دکتر "راضیه سادات میرمعینی" روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: دست کم ۲۰ درصد جمعیت بالای ۳۰ سال استان همدان مبتلا به پیش دیابت هستند و تاکنون حدود ۲۵ هزار بیمار دیابتی در این استان زیر پوشش سیستم بهداشتی و خدمات بهداشتی قرار گرفتند.
وی با تاکید بر اینکه می توان با انتخاب های درست و به موقع از تبدیل «پره دیابت» به «دیابت» جلوگیری کرد افزود: دیابت «ملیتوس» شامل گروهی از بیماری ها است که در آن ها غلظت قندخون در اثر نقصان در ترشح انسولین، عمل انسولین یا هر دو افزایش می یابد.
مدیر گروه بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان همدان اضافه کرد: انسولین برای استفاده و ذخیره کربوهیدرات، پروتئین و چربی موجود در غذا برای بدن ضروری است و کمبود آن سبب افزایش قندخون یا «هایپرگلیسمی» می شود.
میرمعینی ادامه داد: بیماری دیابت با اختلال تحمل گلوکز که اصطلاحا "پره دیابت" یا "قبل از دیابت" شناخته میشود، آغاز میشود و فرد در این مرحله هیچ علامت خاصی ندارد در واقع «پره دیابت» به افرادی گفته می شود که قند خون آنها پس از گذشت ۲ ساعت از صرف غذا بین ۱۴۰ تا ۱۹۹ میلی گرم سر دسی لیتر و قند خون ناشتای آنها بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ میلی گرم بر دسی لیتر است.
وی با بیان اینکه در ایران افراد بسیاری مبتلا به «پره دیابت» هستند گفت: تشخیص بهموقع پره دیابت اهمیت بسیاری دارد، چرا که معالجه و بهبود در پره دیابت و اقدام برای کنترل عوامل خطرآن از جمله کاهش وزن از طریق اصلاح رژیم غذایی و افزایش فعالیت بدنی می تواند از بروز دیابت نوع دوم و عوارض مرتبط با آن مانند بیماری قلب و عروق، مشکلات بینایی و بیماری های کلیوی که بیشتر قبل از تشخیص بالینی دیابت ایجاد میشوند، پیشگیری کند.
مدیر گروه بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان افزود: در این مرحله که افزایش قند فرد هنوز در حد تشخیص بیماری دیابت نیست با اصلاح شیوه زندگی میتوان بیش از ۷۰ درصد از دیابتی شدن فرد پیشگیری کرد از طرف دیگر کشف اختلال تحمل گلوکز یا دیابت با انجام یک آزمایش ساده و غیر تهاجمی نظیر اندازهگیری قنـد ناشتا در ۲ نوبت یا آزمایش تحمل گلوکز خوراکی(OGTT) میسر است.
میر معینی، راه های پیشگیری از تبدیل «پره دیابت» به دیابت را شامل دریافت مشاوره از کارشناسان تغذیه درباره رژیم غذایی، اجتناب از مصرف فست فودها و غذاهای فرآوری شده، انتخاب مواد غذایی کم قند یا بدون قند از بین موادغذایی نظیر غلات کامل، ماست غیرطعمدار، حذف شکر و نوشیدنیهای شیرین از برنامه غذایی، اعتدال در مصرف میوه، عسل و سایر مواد طبیعی شیرین و مصرف سبزیجات قبل از وعده اصلی عنوان کرد.
وی تاکید کرد: دیابت در بین افراد چاق شایعتر است بنابراین می توان با کاهش پنج درصد از وزن خود احتمال ابتلا به دیابت را تا ۷۰ درصد کاهش داد.
میرمعینی، بر ضرورت افزایش فعالیت بدنی و کاهش استرس و هیجانات، پیادهروی به عنوان سریعترین راه برای کنترل قند خون تاکید کرد و گفت: ۳۰ دقیقه ورزش در روز تا ۴۰ درصد عوارض دیابت را کاهش میدهد. همچنین ورزش کردن یکی از بهترین روشها برای کنترل استرس است.
۲۳ آبان ماه روز جهانی دیابت است.
نظر شما