تحقق عدالت آموزشی در گرو نگاه ویژه به دانش‌آموزان مناطق محروم

تهران-ایرنا- بهره‌مندی دانش‌آموزان مناطق محروم از امکانات مناسب، شناسایی و پرورش استعدادهای درخشان در مناطق محروم و توجه ویژه به موضوع مدارس دولتی از مهم‌ترین اولویت‌ها در عدالت آموزشی است که رهبر معظم انقلاب اسلامی بارها بر این موضوع تاکید کرده‌اند.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، تحقق عدالت آموزشی بویژه در مناطق محروم از جمله تاکیدات در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش است که باید مورد توجه قرار گیرد، به گفته دست اندرکاران نظام تعلیم و تربیت باید به مصادیق عدالت در این مناطق توجه ویژه شود.

تحصیل دانش‌آموزان در مناطق محروم از جمله مشکلات نظام تعلیم و تربیت کشور است که به دلیل نبود امکانات مناسب آموزشی با دشواری‌هایی همراه می‌شود.  

فرزندان این مناطق در بسیاری از مواقع نه تنها مدارسی با امکانات مناسب و ایمن ندارند بلکه از داشتن معلمانی با تجربه آشنا به این مناطق نیز محروم هستند. سرباز معلمان، نیروهای حق‌التدریسی و مربیان نهضت سوادآموزی بیشترین تعداد معلمانی هستند که برای تدریس به مناطق محروم می‌روند.

این در حالی است که با توجه به نوع زیست فرزندان مناطق محروم و همچنین در بسیاری از موارد کم سوادی والدین انتظار می‌رود که امکاناتی حداقل مساوی با دانش‌آموزان در شهرها داشته باشند.

در این راستا حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در اجرای بند یک اصل ۱۱۰ قانون اساسی سیاست‌های کلی تحول آموزش و پرورش را تعیین کردند که یکی از موارد آن تقویت آموزش و پرورش مناطق محروم و مرزی با تاکید بر توانمندسازی معلمان و دانش‌آموزان این مناطق است.

همچنین رهبر معظم انقلاب ۱۱ شهریور ۹۹ در سی و چهارمین اجلاس آموزش و پرورش موضوع عدالت آموزشی یا بهره‌مندی همه دانش‌آموزان ایران از امکاناتی قابل قبول را مطرح کردند و بهره‌مندی دانش‌آموزان مناطق دور دست از امکانات مناسب، شناسایی و پرورش استعدادهای درخشان در مناطق محروم و توجه ویژه به موضوع مدارس دولتی را از مهم‌ترین اولویت‌ها در عدالت آموزشی دانستند.

اصلاح قانون جذب سربازمعلم؛ گامی برای تحقق عدالت آموزشی

محمدرضا سیفی مدیرکل دفتر توسعه عدالت آموزشی و آموزش عشایر وزارت آموزش‌ و پرورش روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا درباره تحقق عدالت آموزشی گفت: تغییر قانون جذب و به کارگیری سرباز معلم در مناطق محروم و جایگزین بهره‌مندی از معلمان کارآمد و توانمند در این مناطق می‌تواند گامی موثر در زمینه تحقق عدالت آموزشی باشد.

وی اظهار داشت: عدالت آموزشی وقتی بر سیستم آموزشی کشور حاکم شود، جامعه متوازن می شود و فرهنگ متوازن و بالندگی فکری، اقتصادی و سیاسی را ایجاد می کند.

مدیرکل دفتر توسعه عدالت آموزشی و آموزش عشایر وزارت آموزش‌ و پرورش گفت: بهره‌مندی از سرباز معلمان در مناطق عشایری برخلاف عدالت آموزشی است، چرا که آنها دوره آموزشی معلمی را نگذرانده‌اند.

سیفی در این خصوص توضیح داد: در حال حاضر هفت هزار سرباز معلم در کشور وجود دارد. برای برقراری عدالت آموزشی و توسعه در کشور نباید از سرباز معلمان در مناطق عشایر و روستایی استفاده شود.

وی با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب عدالت آموزشی را به «نصیب آموزشی یکسان» تعبیر کرده‌اند، ادامه داد: بستر عدالت اجتماعی در عدالت آموزشی محقق می شود و باید دانش‌آموزان در دورترین نقطه کشور نیز از امکانات دانش آموزان در شهرها بهره‌مند شوند.

مدیرکل دفتر توسعه عدالت آموزشی و آموزش عشایر وزارت آموزش‌وپرورش ضمن احترام به شخصیت سربازمعلمان که شمار زیادی از آنها با عشق و علاقه تدریس می‌کنند، خاطرنشان کرد: این افراد آموزش ندیده‌اند و اطلاعات کافی برای معلمی ندارند.

سیفی یادآور شد: تعلیم و تربیت یک کار تخصصی است که باید برای فعالیت در این زمینه دوره‌های آموزشی گذرانده شود.

به گفته وی، یکی از آسیب‌های جدی این است که تعداد کثیری از پسران به دلیل دوری از شرایط سخت سربازی در پادگان، سربازمعلمی را انتخاب می‌کنند که کاری راحت‌تر است.

مدیرکل دفتر توسعه عدالت آموزشی و آموزش عشایر وزارت آموزش‌ و پرورش گفت: پیشتر نیز از مسوولان وزارت آموزش و پرورش درخواست تامین نیروی انسانی برای مناطق عشایری و روستایی شد و آسیب های بهره‌مندی از سرباز معلمان را عنوان کرده‌ایم؛ از جمله این آسیب ها می‌توان به نداشتن اطلاعات کافی آموزشی و تربیتی اشاره کرد.

سیفی افزود: سرباز معلمان موظف به خدمت آموزشی نیستند و این کار را پس از ۲ سال رها می کنند، همچنین آموزش و پرورش هم از آنها به عنوان مسکّن موقت بهره می گیرد و آنها هم امیدی به استخدام ندارند.

وی تاکید کرد: در کشورهای پیشرو آموزشی از سرباز معلمان، به عنوان معلم موقت و معلمان  سوادآموز برای مناطق محروم استفاده نمی کنند چرا که این افراد معلمان موقت هستند که از سیستم آموزش ندیده‌اند.

مدیرکل دفتر توسعه عدالت آموزشی و آموزش عشایر آموزش و پرورش، با تاکید بر اهمیت آموزش در دوره ابتدایی گفت: اولین اقدام استان ها در تامین نیروی انسانی کارآمد برای دوره های متوسطه اول و دوم است و هر آنچه را که از نیروها باقی بماند، برای دوره ابتدایی می فرستند، این توزیع نیرو اشتباه است؛ چرا که پایه تمام دوره های تحصیلی، دوره ابتدایی است و باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرد.

فراهم کردن امکانات در مناطق محروم از مصادیق رشد کشور است

محمود امانی طهرانی دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش هم در گفت و گو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا درباره تحقق عدالت آموزشی و همچنین بکارگیری معلمان توانمند برای مناطق محروم گفت: به طور معمول در این زمینه پیش فرض و راه کار ساده، ارزان و سهل در نظر گرفته می شود.

وی با بیان اینکه پاره‌ای از امور مستلزم این است که با صرف هزینه بیشتر انجام شود، افزود: یکی از مصادیق رشد کشور این است که بتواند برای نقاط محروم امکان‌های بیشتری فراهم کند.

دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: معلم با تجربه‌تر باید در اختیار دانش آموزان مناطق محروم قرار گیرد چرا که پدر و مادر این دانش آموزان، تحصیلات کمتری دارند و از بسیاری از امکانات برخوردار نیستند.

امانی طهرانی ادامه داد: این اقدامات نیازمند یک سری ساز و کارهای پیچیده و صرف هزینه است، باید راهکارهایی در زمینه نیروی انسانی در پیش بگیریم که نیروی با کیفیت‌تر به مناطق محروم برسد.

وی یادآورشد: دانش‌آموزان در مناطق محروم بدون بلندگو و صدا هستند، یعنی اگر از معلم کم تجربه یا امکانات کمتر برخوردار باشد، صدای آنها به گوش کسی نمی رسد.

دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش تاکید کرد: ساکنان مناطق محروم صدا ندارند، بنابراین نظام آموزشی باید نسبت به فراهم کردن امکانات برای آنها حساس باشد.

امانی طهرانی ادامه داد: توجه به عدالت آموزشی و تعلیم و تربیت دانش آموزان در مناطق محروم چرخش‌های بنیادی است که سند تحول بنیادین به آنها توجه می‌کند.

وی یادآور شد: به کارگیری معلمان با تجربه در مناطق محروم از مصادیق عدالت آموزشی است، وزارت آموزش و پرورش به حدی درگیر مسایل پیش پا افتاده اجرایی است که به چنین مسایل کلان کاری به درستی پرداخته نمی‌شود.

دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش افزود: به کارگیری معلمان مجرب برای همه دانش آموزان یکی از ملاک‌های عدالت آموزشی است که مورد تایید رهبر معظم انقلاب و همچنین آحاد ملت ایران بوده است.

امانی طهرانی یادآور شد: اگر نظام تعلیم و تربیت حداقل آرامشی پیدا کند، شرایط فراهم می شود تا به این موضوعات نیز رسیدگی کند، در طول این سال‌ها به دلیل ماندن در توقعات حداقلی مانند پرکردن کلاس‌های درس در مناطق محروم به این موضوعات توجه چندانی نشده است.

وی گفت: به هر حال باید از این موضوعات در زمانی عبور کرد و توجه را به این موضوع معطوف کرد که کلاس‌ها با کدام معلمان برگزار می شوند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha