آیا اتحادیه اروپا خواستار بازگشت داسیلوا به عرصه سیاسی برزیل است؟

تهران- ایرنا- مسئول سیاست خارجی اروپا و «لوئیس ایناسیو لولا داسیلوا» رئیس جمهوری سابق و نامزد احتمالی انتخابات ریاست جمهوری آتی برزیل، در بروکسل مقر اتحادیه اروپا دیدار و درخصوص مسائل مرتبط با روابط اروپا و کشورهای آمریکای لاتین از جمله برزیل، همچنین توافق مرکوسور، نیکاراگوئه و ونزوئلا گفتگو کردند.

به گزارش ایرنا از خبرگزاری افه اسپانیا، بورل روز یک شنبه در صفحه توئیتر خود با درج این خبر ضمن ابراز خرسندی از گفت وگوهای انجام شده خاطرنشان کرد که برزیل یکی از شرکای راهبردی اتحادیه اروپا از سال ۲۰۰۷میلادی است.

اخیرا بورل در سفری که حدود دو هفته گذشته به برزیل و پرو به منظور تقویت مناسبات اروپا با آمریکای لاتین داشت، این منطقه را به عنوان یکی از اولویت ها در جهت اهداف اتحادیه اروپا برشمرد و بر زبان و فرهنگ مشترک با آنها تاکید کرد.

به رغم آنکه بورل در تلاش است تا اتحادیه اروپا و جامعه کشورهای آمریکای لاتین (سلاک) را بار دیگر در اجلاسی از سران، در سال آینده گرد هم آورد، اما منابع مطلع می گویند که وجود اختلافات داخلی در این نهاد آمریکای لاتین مانعی بر سر راه اوست.

سلاک یک ساز وکار بین دولتی برای گفت وگو و توافق سیاسی است که به طور دائم شامل سی و سه کشور در آمریکای لاتین و کارائیب می شود. این یک مجمع منطقه ای است که تمام آمریکای لاتین و کارائیب را گردهم می آورد.

آیا اتحادیه اروپا خواستار بازگشت داسیلوا به عرصه سیاسی برزیل است؟

توافق مرکوسور

از سوی دیگر، بورل بر انعقاد قطعی توافق مرکوسور بین اتحادیه اروپا و اعضای این نهاد آمریکای لاتین پس از ۲۰ سال پافشاری می کند. اگرچه برخی از اعضای اتحادیه ازجمله فرانسه به ریاست «مانوئل مکرون»، با ادعای اختلافات زیست محیطی و کشاورزی، در برابر این توافق مقاومت می کنند و اتحادیه را از دستیابی به این هدف دور نگه داشته اند. فرانسه در بهار سال آینده انتخابات ریاست جمهوری را در پیش خواهد داشت.

دو دهه مذاکره میان اتحادیه اروپا و بازار مشترک کشورهای آمریکای جنوبی موسوم به «مرکوسور» نهایتاً به یک توافق‌نامه تجارت آزاد  در ژوئن ۲۰۱۹ (خرداد ۱۳۹۸) منجر شد. با این وجود، متن نهایی توافق نامه، امضا یا تصویب نشده و به مرحله لازم الاجرا نرسیده است. تاخیر در تصویب این توافق نامه، خوشایند برزیل به عنوان کشور پیشرفته اقتصادی در منطقه نخواهد بود.

مرکوسور، یک معاهده تجارت منطقه ای آمریکای لاتین میان چهار کشور برزیل، آرژانتین، اروگوئه و پاراگوئه است که در سال ۱۹۹۱ تاسیس شد و در مراحل بعدی ونزوئلا و بولیوی نیز به آن پیوستند.  

بورل، این سیاستمدار اسپانیایی پیش تر با ابراز نگرانی از سیطره چین بر منطقه آمریکای لاتین و با لحنی هشداردهنده خاطرنشان کرد: در حالی که اروپا درباره این منطقه غفلت می کند، چین منطقه را در غیاب سایرین به اشغال خود درمی آورد.

منطقه آمریکای لاتین با توجه به پتانسیل‌ها بالای اقتصادی، استراتژیک، ذخایر زیرزمینی، اهمیت سیاسی و امنیتی همواره از موقعیت ویژه و جذابی برای سایر کشورهای جهان و قدرت‌های بزرگ برخوردار بوده است. جذابیت‌های فراوانی که سبب شده تا بازیگران جهانی، بخشی از اهداف خود را از طریق نفوذ در این منطقه دنبال کنند.

آیا اتحادیه اروپا خواستار بازگشت داسیلوا به عرصه سیاسی برزیل است؟

رویکرد اتحادیه اروپا نسبت به ونزوئلا و نیکاراگوئه

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سفر به منطقه آمریکای لاتین، علاوه بر فراهم کردن زمینه بهره‌برداری‌های اقتصادی برای اروپا، به‌دنبال تاثیرگذاری بر فضای سیاسی این منطقه در ماه سرنوشت‌ساز انتخابات در ۵ کشور حوزه لاتین (ازجمله نیکاراگوئه و ونزوئلا) بود تا مسیر نفوذ سیاسی بیشتر اروپا را در این منطقه فراهم سازد.

نماینده اتحادیه اروپا در نخستین سفر خود به آمریکای لاتین پس از دو سال حضور در این جایگاه، حدود دو هفته گذشته با ابراز تاسف گفته بود «به رغم تلاش ها، آمریکای لاتین در حال حاضر در رادار اتحادیه اروپا نیست».

اظهارات مقام ارشد اتحادیه اروپا نشان داد که این نهاد اروپایی همچنان رویکرد قبلی خود را در تبعیت از سیاست های مداخله جویانه واشنگتن در امور داخلی ونزوئلا و نیکاراگوئه دنبال می کند.

برنامه انتخاباتی فشرده این منطقه در ماه جاری (نوامبر/آبان) مقاصد اروپا را در اتخاذ این تصمیم و رویکرد نسبت به آمریکای لاتین بیش از پیش عیان می کند. علاوه بر انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی نیکاراگوئه در ۷ نوامبر (۶ آبان) انتخابات محلی ونزوئلا نیز در ۲۱ نوامبر (۳۰ آبان) برگزار خواهد شد.

درخصوص ونزوئلا، در پی اعلام حضور حزب مخالفان در انتخابات پس از چند دوره بایکوت انتخابات این کشور، احتمالا هیأتی از اتحادیه اروپا به عنوان ناظر در مراسم انتخابات محلی این کشور حضور خواهند یافت.

در مورد انتخابات نیکاراگوئه که با پیروزی مجدد «دانیل اورتگا» رئیس جمهوری چهار دوره متوالی این کشور، اتحادیه اروپا همسو با واشنگتن اعلام کرد که نتیجه انتخابات را با ادعای زندانی بودن مخالفان سیاسی و نامزدهای احتمالی ریاست جمهوری، به رسمیت نمی شناسد.

آیا اتحادیه اروپا خواستار بازگشت داسیلوا به عرصه سیاسی برزیل است؟

در برزیل، طبق اعلام نظرسنجی ها نشان می دهد  «ژائیر بولسونارو» رئیس جمهوری فعلی به دلیل سوء عملکرد در مهار همه‌گیری و اقدامات جنجالی که موج انتقادات را به راه انداخته، راه دشواری در انتخابات ۲۰۲۲ آینده خواهد داشت. به ویژه آنکه، لولا داسیلوا از حزب کارگران، با محبوبیت سیاسی فوق العاده رقیب احتمالی او خواهد بود.

لولا داسیلوا، سیاستمدار برزیلی و از بنیان‌گذاران حزب کارگر این کشور است که در دو دوره متوالی، در سال‌های ۲۰۰۲ و ۲۰۰۶ به عنوان رئیس‌جمهور برزیل برگزیده شد. در دوران زمامداری وی، اقتصاد این کشور پهناور رشد سریعی یافت و غول آمریکای لاتین به عنوان یکی از قدرت‌های نوظهور اقتصادی جهان مطرح شد. لولا را یکی از محبوب‌ترین رئیس جمهورهای برزیل و سیاستمداران جهان می دانند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha