«مصطفی نخعی» در گفتوگو با گروه تحلیل، تفسیر و پژوهشهای خبری ایرنا در مورد ابراز نگرانیهایی که نسبت به تداوم خاموشیها در فصول آتی وجود دارد اظهار داشت: با وجود تلاشهایی که در زمینههای تولید برق و گاز شده اما به دلایل مختلفی به ناترازی در تولید مصرف رسیدهایم.
وی گفت: مهمترین موضوع در شکلگیری این وضعیت نیز بحث افزایش مصرف و خشکسالی کشور طی چند سال گذشته بود که سبب کاهش تولید برق شد و هم اکنون در حدود ۱۳ هزار مگاوات کسری یا ناترازی در تولید برق را شاهد هستیم؛ بنابراین در درازمدت باید اهتمام ویژه برای افزایش تولید داشته باشیم و فعالیت هایی هم که بر اساس قانون برای کاهش مصرف تصویب شده از جمله اصلاح الگوی مصرف را دنبال کنیم.
نخعی در مورد قانون اصلاح الگوی مصرف افزود: کاربرد انواع انرژیهایی که در کشور تولید، وارد و مصرف میشود، بهگونهای که بدون کاستن از سطح تولید ملی و رفاه اجتماعی، از اتلاف انرژی از نقطه تولید در پایان مصرف جلوگیری کند در دستور کار است؛ همچنین افزایش بازدهی و بهرهوری، استفاده اقتصادی از انرژی، بهرهبرداری بهتر، کمک به توسعه پایدار و حفاظت از محیطزیست بر اساس این قانون مدیریت و بهینهسازی میشود.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: براساس ماده ۱۵ قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی تمامی دستگاه های اجرایی، نهادها، موسسات، شرکت ها و واحدهای صنعتی دولتی و همچنین نیروهای نظامی و انتظامی موظفند تجهیزات و ماشینآلات مورد نیاز خود را براساس بهترین الگوی مصرف سطوح انرژیبری خریداری کنند.
وی خاطرنشان کرد: همچنین در کوتاه مدت هم نیروگاه های تجدیدپذیر که تقریبا در آستانه بهره برداری هستند اما به دلیل برخی از بروکراسی ها و مشکلات ریز و درشت همچنان در مدار تولید قرار نگرفته اند، باید هر چه سریعتر راه اندازی شوند.
نخعی با بیان اینکه بیش از ۴۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر داریم که می توانند وارد مدار تولید شوند، اظهار داشت: امیدوارم در دولت سیزدهم همتی صورت گیرد تا این نیروگاه ها هر چه سریعتر راه اندازی شوند تا بخشی از کسری برق کشور جبران شود.
وی با تاکید بر پیگیری مباحث اصلاح الگوی مصرف گفت: باید این قانون در بخش خانگی به درستی اجرایی شود چرا که بخش عمده این مشکلات در این زمینه به دلیل رعایت نکردن یا عدم اجرای کامل قانون به وجود آمده و بسیاری از بخش های آن روی کاغذ مانده و اجرایی نشده است.
وی با اشاره به اینکه بخش عمده این امر به راندمان نیروگاه ها باز می گردد ، افزود: اصلاح الگوی مصرف باید در مراکز تولیدی عمدتا صنایع انرژی بر با دقت بیشتری پیگیری شود و اگر این اقدامات همه با هم در کنار یکدیگر انجام شود می توان امیدوار بود که بخشی از خاموشی ها جبران شود و دیگر شاهد خاموشی برق نباشیم.
صنایع و تولید ۱۰ هزار مگاواتی برق
سخنگوی کمیسیون انرژی ادامه داد: خوشبختانه مجلس شورای اسلامی در قانون بودجه ۱۴۰۰ اقدامات خوبی در همین راستا صورت داده به گونه ای که قیمت برق صنایع پر مصرف ، افزایش قابل توجهی پیدا کرد چرا که طبیعتا وقتی یارانه های آنچنانی برای مصرف برق به صنایع واگذار شود، انگیزه ای برای کاهش یا اصلاح الگوی مصرف ندارند.
وی اظهار داشت: هر چند این اقدام سبب ایجاد مقاومت هایی شد با این محور که این تصمیم منجر به افزایش نرخ تمام شده تولیدات میشود اما بررسی های کارشناسانهای در این زمینه صورت گرفت و بر همین اساس کارشکنی ها کمتر شد.
نخعی خاطرنشان کرد: این قانون سبب شد تا بسیاری از صنایع تمایل به تولید برق داشته باشند و پیش بینی می شود بر اساس همین روندی که وجود دارد و در برنامه های وزیر جدید دولت سیزدهم در آینده نزدیک خود صنایع خواهند توانست تا ۱۰ هزار مگاوات تولید برق داشته باشند.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی افزود: اجرایی شدن قانون اصلاح الگوی مصرف و افزایش نرخ انرژی سبب شده تا خود صنایع هم انگیزه برای تولید برق داشته باشند اما در گذشته به دلیل پرداخت یارانه های بی حساب و کتاب هیچ فرد یا کارخانه ای در پی این موضوع نبود.
وی ادامه داد: کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی برای ایجاد قانون جدیدی که برای توسعه و مانع زدایی صنعت برق در حال پیگیری است. یکی از مولفه هایش هم مکلف ساختن وزارت صمت برای ترغیب صنایع در راستای تولید برق حداقل ۱۰ هزار مگاواتی است که قطعا در صورت عملیاتی و اجرایی شدن می توان جهش مناسب و کمک مطلوبی در این زمینه شود.
سخنگوی کمیسیون انرژی اظهار داشت: در شرایطی که حداکثر ۵۵ هزار مگاوات تولید برق در کشور وجود دارد ، افزایش ۱۰ هزار مگاواتی برق توسط صنایع می تواند بسیار موثر و مفید باشد.
وی گفت: متاسفانه این امر در گذشته جزو اولویت های وزارتخانه های نیرو و صمت نبود اما خوشبختانه در برنامه های جدید وزیر نیرو دولت سیزدهم بدین امر تاکید شده است و قطعا می تواند نوید روزهای بهتری در مبحث تولید برق کشور باشد.
سیاستهای تشویقی دولت برای تولید انرژیهای تجدیدپذیر
نخعی در ادامه یادآور شد: در مقطعی بسیاری علاقمند بودند که از انرژی های تجدید پذیر خورشیدی و بادی در کشور راه اندازی کنند و اقداماتی هم صورت گرفت اما متاسفانه آنچنان که شایسته این امر بود، مورد حمایت دولتی قرار نگرفت به گونه ای که پرداخت مطالبات به موقع نبود و تسهیلات و مسائل بانکی افراد نیز پیگیری شد که متاسفانه این امر سبب شد تا بسیاری عطای این کار را به لقایش ببخشند.
نخعی ادامه داد: امیدواریم در دولت جدید با توجه به ظرفیت های خوبی که در زمینه انرژی های تجدید پذیر داریم، اقدامات و مشوق هایی صورت گیرد تا انگیزه بخش های خصوصی برای سرمایه گذاری در این موارد افزایش یابد.
وی خاطرنشان کرد: در قانون هم آمده که بایستی در کشور ۵ هزار مگاوات تولید برق تجدید پذیر داشته باشیم که هم اکنون کمتر از یک هزار مگاوات است و امیدوارم این اختلاف میزان با سیاست های علمی و دقیق در دولت سیزدهم کاهش یابد.
دلیل خاموشیهای به دلیل صادرات برق صحت ندارد
نخعی در ادامه در مورد صادرات انرژی نیز یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران تعهد صادرات برق دارد و بیشترین میزان هم مربوط به کشورهای همسایه از جمله افغانستان و عراق است.
وی گفت: هر چند که بر اساس معاهدات بین المللی کشور تعهد کننده باید به عهد خود وفا کند و گرنه مشمول جریمه می شود اما با این حال پس از خاموشی های اخیری که روی داد بخشی از تعهدات صادراتی را متاسفانه نتوانستم اجرایی و عملیاتی کنیم و در سطح بسیار پایینی کاهش دادیم.
به گفته سخنگوی کمیسیون انرژی اینکه گفته شود دلیل خاموشی های کشور به دلیل صادرات برق بوده است، صحت نداشته و کذب است چرا که صادرات در سطح بسیاری کاهش یافته است.
نظر شما