زیرساخت‌های لازم برای توسعه روابط ایران و قزاقستان وجود دارد

تهران-ایرنا- سفیر سابق ایران در قزاقستان گفت: زیرساخت‌های لازم برای توسعه روابط ایران و قزاقستان وجود دارد و باید از ظرفیتهای گسترده و اشتراکات دو ملت در این زمینه بهره برداری کرد.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، مجتبی دمیرچی روز یکشنبه در نشست دستاوردهای قزاقستان در ۳۰ سال استقلال که در موسسه فرهنگی اکو برگزار شد، اظهار کرد: در ۳۰ سال اخیر قزاقستان سیاست خارجی چندوجهی، متوازن و داشتن روابط حسنه با کشورها را در پی گرفت که در  این چارچوب روابط خوبی با ایران شکل گرفته است.

وی با اشاره با روابط دیرینه جمهوری اسلامی ایران و قزاقستان ادامه داد: البته روابط ایرانی‌ها و قزاق ها در طول اعصار  وجود داشته و دو کشور باهم در تعامل بودند و در مواقع ضروری برای رفع نیاز از ظرفیت‌های یکدیکر استفاده می کردند.

دمیرچی خط پروازی گرگان به آکتائو را پیونددهنده دو ملت و پل ارتباطی دو کشور عنوان کرد و گفت: قزاق تبارهایی در  استان گلستان زندگی می‌کنند و تعداد زیادی هم در بندرترکمن ساکن هستند و در مقابل ایرانی‌هایی در سال۱۹۳۸ از قفقاز در راستای سیاست خاص استالین به آنجا کشانده شدند و در مناطق جنوبی قزاقستان ساکن هستند. در سال ۱۹۴۶ هم در نتیجه سیاست‌های آن دوره بخشی از ایرانیان به قزاقستان انتقال داده شدند و بخشی از ارتباطات دو کشور را همین جوامع ترتیب دادند.

دمیرچی با بیان اینکه شروع روابط دو کشور به قبل از استقلال جمهوری قزاقستان و سفر وزیر خارجه ایران به این جمهوری در نوامبر ۱۹۹۱ یعنی یک ماه قبل از استقلال این کشور برمی‌گردد، اظهار کرد: ۲۲ نوامبر مقدمات سفر علی اکبر ولایتی وزیر خارجه ایران به قزاقستان فراهم شد و ایشان ۲۶ نوامبر به قزاقستان سفر کرد.  درآن مقطع  ولایتی با نورسطلان دیدار کرد و سندی بین ایران و قزاقستان امضا کرد و این سند مبنای روابط دو کشور محسوب می‌شود. 

وی افزود: ۱۶ دسامبر با اعلام استقلال قزاقستان، جمهوری اسلامی ایران آن را به رسمیت شناخت و  ۲۲ ژانویه ۱۹۹۲ دو ماه بعد استقلال، سفارت خود را در آلماتا برپا کرد. ۱۹۹۲ نظربایف به ایران سفر می کند و سال ۱۹۹۳ مرحوم هاشمی رفسنجانی به قزاقستان می‌رود. این تعاملات ادامه یافت و بعدها شاهد سفرهای متعدد رییسان جمهور دو کشور بودیم که راه اندازی خط آهن ایران و قزاقستان یکی از دستاوردهای این سفرها بود.

سفیر سابق ایران در قزاقستان با بیان اینکه زیرساخت‌های ارتباطی لازم در روابط دو کشور فراهم است، اضافه کرد: علاوه بر این مبانی حقوقی یعنی اسناد لازم برای توسعه روابط دو کشور فراهم شده است و امروز ایجاد اتاق مشترک و تعامل ساختارهای اقتصادی را شاهد هستیم.

 دمیرچی با بیان اینکه ظرفیت‌های گسترده دو کشور آن طور که باید مورد توجه قرار نگرفته است، اشتراکات فرهنگی را از این ظرفیت ها  خواند و گفت: روابط دو کشور سازنده و دوستانه است و دو طرف تمایل دارند هر چه بیشتر از این ظرفیت‌ها استفاده کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha