محمد اقبال، روح زمان را با خود داشت

تهران- ایرنا- رئیس مؤسسه فرهنگی اکو، در نشست بزرگداشت اقبال لاهوری، با بیان اینکه اقبال از متفکران دوران‌ساز و آزادی‌خواه تاریخ معاصر است، گفت: محمد اقبال، روح زمان را با خود داشت.

به گزارش روز سه‌شنبه گروه فرهنگی ایرنا از پایگاه اطلاع‌رسانی مؤسسه فرهنگی اکو، جشن بین‌المللی «اقبال عشق» با حضور سفرا و دیپلمات‌هایی از کشورهای افغانستان، تاجیکستان، ایران، آذربایجان، دانمارک، لهستان، الجزایر، برزیل، مکزیک، عمان، صربستان، سریلانکا، یونان، سنگال و با سخنرانی سرور بختی، رئیس مؤسسه فرهنگی اکو؛ محمود شالویی، مشاور وزیر و مدیرکل حوزه وزارتی و سرپرست معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ رحیم حیات قریشی، سفیر جمهوری اسلامی پاکستان؛ ولید اقبال، نوه اقبال لاهوری؛ معین‌الدین سعیدی، نماینده مردم چابهار در مجلس شورای اسلامی؛ حکیمه دست‌رنجی، مؤلف کتاب اقبال ما، برگزار شد.

سرور بختی، رئیس مؤسسه فرهنگی اکو، در آغاز این نشست، با بیان اینکه اقبال از متفکران دوران‌ساز و آزادی‌خواه تاریخ معاصر است، او را فیلسوفی نامید که با برخورداری از روح زمان، درپی گشودن افق‌های نو در برابر دیدگان ملت‌هاست و اقوام و ملل مشرق‌زمین را به بیداری، خودباوری و توجه به هویت اصیل خودی دعوت کرده است.

رئیس مؤسسه فرهنگی اکو در ادامه، با قدردانی از زحمات حکیمه دست‌رنجی در تألیف کتاب اقبال ما و گرامیداشت روز کتاب‌ و کتاب‌خوانی، از این کتاب به عنوان تداوم و غنای عرصه اقبال‌شناسی در روزگار ما و تحقق سخن اقبال که خود را شاعر فردا وصف کرده است یاد کرد.

 محمود شالویی، مشاور وزیر و مدیرکل حوزه وزارتی و سرپرست معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، با تأکید بر موضوع عشق در اشعار علامه اقبال، مکتب فلسفی اقبال را در ادامه مکتب عطار، سنایی، مولانا، حافظ و سعدی دانست. وی در ادامه افزود: فارسی‌ زبان عشق است و عالی‌ترین مفهوم عشق با این زبان ادا شده است، ضمن اینکه بسیاری از کشورهای منطقه با این زبان آشنا هستند و سخن می‌گویند.

 رحیم حیات قریشی، سفیر جمهوری اسلامی پاکستان در ایران؛ در ادامه برنامه طی سخنانی اقبال را پیام‌آور آزادگی در دنیای اسلام که گرفتار جدایی و تفرقه بود، نامید و تصریح کرد: علامه عشقی عجیب به ایران داشت و ایرانیان نیز به دلیل وجه اشتراک اندیشه، به‌ویژه در دوران انقلاب اسلامی، توجه زیادی به اشعار اقبال نشان داده‌اند.

در ادامه برنامه ولید اقبال، نوه اقبال لاهوری به ایراد سخن پرداخت و تفاوت دیدگاه اقبال با شاعران دیگر را پیرامون عشق تبیین نمود. وی با بیان اینکه پدربزرگش خلاصه زندگی را در عشق می‌دید بیان کرد: اقبال لاهوری عشق را آتشی مشتعل و پرفروغ می‌دانست که گرمابخش و در جریان است.

معین‌الدین سعیدی، نماینده مردم چابهار در مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست با بیان اینکه بسیاری شعرشناسان اقبال را بزرگترین شاعر پس از جامی می‌نامند، از او به عنوان ایرانی‌ترین ایرانی یاد کرد و گفت: اقبال فیلسوف و اسلام‌شناسی است که جامعه را به خودباوری دعوت می‌کرد و چاره را در بازگشت به خویشتن می‌دانست.

هم‌زمان با رونمایی از کتاب اقبال ما، حکیمه دسترنجی، مؤلف کتاب، در معرفی، تحلیل و ضرورت سیر اقبال‌شناسی در ایران به ایراد سخن پرداخت. وی با بیان اینکه مجموعه اشعار و سخنان اقبال حاوی پیام‌ها و دیدگاه‌های وی درباره رابطه انسان و خداوند و نقد فرهنگ شرق و غرب است، اقبال را حقیقت‌جویی نامید که از فلسفه ایرانی تأثیر پذیرفت و پایه‌گذار جریان‌های فکری نوین شد.

در جشن بین­المللی «اقبال عشق»، اقبال صلاح‌الدین، رئیس مؤسسه ادبی دبستان اقبال در لاهور؛ احسان خزاعی، رایزن فرهنگی در اسلام‌آباد؛ سید احمد شهریار، شاعر و مترجم پاکستانی، محمد سفیر، رئیس گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه نومل از اسلام‌آباد؛ مظفرعلی کشمیری، استاد دانشگاه بین‌الملل اسلامی؛ رابعه کیانی، استاد زبان و ادبیات فارسی از اسلام‌آباد؛  آلموث دگنر، اقبال‌پژوه و استاد دانشگاه ماینز آلمان و رضیه اکبر، دانشیار دانشگاه ملی زبان‌های نوین در اسلام‌آباد به تبیین جایگاه اقبال لاهوری در منطقه اکو و معرفی کتاب «اقبال ما» پرداختند.

 این برنامه هم‌زمان با آغاز هفته گرامیداشت کتاب و کتاب‌خوانی و به مناسبت پاسداشت صدوچهل‌وچهارمین سال تولد اقبال لاهوری، روز دوشنبه ۲۴ آبان، ۱۴۰۰، برابر با  ۱۵ نوامبر ۲۰۲۱،، در موسیه فرهنگی اکو با همکاری دیگر نهادهای مرتبط، ازجمله رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در اسلام‌آباد، خانه فرهنگ ایران در کویته، دبستان اقبال، انجمن ادبی اقبال لاهوری، خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) و روزنامه صدای ملت برگزار شد و کیوان ساکت، عباس حبیب‌زاده و گروه موسیقی «اقبال» به رهبری استاد خسرو آذربیگ نیز در بخشی از برنامه، به اجرای زنده موسیقی پرداختند.

به گزارش ایرنا، محمد اقبال لاهوری یا علامه اقبال (۱۸ آبان ۱۲۵۶ سیالکوت تا ۱ اردیبهشت ۱۳۱۷ لاهور) شاعر، فیلسوف، سیاست‌مدار و متفکر مسلمان پاکستانی بود که اشعار زیادی نیز به زبان‌های فارسی و اردو سروده‌ است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha