۱۶ آبان ۱۴۰۰، ۹:۵۷
کد خبرنگار: 2785
کد خبر: 84527736
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

زنان ۹۰ درصد مبتلایان به افسردگی فصلی را تشکیل می‌دهند

زنجان ایرنا - عضو کمیته روانپزشکی اجتماعی انجمن علمی روانپزشکان ایران گفت: افراد جوان در معرض خطر بیشتری برای ابـتلا به دوره های افسردگی در زمستان قرار دارند و زنان ٦٠ تا ٩٠ درصد مبتلایان به افسردگی فصلی را تشکیل می‌دهند.

 دکتر حسن فلاح‌پور روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه هنوز مشخص نیست که جنسیت مونث یک عامل خطر ویژه برای عود مجدد افسردگی اساسی باشد، افزود: اختلال خلقی فصلی با نشانه هایی از قبیل تغییرات عاطفی به هنگام تغییر فصول از بهار به تابستان و پائیز، نیرویی کمتر از معمول در طی زمستان، احساس خستگی با وجود خواب مناسب، تغییرات خلقی، احسـاس اضطراب، تحریک پذیری، غمگینی و یا افسردگی، کاهش فعالیت های ثمربخش و خلاقانه همراه است.

وی اضافه کرد: کنترل اشتها و وزن طی زمستان و پاییز، مشکلات حافظه ای و تمرکزی بیشتر، کاهش فعالیـت اجتماعی، کاهش اشتیاق نسبت به آینده، مشکل مقابله با فشار، کاهش لذت از زندگی روزمره و کاهش رفت و آمدها نسبت به شرایط عادی از دیگر نشانه های این نوع اختلال است که اگر پاسخ افراد به موارد یاد شده ۲ مورد یا بیشتر از آن مثبت باشد، می توان گفت که گرفتار اختلال خلقی فصلی شده اند.

این روانپزشک و متخصص اعصاب و روان ادامه داد:اختلال خلقی فصلی یک نوع دوره ای از افسردگی است که بطور معمول در پائیز و زمستان تجربه می‌شود و علت آن نور ناکافی است، به موازات کوتاه تر و ابری شدن هوا در این فصول، بسیاری از مردم افزایش در نشانه های اختلال خلقی فصلی را تجربه می‌کنند، علت این هنوز مشخص نشده است، اما فکر می‌شود که تغییرات فصلی در نور و دما، نقش کلیدی را در آن بازی می کند.

وی اظهار داشت: مشخص شده نور روشن تغییرات فیزیولوژیابی در بدن ایجاد می کند، قرار گرفتن بیشتر در معرض نور روشن سطوح خونی هورمون حساس به نور ملاتونین را کاهش می دهد که این هورمون در دوره های بخصوصی از روز به صورت غیرعادی بالا بوده و همچنین بدن دارای یک ساعت درونی است که توسط آن ریتم های روزانه دمای بدن، ترشح هورمون و الگوهای خواب را کنترل می کند.

فلاح‌پور افزود: نور روشن، بسته به زمان استفاده از آن می تواند ساعت درونی را دچار تأخیر و یا شتاب کند، شیوع الگوی فصلی نوع زمستان با توجه به اقلیم، سن و جنسیت متفاوت بوده بطوری که میزان شیوع در اقلیم های مرتفع (نواحی کوهستانی) بیشتر است.

وی با بیان اینکه سن نیز یک پیش بینی کننده قوی افسردگی فصلی است یادآوری کرد: علاوه بر افراد جوان که در معرض خطر بیشتری برای ابـتلا به دوره های افسردگی زمستانی قرار دارند، زنان درصد بیشتری از مبتلایان به افسردگی فصلی را تشکیل می دهند.

عضو کمیته روانپزشکی اجتماعی انجمن علمی روانپزشکان ایران با اشاره به اینکه اختلال عاطفی فصلی با "دل گرفتگی زمستانی" نیز تفاوت هایی دارد، ادامه داد: دل گرفتگی ناشی از زمستان بطور معمول  با افزایش فعالیت جسمانی و افزایش مقدار نور در محیط کار و زندگی برطرف می شود، مبتلایان به اختلال عاطفی فصلی به درمان هایی بویژه درمان از طریق ضد افسردگی ها و نور درمانی بیشتری نیاز دارند.

فلاح‌پور با اشاره به اینکه پیشنهاد می شود، در فصل زمستان تا آنجا که ممکن است از نور استفاده و در ساعات روز از قرار گرفتن در مکانهای تاریک اجتناب شود، خاطرنشان کرد: بر این مبنا توصیه می‌شود، افراد چرخه خواب و بیداری منظمی داشته باشند، افراد دارای اختلال عاطفی فصلی که موقع مشخصی در صبح ها بیدار شده و موقع مشخصی نیز می خوابند، در مقایسه با افرادی که در اوقات متغیر بیدار شده و یا می‌خوابند، در طول روز هوشیارتر بوده و کمتر احساس خستگی می‌کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha