به گزارش خبرنگار دانشگاه و آموزش ایرنا، مهدی صفاری نیا رو سه شنبه در نشست خبری چهارمین دوره جایزه مصطفی (ص) افزود: در سه دوره قبل ۲۷۰ نفر از دانشمندان برجسته از ۳۳ کشور جهان حضور داشتند که توانستیم از ۹ نفر از این دانشمندان از کشورهای ایران، ترکیه، اردن و سنگاپور تقدیر کنیم.
صفاری نیا ادامه داد: در این دوره که چهارمین دوره جایزه است، پنج برگزیده انتخاب شدند که در قالب ۲ جایزه به دانشمندان غیر مقیم کشورهای اسلامی و دانشمندان مقیم کشورهای اسلامی اعطا می شود.
وی بیان کرد: این برگزیدگان در طی ۲ سال ارزیابی شورای سیاستگذاری جایزه مصطفی (ص) تایید نهایی شدند تا جایزه این دوره را کسب کنند.
صفاری نیا تاکید کرد: شناسایی افراد برجسته مسلمان که آثار علمی و فناوری و تاثیرات آن در سطح جهان و در خدمت کل بشریت باشد، از اهداف این جایزه است. در این دوره در مراسم اعطای جایزه ۵۰ نفر از دانشمندان ۱۵ کشور جهان حضور خواهند داشت.
مدیر بنیاد جایزه مصطفی (ص)گفت: دانشمندان حاضر در این مراسم براساس برنامه ریزی های انجام شده با حضور در مراکز علمی و پروهشی کشور به تشریح مباحث علمی و نظری خود می پردازند.
وی یادآور شد: برنامه های جانبی جایزه مصطفی از ۲۶ تا ۳۰ مهرماه برگزار می شود. در این بازه زمانی شورای مشورتی جایزه مصطفی (ص) نیز برگزار خواهد شد. در این مدت برنامه های مختلف علمی در ۱۳ دانشگاه و پژوهشگاه دیده شده و چهار کافه علم در باغ کتاب تهران برگزار خواهد شد. همچنین نشستی در پارک فناوری پردیس برگزار می شود تا دانشمندان و روسای دانشگاه های خارج حاضر در مراسم، با دستاوردهای فناوری ایران آشنا شوند.
صفاری نیا گفت: امید است ظرفیتی که در جهان اسلام در جایزه مصطفی (ص) ایجاد شده، در خدمت توسعه جهان اسلام قرار گیرد.
وی درباره دیگر برنامه های بنیاد جایزه مصطفی (ص) اظهار داشت: مسابقات سالانه نور برای دانش آموزان، مسابقه کنز برای دانشمندان جوان، نشست سرمایه گذاری و نشست استپ از جمله برنامه های است که در فاصله زمانی جایزه برگزار می شود.
صفاری نیا گفت: جایزه اعطایی این دو گروه که یک میلیون دلار است از محل صندوق موقوفات مصطفی (ص) اعطا می شود.
وی افزود: تمام تامین مالی جایزه از محل صندوق بوده است. کل سرمایه صندوق سرمایه گذاری و موقوفات جایزه مصطفی (ص) ۶۰۰ میلیارد ریال است که بخشی به صورت قرض الحسنه است که توسط ۵۰۰ نفر افراد حقیقی و حقوقی به صندوق اعطا شده است.
صفاری نیا ادامه داد: همچنین ۶ شرکت به صورت نذر علمی به صورت دایمی یا بخشی از سود سالانه خود را به این جایزه اختصاص می دهند.
وی خاطرنشان کرد: در این مراسم وزرای علوم کشورهای برگزیده جایزه دعوت شده اند. همچنین از اساتید و روسای دانشگاه های مختلف برای حضور در مراسم دعوت شده است.
صفاری نیا در خصوص برگزاری مراسم اعطای جایزه در دیگر کشورها گفت: پنج پیشنهاد برای برگزاری جایزه داشتیم و چارچوبی برای برگزاری مراسم در نظر گرفته شده است، اما به دلیل مشکل کرونا کشورها محدودیت هایی برای برگزاری دارند و برگزاری مراسم محدود مورد نظر کشورها نبوده است.
۸۰ درصد جایزه مصطفی (ص) نقدی است
رییس گروه کلیه زمینه های علم و فناوری جایزه مصطفی(ص) نیز در این نشست گفت: ۸۰ درصد جایزه مصطفی (ص) نقدی و ۲۰ درصد این جایزه در قالب برنامه های علمی و همکاری برگزیدگان با جهان اسلام اعطا می شود.
