به گزارش ایرنا، دیروز نه تنها مردم ایل خزل بلکه جمعیت زیادی خارج از این ایل از اقصی نقاط استان ایلام خود را به محفل نورانی و باصفای شهیدان رسانند و مهمان خوان گسترده کرم ۴۰۰ عروج یافته آسمانی بودند.
در آستانه برگزاری کنگره سه هزار شهید استان ایلام و در پی برگزاری سلسله یادواره های شهرستان ها، دیروز قرعه به نام شهرستان چرداول افتاد و این شهرستان میزبان مراسم گرامیداشت ۴۰۰ شهید ایل بزرگ خزل بود.
قبل از رسیدن به محل یادواره برپایی یک ایستکاه صلواتی برای پذیرایی از مهمانان جلب توجه می کرد اما از همان بدو ورود به جایگاه می توان ازدحام جمعیت و خودروهای پارک شده را در فضاهای پیرامون مکان برنامه مشاهده کرد.
برنامه در یک محوطه بزرگ متعلق به اداره جهاد کشاورزی دهستان آسمان آباد برگزار شد و در طرفین در ورودی تعداد زیادی از بزرگان و ریش سفیدان طوایف مختلف ایل خزل به رسم احترام و مهمان نوازی با لباس محلی قرار گرفته اند و با روی گشاده و لبی خندان دست ادب بر سینه گذاشته اند و خوش آمد گوی مهمانان هستند.
با توجه به اینکه محوطه در نظر گرفته شده برای برگزاری یادواره بزرگ است، بخشی از آن به برگزاری نمایشگاه های صنایع دستی و غذاهای سنتی و ارائه خدمات قضایی و مشاوره های حقوقی توسط میز خدمت دادگستری شهرستان چرداول اختصاص یافته است که استقبال از این نمایشگاه ها توسط مدعوین قابل توجه و چشمگیر است.
در بخشی از این نمایشگاه ماکت بزرگ و زیبایی از مناطق عملیاتی جبهه های جنگ استان و همچنین تعدادی از ادوات سبک جنگی نظیر انواع مین و خمپاره به نمایش گذاشته شده که حضور پسران کم سن و سال به ویژه نوجوانان از این بخش از نمایشگاه و تفسیرهای متنوع این بچه های جنگ ندیده از ماکت و سلاح ها خاص و قابل توجه است.
یک میثاق نامه با شهیدان معظم و امضای مهمانان از دیگر بخش های نمایشگاه است که افراد با امضای این میثاق نامه متعهد می شوند ادامه دهنده راه و آرمان شهدا باشند.
از قسمت نمایشگاه فاصله می گیریم و وارد محوطه اصلی برگزاری یادواره می شویم و بانیان برنامه با دود کردن اسپند و گرفتن قرآن، میهمانان را به محل یاداوره مشایعت و راهنمایی می کنند.
صدای مهیب انفجار، شلیک گلوله و شیون مردم از همان ابتدای ورود به محوطه اصلی یادواره میخکوبمان می کند که با گذشت مدت کوتاهی در می یابیم منشا این صداهای نامتعارف بازسازی گوشه ای کوچک از هجوم و یورش دشمن بعث به استان ایلام و تداعی گر حمله و بمباران مناطق مسکونی و وحشت ناگزیر مردم از حمله رژیم بعث است.
در ادامه این نمایش مستند، شاهد صف آرایی رزمی عده ای با لباس رزم نیروهای بعث عراق هستیم که تعدادی از عشایر با لباس های محلی و سنتی مرسوم منطقه استان ایلام برای جلوگیری از پیشروی آنها با در دست داشتن تفنگ های قدیمی چون برنو، پران، ام یک و پنج تیر به مصاف و رویارویی نیروهای بعث در این نبرد نمادین آمده اند و ناخودگاه در ذهن حاضران حماسه بی بدیل میمک و عملیات ضربت ذوالفقار تداعی می شود که در این نبرد در دی ماه سال ۵۹ عشایر ایل خزل با کمترین تحهیزات و تعداد کم نفرات به جنگ با متجاوزان عراقی رفتند و ارتفاعات میمک را بازپس گیری کردند.
نکته قابل توجه اینکه جایگاه اصلی سخنرانان با پربایی سیاه چادر عشایر استان جلوه ای خاص به مراسم بخشیده است و سادگی و بی پیرایگی مردمان ایل خزل را نشان می دهد.
هنوز دقایقی از پایان نمایش نبرد نمادین عشایر و نیروهای عراقی نگذشته است که مدعوین با حضور ۲ مهمان عزیز و گرانقدر عافلگیر می شوند و خودجوش به پیشواز این مهمانان گرامی می روند و حضور و تشییع پیکر ۲ تن از شهدای گمنام دفاع مقدس در این مراسم و مشایعت این مهمانان جلیل القدر تا جایگاه سخنرانی فضایی معنوی و عطرآگین به برنامه بخشیده است.
همزمان با ورود تابوت این شهدای گمنام مویه، شیون و گریه مادران ایل خزل با لباس و پوشش محلی که به یاد و به جای مادران و خواهران این شهدا به اقامه عزا پرداختند فضا را متاثر کرد و مردان نیز با پوشیدن لباس سیاه سازهایی چون سرنا، فلوت و دهل موسیقی مخصوص ایام حزن و اندوه را نواختند تا جای برادران و پداران این شهدای غریب و گمنام خالی نباشد.
هرچند دمای هوا تا حدودی گرم است اما جذابیت مراسم یاداوره باعث شده است تا مدعوین احساس گرما نداشته باشند و البته گلاب پاشی برخی از دست اندرکاران برنامه بر روی مردم باعث خنک شدن آنها، تلطیف هوا و خوش بو شدن فضا می شود.
برخی ماداران، خواهران و یا همسران شهدا قاب عکس تصاویر شهدای خود را آوردند و با افتخار این تصاویر را بر روی سر می گرفتند و اهتزاز پرچم های حاوی اسم مقدس اباعبدالله الحسین (ع) در کنار پرچم جمهوری اسلامی ایران، تمثال تعدادی از شهدای ایل خزل و تصاویر امام راحل، رهبر معظم انقلاب و شهید سلیمانی مشهود بود.
اهدای تندیس مراسم به یکی از طوایف ایل خزل، گروه سرود دختران با موضوع دفاع مقدس، حضور بچه های کوچک کودک و نوجوان با لباس های اصیل محلی، خواندن دکلمه، قرائت پیام رییس سازمان بنیاد شهید و امور ایثارگران کشور از دیگر حواشی این مراسم بود.
در این مراسم یکی از سخنرانان ویژه امیر خلبان جانباز واعظی همرزم شهید کشوری بود که در جبهه های استان ایلام از جمله منطقه عملیاتی میمک هم بارها به مصاف دژخیمان بعث رفته بود و به یاد روزهای نبرد و حماسه با حضور در جایگاه سخنرانان یاد همرزمان خود را گرامی داشت.
نظر شما