روابط ایران و قزاقستان در حال احیا شدن است

تهران- ایرنا- سفیر جمهوری قزاقستان با ابراز امیدواری برای رفع تحریم‌های ظالمانه و روابط گسترده‌تر اقتصادی با تهران، گفت: هیات ۳۰ نفره قزاقستان یادداشتهای تفاهم مهمی در زمینه صادرات، واردات و لجستیک با ایران امضا کرده است که نشان می‌دهد روابط دو کشور در زمینه‌های مختلف در احیا شدن است.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، «اسخت اورازبای»  روز یکشنبه در نشست «دستاوردهای قزاقستان در ۳۰ سال استقلال»  در موسسه فرهنگی اکو در تهران، ایران را جزو نخستین کشورها دانست که بلافاصله پس از استقلال (در سال ۱۹۹۱ میلادی)، قزاقستان را به رسمیت شناخت و سفارت خود را در نورسلطان برپا کرد.

سفیر قزاقستان در تهران با بیان اینکه جایگاه ایران در منطقه و جهان را به خوبی درک می کنیم و به آن احترام می گذاریم،  گفت: جمهوری قزاقستان حتی در سخت‌ترین دوران که جمهوری اسلامی ایران متحمل تحریم‌های غیرعادلانه بود اقدامی علیه تهران انجام نداده است.

اورازبای افزود: ریشه‌های اجتماعی، مذهبی، فرهنگی و زبان فراوانی با ایران داریم و هرگز اختلافات مرزی، اقتصادی و سیاسی نداشته‌ایم و امیدواریم در آینده نزدیک پس از پایان همه‌گیری کرونا شاهد رفع تحریم‌های ظالمانه و به تبع آن شاهد روابط گسترده‌تر تجاری و اقتصادی با ایران باشیم.

وی ادامه داد: فعلا گام‌های بسیار مهمی در زمینه روابط دوجانبه برداشتیم. چند روز قبل هیات ۳۰ نفره از قزاقستان به ایران آمدند و یادداشتهای تفاهم مهمی در زمینه صادرات، واردات و لجستیک امضا کردند و این نشان می‌دهد روابط دو کشور در زمینه‌های مختلف در حال احیا شدن است.

پروازهای ایران و قزاقستان موضوعی بود که سفیر قزاقستان در تهران به آن اشاره کرد و افزود: به شکل منظم از شهر گرگان به آکتائو قزاقستان پرواز انجام می‌شود و همچنین پرواز تهران- آلماتی برقرار است و حتی مسافران کشورهای همجوار هم از این پرواز استفاده می‌کنند.

اورازبای، با اشاره به دستاوردهای قزاقستان پس از سه دهه از فروپاشی شوروی در سال ۱۹۹۱،  افزود: پس از استقلال نورسلطان نظربایف بلافاصله اصلاحات اقتصادی را آغاز کرد و جزو جمهوری‌های موفقی بود که توانست اقتصاد خود را از کمونیستی به اقتصاد آزاد تغییر دهد.

وی خاطرنشان کرد: قزاقستان در سال ۲۰۰۱ یعنی ۱۰ سال پس از استقلال، نخستین جمهوری بود که از سوی غرب به عنوان کشور دارای اقتصاد آزاد شناخته شد.

سفیر قزاقستان در تهران، قزاقستان را نهمین کشور جهان از حیث مساحت عنوان کرد و گفت: قزاقستان کشوری صلح‌دوست است که هیچ دشمنی ندارد و با هیچ یک از کشورهای اطراف هیچ اختلاف مرزی نداریم به ویژه کشورهای آسیای میانه که هر ۵ کشور همسایه را برادر و دوست می‌دانیم.

اورازبای یادآور شد: قزاقستان با روسیه در مجموع ۷هزار و پانصدکیلومتر مرز خاکی دارد که در کتاب رکوردهای گینس به عنوان درازترین مرز خاکی جهان شناخته شده است و هزار کیلومتر با چین مرز دارد اما هیچ اختلاف کوچک مرزی هم با این کشورها ندارد.

وی ادامه داد: ۱۳۷ ملت و نژاد با احترام متقابل در قزاقستان زندگی می‌کنند. با وجود خاک وسیع و نژادهای متفاوت، هرگز زد و خورد و اختلافات مذهبی، قومی، دینی و نژادی نداشتیم. این عامل مهمی برای گسترش اقتصاد کشور بود. ۷۰ درصد جمعیت قزاقستان را مسلمانان و ۲۰ درصد مسیحی‌ و بقیه از دیگر ادیان تشکیل می‌دهند.

سفیر قزاقستان در تهران گفت: پس از کسب استقلال، پایتخت جدید یعنی شهر آستانه را از صفر ساختیم و به اسم نورسلطان تغییر دادیم. نخستین نمایشکاه بین المللی اکسپو در سال ۲۰۱۷ در قزاقستان برگزار شد و بعد به دلیل کرونا نمایشگاه ۲۰۲۰ در دُبی برگزار شد. اجلاس وزرای خارجه سیکا (دولتهای تعامل و اقدامات اعتمادسازی در آسیا)  و نشست اعضای بلندپایه دولتهای عضو شانگهای را امسال برگزار می‌کنیم.

دعوت از معاون اول رییس‌جمهوری برای حضور در اجلاس شانگهای

اورازبای،  پیوستن ایران به سازمان همکاری شانگهای را تبریک گفت و افزود: انتظار داریم معاون اول رییس جمهوری اسلامی ایران به قزاقستان سفر و برای نخستین بار در این اجلاس مهم شرکت کند.

وی، قزاقستان را دارای بزرگترین اقتصاد در آسیای میانه ارزیابی کرد و افزود: تولید ناخالص ملی قزاقستان بیش از مجموع ۴ کشور منطقه است. زمان شوروی، قزاقستان به تولید گندم معروف بود اما کنار آن صنایعی چون ساخت هواپیما و ماشین سازی هم شروع به کار کرد.

سفیر قزاقستان در تهران افزود: قزاقستان پس از کسب استقلال، ۳۵۰ میلیارد دلار برای جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی هزینه کرده است و طبق رتبه بندی بانک جهانی در سال ۲۰۲۰  قزاقستان بیستمین کشور جهان از حیث رتبه بندی پولی است.

اورازبای، در بحث فعالیتهای گردشگری قزاقستان گفت: ترکستان شهر تاریخی و مقدس ترک‌زبانان به قطب توریستی تبدیل می‌شود با وجود کرونا توانستیم در سال ۲۰۲۰ یک میلیارد دلار هزینه کنیم و زیربنای گردشگری را بسازیم.  

اورازبای با اشاره به انتقال مسالمت آمیر قدرت سیاسی از نورسلطان نظربایف به قاسم جمال توکایف، گفت:  نظربایف دیگر فعالیت سیاسی انجام نمی‌دهد و رییس حزب است اما استراحت می‌کند. توکایف قبلا رییس مجلس و همچنین نخست وزیر بود و اکنون دومین رییس جمهوری قزاقستان است.  توسعه پایدار، اصلاحات جدید اقتصادی و تقویت دموکراسی سه اولویت رییس‌جمهوری فعلی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha