به گزارش خبرنگار سینمایی ایرنا، فیلم سینمایی قهرمان ساخته اصغر فرهادی روز پنجشنبه ۲۹ مهرماه به عنوان نماینده ایران برای معرفی به آکادمی اسکار معرفی شد. این انتخاب از میان ۳ گزینه نهایی شامل دشت خاموش و بندربند صورت گرفته بود که اولی در حال اکران در سینماهای هنر و تجربه است و دومی نیز به زودی در این سینماها به نمایش درمی آید.
موسسه هنر و تجربه سینمای ایرانیان در طول بیش از ۷ سال فعالیت خود محصولات فراوانی را واجد ارزشهای هنری و سینمایی، در سینماها به نمایش گذاشته است و از این رو چندین بار فیلمهای اکرانشده توسط این موسسه در فهرست گزینههای هیات انتخاب نماینده ایران برای معرفی به آکادمی اسکار حضور داشتند و چند بار نیز فیلمی از این موسسه موفق به انتخاب شد.
کارنامه گروه اکران هنروتجربه در چالش معرفی به اسکار، دو انتخاب نهایی اختصاصی با در جستجوی فریده و سفیدپوش و یک انتخاب نهایی نفس ساخته نرگس آبیار را شامل می شود که به صورت همزمان در هنر و تجربه اکران شده بود. ۸ فیلم دیگر نیز به فهرست گزینههای هیات انتخاب راه یافته بودند. گزارش پیش رو به بررسی این آثار در طول دوران فعالیت این موسسه میپردازد.
در سال ۱۳۹۴، یک سال پس از راهاندازی موسسه هنر و تجربه سینمای ایرانیان، نخستین فیلمهای این موسسه در فهرست نامزدهای معرفی به اسکار قرار گرفتند. در آن سال طبق اعلام سخنگوی هیات انتخاب، فیلمهای در دنیای تو ساعت چند است؟ ساخته صفی یزدانیان و ماهی و گربه اثر شهرام مکری که هر دو توسط هنر و تجربه امکان نمایش عمومی یافته بودند، در کنار ۴ فیلم دیگر به فهرست گزینههای نهایی راه یافتند که در نهایت فیلم محمد رسولالله(ص) به هشتاد و هشتمین دوره اسکار معرفی شد.
در سال ۱۳۹۵ در میان فهرست ۸ فیلم گزینههای معرفی به اسکار، ۲ فیلم از هنر و تجربه حضور داشت: فیلم مستند ایستاده در غبار ساخته محمدحسین مهدویان و لانتوری اثر رضا درمیشیان که در موسسه هنر و تجربه نیز اکران را تجربه کرده بودند. در این سال فروشنده به اسکار معرفی شد که در نهایت کارش در دوره هشتاد و نهم جوایز آکادمی با کسب اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسیزبان برای ایران به پایان رسید.
در سال ۱۳۹۶ نیز فیلم سینمایی نفس که همزمان در هنر و تجربه نیز اکران شده بود، در فهرست ۴ فیلم نهایی هیات انتخاب قرار گرفت و در نهایت به عنوان نماینده ایران در نودمین دوره اسکار انتخاب شد. اگرچه پخشکننده اصلی این فیلم در سینما، موسسه هنر و تجربه سینمای ایرانیان نبود.
سال ۱۳۹۷ از معدود سالهایی بود که هیچ فیلمی از هنر و تجربه در فهرست نهایی گزینههای معرفی به اسکار وجود نداشت. در این سال بدون تاریخ، بدون امضا به نود و یکمین دوره اسکار معرفی شد.
در سال ۱۳۹۸ برای نخستین بار فیلم مستند در جستجوی فریده که اختصاصا در موسسه هنر و تجربه اکران شده بود، به فهرست نهایی گزینههای معرفی به اسکار نود و دوم راه یافت، اما در نهایت در میان سایر نامزدهای اسکار توفیقی نیافت.
در سال ۱۳۹۹ در فهرست اولیه ۱۲ فیلمی گزینههای معرفی به اسکار، دو فیلم خانه پدری ساخته کیانوش عیاری و مسخرهباز به کارگردانی همایون غنیزاده بود که در هنر و تجربه نیز اکران شده بودند حضور داشتند. در این فهرست فیلم سینمایی یلدا اثر مسعود بخشی نیز حضور داشت که به طور اختصاصی توسط موسسه هنر و تجربه به نمایش درآمده بود. یلدا به فهرست گزینههای نهایی نیز راه یافت، اما در انتها خورشید ساخته مجید مجیدی به نود و سومین دوره اسکار معرفی شد.
در سال ۱۴۰۰ نیز فیلم سینمایی دشت خاموش ساخته احمد بهرامی از فیلمهای اختصاصی هنر و تجربه در فهرست نهایی گزینههای معرفی به اسکار حضور داشت، ولی قهرمان اثر اصغر فرهادی بود که به اسکار نود و چهارم معرفی شد.
در این سال همچنین فیلم کوتاه سفیدپوش که به صورت اختصاصی قرار است در موسسه هنر و تجربه اکران شود، به اسکار معرفی شد. این انتخاب به این دلیل است که سال گذشته جایزه بزرگ بخش بینالملل سیوهفتمین دوره جشنواره فیلم کوتاه تهران را دریافت کرد و این جشنواره، از امسال مورد تایید آکادمی اسکار قرار گرفته است.
به گزارش ایرنا، موسسه هنروتجربه سینمای ایرانیان تلاشی برای نمایش گروهی فیلمهای باارزش اما غیرتجاری است که اکرانشان میتواند جایگاه شایسته و درخور سازندگان آنها را در جامعه سینمایی روشن کند و به ارتقای دانش سینمایی تماشاگران و ارتقای کیفیت هنری سینمای ایران کمک کند.
در این طرح فیلم هنری به اثری سینمایی -در هر قالب زمانی کوتاه و بلند و داستانی و مستند و انیمیشن و…- گفته میشود که فرم و محتوای آن تمایلات و حساسیتها و کنجکاویهای زیباییشناسانه تماشاگران را برانگیزد و ذوق و سلیقه بصری آنان را ارتقا دهد.
فیلم تجربی نیز به فیلمی اطلاق میشود که شیوههای تازهای در بیان و روایت سینمایی در آن تجربه شده باشد که سینمای تجاری و عامهپسند به سوی آن نمیرود.
البته برخی از فیلمهای متفاوت و برتر سینمای بدنه هم که حاوی جنبههای هنری و تجربی هستند و به دلیلی امکان این را دارند که جایی در اکران سینمای بدنه پیدا کنند، میتوانند در چارچوب این طرح نیز به نمایش درآیند.
این موسسه که ۷ سالی از فعالیت آن میگذرد توسط هیات مدیره موسسه «هنر و تجربه» ادامه میشود که بنا بر تصمیم هیات مدیره امیرحسین علمالهدی مدیرعامل آن بود و در نهایت از تیر ماه سال ۹۷ با استعفای وی بنا به دلایل شخصی، هیات مدیره موسسه «هنر و تجربه» به اتفاق آرا با توجه به سوابق جعفر صانعیمقدم در سینمای ایران او را به عنوان مدیرعامل جدید موسسه انتخاب کرد.
صانعی مقدم به عنوان تهیهکننده واحد جنگ در شبکه اول سیما، معاون امور شهرستانها در انجمن سینمای جوانان ایران، مدیر عامل انجمن سینمای جوانان ایران، معاون پشتیبانی سیمافیلم، مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، مدیر جشنوارههای بینالمللی سینمای جوان، مدیر کل اداره نظارت و ارزشیابی و…فعالیت کردهاست. وی همچنین از ابتدای تشکیل گروه هنروتجربه عضو شورای سیاستگذاری این گروه است.
نظر شما