مقابله جهانی با تغییرات آب و هوایی؛ از بارسلون تا گلاسگو

تهران- ایرنا- در آستانه اجلاس آب و هوایی گلاسکو (که اوایل آبان‌ برگزار می‌شود) هفتمین نشست سیاست جهانی غذا (۲۹-۲۷ مهر در بارسلون اسپانیا) دولت‌ها را به اقدامات عملی و فوری درجهت کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و مقابله جدی با تغییرات اقلیمی فرامی‌خواند.

به گزارش ایرنا از روزنامه ال پائیس اسپانیا، بیش از یک سوم گازهای گلخانه‌ای ناشی از فعالیت های کشاورزی است که با هدف اصلی تولید مواد غذایی انجام می شود. اگرچه این موضوع ممکن است باعث تعجب شود، اما یکی از بخش های اصلی که عامل انتشار وسیع گازهای گلخانه ای است مرتبط با موضوع اجتناب ناپذیری است که به طور روزمره آن را انجام می دهیم: غذا خوردن. به عبارت دقیق‌تر، مربوط به میزان و نحوه تولید برخی از مواد غذایی مصرفی است.

امسال  بارسلون اسپانیا میزبان هفتمین نشست سیاست جهانی غذا خواهد بود. در این اجلاس که با حضور ۴۵ شهر جهان از جمله گلاسگو، میلان و سایر شهرهای جهان در ۱۹ تا ۲۱ اکتبر (۲۹-۲۷ مهر) برگزار می شود درباره راهکارهای تقویت صنعت غذایی پایدار و تغییرات آب و هوایی تبادل نظر خواهد شد.

همچنین تغییرات آب و هوایی که بزرگترین چالش کنونی جهان است، دولت ها را در اوایل نوامبر (آبان) در شهر گلاسکو در انگلیس محل کنوانسیون سازمان ملل برای تغییرات آب و هوا (COP۲۶)، گردهم می آورد.

این نشست ها فرصتی فراهم می کند تا فراتر از حرف و سخن، دولت ها به دنبال اقدام عملی باشند. لازم است که تغییرات نظام کشاروزی، برای اقدام در زمینه تغییرات اقلیمی در کانون توجه دولتها قرار گیرد. ایجاد تحولات فوری در نظام های کشاورزی بدون انتشار گازهای گلخانه امری ضروری است.

همان گونه که در بیانیه گلاسگو نیز آمده، دستیابی به این هدف مستلزم همکاری دولت هاست. بیانیه گلاسکو مورد حمایت ۶۰ شهر جهان و بسیاری از نهادهای جوامع مدنی است.

درصورتی که اراده سیاسی در میان باشد، تغییر مدل کنونی تولید مواد غذایی و ایجاد تغییر در عادات مصرف کاملا امکانپذیر خواهد بود و می توان سبک غذایی متعادلی داشت که بدون آسیب زدن به محیط زیست، به همه انواع مواد غذایی مورد نیاز برای سلامت بدن دست یافت.

از سوی دیگر، بحران آب و هوایی بزرگترین چالشی است که بشر با آن مواجه شده است. مساله ای که نیازمند ایجاد تحولات بنیادین در نحوه تولید، مصرف، حمل و نقل و به طور کلی زندگی انسان در جهان است؛ انسانی که با دست های خود، سلامتی، رفاه و زندگی بر روی سیاره زمین را به خطر می اندازد.

در چنین وضعیتی شهرها نقش پررنگ تری دارند. زیرا نیمی از جمعیت جهان که در شهرها زندگی می کنند، ۷۰ درصد مواد غذایی تولیدشده در جهان را به مصرف می رسانند. بنابراین به تدریج شهرهای بیشتری در جهت ایجاد تغییرات لازم تلاش می کنند تا به یک سبک غذایی کافی، پایدار و سالم برای تمام جمعیت جهان دست یابند و به همین دلیل بر تولید فصلی و محلی در جهت کاهش گازهای گلخانه ای و آلاینده ها متمرکز می شوند.

اگرچه شهرها در برگزاری مجمع جهانی غذا پیشتاز و مبدع این ایده بودند، اما این دولتها هستند که منابع اصلی و بازار رقابتی را در دست دارند؛ بنابراین مسئولیت اتخاذ تدابیر پیشرفته تر بر عهده دولت ها خواهد بود. در حالی که همواره از شهروندان خواسته می شود در سبک زندگی خود تغییر ایجاد کنند، اما این دولتها هستند که می توانند با وضع قوانین به طور ریشه ای این مسائل را حل و فصل کنند.

جنبش های صورت گرفته در زمینه تغییرات اقلیمی و غذایی به ویژه در میان جوانان بطور فزاینده ای در حال افزایش است. این جریان های فکری، به کارگیری فوری راهبردهای شجاعانه و جهانی را برای مقابله با وخاومت جدی زیست محیطی یادآور می شوند.

چه گلاسگو، چه بارسلونا، در هر نقطه از جهان که باشد ، جهان به این نتیجه رسیده که زمان بهانه جویی به سر آمده و باید همه باهم اقدامات عملی را برای مقابله با بحران غذایی و تغییرات آب و هوا در پیش بگیرند.

به گزارش ایرنا، پیش از نشست سیاست جهانی غذا، چهل و نهمین نشست کمیته امنیت جهانی غذا سازمان ملل متحد با هدف ارایه گزارش کشورها از وضعیت امنیت غذایی جهان در سال ۲۰۲۱، چالش های پیش رو و چگونگی کاهش ناامنی غذایی توسط سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) از ۱۹ تا ۲۲ مهر به صورت مجازی برگزار شد.

حال که مردم سراسر جهان، هم در کشورهای توسعه‌یافته و هم در کشورهای درحال توسعه درپی یافتن راهی برای رویارویی با افزایش قیمت ها به ویژه در بخش موادغذایی هستند، فعالان امیدوارند به شرط واکنش سریع و سنجیدهٔ رهبران جهان، بحران غذایی و اقتصادی جهان با راهکارهای سنجیده مهار شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha