به گزارش گروه فرهنگی ایرنا از دانشگاه سوره، مرتضی رهبر در پیشنشست تخصصی «نقش معماری دیجیتال در معماری آینده» در همایش ملی آیندهپژوهی در ارتباط با مفاهیم آیندهپژوهی و معماری دیجیتال گفت: در باب تعریف معماری دیجیتال لازم است که ابتدا نگاهی به انقلابهای تاثیر گذار در زندگی بشری کرد؛ یکجانشینی و کشاورزی، یکی از انقلاب های مهم بشری بود که سبب تغییر در همه ابعاد زندگی شد. شهرها، حرفه و معماری مفهوم جدید در این عصر پیدا کرد. انقلاب صنعتی که از اواسط قرن ۱۸ میلادی شروع شد، نیز نقطه عطفی در تاریخ بشری محسوب می شود و تغییرات بنیادین در معماری و شهرسازی ایجاد کرد. از سال های۱۹۵۰ و با ساخت اولین رایانه ها، بشر وارد عصر جدیدی به نام عصر دیجیتال شده است که خود آن، در همه ابعاد، انقلابی خرد وکلان است. معماری امروز ما تحت تاثیر ظرف مکان و زمان خود و تحت تاثیر تکنولوژی های دیجیتالی قرار گرفته است.
وی افزود: امروزه که در عصر فناوری های دیجیتال هستیم، قابلیت ساخت یک ساختمان در همه ابعاد توسط ابزارهای دیجیتالی ممکن شده است و فبلبها به عنوان آزمایشگاههای پیشرو، در حال مطالعه و کاربست مرزهای دانش طراحی و ساخت دیجیتال هستند.
فب لبها، در حال بسط روش های جدید ساخت در عرصه معماری هستند
رهبر در تعریف فبلبها این چنین ادامه داد: فب لبها به کمک افراد خلاق، متخصصان طراحی، مخترعان و صاحبان ایده میآیند تا بتوانند با استفاده از تکنولوژی روز و ابداعات هوشمندانه و خلاقانه، افق جدیدی را پیش روی صنعت ساختمان قرار دهند و بتوانند با استفاده از دانش روز ساخت و پیشرفت های متریالی، به خلق آثار بدیع معماری کمک کنند.
استادیار دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت، در باب طراحی معماری پارامتریک اذعان کرد: بیانیه پارامتریسیزم، به عنوان سبکی نوین در معماری قرن ۲۱، اولین بار توسط زاها حدید و پاتریک شوماخر در سال ۲۰۰۸ اعلام عمومی شد. آنها، فرای اتو، معمار معروف آلمانی را از پیشگامان این سبک نوین می دانند. فرآی اتو از فرآیندهای فیزیکی و طبیعی به عنوان موتور محاسبات و شبیه سازی در فرآیند فرم یابی معماری استفاده کرد. آنها هدف سبک پارامتریسیزم را ایجاد پیچیدگی فضایی بیشتر با حفظ خوانایی فضا بیان می کند. نقطه تحول عصر پارامتریسیزم نسبت به عصر مدرنیته، در تغییر نگرش هستی شناسانه است؛ پارامتریسیزم بر خلاف مدرنیته که بر پایه ایده فضا شکل گرفته بر بنیان ایده زمینه های متمایز شکل می گیرد. در این راستا ۲۵ سال تجربه حرفه ای زاها حدید و پاتریک شوماخر تا آن زمان، در قالب اکتشافات پارامتریسیزم در حوزه عملکردی و فرمی، در بیانیه مذکور ارائه می شود. ۸ سال بعد، در سال ۲۰۱۶ بیانیه پارامتریسیزم ۲، تکامل یافته دیدگاه های اولیه پارامتریسیزم ارائه می شود.
جایگزینی رباتها در معماری آینده
رهبر در بخش آخر صحبتهای خود در ارتباط با استفاده از رباتها در معماری افزود: دهههای آینده استفاده گسترده از صنعت رباتیک در ساخت محتمل است که این موضوع منجر به تحولی شگرف در معماری خواهد شد. روشهای ساخت به طور کامل دگرگون شده و پروسههای ماشینیزه، جای روشهای فعلی را در ساخت خواهد گرفت. هزینههای عملیات ساختمانی و نیاز به نیروی انسانی ساده به طرز چشمگیری کاسته میشود و در مقابل سرعت، دقت، ایمنی، امنیت و نیاز به نیروی انسانی متخصص افزایش خواهد یافت. درک این نکته که در سالهای اخیر پروژههای بسیاری در دنیا با استفاده از این رباتهای سازنده ساخته شدهاند، کمک شایانی به پذیرش بیشتر و بهتر این تکنیکها از سوی مؤسسات آموزشی، استودیوها، آتلیههای معماری و حتی سرمایهگذاران خواهد کرد.
وی افزود: به هر حال نباید فراموش کرد معماری رباتیک هنوز در ابتدای راه خود قرار دارد اما در همین مدت کم، هویت مستقل خود را به عنوان یک گفتمان جدید در معماری عصر دیجیتال اثبات کرده است. فناوری رباتیک میتواند تأثیر زیادی بر روی ساخت سریع، مقرون به صرفه و ایمن در زمینه ساخت و ساز و پروژههای ساختمانی داشته باشد. رباتها میتوانند میزان کارهای دستی و صدمات را کاهش دهند و کارهای بسیاری مانند ساخت یک خانه آجری یا ساخت یک پل فلزی را به سرعت و با دقت بالا انجام دهند. در واقع پیشرفت رباتها و ماشینآلات به ما کمک میکند تا کارهای ساختمانی را بهتر، قویتر و اغلب زیستپسند و پایدار انجام دهیم. ربات ها میتوانند در آینده، در ساخت فرم های پیچیده و در شرایط سخت محیطی کمک انسان باشند. در حال حاضر استودیوهای بسیار در سراسر دنیا بر روی ساخت به وسیله رباتها پژوهش میکنند و موارد بسیاری به مرحله ساخت در مقیاس واقعی رسیدهاند.
پیشنشست تخصصی «نقش معماری دیجیتال در معماری آینده» در همایش ملی آیندهپژوهی، با همکاری معاونت پژوهشی و گروه دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه سوره، با سخنرانی دکتر مرتضی رهبر، استادیار دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت، و با حضور دکتر محمدرضا اکبریان، عضو هیأت علمی دانشگاه سوره، به عنوان دبیر نشست، دوشنبه (۱۹ مهر) به صورت مجازی در سامانه سیباد برگزار شد.
نظر شما