجمع الفقه اسلامی فعالیت داشت.

محمدعلی تسخیری (۲۷ مهر ۱۳۲۳ تا ۲۸ مرداد ۱۳۹۹) روحانی ایرانی، نمایندهٔ استان تهران در پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری بود، و از تیر ۱۳۹۱ سمت مشاور عالی رهبر معظم انقلاب اسلامی در امور جهان اسلام را عهده‌دار بود. او رئیس پیشین مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و نماینده پیشین استان گیلان در دورهٔ سوم مجلس خبرگان رهبری نیز بوده‌ است.

آیت الله تسخیری که ۲۴ مرداد ۱۳۹۹ به سبب عارضه قلبی در بیمارستان خاتم‌الانبیاء تهران بستری شده بود، بامداد ۲۸ مرداد ۱۳۹۹ در سن ۷۵ سالگی درگذشت.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha