علی اصغر شالبافیان عصر روز دوشنبه ( ۵ مهرماه) در آیین بزرگداشت روز جهانی گردشگری در برنامه دانشگاه آنلاین گردشگری پایدار و میراث جهانی درباره برنامه ها و رویکردها معاونت گردشگری در دولت سیزدهم گفت: برای موفقیت در توسعه صنعت گردشگری باید همه ذی نفعان این صنعت در نظر گرفته شوند؛ لازمه توسعه گردشگری به شدت نیازمند جلب مشارکت ذی نفعان مختلف این صنعت است؛ بررسی تجربه های موفق و ناموفق در سطوح سیاستگذاری و سطوح طرح های خرد توسعه ای هم این رویکرد را تایید می کند.
معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی اظهار داشت: در خلا و با درنظر گرفتن فقط بخشی از ذی نفعان صنعت گردشگری و نشنیدن صدای آنها و لحاظ نکردن منافع همه آنها نمی توان گردشگری را توسعه داد، این نوع رویکرد اقداماتی که انجام دادیم را تفهیم می کند.
شالبافیان با اشاره به دو دهه فعالیت دانشگاهی، اجرایی و همکاری با مجلس تصریح کرد: در رویکرد اول به جلب همکاری و مشارکت همه ذی نفعان بر اساس مبانی نظری و تحقیقی اعتقاد داریم؛ و در رویکرد دوم که باید همگرایی و انسجام ذی نفعان گردشگری در مواجهه با برخورد سایر حوزه ها باید تقویت شود.
وی خاطر نشان کرد: زمانی می توان گردشگری را در بالاترین سطوح سیاستگذاری کشور طرح و بحث کنیم و جا بیاندازیم که میان همه ذی نفعان گردشگری انسجام و همگرایی وجود داشته باشد. با تفرق به جایی نمی رسیم و هر اقدامی که تقویت کننده همگرایی و انسجام باشد و منافع همه بخش ها را تامین کند مورد تایید و پیگیری خواهد بود و به اقدامات اختلاف زا و منازعات بی نتیجه را توجه نخواهیم کرد.
معاون گردشگری کشور عملگرایی و نتیجه گرایی را یکی از رویکردهای اصلی در حوزه گردشگری عنوان کرد و گفت: دانشگاهی بودن معطوف به عدم عملگرایی نیست، بلکه اقداماتی که برنامه ریزی و اجرایی می شود باید تا رسیدن به نتیجه پی گیری شود و دستگاه اجرایی باید خروجی داشته باشد.
فعالان گردشگری نجیبانه مسائل صنعت گردشگری را تحمل کردند
شالبافیان با بیان اینگه بخش گردشگری به برخی اقدامات فوری و اضطراری نیاز دارد گفت: یک سری از عوامل از اواخر سال ۹۷ و اوایل ۹۸ همچون سیلاب سراسری، ناآرامی های آبان ماه ۹۸ و نگرانی های پس از ترور ناجوانمردانه سردار شهید سلیمانی و بعد از آن شیوع کرونا تاثیرات زیادی روی صنعت گردشگری گذاشت.
معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی ادامه داد: اگر ورودی گردشگری رشد هم داشته است بیشتر به دلیل کم شدن ارزش پول ملی در یک روند ۱۲ ساله است؛ اما گردشگری یک بخش بسیار آسیب دیده است و فعالان این صنعت نجیبانه این مسائل و اتفاقات را تحمل کرده اند، بخشی از اقداماتی که در نظر گرفته شده برای رفع مسائل و مشکلات ایجاد شده در این دوران است.
شالبافیان افزود: از ابتدا که مهندس ضرغامی برای این مسئولیت معرفی شدند به ایشان مشورت های فکری دادیم تا اقدامات فوری برنامه ریزی و به مراجع دولتی منعکس شود؛ تمدید معافیت های مالیاتی، امهال تسهیلات و بدهی های بانکی، حمایت های مالی از کسب و کارها که کافی نبود، اما ابتدایی و حداقلی و تا شهریور ۱۴۰۰ بود که در خواست کردیم این حمایت ها به دلیل استمرار کرونا تمدید شود.
تصویب صدور مجدد روادید برای گردشگران در جلسه ستاد ملی مقابله کرونا
شالبافیان گفت: وزارت میراث فرهنگی و معاونت گردشگری به صورت جدی شخص وزیر از زمان معرفی به دنبال صدور مجدد روادید و باز شدن مرزها برای گردشگران بودند، که خوشبختانه باز شدن مرزها و صدور مجدد روادید برای گردشگران در جلسه ستاد ملی مقابله کرونا تصویب شد و رییس جمهوری هم در جلسه هیات دولت به مناسبت روز جهانی گردشگری بر آن تاکید داشت که بارقه امید و احیای تدریجی و پیش بینی پذیری در کسب و کارهای صنعت گردشگری ایجاد خواهد کرد.
معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خاطرنشان کرد: برای بسیاری از فعالان صنعت گردشگری به ویژه کسب و کارهای مرتبط با گردشگری ورودی درباره حضور در نمایشگاه های گردشگری بین المللی برای پیش بینی ورود گردشگر به کشور مبهم و غیرقابل پیش بینی بود که با مطالبه و پیگیری آقای وزیر و بخش خصوصی، صدور مجدد روادید محقق شد.
وی به نیازهای غیر از دوران کرونا برای صنعت گردشگری اشاره کرد و افزود: صنعت گردشگری باید در نظام اداری کشور موقعیت یابی شود؛ آن جایی که گردشگری می تواند نقش آفرین باشد مورد توجه باید قرار گرفته و بکار گرفته شود، کار سختی است و نمی خواهیم افق رویایی ترسیم کنیم بلکه یک مسیر را آغاز می کنیم اما باید پیموده شود تا صنعت گردشگری متحول شود که آقای وزیر مذاکره با دستگاه های مرتبط در این زمینه را در برنامه کاری خود قرار داده اند.
استفاده از ظرفیت گردشگری برای تقویت ارتباطات بین ملت ها
شالبافیان با اشاره به دیدارهای وزیر با فرمانده ارتش و دبیر مناطق آزاد تجاری گفت: این اقدامات تصادفی نیست، مناطق آزاد تجاری یکی از نقش آفرینان حوزه گردشگری است نمی توان بدون هماهنگی و همکاری گردشگری را توسعه داد. گردشگری کشور در ساختمان اداری خلاصه نمی شود بلکه همه در این حوزه نقش آفرین هستند و باید یک رویکرد ملی شود تا نشانه های آن آشکار شود.
وی درباره رویکرد همکاری های بین المللی در توسعه گردشرگری گفت: از فرصت های منطقه ای و ارتباطات با شریکان راهبردی سیاست های کشور باید استفاده حداکثری شود، و ظرفیت گردشگری برای هموار کردن و تقویت ارتباطات بین ملت ها و کشور و تسهیل روابط به کار گرفته شود.
دستورالعمل های فعالیت های گردشگری باید بازبینی و شفاف شوند
شالبافیان به اولویت همکاری با اساتید دانشگاهی و متخصصان گردشگری اشاره کرد و افزود: برنامه هفتم توسعه را در پیش داریم، باید جهت گیری هایی که برای گردشگری و منافع ملی در نظر گرفته شود باید در این برنامه در نظر گرفته شود. برخی از مقررات و دستورالعمل ها که برای فعالیت باید بازبینی شود. برخی از این دستورالعمل ها باید فرصت آفرین و در برخی دیگر از سو استفاده ها جلوگیری شود. برخی از این ضوابط در دوره مسئولیت دکتر تیموری معاون سابق مورد توجه قرا گرفت اما به دلیل تغییرات ساختاری وزارتخانه که در حال حاضر بخش سرمایه گذاری زیرمجموعه معاونت گردشگری قرار گرفته مناطق نمونه و فرایندها نیازمند توجه است که در اولویت کاری ما قرار خواهد گرفت.
قانون ایرانگردی و جهانگری را هم که سه دهه تصویب شده به علت تغییرات در ذی نفعان و بازیگران صنعت گردشگری و منافع آن را بازنگری خواهیم کرد و نیازمند کمک مشورت جامعه دانشگاهی و متخصصان هستیم.
اربعین نقش گردشگری در همگرایی و نزدیک شدن ملتها را نشان داد
شالبافیان در بخشی از برنامه با اشاره به همزمانی روز جهانی گردشگری با آیین اربعین حسینی گفت: تقارن شدن این دو روز و و دو رویداد توانمندی و ظرفیت حوزه گردشگری برای به نزدیکتر کردن ملت ها و کشورها، ایجاد صلح و تالیف قلب ها را نشان می دهد، شاید هیج ابتکار و اقدام سازمان یافته دولتی نمی توانست مانند اربعین نقش گردشگری را در همگرایی و نزدیک شدن مردم را در بر داشته باشد.
معاون گردشگری درباره «گردشگری برای رشد فراگیر» به عنوان شعار روز جهانی گردشگری سال ۲۰۲۱ اظهار داشت: گردشگری به مثابه موجود زنده ، حساس و یادگیرنده عمل کرده است، در بررسی تاریخ تحول گردشگری از پس از جنگ جهانی دوم کاملا این ویژگی ها برجسته است. شعار امسال متاثر از همین ویژگی های سه گانه است.
وی با بیان اینکه یادگیرندگی گردشگری در خود صنعت نهفته است، افزود: شاید زمانی این که همه ذی نفعان صنعت گردشگری منفعت داشته باشند اساسا مطرح نبوده و مورد توجه نبوده است اما اکنون در دبیرکل سازمان جهانی گردشگری تذکر داده شده است، تئوری های برنامه توسعه گردشگری تا همین دو دهه قبل این نوع رویکرد را نداشت و امروز توسعه گردشگری تغییر کرده است.
رشد گردشگری فراگیر نباشد نمی تواند دوام داشته باشد
شالبافیان صنعت و حوزه اجرا را آزمایشگاه مبانی نظری گردشگری عنوان کرد و ادامه داد: هر استاد دانشگاهی باید بتواند نظریه های خود آزمایش کند، در گردشگری هم باید نظریه پرداز این پدیده را که در هر لحظه در حال تغییر و تکامل و تاثیر پذیر است آزمایش کند، زیرا تنها راه فهم دقیق و جامعه اش ، ارتباط داشتن و درگیر شدن است و جامعه دانشگاهی در حوزه صنعت هم باید به این سو حرکت کنند
وی خاطر نشان کرد: انتخاب عنوان رشد فراگیر در شعار سال ۲۰۲۱ یک اتفاق تصادفی نیست و بر اساس یادگیرندگی و مستندسازی و رصد این صنعت به این شعار رسیده است، اگر رشد گردشگری فراگیر نباشد نمی تواند دوام داشته باشد تا زمانی که منافع برای همه ذی نفعان تامین نشود استمرار نمی تواند داشته باشد این ناشی از تجریه بشری است که در شعار سال ۲۰۲۱ منعکس شده است.
بنگاه های کوچک مقیاس و خانواده محور گردشگری در نظر گرفته شوند
شالبافیان ادامه داد: شاید تقارن همه گیری کرونا با موضوع گردشگری این فهم را دقیق تر کرده است ، که دیگر نباید فقط بنگاه های بزرگ مقیاس گردشگری را دید بلکه بنگاه باید بنگاه های کوچک مقیاس و خانواده محور گردشگری را هم باید در نظر گرفت.
معاون گردشگری کشور افزود: به تعبیر سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) اگر صنعت گردشگری چهار ذینفع اصلی «گردشگر، جامع محلی، عرضه کنندگان مختلف و دولت» دارد، رشد فراگیر مستلزم تشخیص، توجه به منافع هر یک از این ذی نفعان و پس از آن درگیر کردن آنها برای همکاری است؛ اگر چه منافع این چهار بخش در جاهایی هم افزایی و اشتراک است اما متفاوت هم است. این رویکرد و مفهوم از بالانرین سطوح سیاستگذاری تا پایین ترین طرح های توسعه ای باید تسری یابد تا قابل دوام باشد.
در آیین بزرگداشت روز جهانی گردشگری در برنامه دانشگاه آنلاین گردشگری پایدار و میراث جهانی که به صورت وبینار آنلاین برگزار شد، حجت الله ایوبی دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو ایران، محمدرضا مجیدی رییس کل باشگاه گردشگری فرهنگی یونسکو و مدیرعامل اتجمن ایرانی همکاری یونسکو، حمید ضرغام بروجنی استاددانشگاه علامه طباطبایی، پرفسور جعفر جعفری از دانشگاه ویسکانسین آمریکا و پروین داداندیش رییس دانشگاه آزادی اسلامی تهران غرب درباره نقش گردشگری در توسعه فرهنگی وپایدار و گرامیداشت روز جهانی گردشگری سخنرانی کردند و مهنا نیک بین دبیر کل باشگاه گردشگری فرهنگی یونسکو و مدیرعامل اتجمن ایرانی همکاری یونسکو و دبیر این رویداد سه روز برنامه های فردا و پس فردا ( ۶ و ۷ مهر ماه ) را تشریح کرد.
نظر شما