به گزارش ایرنا، راهاندازی خط مستقیم پروازی کیش-رامسر و اتصال عروس شهرهای ایرانی به مروارید خلیج فارس در هفته گذشته بهانه تهیه گزارشی در خبرگزاری ایرنا با محوریت برنامهریزی برای بهرهبرداری مازندران از پرمخاطبترین رویداد ورزشی جهان یعنی جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ قطر شد ؛ گزارشی که در آن تأکید شده مازندران میتواند اکنون با پرواز مستقیم کیش-رامسر و کوتاه شدن فاصله زمانی محل برگزاری رقابتهای جام جهانی ۲۰۲۲ تا رامسر که زیرساختهای مناسبی برای جذب گردشگران را دارد، به فکر بهرهبرداری از سرریز مسافران جامجهانی در قطر باشد ؛ فرصتی که با رویداد بینالمللی ساری ۲۰۲۲ همزمان است و در پیش بودن رویداد مهم اقتصادی اکسپو دوبی نیز شرایط برای برنامهریزی درست و تعریف مسیر رسیدن به این هدف را هموارتر میکند.
این ایده مطرح شده توسط خبرگزاری ایرنا مورد استقبال و توجه مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران قرار گرفت و پس از مطرح شدن با وزیر جدید میراث فرهنگی، به عنوان یکی از نکات قابل توجه برای این استان پیگیری آن در دستور کار قرار داده شد. در نخستین گام نیز مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران همراه با دو تن از معاونان و سه کارشناس این اداره کل برای برداشتن گامهای بعدی به منظور تبیین مسیر پیش رو در دفتر خبرگزاری ایرنا حضور یافتند و با رئیس و اعضای دفتر خبرگزاری ایرنا پیرامون این ایده و مسیر دستیابی به اهداف مد نظر به گفتوگو پرداختند.
استقبال وزیر
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران در این نشست با اشاره به در پیش بودن اکسپو دوبی و دو رویداد ساری ۲۰۲۲ و جام جهانی قطر اظهار کرد: ایده مطرح شده توسط خبرگزاری ایرنا را در جلسهای با حضور دکتر ضرغامی بیان کردم. پیشنهاد استفاده از سرریز مسافران و تماشاگران جام جهانی قطر مورد استقبال وزیر قرار گرفت و اگر برنامهریزی درستی داشته باشیم میتوانیم با توجه به زیرساختهای موجود در این حوزه به نتایج خوبی برسیم.
سیفالله فرزانه اظهار کرد: ما اکنون زیرساختهای مناسبی برای بهرهبرداری از این فرصت مناسب داریم که به درستی به کار گرفته شود میتوانیم از ساری۲۰۲۲ و جام جهانی قطر بهرهبرداری مطلوبی برای مازندران داشته باشیم. ضمن این که در آستانه رویداد مهم اکسپو دوبی قرار داریم و این فرصت نیز برای معرفی زیرساختهای مازندران و جلب توجه کشورهای هدف به ظرفیتهای مازندران بسیار ارزشمند و غنیمت است.
وی افزود: برای بهرهبرداری درست و مناسب از سه رویداد اکسپو دوبی، ساری۲۰۲۲ و جام جهانی قطر به ورود جدی رسانهها و افزایش توجه همه نهادهای مرتبط و جامعه به هدف مد نظر، یعنی جذب گردشگر خارجی برای افزایش درآمدهای اقتصادی داریم. جام جهانی برای ما میتواند یک فرصت بسیار مناسب در رونق گردشگری خارجی باشد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران خاطرنشان کرد: تا کنون گامهای متعددی برای بهرهبرداری مازندران از دو رویداد اکسپو و به ویژه ساری۲۰۲۲ برداشته شد، اما با وجود همه تلاشهایی که شده هنوز در جایگاه مناسبی قرار نداریم و عقب هستیم. یک دلیل این وضعیت هم کروناست که همه برنامهریزیها را مختل کرد.
فرزانه با بیان این که بهرهبرداری درست از این رویدادها به مشارکت نیاز دارد، تصریح کرد: ما آمادگی هر نوع همکاری را با رسانهها و فعالان بخش خصوصی برای برنامهریزی درست به منظور بهرهبرداری از اکسپو، ساری ۲۰۲۲ و جام جهانی داریم.
نیاز به افزایش مشارکت مردمی
فرصتهای مهم مازندران برای بهرهمندی از سرریز مسافران جام جهانی ۲۰۲۲ قطر کمتعداد نیستند. از طرفی همزمانی رویداد ساری۲۰۲۲ نیز میتواند به فرصتی برای عملکرد بهتر در برنامهریزی برای بهرهمندی از این فرصت تبدیل شود ، اما برای رسیدن به این هدف به ساختاری هدفمند و دقیق در برنامهریزی نیاز است که به نظر میرسد هنوز در مازندران دیده نشده است.
معاون گردشگری مازندران معتقد است که این استان در حوزه گردشگری با ضعف اطلاعرسانی و همچنین بازاریابی مواجه است و باید در این حوزه برنامهریزی مناسبی انجام شود تا با استفاده از فرصتهای مختلف تبلیغاتی و رسانهای، توجه همه اقشار جامعه و دستگاهها برای میزبانی و همچنین توجه گردشگران کشورهای هدف به منظور سفر به رامسر و مازندران بویژه در روزهای برگزاری جام جهانی قطر جلب شود.
مهران حسنی اظهار کرد: یکی از کمیتههایی که برای رویداد ساری۲۰۲۲ تشکیل شده کمیته مردمی است و مشارکت مناسبی هم دارد و یکی از فعالترین کمیتههاست. باید در کنار فعال کردن بخش خصوصی و پای کار آوردن دستگاههای مرتبط با گردشگری و سفر، از همین ظرفیتهای مشارکتی اجتماعی و مردمی بهرهگیری کنیم تا عملکرد مطلوبتری داشته باشیم.
لزوم تغییر نگاه به گردشگری در مازندران
البته آنچه که برای تحقق هدف ایده مطرح شده و بهرهمندی مازندران از سرریز مسافران جام جهانی قطر باید بیش و پیش از هر نکته دیگری مورد توجه قرار بگیرد، تغییر نگاه به گردشگری در تصمیمسازیها و برنامهریزیهای مرتبط با این حوزه است. روال مرسوم به برنامهریزی برای ساختار گردشگری در مازندران فرآیندی اداری و صرفا آماری است که نتیجه آن معمولا بهرهمندی نامناسب مازندران از گردشگری و رشد نامتوازن این صنعت در استان است. مهمترین اصل نیز در این مسیر استفاده از نگاه کارشناسانه و علمی به گردشگری است ؛ موضوعی که طی سالهای اخیر بسیار کم در مازندران مورد توجه قرار گرفته و حتی میتوان گفت که دیده نشد. این در حالی است که گردشگری صنعتی فرابخشی و چندوجهی است که برای رونق و توسعه به نگاهی غیر اداری و کارشناسانه نیاز دارد.
دکتر علی ماهفروزی یکی از پژوهشگران و مدرسان صنعت گردشگری که در نشست مشترک مسئولان میراث فرهنگی و تحریریه خبرگزاری ایرنا در مازندران حضور داشت معتقد است در نخستین گام باید نحوه ورود به مسائلی که برای رونق گردشگری مد نظر قرار دارد تغییر کند.
وی اظهار کرد: یکی از اصول مهم برای رسیدن به هدف مد نظر توجه به اصل رقابتپذیری است. باید بپذیریم که ما نمیتوانیم فعلا با کشوری مانند ترکیه در جذب گردشگر رقابت کنیم. دلایل متعددی هم وجود دارد. مثلا در بخش صنایع دستی بازار ترکیه پر از تولیدات آفریقاست که با قیمتی ارزانتر از تولیدات ما در بازارشان قرار گرفته است. یا در بخش گردشگری زیرساختها و روابط گستردهتری ایجاد کردهاند.
طراح و دبیر رویداد بینالمللی ساری۲۰۲۲ افزود: در این رویدادها باید ببینیم از چه زاویهای میخواهیم وارد فرآیند شویم. یعنی باید هدفگذاریمان مشخص و ریلگذاریمان برنامهریزی شده باشد. البته نباید فراموش کنیم که نمیتوانیم ناگهان همه عقبماندگیهای مازندران را برطرف کنیم ، اما مهم همین است که به بهانه این فرصتها گامی درست برداریم تا بخشی از مسیر مد نظر با سرعت بیشتری طی شود.
در صورت تدوین یک راهکار درست و جدی گرفتن سه فرصت مهم اکسپو دوبی، ساری ۲۰۲۲ و جام جهانی قطر، سال ۲۰۲۲ میتواند برای مازندران فصل جدیدی را در جذب گردشگران خارجی و رونق صنعت گردشگری ارزآور آغاز کند. اما این هدف مهم زمانی محقق میشود که مسئولان مازندران و فعالان گردشگری این استان از همین حالا به فکر تدوین برنامهای جامع و همهجانبهنگر برای بهرهمندی از این فرصت مناسب باشند.
نظر شما