صلاحالدین هرسنی روز یکشنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این سازمان با توجه به معادلات جاری در منطقه و نیاز ایران به چند جانبه گرایی اقتصادی در سایه سیاست نگاه به شرق، به جهت خروج آمریکا از برجام و بدعملی تروئیکای اروپایی برجام، می تواند سمت و سوی اقتصادی نیز پیدا کند.
وی اضافه کرد: تحت این شرایط و با تغییر از وضعیت امنیتی صرف به اقتصادی، میتوان انتظار داشت این پیمان کارکرد اقتصادی نیز پیدا کند و تکانه ها و گشایش های اقتصادی را برای اعضای سازمان به ویژه ایران به ارمغان آورد.
تحلیلگر مسائل بینالملل هرگونه امید به حصول نتایج اقتصادی از رهگذر همکاری گرایی چند جانبه در سازمان شانگهای را وابسته به نیات و اراده ۲ عضو کلیدی این پیمان یعنی روسیه و چین دانست و افزود: منطق حاکم واقع گرایی در سیاست خارجی روسیه و چین و تلاش برای حفظ و منافع و پرستیژ ملی به عنوان یک اصل و الگوی عمل، انتظار برای کارکردهای اقتصادی این سازمان را با ابهاماتی مواجه می سازد.
هرسنی تصریح کرد: به نظر می رسد نشست و سمت و سوهای اخیر این سازمان با توجه به شرایط جاری در منطقه طراحی و تنظیم شده است. در واقع روسیه و چین در سایه چند جانبه گرایی و ائتلاف سازی تلاش دارند رقابت ژئوپلیتیکی با واشنگتن را نبازند.
وی ادامه داد : حال اگر انتظار داشته باشیم که سازمان شانگهای بتواند در کنار کارکرد امنیتی و ضد تروریستی، کارکرد اقتصادی نیز پیدا کند، این وضعیت می تواند افق های جدیدی را در حوزه استحصال و بهره برداری از انرژی دریای خزر بگشاید و حتی موجب تجدید نظر در زمینه رژیم حقوقی دریای خزر باشد.
به گفته این تحلیلگر مسائل بین الملل و روزنامه نگار آزاد، این همکاری می تواند موجب تکانه های اقتصادی در مناطق آزاد تجاری به ویژه در شمال کشور ایجاد کند و ظرفیت های ترانزیتی شمال کشور را به ویژه ظرفیت ترانزیتی بندرانزلی، نوشهر و گرگان را افزایش دهد.
هرسنی با بیان اینکه در پرتو تقویت همکاری گرایی، تکانه های اقتصادی این پیمان موجب تقویت صنعت توریسم نیز می شود ، خاطر نشان کرد : ایران در پرتو اتکاء نگاه به شرق حامل این پیام به واشنگتن است که در صورت خروج آمریکا از برجام و برای گشایشهای اقتصادی می تواند روی همکاری چند جانبه با محور روسیه ، چین و ایران حساب کند و در پی آن است این پیام را به دنیا مخابره کند که نمی خواهد همه گشایشهای اقتصادی خود را به برجام گره بزند.
وی بیان کرد: با وجود بدبینی که نسبت به نقش چین و روسیه در قبال این پیمان وجود دارد معتقدم معاهدات همکاری می تواند نتایج خوبی بدنبال داشته باشد و پیمان شانگهای نیز از این امر مستثنی نیست.
تحلیل گر مسائل سیاسی افزود: این نتیجه به مسائلی که مقرر است چین و روسیه عهده دار باشند بستگی دارد . اگر چین و روسیه بتوانند پای پروتکلی که در نشست دوشنبه پایتخت تاجیکستان امضاء کردند متعهد بمانند، قطعاً شوک مثبت و بزرگی به اقتصاد بیمار و ناتوان ما در خلاء خروج آمریکا از برجام وارد می شود.
نظر شما