به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، نهادی دولتی است که بنا بر ضرورت و با هدف ارتقای اقتدار ملی، تولید ثروت و افزایش کیفیت زندگی مردم با تکیه بر توانمندیهای فناوری و نوآوری کشور و با رویکرد ارتقای نظام ملی نوآوری و تکمیل مؤلفهها و حلقههای آن شکل گرفته است و به طور مستقیم زیرنظر رییسجمهوری فعالیت می کند.
با توجه به اینکه معمولا با تغییر دولت ها، روسا و مدیران سازمانی برای بهبود عملکرد دولت تغییر می کنند اما از ابتدای تشکیل دولت سیزدهم تا به این لحظه گزینه ای در خصوص تغییر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری مطرح نشده و این معاونت به طور مستمر در حال اجرای برنامه های خود در سطح کلان ملی، استانی و فراملی در زمینه توسعه زیست بوم دانش بنیان و اقتصاد دانش بنیان در کشور است.
در مدت زمان سپری شده از تشکیل دولت سیزدهم، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به دور از تغییر و تحولات سیاسی در حال انجام برنامه ها و راهبردهای برنامه ریزی شده خود در راستای توسعه فناوری و نوآوری در کشور است و نگذاشته که موتور زیست بوم دانش بنیان در این مدت خاموش شود.
راهاندازی کارخانه و مراکز نوآوری و خانههای خلاق
راه اندازی کارخانه ها و مراکز نوآوری از جمله برنامه های معاونت علمی ریاست جمهوری برای توسعه فناوری در کشور است. در همین راستا در دولت سیزدهم مرکز نوآوری و خانه خلاق قوه مقننه در مجلس با حضور ستاری و محمدباقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی برای راهیابی ظرفیت های علوم انسانی به عرصه قانون گذاری و سیاستگذاری افتتاح شد.
راه اندازی مرکز نوآوری و خلاق نوفل لوشاتو در سازمان اوقاف برای استفاده از ظرفیت های وقف در جهت تامین مالی ایده های فناورانه و افتتاح ۳ خانه خلاق و نوآوری تخصصی در زمینه تولید محتوا، پویانمایی و رسانه، آموزش و یادگیری و کودک و نوجوان در تهران از دیگر دستاوردهای این حوزه است.
همچنین در سفرهای استانی معاون علمی و فناوری رییس جمهوری فاز یک کارخانه نوآوری شهرستان گرگان به عنوان «ششمین کارخانه نوآوری کشور» در مساحت ۵۰۰ هزار مترمربع افتتاح شد. این کارخانه از دیگر پروژه هایی است که در این مدت برای توسعه اکوسیستم دانش بنیان در کشور افتتاح شده است.
افتتاح «خانه خلاق و نوآوری تقوی» یا «خانه خلاق گرگان» در فضای بافت قدیم شهرستان گرگان در مساحتی حدود هزار مترمربع و نیز مزرعه «خلاق و نوآوری گردشگری» واقع در جاده توسکستان استان گلستان از دیگر اقدامات انجام شده در این مدت است.
رونمایی از داروی دانش بنیان درمان آرتریت روماتوئید اطفال
داروی آناکینرا محصول شتاب دهنده پرسیسژن از دستاوردهای شرکت های دانش بنیان نیز در این مدت رونمایی شد؛ این دارو در ترکیب با داروی (methortrexate) برای درمان نشانهها و علائم بیماری روماتوئید آرتریت کاربرد دارد و برای بیمارانی تجویز میشود که پاسخ آنها به داروی (methortrexate) برای درمان روماتوئید آرتریت به اندازه کافی خوب نبوده است.
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری با حضور در آیین رونمایی از داروی ایرانی درمان آرتریت روماتوئید اطفال، گفت: با تلاش زیست بوم فناوری و نوآوری بازار داخلی واکسنهای انسانی ایرانساخت و داروهای زیستی در کشور توسعه یافته و ایران به یکی از کشورهای مطرح منطقه و دنیا بدل شده است.
رونمایی از ۶ محصول دانش بنیان پارک فناوری پردیس
پارک فناوری پردیس از مهمترین و بزرگترین پارک های فناوری کشور با مجوز شورای گسترش آموزش عالی در سال ۱۳۸۴ در زیرمجموعه نهاد ریاستجمهوری به عنوان یکی از سازمانهای زیرمجموعه معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری و با همکاری تعدادی از دانشگاهها و مراکز علمی - پژوهشی کشور با هدف تجاریسازی دستاوردهای فناوران و ایجاد بستر مناسب برای رشد فناوری و توسعه بازار شرکتهای دانشبنیان تاسیس شده است.
تاکنون بیش از ۲۴۰ واحد فناور دانشبنیان از بین بیش از ۱۹۰۰ متقاضی در حوزههای فناوریهای پیشرفته همچون فناوری اطلاعات و ارتباطات، زیستفناوری، فناوری نانو، مواد جدید، مکانیک و اتوماسیون به عضویت این مرکز پذیرفته شده و این واحدهای فناور توانستهاند مراکز تحقیق یا دفاتر طراحی و مهندسی خود را در پارک فناوری پردیس ایجاد و مستقر کنند.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم، در نوزدهمین اجلاس سالیانه و جشنواره برترینهای پارک فناوری پردیس ۶ محصول فناورانه دانش بنیان معرفی و با حضور معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری رونمایی شد.
«لاینر حفره دندان لایت کیور» با کاربرد کف بندی و عایق بندی حفره دندان در زمان ترمیم، «دستگاه کمک تنفسی بای پپ» با کاربرد ایجاد فشار هوای مثبت در سطح دم و بازدم، «ماده اولیه دارویی توفاسیتینیت سیترات» به عنوان ماده اولیه در تولید داروهای بیماران آرتریت روماتوئید و پسوریازیس، از جمله این محصولات فناورانه است.
همچنین «سامانه غربالگری میکروبهای صنعتی» با کاربرد غربالگری میکروبهای صنعتی در صنایع پروبیوتیک و غذایی، «مکمل ضد اسهال دام بر پایه پروبیوتیک و پری بیوتیک» با کاربرد در صنعت دام و «سیستم مدیریت ایمنی و مصرف بهینه انرژی گاز و برق ساختمان» برای تشخیص نشت و انتشار گاز مونواکسید کربن در منازل سه محصول دانش بنیان رونمایی شده در این مدت است.
در کنار حمایت از ۱۹۶ طرح توسعه فناوری که از طریق ۱۲ ستاد توسعه فناوری راهبردی در رفع نیازهای فناورانه صنایع تحت نظارت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام شده است، صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران نیز به عنوان یکی از نهادهای وابسته و همکار تحت نظر معاونت علمی و فناوری بعد از سال ها انتظار در زمینه ابلاغ تغییر نام این مجموعه بالاخره اساسنامه این تغییر از سوی آیت الله ابراهیم رئیسی رییس جمهوری و رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب و ابلاغ شد.
ابلاغ اساسنامه بنیاد علم ایران
تغییر نام "صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران" به "بنیاد علم ایران" به گفته ایمان افتخاری رییس بنیاد علم ایران فعالیتهای این صندوق در طول سالهای گذشته دستخوش تغییر و تحولات بسیاری شده است، از سال ۱۳۹۱ تبدیل صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران به بنیاد علم ایران در شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح شد و در آخرین جلسه شورا با دستور رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی این موضوع در قالب اساسنامهای به تصویب رسید، تصویب این اساسنامه شروع یک توسعه اثرگذار در صندوق بود.
در مدت فعالیت دولت سیزدهم حمایت از ۳۵۰ طرح پژوهشی، دوره پسادکتری، کرسی و گرنت پژوهشی، رساله و پایان نامه در صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران (بنیاد علم ایران) و نیز تعریف ۹۰ پروژه علمی و فناورانه با همکاری مشترک با نهادهای علمی و فناوری روسیه و چین صورت گرفته است.
استمرار ارایه بیش از ۷۰ خدمت حمایتی به دانشبنیانها
صندوق نوآوری و شکوفایی نیز یکی دیگر از نهادهای وابسته و همکار معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در زمینه توسعه زیست بوم نوآوری و فناوری کشور است که زیر نظر مستقیم رییس جمهوری فعالیت دارد.
این صندوق در راسای اجرای اصل ۱۲۳ و نیز اصل ۴۴ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، قانون حمایت از شرکت ها و مؤسسات دانشبنیان و تجاریسازی نوآوری ها و اختراعات، در سال ۱۳۸۹ توسط مجلس شورای اسلامی تصویب و به تأیید شورای محترم نگهبان رسید و در همان سال برای اجرا به دولت ابلاغ شد و هیات وزیران آیین نامه اجرایی این قانون را در اواسط سال ۱۳۹۱ تصویب کردند.
این صندوق به منظور تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات، کاربردی کردن دانش و دستاوردهای پژوهشی و تکمیل زنجیره ایده/ محصول/بازار از شرکت های دانش بنیان پشتیبانی و حمایت کرده و خدمات مالی و اعتباری از جمله کمک، تسهیلات و مشارکت برای آنها را تامین می کند. به طور کلی هدف نهایی صندوق نوآوری و شکوفایی به عنوان یک نهاد توسعه ای کمک به رونق اقتصادی کشور از طریق حوزه های دانش بنیان و فناوری های برتر است.
در حال حاضر این صندوق از ۶ هزار و ۳۹۹ شرکت دانش بنیان و نیز ۴۶ صندوق پژوهش و فناوری که عاملان صندوق نوآوری و شکوفایی در تامین مالی دانش بنیان ها با ارایه بیش از ۷۰ خدمت در چهار قالب تسهیلات، ضمانت نامهها، سرمایهگذاری و توانمندسازی حمایت می کند.
ارایه خدمات حمایتی صندوق نوآوری و شکوفایی در دولت سیزدهم نیز همچنان ادامه دارد و مسولان آن در پی ارایه ابزارهای جدید حمایتی مالی به شرکت های دانش بنیان در جهت توسعه اقتصاد دانش بنیان در کشور هستند.
در این سال ها شرکت های دانش بنیان توانسته اند ۳۰۰ هزار میلیارد تومان فروش داشته باشند و در جهت تحقق اقتصاد دانش بنیان گام های بلندی بردارند.
در دولت سیزدهم نیز مسوولان بخش فناوری کشور همانند سایر مسوولان در حوزه های دیگر در این روزها جدا از هرگونه حواشی در خصوص عدم تغییر مدیریت در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، به دنبال تغییر و تحول وضعیت علمی و فناوری کشور و اتصال آن به اقتصاد سنتی و ایجاد اقتصاد دانش بنیان در جهت رفاه در زندگی مردم هستند.
نظر شما