به گزارش امروز (سه شنبه) ایرنا، اعلام عربستان مبنی بر قطع روابط دیپلماتیک خود لبنان، در پی تنش آفرینیهای ریاض علیه بیروت به بهانه اظهارات یک وزیر لبنانی درباره جنگ یمن، نقطه اوج سلسله بحرانهای ساختگی عربستان در ریاض است و شاید «نجیب میقاتی» نخست وزیر لبنان بیراه نگفته باشه که «لبنان اکنون در لبه یک پرتگاه بزرگ قرار گرفته است».
البته تعبیر درستتر درباره عربستان را «عبدالله بوحبیب» وزیر خارجه لبنان به کار برده که در آن ریاض را «ظالمی» توصیف کرده که طرف لبنانی قادر به درک و فهمش نیست، لذا وی از اتحادیه عرب خواست تا برای گفتوگوی سعودی-لبنانی مداخله کند.
موضوع اظهارات جورج قرداحی وزیر اطلاعرسانی لبنان در مورد عربستان، امارات و جنگ یمن، صرف یک «عامل» برای قشونکشی عربستان علیه لبنان می باشد، اما مشخص است، از زمانی که حزب الله پیروزی های پی درپی در لبنان کسب کرده، عربستان هم به طور کامل دست خود را از پرونده لبنان شسته است، به طوری که قصد ندارد به لبنان برای برونرفت از بحران اقتصادی کمک کند.
علاوه بر آن، ریاض به خوبی میداند که لبنان برای خروج از بحران اقتصادی درب کشورهای منطقه را یکی پس از دیگر به خصوص کشورهای عرب حوزه خلیج فارس از جمله عربستان را خواهد می کوبد.
قبلا کمکهای منطقهای و بینالمللی به لبنان بدون پیششرط ارسال میشد، اما عربستان امروز با توجه به شکستش در مهار حزب الله تغییر زیادی کرده است و از اظهارات قرادحی درباره انتقاد از جنگ یمن به عنوان فرصتی برای قطع کمکهای منطقهای و حتی بینالمللی سوء استفاده میکند.
بنابراین مشخص است که تشدید تنشهای دیپلماتیک عربستان و فراگیر کردن آن، حامل پیامهای سیاسی و اقتصادی برای دولت لبنان است که مهمترین آن بستن درهای مساعدت به روی لبنان است، تا بدین ترتیب امیدهای لبنان برای دریافت وامهای بانکی منطقهای و بینالمللی برای عبور از بحران بی سابقه اقتصادی، به ناامیدی تبدیل شود.
از سوی دیگر، پس از ظهور کابینه تقریبا تکنوکرات دولت میقاتی و سوختن مهره بازی عربستان در لبنان به نام «سعد الحریری»، عربستان سعودی عملا از صحنه قدرت در لبنان خارج شده و اکنون این فرصت پیش آمده که ریاض پیام نارضایتی خود از ترکیب دولت جدید لبنان را منتقل کند و بخواهد به سبک تعامل ترامپ در برابر ایران و اعمال «فشار حداکثری» به لبنان، حزب الله را تضعیف کند، این در حالی است که اکنون نه ترامپ در کاخ سفید باقی مانده است و نه ایران تحت فشار حداکثری قرار دارد.
نکته پایانی اینکه بحران کنونی عربستان با لبنان نقطه اوج یک سری بحرانهای ساختگی است که طی سالهای گذشته از سوی ریاض ایجاد شده است که برجسته ترین این بحرانها در ذیل آمده است:
۲۶ اکتبر۲۰۲۱- جرج قرداحی وزیر اطلاع رسانی لبنان با حضور در برنامه تلویزیونی «پارلمان مردم» با اظهارات جنجالی عربستان و امارات را متهم به تعرض به یمن میکند و اظهار داشت که «حوثیها از خود دفاع میکنند». قرداحی در توئیتی اعلام کرد که مصاحبه قدیمی بوده و در تاریخ ۵ آگوست انجام شده است و آنچه در مورد بیهودگی جنگ یمن گفته است، از روی اعتقاد او و نه برای دفاع از یمن است.
۲۷ اکتبر ۲۰۲۱- دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس، اظهارات قرداحی وزیر اطلاع رسانی لبنان درباره انتقاد از جنگ یمن را رد و محکوم می کند و از او می خواهد که عذرخواهی کند. عربستان، امارات و بحرین سفیران لبنان را احضار کرده و یادداشت های اعتراضی را به آنها تحویل می دهند. کویت، کاردار لبنان را در اعتراض به اظهارات قرداحی احضار کرد.
۲۹ اکتبر ۲۰۲۱- عربستان سعودی سفیر خود از لبنان را فراخواند و به سفیر لبنان ۴۸ ساعت فرصت داد تا این کشور را ترک کند و تمام واردات لبنان به عربستان را متوقف کرد. بحرین به عربستان سعودی پیوست و از سفیر لبنان خواست تا ظرف ۴۸ ساعت سرزمین های خود را ترک کند.
آوریل ۲۰۲۱- عربستان سعودی واردات میوه و سبزیجات از لبنان را به دلیل افزایش قاچاق مواد مخدر منع کرد.
می ۲۰۲۱- شربل وهبه وزیر امور خارجه موقت لبنان، اظهارات مطبوعاتی جنجالی را مطرح می کند و اتهامات متعددی را علیه کشورهای عرب حوزه خلیج فارس به ویژه عربستان سعودی به اتهام تامین مالی تروریسم و دست داشتن در قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار سعودی مطرح می کند که به دنبال آن عربستان درخواست استعفای وی را مطرح کرد.
نوامبر ۲۰۱۷- سعد الحریری نخست وزیر اسبق لبنان استعفای ناگهانی خود را از ریاض با اشاره به توطئه ترور خود اعلام میکند و ایران و حزب الله را به ربودن لبنان و فتنه افکنی در منطقه متهم می کند. میشل عون رئیس جمهور جمهوری لبنان از پذیرش استعفای وی خودداری می کند و معتقد است که الحریری در عربستان سعودی دستگیر و بازداشت شده است، زیرا او ۱۲ روز پس از اعلام استعفا به کشور بازنگشته است، تا اینکه در ۲۱ نوامبر به لبنان باز می گردد و صحت قضیه افشا می شود.
نظر شما