دل‌خواسته‌های هنرمندان سمنان، نغمه‌های امیدوارانه و پرتکرار

سمنان- ایرنا- مطالبات هنرمندان استان سمنان بارها به اشکال گوناگون و از جنبه‌های مختلف بیان شده. اولین و آخرین انتظار این قشر دلسوخته اهمیت به عرصه هنر به عنوان عاملی اثرگذار در روحیه و حیات جامعه است، ولی نشانه‌ها همه از لنگ بودن پای هنر در استان سمنان در سایه نارسایی‌های مختلف خبر می‌دهد.

به گزارش ایرنا، «هنرمند» التیام‌بخش روح زخمی جامعه و «هنر» نوش‌داروی دردها است. جهان بخش زیادی از زیبایی‌هایش را مدیون مفاهیمی است که به مدد هنر و هنرمند به جوامع مختلف هدیه می‌کند. لطافت هنر بسیار بیش از خشونت کلام در جان مخاطب ته‌نشین می‌شود و در همین لحظات است که اثربخشی معنا می‌یابد؛ از این رو است که می‌گویند هنرمندان متخصص‌ترین افراد در نهادینه‌کردن مفاهیم دلخواه در فرهنگ عمومی جامعه هستند.

اکنون اما این قشر از جمعه، مهجور و مظلوم و دل‌آزره هستند و دلجویی از آنان و جبران آنچه در هجران آنان بر جامعه گذشت، رفته رفته سخت‌تر از تصور می‌شود. درد دل هنرمندان استان سمنان از مدت‌ها قبل به شکل‌های مختلف بیان شد و گفته‌ها و ناگفته‌های آنان در قالب کلمات به شکلی هرچند ناقص و نارسا به گوش مسئولان امر رسیده است.

شیوع کرونا و ادامه‌دار بودن این کابوس قرن نیز بیشترین آسیب را به هنر و قشر هنرمند وارد کرد و اکنون حتی پس از واکسیناسیون عمومی و بازشدن بسیاری از کسب‌وکارها و مدارس و دانشگاه‌ها، از رونق عرصه‌های هنری کمتر خبری به گوش می‌رسد.

در این گزارش دلخواسته هایی از زبان هنرمندان این استان بازگو می‌شود تا شاید گام کوچکی در مسیر حل مشکلات این قشر خلاق باشد و در دل هنرمندان و اهالی فرهنگ استان سمنان بارقه امیدی ایجاد شود.

دل‌خواسته‌های هنرمندان سمنان، نغمه‌های امیدوارانه و پرتکرار

از افراد متخصص در مسئولیت‌های فرهنگ و هنر استفاده شود

مدیر یکی از آموزشگاه‌های موسیقی سمنان نیز در گفت و گو با ایرنا بیان کرد: انقلاب ما یک انقلاب فرهنگی بود و توقع می‌رفت که حوزه فرهنگ و هنر پس از آن بالنده‌تر شود اما روز به روز چالش‌های اجتماعی، اقتصادی و تخصصی این حوزه عمیق‌تر شد زیرا مسئولان فرهنگ و هنر متخصص نیستند و در جای درستی ننشسته‌اند؛ به گفته فردوسی بزرگ: «چو این کار آن جوید آن کار این/پرآشوب گردد سراسر زمین»

حسن جواهری بیان گرد: مسئولان فرهنگ و هنر تلاش می‌کنند هنرمندان را به نفع خود مصادره کنند و سازمان‌هایی که وظایفشان ارتباطی با این حوزه ندارد با فعالیت‌های هنری و فرهنگی آن را ضعیف‌تر از گذشته می‌کنند و به این ترتیب حال فرهنگ و هنر روز به روز وخیم‌تر می‌شود.

وی افزود: گذشته از این، سازمان‌های فرهنگی یکدیگر را قبول ندارند و سازمان‌های دیگر با ماهی گرفتن از این آب گل آلود برای فرهنگ و هنر هزینه می‌کنند و آن را به نفع خود مصادره می‌کنند.

مدیر آموزشگاه‌ هنری در سمنان، موسیقی را مظلوم‌ترین هنر دانست و گفت: ۴۸ آموزشگاه موسیقی در استان وجود دارد اما تعداد آموزشگاه‌های فعال به انگشتان دست نمی‌رسد زیرا بسیاری از آن‌ها به دلیل شیوع ویروس کرونا و همچنین ضعیف‌تر شدن اوضاع اقتصادی مردم تعطیل شدند.

جواهری با اشاره به دیگر مشکلات اهالی هنر مانند نشر کتاب بیان کرد: قیمت کاغذ به شکل سرسام‌آوری افزایش یافته و هزینه چاپ کتاب‌ ۲ برابر شده است.

وی افزود: وقتی قیمت کتاب در این حد افزایش یابد، مردم توانایی خرید آن را ندارند و در نتیجه ناشران و نویسندگان و کتاب فروشی‌ها ضرر می‌کنند و مهمتر از آن، فرهنگ کتابخوانی این سرزمین که اکنون نیز رمق چندانی ندارد، دچار سقوطی شدیدتر خواهد شد.

جواهری به دیگر مشکلات پیش پای فرهنگ و فرهنگسازی در شهر سمنان با کارشکنی های مختلف اشاره کرد و ابراز داشت: به عنوان نمونه آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی بهمن ماه سال گذشته در مقام ریاست قوه قضاییه دستور آزادسازی کاروانسرای شاه عباسی میدان سعدی سمنان را داد اما هنوز این کاروانسرا در بند است. چه کسی پاسخگوی این کارشکنی و سهل‌انگاری خواهد بود؟

وی گفت: شهرداری سمنان المان‌هایی می‌سازد که از فضای هنری به دور است زیرا کارشناسان هنری خبره ندارد؛ همواره در حق هنرمندان اجحاف می‌شود و آنان خسته‌اند.

جواهری بیان کرد: بارها این درد و دل‌ها را گفته‌ایم اما کسی توجه نمی‌کند بنابراین باز هم به گفته فردوسی بزرگ: چه گویم که ناگفتنش بهتر است/زبان در دهان پاسبان سر است.

دل‌خواسته‌های هنرمندان سمنان، نغمه‌های امیدوارانه و پرتکرار

سختگیری در صدور مجوز برای اجراهای صحنه‌ای کاهش یابد

رئیس انجمن موسیقی استان سمنان نیز به خبرنگار ایرنا گفت: بسیاری از هنرمندان موسیقی که تنها راه درآمدشان اجرای زنده و تدریس موسیقی بود، با شیوع ویروس کرونا در ۲ سال گذشته دچار چالش‌های فراوان شدند و لازم است دولت از این افراد حمایت جدی داشته باشد.

رحیم رنجبر بیان کرد: کاهش سختگیری‌های صدور مجوز برای اجراهای صحنه‌ای موسیقی نیز از مطالبات جدی هنرمندان این عرصه است، چرا که این سختگیری‌ها در بسیاری مواقع موجب دلسردی و آزردگی خاطر هنرمندان می‌شود.

وی افزود: استان سمنان سالن مناسب برای اجراهای زنده ندارد و لازم است نسبت به تامین این زیرساخت اقدام شود.

رئیس انجمن موسیقی استان سمنان گفت: حمایت بیشتر از موسیقی‌های بومی و محلی و ایجاد فضای مناسب برای دیده شدن این گروه از هنرمندان به منظور حفظ این سبک از موسیقی نیز از حلقه‌های گمشده هنر موسیقی در کشور و این استان است.

رنجبر بیان کرد: ایجاد شرایط مالی مناسب برای انجمن موسیقی استان سمنان و شعبه های آن در شهرستان ها نیز از مطالبات هنرمندان موسیقی است.

اعتبار برای نگهداری زیرساخت‌های فرهنگی و هنری تعریف شود

رئیس انجمن سینمای جوانان استان سمنان نیز در گفت و گو با ایرنا نیاز استان را متولی فرهنگ و هنر دانست و گفت: در اداره کل فرهنگ و ارشاد استان سمنان و ادارات شهرستان‌ها، بسیاری از نیروها بازنشسته شده‌اند و تعداد نیروها کم است به طوری که بسیاری از ادارات نیمه تعطیل محسوب می‌شوند.

سعید خجسته‌فر بیان کرد: لازم است نظام ناکارآمد جذب نیروی انسانی ساماندهی و مجوزهای لازم برای جذب نیرو در استان سمنان صادر شود.

وی با بیان اینکه زیرساخت‌های فرهنگی هنری استان سمنان نیاز به تقویت دارد افزود: به طور مثال استان سمنان گالری تخصصی برای نمایشگاه های عکس ندارد و سال‌هاست اعتبار مورد نیاز این حوزه تامین نشده است.

رئیس انجمن سینمای جوانان استان سمنان گفت: اعتبار مورد نیاز تجهیز و نگهداری زیرساخت‌های موجود نیز فراهم نیست؛ به طور مثال تالار آفتاب سمنان سال‌ها پیش ساخته شده است اما هزینه نگهداری آن تامین نیست و این تالار در خطر فرسودگی و ریزش قرار دارد.

خجسته‌فر بیان کرد: بهتر است به جای اینکه حرف واگذاری این تالار به بخش خصوصی مطرح شود، در خصوص مرمت و نگهداری از این تالار به عنوان بیت‌المال در دستور کار باشد.

وی افزود: سقف سالن طبقه دوم تالار آفتاب که تنها سرمایه انجمن سینمای جوانان این استان است، ریزش کرده و اکنون بعد از مدت‌ها حتی آوار ناشی از این اتفاق جمع‌آوری نشده است. بنابراین لازم است حفاظت از زیرساخت‌های موجود در دستور کار قرار بگیرد.

دل‌خواسته‌های هنرمندان سمنان، نغمه‌های امیدوارانه و پرتکرار

رئیس انجمن سینمای جوانان استان سمنان گفت: بهتر است اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان اختیارات خود را به انجمن‌ها تفویض کند و خود تنها به عنوان ناظر بر فعالیت‌های آن‌ها حضور داشته باشد.

خجسته‌فر با اشاره به مشکلات معیشتی هنرمندان ابراز داشت: ضرورت دارد بسته‌های حمایتی از آثار هنرمندان تعریف شود.

وی با اشاره به اینکه هیچ دستگاهی به اندازه فرهنگ و ارشاد اسلامی صلاحیت فعالیت در حوزه فرهنگ و هنر را ندارد افزود: بسیاری از سازمان‌ها، انجمن‌ها و موسسات به بهانه فعالیت فرهنگی بودجه‌های کلان می‌گیرند در حالی که کار آنان هیچ ارتباطی به فرهنگ  وهنر ندارد؛ بنابراین لازم است تمام اعتبارات فرهنگی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متمرکز شود.

رئیس انجمن سینمای جوانان استان سمنان گفت: فرهنگسازی کاری تخصصی است و هیچکس به اندازه هنرمندان در این حوزه تخصص ندارند. بنابراین لازم است از هنرمندان در این راستا حمایت شود و دست افراد بی‌تخصص از حوزه فرهنگ و فرهنگ‌سازی کوتاه شود.

سالی ۸۰۰ میلیارد ریال برای تکمیل ۲ طرح عمرانی مهم استان سمنان نیاز است

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: ۸ طرح عمرانی حوزه فرهنگ و ارشاد استان در حال اجرا است که نیمی از آن درصد پیشرفت فیزیکی پایینی دارد و به عبارتی طرح‌های راکد شناخته می‌شود و تکمیل آنان اکنون در اولویت نیست.

فرشید فلاح با بیان اینکه تکمیل ۴ طرح عمرانی استان سمنان با پیشرفت فیزیکی مطلوب  در اولویت است بیان کرد: تالار مرکزی سمنان و مجتمع فرهنگی و هنری شاهرود با ۱۵ درصد پیشرفت، مجتمع فرهنگی و هنری دیباج با ۹۰ درصد و مجتمع فرهنگی و هنری بیارجمند با ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی، طرح‌های اولویت دار استان سمنان است.

وی افزود: برای تکمیل گام اول تالار مرکزی سمنان یکهزار و ۶۰۰ میلیارد ریال و برای تکمیل مجتمع فرهنگی و هنری دیباج ۸۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان گفت: برای پیشبرد طرح تالار مرکزی سمنان و مجتمع فرهنگی و هنری شاهرود در مجموع سالانه به ۸۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.

مسئولان فرهنگ و هنر اهل تماشای تئاتر نیستند

جمعی از هنرمندان تئاتر استان سمنان به خبرنگار ایرنا گفتند: مسئولان حوزه فرهنگ و هنر در استان و کشور اهل تماشای تئاتر نیستند و حمایت مادی و معنوی آنان از این هنر متعالی بسیار ناچیز است.

آنان خواسته‌های هنرمندان تئاتر در استان و کشور را مشابه دانستند و ابراز داشتند: در تمام شهرستان‌های استان سمنان سالن تئاتر وجود دارد اما مسئول فنی برای نگهداری از تجهیزات آن مانند نور، صوت و سامانه سرمایشی و گرمایشی وجود ندارد.

هنرمندان تئاتر استان سمنان بیان کردند: سخت‌افزارهای اجرای تئاتر به صورت مورد انتظار هیچگاه فراهم نیست و تنها سالن، بدون امکانات مناسب ساخته شده است.

آنان گفتند: بسیاری از مدیران فرهنگ و ارشاد استان سمنان برای تامین اعتبار و تعمیر تجهیزات سالن‌ها تلاش می‌کنند اما اعتبار تئاتر بسیار پایین است و پاسخگوی نیازهای استان نیست.

هنرمندان تئاتر استان سمنان در ادامه بیان کردند: کارشناسان تئاتر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مسئولان برنامه و بودجه به نیازهای اهالی تئاتر واقف هستند و بازگویی آن لازم نیست و نتیجه‌ای هم ندارد.

این هنرمندان ابراز داشتند: در استان سمنان سه دانشکده تئاتر وجود دارد اما خروجی آن چیست؟ هیچکدام از مسئولان فرهنگ و ارشاد استان سمنان از میان دانش‌آموختگان تئاتر که با این هنر آشنایی دارند، انتخاب نمی‌شوند.  

آزادی زندان ۴۰۰ ساله مرکز شهر سمنان در هاله‌ای از ابهام

جدا از مطالباتی که مطرح شد، پرسش تکراری دیگری از جانب مردم شهر سمنان در خصوص سرنوشت بنای تاریخی ۴۰۰ ساله واقع در مرکز شهرشان مطرح می‌شود.

دل‌خواسته‌های هنرمندان سمنان، نغمه‌های امیدوارانه و پرتکرار

کاروانسرای شاه‌عباسی واقع در میدان سعدی شهر سمنان در گذشته یکی از املاک سازمان زندان‌های کشور بود و به عنوان زندان سمنان استفاده می‌شد و آزادسازی آن مدت‌ها از مطالبات ویژه مردم سمنان به شمار می رفت. خرداد ماه سال گذشته، زندان سمنان به خارج از شهر منتقل شد و در دومین روز از بهمن ۹۹، آیت الله رئیسی، رئیس وقت قوه قضاییه در سفر به استان سمنان حکم آزادی این کاروانسرا و واگذاری بهره‌برداری آن به شهرداری سمنان را صادر کرد.

۲ روز پس از این سفر، شهرداری سمنان با همفکری کارشناسان میراث فرهنگی اقدامات اولیه تخریب الحاقات و نمایان کردن کاروانسرا از بیرونِ دیوارهای بلند زندان را آغاز کرد و فراهم شدن امکان بازدید مردم از این بنا در عید نوروز وعده داده شد؛ اما به دلیل حاصل نشدن توافق بر سر تخلیه شدن کامل این کاروانسرا توسط اداره کل زندان‌ها و اقدامات تامین و تربیتی و دادگاه انقلاب مرکز استان، این کاروانسرا همچنان در بند است.

شورای اسلامی سابق شهر سمنان در آخرین روز کار خود، بر سر تهاتر این کاروانسرا با ساختمان سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری سمنان توافق کرد اما این توافق‌نامه از سوی فرمانداری سمنان با اشکالاتی مواجه شد و مورد موافقت قرار نگرفت. در کمال ناباوری بعد از گذشت ۹ ماه از صدور حکم آزادی، دیوارهای بلند زندان سابق همچنان مقابل دید این کاروانسرای کهنسال و رنج دیده ایستاده و ارتباط او را با شهر قطع کرده است.

موضوع مهم امروز و سوال کنونی مردم شهر سمنان این است که سرنوشت نهایی این کاروانسرا چیست؟ آیا در نهایت از چالش و ناسازگاری موجود در این شهر رهایی می‌یابد؟ یا باقی عمر گرانبهایش را نیز در همین زندان و انزوا سپری خواهد کرد؟

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha