دغدغه‌هایی از جنس آب شیرین در بخش لیردف جاسک

بندرعباس - ایرنا - مردم روستاهای بخش لیردف جاسک با وجود تلاش های زیاد دولت مردان درسالهای اخیر بواسطه کم بارشی وخشکسالی همچنان برای تامین یک جرعه آب شرب بهداشتی با مشقت روبرو شده و دغدغه دارند.

بخش لیردف شهرستان جاسک در فاصله ۱۱۷ کیلومتری شرق جاسک و در ۴۳۴ کیلومتری شرق بندرعباس، و در منطقه مکران و در مسیر بندرعباس چابهار  واقع شده و دارای ۲ دهستان به نام‌ های پیوشک و سورک است اما اهالی آن با وجود ساحلی بودن با مشکل آب برای آشامیدن روبه رو هستند.

براساس گفته مسوولان محلی آب آشامیدنی اهالی این بخش از سه مجتمع تأمین می‌شود که شرایط خط انتقال ۲ مجتمع نامناسب است و به علت فرسودگی و به تبع آن شکستگی‌های پی‌ درپی لوله آب نیاز به اصلاح و ترمیم دارند.

همچنین آبی که از طریق مجتمع رزآباد سیستان و بلوچستان به بخش لیردف منتقل می‌شود، بطور عمده شور بوده ، برای آشامیدن مناسب نیست  لذا اهالی آب را از تانکرهای حمل آب خریداری می‌کنند که هزینه‌های آن برای بسیاری از خانواده‌ها بسیار بالاست.

درحال حاضر با وجود تلاش های صورت گرفته از سوی مسوولان، این بخش و شهر لیردف از نظر تأسیسات و تجهیزات زیربنایی با نبود و یا کمبودهایی روبه‌رو است که به نظر مسوولان محلی سریع‌ترین راه حل این مساله اصلاح و ترمیم خطوط انتقال آب است.

شرایط زیست و درآمد جمعیت ۱۷ هزار نفری لیردف جاسک به نحوی است که اهالی امکان تامین آب و احداث آب شیرین کن هم ندارند ، این روز ها شرایط به حدی بحرانی شده که با توجه به جیره بندی و نوبت بندی آب روستاها، پس از قطع آب بر اثر شکستگی و یا هر حادثه دیگر، در مواردی بر سر نوبت آب اختلاف ایجاد می شود.

شبکه انتقال آب بسیاری فرسوده است

رییس شورای اسلامی روستای توگنجک از توابع بخش لیردف جاسک دراین زمینه گفت:‌ آب بسیاری از روستاهای این بخش از ۲ حلقه چاهی که در زرآباد استان سیستان و بلوچستان حفر شده تأمین می‌شود اما خط انتقال آن فرسوده و محصولی که به دست مردم می‌رسد شور و غیر قابل آشامیدن است که برای استحمام و شست و شو استفاده می‌شود.

 عبدالجلیل یزدان پناه در گفت وگوبا ایرنا افزود: اگر درجه شوری آب دریا ۵۰ باشد درجه شوری آب خط انتقال زرآباد ۳۰ است و مردم آب آشامیدنی مورد نیاز خود را با بارها تماس و خواهش و قرارگیری در نوبت چندین روزه از تانکرهای فروشنده آب تأمین می‌کنند.

وی ادامه داد: این مساله در پنج سال اخیر شدیدتر شده و تعداد شکستگی‌ها به طرز چشمگیری افزایش یافته است، حتی در مواقعی مردم این روستاها که حدود ۲۰ آبادی را در بر می‌گیرد برای چند روز تا یک ماه هم بدون آب بوده‌اند.

وی اضافه کرد:‌ خانه‌های برخی از اهالی روستای توگنجک در ارتفاع واقع شده و آب درون خط لوله فشار لازم را برای رسیدن به آن‌ها ندارد که ساکنان این منازل ناگزیر هستند آب را درون دبه و بر روی شانه و یا در صورت داشتن وسیله، با آن به سکونتگاه خود برسانند و این آمد و رفت‌های پی‌درپی موجب فرسودگی و خستگی بالای آنان می‌شود.

وی بیان کرد: شرایط در تابستان امسال حتی از سال‌های گذشته هم بدتر شد به گونه‌ای که اهالی توگنجک در مردادماه آبی از خط لوله زرآباد دریافت نکردند و به ناگزیر ۲ حفر چاه برای تأمین آب شست و شو و استحمام شدیم.

دغدغه‌هایی از جنس آب شیرین در بخش لیردف جاسک

خانواده‌های فقیر منطقه توان خرید آب شرب شیرین  را ندارند

وی یادآور شد: هزینه خرید آب برای خانواده‌ها با توجه به فقری که در منطقه وجود دارد بالاست و خانواده‌های کم‌توان از نظر مالی قدرت پرداخت این مبالغ را ندارند و برخی خانواده‌ها نیز سرمایه‌هایی مانند یک یا ۲ راس دام دارند که برای تأمین آب به فروش می‌رسانند و بسیاری از خانواده‌ها با یارانه معیشت خود را تأمین می‌کنند.

رییس شورای اسلامی روستای توگنجک اشاره کرد:‌ این وضعیت روستای ما با ۲۲۰ نفر جمعیت است اما اهالی برخی روستاها شرایط بسیار بدتری دارند و با توجه به شرایط سخت زندگی هر لحظه امکان مهاجرت و خالی شدن از سکنه در روستاها وجود دارد.

این آب را نمی‌توان آشامید

رییس شورای اسلامی روستای توگنجک لیردف جاسک اظهار داشت: طبق گفته خود مسوولان بیشترین مشکل خط انتقال آب زرآباد در ۳۰۰ متر از خط لوله است که بایستی با لوله‌های پلی اتیلن جایگزین شود اما با گذشت زمان اتفاق ملموسی رخ نداده است.

رییس شورای اسلامی روستای توگنجک بیان کرد:‌ از طرف دیگر نظارت درستی هم بر عمل‌کرد اتفاقات آب که به بخش خصوصی واگذار شده وجود ندارد و مهارت لازم در نیروهای آن دیده نمی‌شود لذا رفع اساسی این مشکل نگهبانان دریای عمان به ایجاد آب شیرین کن بزرگ و توجه جدی مسوولان نیاز دارد.

یک خیر قول نصب یک دستگاه آب شیرین کن داده است

دهیار روستای کرتی بخش لیردف جاسک هم به خبرنگار ایرنا گفت:‌ بی آبی مردم را کلافه کرده و شاید یک یا ۲ مرتبه در طول یک هفته تا ۱۰ روز آب در خط لوله وجود داشته باشد که آن هم از نظر بهداشتی شرایط نامطلوبی دارد، در یک کلمه می‌توان گفت آب نداریم.

رحیم بادپا افزود:‌ اهالی بایستی هر ۲۰۰ لیتر آب آشامیدنی مورد نیاز خود را به قیمت ۵۰۰ هزار ریال از تانکرهای سیار خریداری کرده و آن آب را برای یک هفته و حتی بیشتر مدیریت کنند.

وی اشاره کرد: یک خیر قول نصب و راه‌اندازی یک دستگاه آب شیرین کن کوچک برای روستای ما داده است که امیدواریم سریع‌تر عملی شود چرا که بین روستاها بر سر نوبت آب دعوا و اختلاف رخ می‌دهد.

دغدغه‌هایی از جنس آب شیرین در بخش لیردف جاسک

وضعیت آب شهر لیردف حالت جیره بندی دارد

رییس شورای لیردف هم گفت: آب شهر لیردف در گذشته از زرآباد می‌آمد اما در یک سال گذشته  از مجتمع سدیج تامین می‌شود و آن هم حالت جیره بندی دارد، یعنی یک تا ۲ بار در هفته شبکه توزیع دارای آب است آن هم درصورتیکه خط انتقال فرسوده دچار شکستگی نشده باشد.

عبدالعزیز رمضانی ابراز کرد: شبکه لوله‌کشی داخل شهر لیردف هم مشکل‌های فراوانی داشته و در برخی مناطق دچار انسداد شده است و نیاز به اصلاح دارد و به مناطقی که آب نمی‌رسد با تانکر آبرسانی انجام می‌شود.

رییس شورای شهر لیردف با بیان اینکه ۲۸ سال سن دارد، افزود: در خاطر ندارم زمانی این شهر ۲ هزار نفری بدون مشکل آب بوده باشد و در هنگام گفت و گو با مردم شرمنده می‌شویم.

مشکل آب لیردف را به اطلاع استاندار رساندیم

وی یادآور شد: استاندار هرمزگان چند ماه قبل برای افتتاح یک طرح عمرانی به منطقه کوه مبارک سفر کرده بود که در آنجا وضعیت آب آشامیدنی لیردف را به اطلاع وی رساندیم و امیدواریم برای حل مشکل چاره‌اندیشی و اقدام کند.
رمضانی تأکید کرد: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هم برای کاستن از مشکل مردم یک دستگاه آب شیرین کن اختصاص داده اما کوچک بوده و پاسخگوی نیازها نیست.

دغدغه‌هایی از جنس آب شیرین در بخش لیردف جاسک

مسوولان وعده بهبود شرایط داده‌اند

رییس شورای بخش لیردف جاسک هم گفت: با وجود اینکه آب روستاهای این بخش از سه مجتمع سدیج، سورک و زرآباد در استان سیستان و بلوچستان تأمین می‌شود، مجتمع سورک مشکلی ندارد اما روستاهایی که آب آن‌ها از ۲ مجتمع دیگر دریافت می‌شود با مشکل قطعی‌های مکرر و شوری آب روبه‌رو هستند.

ابراهیم میرزایی اشاره کرد:‌ این وضعیت مردم را کلافه و اذیت می‌کند و آنان به زحمت انداخته است که بایستی اقدام‌های فوری و اساسی برای رفع مساله آب بخش لیردف انجام شود.

وی ادامه داد: مسوولان وعده بهبود شرایط در یکی ۲ ماه آینده می‌دهند و می‌گویند شبکه را اصلاح می‌کنیم که با تحقق این وعده‌ها مشکل اهالی حدود ۴۰ روستای بخش لیردف برطرف می‌شود.

وضعیت آب در بخش لیردف جاسک بغرنج است

بخشدار لیردف شهرستان جاسک هم با تایید مشکل آب حدود ۴۰ روستا در این بخش، به خبرنگار ایرنا گفت: وضعیت آب آشامیدنی این بخش به معنای واقعی کلمه بغرنج است.

اسحاق رییسی در گفت وگوبا ایرنا افزود: آب چاهای مجتمع زرآباد استان سیستان و بلوچستان در گذر زمان و با برداشت از سفره آب زیر زمینی شور و غیر قابل آشامیدن شده است و آب آن روستاهایی که از مجتمع سدیج می‌آید هم بر اثر فرسودگی خط انتقال و شکستگی‌های ناشی از آن در اغلب مواقع قطع است.

وی ادامه داد: پیگیر نصب آب شیرین کن‌ها به همت خیران تا حدودیبرای کاشته شدن مشکل آب هستیم که امیدواریم برای این منظور سه دستگاه آب شیرین کن در سه روستای کرتی، آبکوهی و بیاهی نصب شود.

بخشدار لیردف بیان کرد:‌ البته آب شیرین کن روستای کرتی در ماه جاری آغاز بکار خواهد کرد، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سال‌های گذشته سه دستگاه آب شیرین کن برای سه روستا نصب کرده که آنها کوچک بوده و پاسخگوی نیازها نیستند.

آب آشامیدنی مهمترین مساله بخش لیردف است

بخشدار لیردف با تایید برخی  اختلاف ها بر سر نوبت آب روستاها، گفت: آب خط انتقال مجتمع زرآباد نوبت بندی شده و با قطعی، نوبت دریافت آب روستاها به هم ریخته می‌شود که همین مساله دلیل مشاجره اهالی روستاهاست.

رییسی افزود:‌ آب و فاضلاب جاسک هم وعده داده بست‌های فرسوده فلزی در یکی از خطوط انتقال را تعویض کند تا مشکل‌ها کمتر شود اما راهکار اساسی شیرین سازی آب دریاست.

به گفته رییسی، همچنین قرار شد با احداث خط انتقال جدید از مجتمع سدیج به شهر لیردف مشکل اهالی ۱۲ روستای قبل از این شهر و ۲ روستای محمد آباد و عبد برطرف شود که در ۲ هفته گذشته کارشناسان آب و فاضلاب هرمزگان بررسی‌هایی به این منظور انجام دادند.

بخشدار لیردف افزود: در همین زمینه البته یک گروه جهادی ۶ هزار متر لوله از ۲۰ هزار متر لوله مورد نیاز خریداری کرده که انباشت شده‌اند و چنانچه این لوله ها توسط آب و فاضلاب لوله گذاری و خط جدید انتقال آب ایجاد شود مشکل شهر لیردف حل خواهد شد.

رییسی آب آشامیدنی را به عنوان مهمترین مساله بخش لیردف با ۱۰۰ کیلومتر نوار ساحلی، ۲۲ هزار نفر جمعیت و تعداد فراوانی روستای ساحلی دانست که با مشکل شن‌های روان هم دست و پنجه نرم می‌کند.

چند طرح عمرانی برای رفع مشکل آب بخش لیردف اجرا می‌شود

مدیر آب و فاضلاب جاسک هم درباره این مشکل گفت: امسال اعتبارهای خوبی از محل توسعه سواحل مکران به آب و فاضلاب شهرستان اختصاص یافته و چند طرح عمرانی برای رفع مشکل آب بخش لیردف تهیه شده است.

علی زارعی در گفت وگوبا ایرنا افزود: یکی از طرح‌ها ایجاد خط انتقال آب از مجتمع سدیج به شهر لیردف است که با اجرای آن، مشکل این شهر و روستاهای مسیر حل می‌شود.

بنا به اظهار وی، طرح دیگری تعویض بست‌های چُدنی خط انتقال مجتمع زرآباد سیستان و بلوچستان به روستاهای بخش لیردف است که با توجه به شدت خوردگی زمین باید به سرعت انجام شود و با اینکار بخش بزرگی از مشکل قطعی آب این روستاها برطرف شود و این در دستورکار هم قرار دارد.

وی گفت: برای رفع مساله شوری آب درصدد ایجاد آب شیرین کن هستیم چرا که شوری آبی که از مجتمع زرآباد تحویل روستاها می‌شود بالا است و امید می‌رود دولت سیزدهم با آن موافقت و روند صدور مجوز تسریع کند تا کارهای اجرایی به سرعت آغاز شود.

اهالی بخش لیردف شهرستان جاسک سال‌هاست با مشکل آب آشامیدنی روبه‌رو هستند و در این سال‌ها با تدوام خشکسالی‌ها، کاهش بارندگی و فرسودگی خطوط انتقال دچار گرفتاری‌های بیشتری شده‌اندبنا براین برای توسعه ساحل مکران که مناطق جاسک از جمله این بخش جزء آن است قبل از هر توسعه ای وضعیت اشتغال و تامین آب اینها ساماندهی شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha