رسانه های ایران ۲۹ آبان ۱۴۰۰ خورشیدی نگاه ویژهای به تجمع مطالبهگرانه کشاورزان اصفهان داشته اند. به گونهای که اصولگرایان، اعتدالگرایان و اصلاحطلبان هر کدام گزارش ها و مصاحبه هایی در این خصوص منتشر کرده اند که در ادامه بخشی از این گزارش ها رصد می شود.
رسانههای اعتدالگرا
چشم به راه آب
روزنامه ایران در گزارشی می نویسد: دیروز اما تجمع مردم اصفهان جلوه دیگری داشت؛ کشاورزان که از روزهای پیش با بر پا کردن چادر و با حضور شبانهروزی، با در دست داشتن نوشتههایی حقابه کشاورزی را مطالبه میکردند، هزاران شهروند اصفهانی را در کنار خود دیدند که با آنها همراه و همصدا زنده بودن احیای زایندهرود را مطالبه میکردند. تجمعی به دور از حاشیههای سیاسی و هدفمند که صرفاً میخواست فریاد کشاورزان و مردم اصفهان را برای احیای زایندهرود به گوش مسئولان و تصمیمگیران برساند؛ فریادی که خیلی زود به گوش مسئولان رسید. «محمد مخبر» معاون اول رئیس جمهور به دنبال تجمعات صنفی کشاورزان اصفهانی روز گذشته در گفتوگو با صدا و سیما نوید حل مشکلات حوضه آبریز زاینده رود را به کشاورزان داد و تأکید کرد: دولت با جدیت پیگیر حل این مشکل در چهار استان اصفهان، چهارمحال و بختیاری، یزد و خوزستان است. وی با تأکید بر اینکه دولت مشکلات کشاورزان را درک میکند، خاطرنشان کرد: با دستور رئیس جمهور شخصاً از وضعیت زاینده رود و مناطق کشاورزی اصفهان بازدید کردهام و مشکلات کشاورزان را میدانم. خشکسالی وضعیت سختی را برای کشور به وجود آورده و این مشکل تنها مربوط به کشاورزان اصفهانی نیست. معاون اول رئیسجمهور از بصیرت مردم اصفهان تشکر کرد و گفت: با توجه به اهمیت موضوع دستور فوری برای رفع این مشکل به وزیران نیرو و جهاد کشاورزی داده شده است. امیدواریم با بررسی طرحهای مختلف از سوی این وزارتخانهها مشکلات کاهش یابد. «علی اکبر محرابیان» وزیر نیرو هم با عذرخواهی از کشاورزان اظهار داشت: شرمنده کشاورزان عزیز هستیم که نمیتوانیم آنطور که لازم است برای کشت آنها آب تهیه کنیم، از این رو عذرخواهی میکنیم و امیدواریم با فضل و عنایت خداوند در ماههای آینده بتوانیم این کمبودها را جبران کنیم.
مطالبه مردم و کشاورزان اصفهان برای جاری شدن دائمی زایندهرود
روزنامه جمهوری اسلامی در گزارشی نوشت: مردم اصفهان، روز جمعه در کنار پل خواجو همراه با کشاورزانی که ۱۱ روز است در این محل تجمع کرده اند، حضور یافتند. مردم وکشاورزان با پلاکاردهایی که همراه داشتند بر ضرورت جاری شدن رودخانه زاینده رود، تخصیص آب برای کشت پاییزه تاکید نموده واجرای مصوبات شورای عالی آب را از مسئولان مطالبه کردند. اجرای عدالت در توزیع حقابه و اجرای طرحهای احیای زایندهرود از طریق مجاری قانونی از دیگر مطالبات کشاورزان ومردم اصفهان بود که در فضایی آرام ودر بستر خشک زاینده رود انجام شد جمعی از کشاورزان استان اصفهان در اعتراض به قطع حقآبه و خشک شدن زایندهرود، از دوشنبه ۱۷ آبان در بستر زایندهرود (در ضلع شمالی پل خواجو) تجمع کردهاند و در سرمای شدید این روزهای اصفهان که چند روز آن با بارش باران همراه بود زیر چادر زندگی میکنند. حال این روزهای کشاورزان شرق وغرب اصفهان خیلی دردناک وتاسف باراست، به طوری که همه را خجالت زده این عزیزان کرده است. عزیزانی که در بین شان کم نیستند ایثارگران وخانواده معظم شهیدان والامقامی که برای حفظ کیان کشور خون خود و فرزندانشان را تقدیم کرده وحاضر نیستند کوچکترین خدشه وضربهای به نظام اسلامی وارد شود. طی چهار دهه حاکمیت نظام اسلامی در تمام صحنهها با حضوری آگاهانه وفعالانه از کیان نظام و رهبری و ولایت فقیه حمایت کرده ومی کنند، کشاورزان اصفهانی که در پرداخت زکات شهره ومقید بودند چند سالی است زکات بگیر شدهاند ومتاسفانه اقدامات مسئولین استان وکشور نتوانسته کانون این خانوادهها را گرم کند. یکی از کشاورزان شرق اصفهان با حضور در دفتر روزنامه جمهوری اسلامی گفت: ما قبول داریم که خشکسالی است و مشکلات کم آبی کل استان را تهدید میکند اما حرف ما این است اگر آب کم شده برای همه بخشها باید کم شود چرا فقط کشاورزان شرق باید سالها محروم باشند.
اعتراض مردم اصفهان به وضعیت خشکی زایندهرود
خبرگزاری خبرآنلاین در گزارشی می آورد: جمعی از کشاورزان و اهالی اصفهان در اعتراض به خشک شدن رودخانه زاینده رود در محل این رودخانه تجمع کردهاند. شبکه خبر سیما هم این موضوع را زنده پخش کرده است. آنطور که خبرگزاری صداوسیما نوشته، کشاورزان اصفهان که مدتهاست به وضعیت حقابه استان و خشکی زایندهرود معترض هستند، ده روز است که دست به اعتراض زده و در بستر خشکیده زاینده رود و در حوالی پل های تاریخی این شهر چادر برپا کرده اند. زایندهرود بیش از ۴۰۰ کیلومتر طول دارد و از آن با عنوان قلب اصفهان یاد میشود. با این حال این رود در سالهای گذشته بارها خشک شده که یکی از دلایل آن خشکسالی بوده است. در کنار بحران کمآبی، یکی از دلایل مؤثر در خشکی زایندهرود، برخی سوءمدیریتها و برداشتهای غیرمجاز از زایندهرود و بارگذاریهای بیش از اندازه از این رودخانه است که موجب شده این رودخانۀ دائمی در فلات مرکزی ایران به رودخانهای فصلی و مقطعی تبدیل شود.
رسانههای اصولگرا
صدای آب
روزنامه رسالت در گزارشی می نویسد: تصاویر و فیلمهایی که منتشر شده نشان میدهد، اصفهانی ها در مقابل پل خواجو، تجمع کرده و شعار میدهند: «زاینده رود رو پس بده، به اصفهان نفس بده.» این تجمعات اعتراضی از جمعه گذشته و همزمان با سفر وزیر نیرو به اصفهان شدت یافت و علیاکبر محرابیان، خطاب به کشاورزان تأکید کرد: «من برای احقاق حق تمامی کشاورزان ایستادهام؛ زیرا رئیس جمهور از من خواسته تا به اصفهان سفر کنم و مسائل شرق اصفهان را به صورت دقیق بررسی کنم.» همزمان با برگزاری تجمعات گسترده در اصفهان که در دو هفته گذشته، کشاورزان شرق این استان با چادر قرمز و کشاورزان غرب با چادر آبی رنگ بر کف خشک رودخانه استقرار یافته اند. محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور به وزرای نیرو و جهاد کشاورزی دستور داد «در اسرع وقت برای حل مشکل آبریز زایندهرود در هر سه استان چهارمحال و بختیاری، اصفهان و یزد اقدام کنند.» مخبر در ارتباط با شبکه خبر نیز، ضمن بیان اینکه ۴ استان درگیر مشکل هستند و می خواهیم هر طور شده مشکل ۴ استان بهویژه اصفهان برطرف شود و امیدوارم هر چه سریعتر در این زمینه به راهکار عملی برسیم، گفت: من شخصا در جمع این عزیزان در شرق اصفهان حضور داشتهام و میدانم که وضعیت سختی داشتهاند و به دنبال آن هستیم که به هر وسیلهای که هست و میشود، مشکل را برطرف کنیم. وزرا نیز در حال کار بر این موضوع هستند و طرحهایی را ارائه کردهاند و پیشنهاداتی دارند که در حال بررسی آن هستیم و بهزودی درباره آن اطلاعرسانی میکنیم. پس از اعتراضات مکرر کشاورزان که موجب دستور معاون اول رئیس جمهور به وزرای نیرو و جهاد کشاورزی شد و یک هفته بعد از سخنان وزیر نیرو که برای بررسی مشکلات زایندهرود و حوضه آبریز اصفهان به این شهر سفر کرد و به کشاورزان اصفهانی وعده داد که خواسته عدالت توزیع آب در جای جای استانهای مرکزی کشور محقق شود.
نکاتی از یک اعتراض محترم
روزنامه رسالت در یادداشتی به قلم مسعود پیرهادی آورد: دوشنبه ۲۴ آبان، تیتر و عکس یک روزنامه «رسالت» به اعتراض کشاورزان اصفهانی در تخصیص حقآبه و احیای زایندهرود اختصاص داشت. گزارش جامعی از مطالبات مردم آن خطه تهیه و در صفحه نخست منعکس شد. فاصله بین زمین و آسمان حفظ شد! و رسانههای دیگر نیز به آن پرداختند، تا اینکه روز جمعه همزمان با اوجگیری حضور مردم اصفهان در این تجمع اعتراضی، رسانه ملی نیز پرفشارتر از قبل وارد صحنه شده و این اجتماع را بهخوبی پوشش داد و صدا و خواسته آنان را به سمع و نظر مسئولان امر رساند. شخص رئیس جمهور و معاون اول ایشان نیز انصافا بهخوبی و بهسرعت، پیام و مطالبه را دریافت و پردازش کرده و پاسخ مناسب دادند. اما درباره این تجمع اعتراضی مسالمت آمیز و محترم، گفتنیهایی هست: این تجمع، نه از روی شکمسیری و تفریح بلکه بهخاطر درد و نگرانی شکل گرفت. با اینکه هم درباره مسئله خطیر آب بود و هم به امر معیشت مردم اصفهان گره خورده بود، مدیریتشده و غیر سیاسی برگزار شد. اجازه سر دادن شعارهای انحرافی بهواسطه هوشمندی و تدبیر معترضان داده نشد و نفوذ سرحلقههای جریانات معاند و ضدانقلاب به حلقه مرکزی این اجتماع ناکام ماند. در مسائل مهمی نظیر حقآبه که چه در علم و دانش، میانرشتهای و غامض است و چه در سیاست، دارای اهمیت فراوان است بایستی با تدبیر و رعایت همه جوانب تصمیمگیری شود. آراء موافقان و مخالفان، منتفعان و متضرران، راهکارهای گوناگون و لحاظ آسیبها و پیامدهای هر کدام از رویکردها باید مورد نظر سیاستگذاران و مجریان باشد تا مبادا از چاله به چاه درآییم.
زایندهرود زنده باد
روزنامه وطن امروز در گزارشی به تجمع کشاورزان اصفهان اشاره کرد و نوشت: در این تجمع حقابهداران حوضه زایندهرود از شهرستانهای لنجان، مبارکه، فلاورجان، نجفآباد و اصفهان حضور یافتند و خواستار به جریان افتادن دوباره آب در این رودخانه شدند. این تجمع در شرایطی برگزار شد که مسائل حاشیهای و سیاسی در آن جایی نداشت. در این تجمع اقشار مختلف مردم، کشاورزان و چهرههای تاثیرگذار استان بر نبود نگاه سیاسی تاکید داشته و صرفا به دنبال حمایت از جریان دوباره آب در رودخانه زایندهرود بودند. این در حالی است که رسانههای ضدانقلاب و برخی جریانهای سیاسی، به دنبال به حاشیه کشاندن موضوع تجمع روز گذشته کشاورزان اصفهانی و تحصن چند روز گذشته آنان بودند که با هوشیاری این کشاورزان هیچگونه حاشیهای در جریان برگزاری این تجمع شکل نگرفت. در جریان این تجمع شعارهای مختلفی در حمایت از نظام جمهوری اسلامی و همچنین حمایت از اصل نظام و ولایت فقیه از سوی کشاورزان سر داده میشد و این موضوع باعث شد اجازه هیچگونه سوءاستفاده بیگانه از تجمع کشاورزان اصفهانی داده نشود. یکی از نکات مهم برگزاری این تجمع تشکیل کمیته انتظامات از سوی کشاورزان بود تا هیچگونه اقدام هنجارشکنانهای در پی برگزاری این تجمع انجام نشود.
چارهاندیشی تشنگی درحوضه آبریز زایندهرود
روزنامه جوان در گزارشی می نویسد: بستر «زاینده رود» یا همان «زنده رود» قدیم که روزی آب جاری در آن اصفهان را به نصف جهان مشهور کردهبود، در روزهای اخیر به جای آب محل تجمع کشاورزانی شده که به دنبال گرفتن حق آب کشاورزیشان دست به اعتراض زدهاند. زایندهرود چند سالی میشود تنها نامش مانده و پل خواجویی که نشان میدهد روزگاری در این محل رودخانهای جاری بودهاست. «زنده رود «مردهاست و حالا کشاورزان اصفهانی برای زنده کردن دوباره این رود و زنده کردن کسب و کاری که ادامه آن به جاری شدن دوباره آب در زایندهرود وابسته است، دست به مطالبهگری زدهاند. محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهور در واکنش به این مطالبه با تأکید بر اینکه از نزدیک وضعیت زایندهرود و مناطق کشاورزی استان را دیده و میداند که شرایط سختی برای مردم منطقه وجود دارد از پیگیری رئیسجمهور و دستور خودش به وزرای نیرو و جهاد کشاورزی برای حل این معضل خبر داد. وزیر نیرو هم با عذرخواهی از کشاورزان اصفهانی بابت تأمین نشدن آب لازم برای کشاورزی از تشکیل جلسه ستاد احیای زاینده رود و همراهی وزرای جهاد کشاورزی و صمت برای حل این بحران خبر داد. فرونشست زمین در این منطقه مرکزی ایران ۴۰ تا ۱۰۰ برابر میانگین جهانی است و برخی کارشناسان معتقدند با ادامه مشکلات زیست محیطی این منطقه تا پنج سال دیگر قابل سکونت نیست. اصفهان، چهار محال و بختیاری، خوزستان و یزد، این چهار استان تشنه زایندهرود چند سالی میشود که با تنش آبی روبهرو هستند. کمبارشی، مدیریت غلط بیش از چهار دههای و برنامهریزیهای محلی به جای نگاههای بلندمدت ملی، باعث شدهاست زایندهرود در اصفهان خشک شود و کار کشاورزان اصفهانی را از آنها بستاند، صنعت یزد را به مخاطره افکند، چهارمحالیها را شاکی کند و خوزستانیها را هم نگرانتر از همیشه نماید.
زاینده رود؛ قربانی مُسکنهای موقت
روزنامه خراسان در گزارشی می آورد: مطالبه مردم اصفهان، امروز در یک جلسه ویژه بررسی خواهد شد اما به اعتقاد کارشناسان، بحران خشکسالی زاینده رود و دیگر حوضه های آبریز کشور با مسکنهای موقت حل شدنی نیست و به یک جراحی بزرگ و دردناک احتیاج دارد. غصه زایندهرود، نه قصه امروز و دیروز است، نه قصه یک رود و یک استان؛ اما حالا که قهر آسمان و خشکسالیهای زمین بیشتر شده، درد این غصه هم بیشتر شده و تلختر اینکه، مدیریت ناموفق بحران خشکسالی در کشور ما و اجرای برخی طرحهای متضاد با آن، این درد را افزون کرده است. این داستان تلخ را مرور کنیم تا ببینیم درد امروز اصفهان و برخی دیگر از شهرهایمان چیست. زایندهرود اصفهان که طی روزهای اخیر شاهد اجتماع اعتراضی برخی کشاورزان و گروههای مردمی بود، دیروز به محل حضور چندین هزار نفر از مردم و کشاورزان تبدیل شد تا یکی از بیسابقهترین اجتماعات مردمی در حوزه محیط زیست شکل بگیرد. شعارها و پلاکاردهای حاضران در این اجتماع مردمی به خوبی گویای مطالبهشان بود: «زایندهرود ما کو؟»، «تا زندهرود زنده نشه، کشاورز آروم نمیشه»، «اجرای مصوبات شورای عالی آب» و... دیروز دولت هم بلافاصله برای ارائه پاسخ به این مطالبه مردم دست به کار شد و با دستور رئیسجمهور، معاون اول او مسئولیت گفتوگو با کشاورزان و پای کار آوردن دو وزیر نیرو و جهادکشاورزی را عهدهدار شد. «محمد مخبر» هم از برگزاری جلسهای برای رسیدگی به همین موضوع در روز شنبه(امروز) خبر داد و اظهار امیدواری کرد با پیشنهادها و طرحهایی که وزرای نیرو و جهادکشاورزی در حال تدوین آن هستند، مشکل هر چهار استان اصفهان، چهارمحال و بختیاری، یزد و خوزستان حل و فصل شود. مخبر البته این را هم گفت که «خشکسالی تقریبا همه استانهای کشور را درگیر کرده است؛ رئیسجمهور ظرف یکماه گذشته دوبار شورای عالی آب را برگزار کردند و در همین یک ماه شخصا مشکل زایندهرود را با جدیت دنبال و پیگیری کردهاند».
صدای زاینده رود
روزنامه صبح نو در گزارشی نوشت: از صبح جمعه ۲۸آبان ۱۴۰۰ بود که برخی تصاویر و فیلمهای مرتبط با تجمع مردم اصفهان در کنار پل خواجو در شبکههای اجتماعی منتشر شد. رسانه ملی هم به میدان آمد تا روایت این ماجرا را در دست بگیرد و مشکلات مردم را منعکس کند. معترضان بارها تاکید داشتند که آب تنها مطالبه آنهاست و اجازه سوءاستفاده از این تجمع را به ضدانقلاب و رسانههای معاند نخواهند داد. در این تجمع کشاورزان شرق و غرب استان اصفهان به همراه جمعیت گستردهای از مردم اصفهان در بستر خشک زایندهرود گرد هم آمدند. مطالبه کشاورزان و شهروندان اصفهانی احیای زایندهرود است که از سال۷۹ به اینسو رو به خشکی رفته است؛ البته تجمعات کشاورزان در هفتههای اخیر بهصورت مداوم ادامه داشته است. آنها مطرح میکنند که خشکی زایندهرود کسبوکار و زندگی آنها را بهشدت تحتتاثیر قرار داده است. در این تجمع کشاورزان ورزنه، کوشک، زیار، دشتی، قهدریجان، فلاورجان، درچه، دهنو، خوراسگان به همراه صنف کشاورزی و میرابان شرق و غرب، احیای زایندهرود را مطالبه کردند. کارشناسان عقیده دارند بارگذاریهای صنعتی در بالادست زایندهرود و توسعه ناپایدار کشاورزی موجب شده است تا بزرگترین رودخانه فلات مرکزی ایران که زمانی نماد زندگی بود، از سال۷۹ تاکنون به یک رودخانه فصلی تبدیل شود. اما روز گذشته نیز بعد از بازتاب گسترده اعتراضات اهالی استان اصفهان، معاون اول رییسجمهوری در دستور ویژه به وزیران نیرو و جهاد کشاورزی خواستار رسیدگی فوری به حل مشکل آبریز زایندهرود در هر سه استان چهارمحالو بختیاری، اصفهان و یزد شد.
آبخیزداری؛ مهمترین راهکار احیای زاینده رود اصفهان
خرگزاری تسنیم در گزارشی می آورد: در واقع اصفهان یک کلان شهر در حوضه رودخانه زاینده رود است که مواردی از قبیل اقلیم، موقعیت، پیشرفت صنعتی و غیره سبب جذب جمعیتی مهاجر به منطقه شده است که کمبود شدید آب را به دنبال داشته است، این امر در کنار مجموعه تصمیمات و برنامه ریزی های موفق و ناموفقی که در طی سال های گذشته اخذ شده، شرایطی را به وجود آورده که بیش از هر زمانی اوضاع و بحران کم آبی کشور به تصمیمات صحیح در زمینه مدیریت پیوسته و یکپارچه منابع احتیاج دارد تا از این بحران گذر کند.
در این باره علی طالبی رئیس انجمن علمی آبخیزداری با تاکید بر ضرورت اتخاذ مدیریت جامع و یکپارچه در حوزه آبخیز زاینده رود معتقد است: تغییر و تحولاتی که نیم قرن اخیر در حوزه زاینده رود به وقوع پیوسته است، ضمن برهم زدن نظام سنتی بهره برداری از این رودخانه، مشکلات و چالش های بسیاری را در مدیریت منابع آب به وجود آورده است جهت بیرون رفتن از این وضعیت رویکردهای اساسی وجود دارد که باید از طومار شیخ بهایی که برای حوزه آبخیز زاینده رود طراحی شده بود استفاده نمود و با بکارگیری این دانش سنتی و با ارزش (طومار شیخ بهایی) می توان به مدیریت جامع، یکپارچه و بهم پیوسته در حوزه آبخیز دست یافت و باید توجه داشت در مدیریت و اجرای برنامه های در جهت توسعه و پایداری حوزه آبخیز، مرز استانی مانع از این اهداف باارزش نشود و باید دیدگاه جامع به منابع طبیعی کشور داشت.
همچنین سیدحسین سیدحسینی کارشناس آبخیزداری نیز معتقد است: تنها راه عملی برای نجات از وضعیت بحرانی رودخانه زاینده رود اجرای سه رویکرد آبخیزداری در حوزه های آبخیز طبیعی، حوزه های شهری و حوزه های روستایی وابسته به آب زاینده رود است. اجرای این طرح ها با توجه به عرصه های وسیع و از سوی دیگر محدودیتها تنها در بخش دولتی، در صورت همکاری و مشارکت دستگاه های دولتی، غیردولتی و مردم به سه شکل مدیریتی مذکور قابل اجرا خواهد بود.
دستور ویژه مخبر به ۲ وزیر
خبرگزاری مهر در گزارشی می نویسد: در پی تجمع امروز مردم اصفهان برای احیای زاینده رود، مخبر معاون اول رئیس جمهور به وزرای نیرو و جهاد کشاورزی دستور داد در اسرع وقت برای حل مشکل حوضه آبریز زاینده رود در سه استان چهارمحال و بختیاری، اصفهان و یزد اقدام کنند. همچنین محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهور به دنبال مطالبه مردم اصفهان در بستر زاینده رود برای جاری شدن دائمی آب در زاینده رود اظهار داشت: تشکر میکنم از بصیرت و وفاداری مردم غیور اصفهان که البته همیشه اینگونه بوده است در جنگ و در همه مسائلی که در کشور بوده کاملاً وفادارانه در صحنه بودند. وی با بیان اینکه معضل خشکسالی شرایطی را به وجود آورده که در بیشتر استانهای کشور دچار مشکل هستیم، افزود: در یک ماه گذشته رئیس جمهور دو بار شورای عالی آب را برگزار کرده است. معاون اول رئیس جمهور خاطرنشان کرد: به وزیر نیرو و جهاد کشاورزی دستور دادم که به سرعت برای این موضوع تدبیر کنند و دولت به جد دنبال است که این مسئله را به هر نحوی که وجود دارد بتوان حل کرد. مخبر با بیان اینکه مشکل مردم را میفهمیم افزود: من در شرق اصفهان حضور داشتم و وضعیت آنان را دیدم و واقعاً وضع سختی است ما دنبال هستیم با هر وسیله و شکلی که وجود دارد این مشکل حل شود زیرا این چهار استان اکنون دچار مشکل هستند و امید است به گونهای که بتوان به ویژه مشکل اصفهان را حل کرد، این موضوع را دنبال میکنیم.
رسانههای اصلاحطلب
سوگواران زنده رود
روزنامه اعتماد در گفت وگو با انوش نوری اسفندیاری دبیر اندیشکده تدبیر آب ایران می نویسد: مشکلاتی که در این سالها بروز کرده در اثر مجموعهای از شرایط ایجاد شده است که این شرایط شامل توسعه سطح کشت کشاورزان و افزایش جمعیت و برداشت از رودخانه و تخصیص آب برای مصارف مختلف است، در کنار این عوامل مساله مهم دیگر کاهش بارندگی هاست که در منطقه اصفهان رخ داده است. بارگذاری بیش از حد و استفاده بی رویه از منابع طبیعی معیشت مردم در این منطقه را با بحران مواجه کرده است. کشت محصولات کم آب بر نه تنها برای استان اصفهان بلکه در سایر نقاط کشور نیز باید اجرا شود چرا که با توجه به شرایط اقلیمی کشور این شکل از کشاورزی نمیتواند استمرار داشته باشد. دبیر اندیشکده تدبیر آب ایران با بیان اینکه این منطقه به شدت تحت تاثیر سیاستهای غلط دولتمردان گذشته است، تصریح کرد: مهمترین موضوع در شرایط فعلی برخورد عادلانه برای این قضیه است و این عدالت هم با توجه به مجموعهای از برداشتها و انتظاراتی که وجود دارد باید اجرا شود و این بحران به گونهای حل و فصل شود که شفافیت را بتوان در آن مشاهده کرد.
در کف زایندهرود
روزنامه همدلی در گزارشی می آورد: جریان رودخانه زایندهرود طی ماهها و سالهای گذشته به دلیل عدم مدیریت صحیح آب، از یک رودخانه پرآب دائمی با نوسانات مختلفی مواجه شده و این موضوع، مشکلات بسیاری را برای مردم و کشاورزان اصفهان ایجاد کرده است. مشکلات مالی قابلتوجه کشاورزان اصفهانی که معیشت آنها را دچار اختلال کرده، از مهمترین مسائلی است که آنان را واداشته است تا اعتراضات خود را پیگیری کنند. به گزارش مهر در تجمع دیروز «حسن اکلیلی» از هنرمندان بنام دیار نصف جهان خطاب به مردم گفت: پیکر نیمهجان و مرده زنده رود به ما نفس میدهد و مردمی که امروز همدلی میکنند بهواسطه این خاک و زنده رود است. مااصفهانی ها در گذشته نهچندان دور مدعی بودیم اگر دیواره ۱۰ متری دور این استان بکشند نیاز به هیچ نخواهیم داشت؛ برنج، گندم، حبوبات میوه و هنرمان صادراتی بوده، چه شده است که اینطور ماندهایم؟ این موضوع برخی از مردان دولت را نیز به این شهر کشاند. سیدعلی اکبر محرابیان در دیدار با کشاورزان اصفهان در مهدیه و جاره وعده داد که مشکلات این حوضه تا دو سال آینده حلوفصل شود. وزیر نیرو همچنین از برگزاری جلسه ستاد احیای زایندهرود در اولین فرصت خبر داد و اظهار داشت: امید است با پیشنهادهایی که به این جلسه میبریم، تصمیمات مناسبی اتخاذ شود و مردم این حوضه را از نتایج آن مطلع کنیم که باعث خوشحالی آنان شود.
«وعده قبول نمیکنیم»
روزنامه شرق در گزارشی نوشت: روز جمعه ۲۸ آبان ۱۴۰۰ خورشیدی از ساعت ۹ صبح همراه جمعیتی عظیم در خیابانهای منتهی به پل خواجو با مردم همراه شدیم و حالا که پشت میز کار برای نگارش ماوقع هستم، دوستی از میان جمعیت هنوز حاضر، خبر میدهد که کشاورزان در حال نذر غذا هستند به همه ازجمله به مأموران که شاید پاسخی کنایی و سمبولیک به پیشنهاد پرداخت پول از سوی دولت تعبیر شود. مأمورانی که امروز هرچند حضوری ملموس داشتند، اما مثل خود مردم متحیر، تنها نظارهگر بودند. کشاورزان اصفهان ما را متحیر کردند. ما که خود امیدی به دوباره یافتن خود نداشتیم، متحیر شدیم که باز همه یک جا جمع شدهایم. اگر سالها در پستو به دنبال «مردم» گشتیم، اینک مردم. مراسمی خودگردان که خودش بهخوبی در حال گشتن است. کسی برای تفنن نیامده، از قیافهها پیداست. کسی شعار تند نمیدهد و یکی، دو صدایی را که بلند میشود، مردم خاموش میکنند. شعارها یکراست خود موضوع را هدف گرفتهاند و اگر سالها عدهای با نگاه تنگ به اطراف خود میگفتند جنبشهای مردم ایران مطالبه ندارد، اینک مطالبه.
جمعبندی
رسانههای اعتدالگرا مهمترین اخبار خود را به پوشش مطالبهگری کشاورزان اصفهان اختصاص دادهاند. این رسانهها معتقدند که تجمع کشاورزان به دور از حاشیههای سیاسی و هدفمند بوده که صرفاً میخواست فریاد کشاورزان و مردم اصفهان را برای احیای زایندهرود به گوش مسوولان و تصمیمگیران برساند؛ فریادی که خیلی زود هم به گوش مسوولان رسید.
حضور کشاورزان اصفهان در بستر خشک زاینده رود یکی از مهمترین خبرهایی است که رسانههای اصولگرا به صورت گستردهای به آن پرداختهاند. این رسانهها مطالبهگری در اصفهان را به حق دانستند و بر این امر تاکید داشتند که مسوولان باید به این خواسته مردم رسیدگی کنند. البته رسانهها معتقد هستند که شخص رییسجمهوری و معاون اول او نیز انصافا بهخوبی و بهسرعت، پیام و مطالبه را دریافت و پردازش کرده و پاسخ مناسب دادند و رسانه ملی نیز در این اتفاق خوب عمل کرده است.
رسانههای اصلاحطلب نیز به بررسی دلایل به وجود آمدن خشکی آب زاینده رود پرداختند و راهکار این معضل را کشت محصولات کم آب در تمام نقاط کشور دانستند، چرا که با توجه به شرایط اقلیمی کشور این شکل از کشاورزی نمیتواند استمرار داشته باشد.
نظر شما