حسین نادری منش افزود: نام گذاری این جایزه به دلیل نقش پیامبر اسلام در توسعه علم و فراگیری علوم مختلف است. در چند سال اخیر با تبلیغات انجام شده و انتشار کاریکاتور، اسلام هراسی از شخص پیامبر اسلام و دین مبین اسلام انجام شده است. این در حالی است که چندین قرن اسلام طلایهدار علم و فناوری در جهان بوده و نبی اکرم همواره بر آموختن علم حتی در چین تاکید داشتند.
وی بیان کرد: برگزاری و اعطای جایزه مصطفی(ص) در راستای معرفی دستاوردهای دانشمندان مسلمان در سطح جهان است. این جایزه در کنار ۱۵۰۰ جایزه بین المللی و جوایز معتبر ایرانی مانند فارابی، خوارزمی و علامه طباطبایی اقدام به برجسته کردن نقش مسلمانان در توسعه فناوری و علم کرده است. نمونه این اقدام، معرفی اوغور شاهین مبدع واکسنهای بر پایه پلتفرم mRNA است.
نادری منش یادآور شد: این جایزه پس از سه دوره برگزاری جای خود را در جهان باز کرده است؛ به گونه ای که مجلات معتبر علمی نظیر نیچر و ساینس از این جایزه با عنوان "نوبل اسلامی" یاد کرده اند.
رییس گروه تمامی زمینههای علم و فناوری جایزه مصطفی(ص) درباره نحوه انتخاب دانشمندان این جایزه گفت: برای این منظور از دو روش معرفی دانشمندان و بررسی آثار و دستاوردهای آنها بهره گرفته شده است.
وی خاطرنشان کرد: فراخوان چهارمین دوره جایزه مصطفی(ص) از آذر ۱۳۹۸ تا آخر شهریور ۱۳۹۹ برگزار شد. در این مدت تعداد ۵۱۵ اثر به دبیرخانه جایزه ارسال شد و از این تعداد در داوریهای اولیه ۴۸۴ اثر و در مرحله بعد ۲۱۳ اثر تقریبا به داوری ثانویه رسیدند. ۴۸ اثر به مرحله نهایی راه یافتند که در سه مرحله غربالگری ۱۱ اثر به شورای سیاستگذاری جایزه معرفی شدند که در نهایت پنج اثر برگزیده شدند.
نادری منش یادآور شد: در گروه علم و فناوری اطلاعات و ارتباطات تعداد ۷۰ اثر مورد بررسی قرار گرفت که از این تعداد ۶۷ اثر به داوری اولیه راه یافتند و در نهایت چهار اثر واجد شرایط راهیابی به مرحله نهایی شناخته شدند. در این مرحله هیچ اثری حائز شرایط نامزدهای فهرست کوتاه در این گروه نشد.
رییس گروه کلیه زمینههای علم و فناوری جایزه مصطفی(ص)گفت: در گروه علم و فناوری زیستی و پزشکی نیز تعداد ۲۲۰ اثر معرفی شدند و ۱۹۷ اثر به داوری اولیه راه یافت. در نهایت ۲۲ اثر واجد شرایط راهیابی به مرحله نهایی نامزدهای فهرست کوتاه قرار گرفت.
وی اظهار داشت: در گروه علم و فناوری نانو و گروه تمامی زمینههای علم و فناوری ۲۲۵ اثر به گروه معرفی شد که ۲۲۰ اثر به داوری اولیه رسید و۲۲ اثر واجد شرایط و راهیابی به مرحله نهایی شناخته شدند.
نادری منش گفت: در داوری آثار، ۲۵۰ محقق ایرانی و بین المللی مشارکت داشتند که بیش از ۱۰۰ نفر در داخل کشور داوری این دوره از جشنواره را برعهده داشتند و ۲۰هزار نفر ساعت وقت برای رصد آثار گذاشته شد.
وی یادآور شد: یکی از اهداف جایزه مصطفی (ص) ارتقای جایگاه مسلمانان و شناساندن آنها به جهان اسلام است.
به گزارش ایرنا، برگزیدگان چهارمین دوره جایزه مصطفی (ص) سال ۲۰۲۱ در دو گروه دانشمندان مسلمان غیر مقیم کشورهای اسلامی و دانشمندان مسلمان مقیم کشورهای اسلامی معرفی شدند. این دوره از جایزه به پنج دانشمند مسلمان در دو بخش مقیم و غیر مقیم کشورهای اسلامی اعطا می شود.
آیین اعطای جایزه مصطفی (ص) که به صورت دو سالانه برگزار می شود، امسال برای چهارمین دوره ۲۹ مهرماه سال جاری در ایام هفته وحدت در تالار وحدت تهران برپا خواهد شد.
نظر شما