دهیاری مهمترین و جدیدترین نهادی است که در عرصه مدیریت روستایی ایران شکل گرفته است و به لحاظ جایگاه همتراز با نهاد شهرداری در شهرها است و مدیریت این نهاد بر عهده دهیار است.
این نهاد عمومی غیردولتی به منظور اداره امور روستا به صورت خودکفا و با شخصیت حقوقی مستقل در هر روستا فعال است.
دهیاران نقش موثری در هماهنگی دستگاههای اجرایی و پیگیری امور آنها و تسهیل فرایند انجام امور در سطح محلی برعهده دارند و علاوهبر آن دارای وظایف ذاتی از جمله تنظیف سطح روستا و مدیریت پسماند، ساماندهی شبکه معبر و آسفالت معابر، امور مربوط به ایمنی و اتشنشانی و ایجاد فضای سبز و بوستانهای روستایی را برعهده دارند.
در نشست روز پنجشنبه جمعی از فرمانداران، دهیاران و بخشداران به چالشهای فراروی دهیاریها و راهکارهای رفع آن پرداخته شد.
دهیاریها، درگیر مشکلات مالی
فرماندار شهرستان فارسان در این نشست با تاکید بر اینکه کمبود اعتبارات و منابع مالی دهیاریها، فعالیتهای این بخش را تحت تاثیر خود قرار داده است، اظهار داشت: مشکلات مالی سبب شده تا دهیاریها در ایجاد زیرساختها، آسفالت معابر روستایی و مدیریت پسماند با مشکل روبرو باشند.
مرداس طاهری بر ضرورت بازنگری در چارت و تشکیلات دهیاریها نیز تاکید و گفت: در چارت فعلی دهیاریها، تنها واحد عمرانی و راننده دیده شده است.
لزوم اختصاص اعتبار بیشتر به دهیاریها مناطق کمترتوسعهیافته
فرماندار شهرستان کیار نیز در این نشست کمبود اعتبارات را چالش جدی دهیاریها عنوان کرد و گفت: این موضوع سبب شده تا امکان استفاده از قیر رایگان فراهم نشود و از آنجا که درآمد دهیاریها از مالیات بر ارزش افزوده بسیار اندک است، میطلبد به استانهای محروم اعتبارات بیشتری اختصاص داده شود.
سید شجاع زیلابی، نبود خودروهای آتشنشانی را از دیگر چالشهای این شهرستان عنوان کرد و گفت: با توجه به آتشسوزیهای مکرر در بخش ناغان و جنگلهای هلن تامین خودروی آتش نشانی یک ضرورت است.
ضرورت تشکیل واحد حقوقی در دهیاریها
فرماندار شهرستان شهرکرد نیز در این نشست با بیان اینکه در حال حاضر حمایت حقوقی و قضایی از دهیاران وجود ندارد، اظهار داشت: پیشنهاد میشود برای رفع این چالش واحد حقوقی مستقل در دهیاریها ایجاد شود.
عبدالعلی ارژنگ همچنین پیشنهاد داد تا برای رفع مشکلات مالی دهیاریها بخشی از درآمدهای ماده ۹۹ به این نهاد اختصاص یابد.
لزوم اجرای عدالت در توزیع اعتبارات
دهیار روستای سوادجان نیز در این نشست رفع چالش کمبود اعتبار دهیاریها را تقسیم ملی اعتبارات دانست و گفت: این اعتبارات در حال حاضر استانی توزیع میشود و از این رو میطلبد مجلس شورای اسلامی این قانون را اصلاح کند تا حق استانهای محروم نیز دیده شود.
قاسم صدری با بیان اینکه برای روستاهای هدف گردشگری اعتباری به دهیاریها اختصاص داده نمیشود، افزود: تاکنون هیچ اعتبار مازادی برای این موضوع اختصاص داده نشده است.
وی با بیان اینکه حریم راه و اراضی، ساخت و ساز و فعالیت عمرانی در روستاها را با چالش مواجه کرده است، گفت:میطلبد در مناطق مختلف متناسب با جمعیت، گردشگر پذیر بودن و سایر شاخصها حریمها تعیین شود.
دهیار سوادجان با بیان اینکه اعتبار قیر رایگان به طور عملی به کار دهیاریها نمیآید و بازگشت میخورد، تصریح کرد: هزینه یک مترمربع آسفالت به حدی است که از توان اعتبارات دهیاریها خارج است.
نبود امنیت شغلی برای دهیاران
دهیار روستای بیدله شهرستان اردل نیز نبود امنیت شغلی دهیاران را از مهمترین دغدغهها برشمرد و گفت: با تغییر شوراها دهیاران نیز تغییر میکند و امنیت شغلی برای دهیاران وجود ندارد.
ذبیحالله شریفی خاطر نشان کرد: انتظار میرود زمینهای فراهم شود تا کمبود اعتبارات دهیاریها از محل ماده ۳۲ و ۵۸ برطرف شود.
به گزارش ایرنا، معاون اموردهیاری سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور در سفر خود به چهارمحال و بختیاری از برخی روستاهای این استان از جمله روستاهای هدف گردشگری دیدار میکند.
چهارمحال و بختیاری دارای ۱۰ شهرستان، ۲۶ بخش، ۵۲ دهستان، ۴۳ شهر و ۸۰۰ روستای دارای سکنه و ۵۱۳ دهیار است.
نظر شما