جبل النور مشهد همچنان بدون یادمان شهیدانش

مشهد- ایرنا- پیکرهای مطهر هشت شهید گمنام دفاع مقدس، سال ۱۳۸۲ بر فراز کوهسنگی مشهد به خاک سپرده شد و از آن زمان قرار بود که این کوه و این بوستان به "جبل النور" شهرت پیدا کنند و برای این شهدا یادمانی ساخته شود که این امر هنوز محقق نشده است.

از آن زمان چالش بزرگ بین متولیان شهر مشهد و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خراسان رضوی در مورد اجرای یادمان این شهدا هنوز به نتیجه نرسیده و هنوز شکل اجرایی به خود نگرفته است.  

هر یادمان شهدایی هیات امنایی متشکل از  فرمانداران، بخشداران، امامان جمعه، شهرداران، روسای شوراهای اسلامی، فرماندهان واحدهای محلی سپاه پاسداران، نمایندگان بنیاد شهید و امور ایثارگران و نمایندگانی از پیشکسوتان دفاع مقدس دارد و جای تعجب است که چرا با پیش بینی چنین ساختاری برای یادمانهای شهدا در شهر مشهد در مورد طراحی، اجرا و ساخت این یادمان نتیجه ای حاصل نشده است.  

این در حالی است که استان ۶ میلیون و ۸۷۰ هزار نفری خراسان رضوی ۳۰۰ هزار رزمنده را در دوران دفاع مقدس به جبهه‌های نبرد حق علیه باطل گسیل کرد که از این میان ۱۷ هزار و ۳۱۱ نفر شهید، ۴۹ هزار و ۹۱۴ نفر جانباز و سه هزار و ۳۹۲ نفر آزاده شدند.

همچنین تاکنون پیکر پاک ۳۰۵ شهید گمنام در ۱۰۵ مکان یا مزار ویژه شهدای گمنام در شهرستانهای استان خراسان رضوی خاکسپاری و ساخت ۷۰ باب از مجموع ۱۰۵ بنای طراحی شده یادبود شهدای گمنام در نقاط مختلف خراسان رضوی تاکنون تکمیل شده‌ است و ۳۵ بنای دیگر نیز هنوز در مراحل ساخت قرار دارند.   

شانه خالی کردن از زیر بار احداث یادمان شهدا
در طول سالهای گذشته، شهر مشهد چندین شهردار و شورای شهر را تجربه کرده است و هر از گاهی زمزمه‌ای برای به سرانجام رسیدن این یادمان در نشست ها و طرح پرسشها مطرح می شد ولی اکنون بعد از گذشت نزدیک به ۱۸ سال افرادی که بر سر مزار این شهدا در روزهای سرد و گرم سال حضور پیدا می‌کنند، سقفی جز آسمان و فرشی جز زمین برای این دلاور مردان ایرانی شاهد نیستند.  

مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خراسان رضوی در این خصوص گفت: در طول فعالیت ۱۰ شهردار سابق این شهر، هر گاه اجرای احداث طرح یادمان شهدای گمنام کوهسنگی به صورت جدی  پیگیری شد، شهرداران با بیان محدودیت‌های اداری و یا تحت تاثیر جریان‌های خاص اجتماعی و سیاسی از  اجرای آن شانه خالی کرده اند.  

سردار سرتیپ دوم پاسدار حسینعلی یوسفعلی‌زاده ضمن اشاره به پیگیری، هماهنگی و مطالبه بدون وقفه ساخت این یادمان از سوی بنیاد حفظ آثار افزود: روز سوم خرداد امسال‌ و در آیین بهره برداری از توقفگاه مرکز فرهنگی دفاع مقدس که با حضور جمعی از مدیران استانی و شهری نیز برگزار شد این موضوع دوباره مطرح و مورد بحث قرار گرفت و خواسته شد تا این وظیفه که بیش از ۱۷ سال از سوی شهرداری مشهد بر زمین مانده است برداشته شود.  

وی ادامه داد: شهرداری مشهد خود را پشت یک معذوریت اداری قرار داده است و به نظر با بهانه های مختلف قصد عدم انجام ساخت یادبود را دارد.  

مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خراسان رضوی گفت: آنها با طرح این ادعا که پارک کوهسنگی یک طرح کلان است و سازه های احداثی پارک باید دارای مجوز باشند و چون در زمان اجرا و ساخت پارک، تصمیمی بر به خاک سپردن شهدا وجود نداشته است به همین دلیل نیز برای یادمان شهدای گمنام چیزی جز یک سنگ مزار در نظر گرفته نشده است و اکنون باید طرح کلان این پارک دوباره مورد بازنگری قرار گیرد.  

یوسفعلی زاده افزود: این در حالی است که در جلسه کمیته فنی استانداری که با حضور معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان رضوی برگزار شد مقرر گشت تا شهرداری ظرف یک هفته طرح بازنگری شده یادمان شهدای گمنام در کوهسنگی را برای تصویب به این کمیته ارائه دهد ولی تا کنون حرکت مثبتی مبنی بر اقدام از سوی شهرداری مشهد مشاهده نشده است.  

وی ادامه داد: از سوی دیگر آنها متعهد به اجرا هستند و باید این کم کاری از سوی همه افراد مورد مطالبه گری قرار گیرد که چرا ظرف مدت مشخص اصلاحیه یادمان از سوی شهرداری به دفتر معاونت عمرانی استانداری ارائه نشده است و این در حالی است که دوره مدیریتی شورای شهر و شهردار گذشته نیز به پایان رسید ولی این شهدای عزیز همچنان فاقد یادمان هستند.  

مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس خراسان رضوی گفت: این موضوع زمان بردار نیست و جزء موضوعات معوق مرتبط با شهر مشهد است و ما از مطالبه آن کوتاه نخواهیم آمد زیرا در حال حاضر افرادی که برای زیارت قبور این شهدا به آن مکان مراجعه می‌کنند از دسترسی به ساده ترین امکانات همچون سرویس بهداشتی و محلی برای عبادت و راز و نیاز محروم هستند.  

یوسفعلی زاده وظیفه پیگیری ساخت یادمانها را بر عهده هیات امنای آن ذکر و بیان کرد: ساخت یادمان شهدای گمنام یک تکلیف است و هیات امنا امکان استفاده از کمک‌های مردمی و بودجه‌های مصوب دولتی را دارد و بر همین اساس باید شهرداری برای موافقت با احداث این یادمان، پای کار آورده شود.  

موقعیت فیزیکی کوهسنگی مانع ساخت یادمان 
کوهسنگی مشهد شامل ۲ قله از رشته‌کوه بینالود و از جنس سنگ گرانیت است که از سالهای گذشته به عنوان یک منطقه ییلاقی مورد توجه مردم شهر مشهد و زائران بارگاه رضوی قرار گرفته است و پیکر پاک شهدای گمنام سال ۱۳۸۲ بر فراز یکی از این ۲ قله دفن شدند از این رو معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد علت عدم ساخت یادبود مناسب را موقعیت فیزیکی این منطقه می داند.  

سیدمجتبی منتظری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: موقعیت فیزیکی و جغرافیایی محل خاکسپاری شهدای گمنام در کوهسنگی مانع از آن شده است که در طول بیش از 18سال از خاکسپاری شهدای عزیز، المان و یادمان مناسبی برای یادبود آنها ساخته شود.  
وی ادامه داد: اگر محل خاکسپاری این شهدای عزیز بر بستر زمین بود تاکنون این المان یادبود ساخته و اجرا شده بود ولی بستر قله کوه شرایط مناسب را ندارد.  

معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد گفت: تاکنون طرح‌هایی برای این کار آماده شده ولی مورد تایید قرار نگرفته است زیرا به واسطه مختصات کوهسنگی امکان ساخت بنا در محل قله فراهم نیست و این در حالی است که با توجه به این که سازه ای که طراحی می‌شود در مسیر باد نیز قرار دارد به همین دلیل باید ایجاد بنا با نظر مشاور عملیاتی شود.  

منتظری با اشاره به جلساتی که تاکنون با نهادهای وابسته در خصوص این موضوع برگزار شده است افزود: شهرداری اهتمام ویژه ای دارد تا با توجه به این که این المان یادبود در ارتفاع قرار می‌گیرد به گونه ای باشد که از سایر نقاط شهر نیز دیده شود و امیدوار هستیم که عملیات اجرایی این طرح امسال آغاز شود.  

او اضافه کرد: در طرح اولیه ایجاد منطقه بوستان کوهسنگی قرار نبود نمادی در این مکان ایجاد شود و بعد از خاکسپاری شهدا مطالعاتی در حال انجام است تا با توجه به نوع خاک و همچنین مسیر باد در قله کوه، طرحی مناسب قابلیت اجرا داشته باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha