روزنامه جام جم ۱۵ شهریور یادداشتی به قلم علیرضا ناجی ویروس شناس منتشر کرد و نوشت: براساس اطلاعاتی که تاکنون منتشر شده، می توان گفت به ترتیب حدود ۳۹ و ۱۳درصد از بیماران گرفتار کرونا در کشورهای کلمبیا و اکوادور به واریانت «مو» مبتلا شدهاند. واریانت مو، ابتدا در کشور کلمبیا شناسایی شد و سپس در کشورهای دیگر آمریکای جنوبی و بعد در اروپا شیوع پیدا کرده است. بتازگی نیز دو مورد ابتلا به واریانت مو در ژاپن شناسایی شده است. اطلاعات دقیقی درباره واریانت مو وجود ندارد، اما می توان گفت تاکنون حدود ۳۸۷۵ مورد ابتلا به این واریانت شناسایی شده است. این آمار، عدد دقیق ابتلا به واریانت مو را نشان نمیدهد، چراکه در بسیاری از کشورها توان شناسایی و آزمایشگاه براساس اطلاعات منتشرشده از سوی سازمان جهانی بهداشت وجود ندارد.
واریانت جدید به احتمال زیاد مانند واریانتهای دلتا، بتا و آلفا در برابر واکسیناسیون مقاوم است، درحالی که قدرت انتقال بیشتری نسبت به واریانت دلتا دارد. سازمان جهانی بهداشت این روزها اما نسبت به شیوع واریانت های جدید کرونا هشدار نمی دهد، بلکه نسبت به کندی واکسیناسیون هشدار می دهد که سبب افزایش مرگ و میر در مبتلایان شده است. در بسیاری از کشورها واکسیناسیون به کندی صورت میگیرد و حتی در برخی کشورها واکسیناسیون هنوز شروع نشده است. به همین دلیل است که سازمان جهانی بهداشت تاکید می کند که در ۲۴ ماه آینده شاهد واریانتهایی خواهیم بود که با هم ترکیب می شوند و واریانتهای نوترکیب را ایجاد می کنند، واریانت هایی که در برابر داروهای ضدویروس و واکسیناسیون به شدت مقاوم هستند و حتی قدرت کشندگی بیشتری خواهند داشت.
این اطلاعات نشان میدهد که جهان باید هرچه سریع تر در برابر ویروس کرونا واکسینه شود. در ایران هم با توجه به گستردگی مرزهای زمینی، هوایی و آبی، باید مدیریت واکسیناسیون به شکل درستی انجام گیرد. جهشهای متفاوت کرونا، آلفا، بتا، دلتا، لامبدا و مو در همه کشورها شایع خواهد شد. بنابراین، این احتمال که تاکنون سویه های لامبدا و مو وارد کشورمان شده باشد، دور از انتظار نیست. چراکه ایران با کشورهای مختلف در تعامل است و این نشان میدهد که نحوه مبارزه با ویروس کرونا باید در کشور تغییر کند. برای نمونه باید بیماریابی در کشور افزایش پیدا کند، قرنطینه و ایزوله کردن به درستی اجرا شود و مردم رعایت پروتکل های بهداشتی را بیش از گذشته جدی بگیرند.
مرور پیک های گذشته کرونا نشان میدهد که مدیریت مناسبی برای کنترل بیماری درپیش نگرفته ایم. در پیک پنجم نیز که با سویه دلتا فراگیر شد، هنوز به قله این موج نرسیده ایم، چراکه هر روز حدود ۶۰۰نفر قربانی کرونا و بیش از ۲۰ هزار بیمار جدید نیز شناسایی می شوند. فقط درصورتی که ابتلا به بیماری به روزانه کمتر از ۸۰۰۰ نفر برسد، میتوان گفت که پیک کرونا در حال فروکش کردن است.
نظر شما