اتاق آیینه بخشی به جای مانده از عمارت محمودیه در مرکز شهرکرد است که قدمت آن به دوره قاجار باز میگردد، این بنا که در حال حاضر شامل چند اتاق، ایوان و حیاط است در سال ۱۳۷۸ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
بنا به گفته مسوولان انجمن خوشنویسان مرکز چهارمحال و بختیاری این بنای تاریخی در سال ۱۳۹۳ بر اساس تفاهمنامهای پنج ساله از سوی اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری آن زمان به منظور استقرار و فعالیت این انجمن اختصاص یافت و در آذر ۹۸ این اداره کل، خواهان تخلیه مکان شد تا بتواند اداره شهرستانی خود را در آن ساماندهی کند.
در آن دوران نیز حرف و حدیثها در خصوص چگونگی واگذاری و تخلیه مکان بالا گرفت اما با رایزنی و توافق میان انجمن و اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری قرار شد اداره شهرستانی این دستگاه دولتی همراه با انجمن خوشنویسان به صورت همزمان فعالیت خود را در این بنا ادامه دهند.
بر این اساس فعالیت انجمن خوشنویسان استان در اتاق آیینه ادامه یافت تا آنکه ۲۸ آبان ۱۴۰۰ با حضور هادی میرزایی مدیرعامل و رییس هیات مدیره صندوق توسعه صنایعدستی و فرش دستباف و احیا و بهرهبرداری از اماکن تاریخی و فرهنگی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، اتاق آیینه به منظور فعالیت فرهنگی به بخش خصوصی تحویل داده شد.
رییس انجمن خوشنویسان چهارمحال و بختیاری پس از واگذاری اتاق آیینه به بخش خصوصی و مُسیر نبودن امکان حضور استادان و هنرجویان این انجمن در این بنا به خبرنگار ایرنا میگوید: اتاق آیینه از مدتها قبل از سوی صندوق احیاء و بهرهبرداری از اماکن تاریخی و فرهنگی در فهرست فراخوانهای عمومی واگذاری حق بهرهبرداری قرار گرفته بود که با پیگیری از طریق دفتر نماینده مردم شهرستانهای شهرکرد، بن و سامان در مجلس شورای اسلامی اعلام شد که این بنا از این فهرست خارج شده است و انجمن نیز دیگر پیگیری خاصی در این باره انجام نداد.
محمد ابراهیمیان با بیان اینکه با واگذاری اتاق آیینه به بخش خصوصی دیگر امکان فعالیت انجمن خوشنویسی در این مکان فراهم نیست، میافزاید: در حالی که فرهنگ و هنر باید در اولویت قرار گیرد اما توجه ای به آن نمیشود.
وی گفت: انجمن خوشنویسی از جمله انجمنهایی است که فعالیت آن بدون حاشیه پیش میرود و با این انجمن و این هنر ناب ایرانی این چنین برخورد نشود.
ابراهیمیان درباره قدمت انجمن خوشنویسی در چهارمحال و بختیاری یادآور میشود: این انجمن حدود ۳۰ سال است که در استان فعالیت دارد و تعداد بسیاری هنرجو با درجههای ممتاز و فوق ممتاز در آن پرورش یافتهاند.
این استاد خوشنویسی در پاسخ به سوال ایرنا درباره رایزنیهای این انجمن با اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و امکان استقرار در مکان دیگری برای انجام فعالیتها میگوید: این اداره پیش از این چند اتاق را برای این انجمن در فرهنگسرای مهر شهرکرد پیشنهاد داد اما تاسیسات این مکان مهیا نیست و نمیتوان در آن مستقر شد.
با توجه به صحبتهای رییس انجمن خوشنویسان استان و از آنجایی که میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی متولی اصلی بنای تاریخی اتاق آیینه است، چگونگی واگذاری بنا به بخش خصوصی و کاربری جدید در نظر گرفته شده برای بهرهبرداری از اتاق آیینه را از معاون این اداره کل جویا میشویم.
کاربری اتاق آیینه فقط برای انجام فعالیتهای فرهنگی و هنری است
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری در همان ابتدای گفتوگو با اعلام اینکه مالکیت بنای تاریخی اتاق آیینه براساس مصوبه هیات وزیران در اختیار صندوق توسعه، احیا و بهرهبرداری از اماکن تاریخی و فرهنگی است و اداره استانی در این موضوع نقشی ندارد، میگوید: بحث واگذاری این بنا به بخش خصوصی از سال ۸۷ مطرح شده است و مورد جدیدی نیست اما با توجه به اینکه در این سالها، سرمایهگذاری برای ورود به این امر متقاضی نشده بود، این بنا در چندین مرحله به صورت موقت برای استفاده انجمن خوشنویسان اختصاص یافت.
کوروش بابائیان در ادامه گفتوگو با ایرنا میافزاید: با انجام مزایده و طی مراحل قانونی واگذاری اتاق آیینه به بخش خصوصی، لازم است انجمن خوشنویسان این مکان را تخلیه کند.
وی با متذکر شدن این نکته که انجمن خوشنویسان درباره تخلیه بنای اتاق آیینه پس از مشخص شدن سرمایهگذار بخش خصوصی، توافقاتی را با این اداره کل داشته است، تصریح میکند: بهتر است انجمن به این توافقات پایبند باشد چرا که بیش از هفت سال در اتاق آیینه مستقر بوده و اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی همکاریهای لازم را در این مدت با این انجمن داشته است.
بابائیان درباره نوع کاربری تعریف شده در طرح واگذاری اتاق آیینه به بخش خصوصی نیز میگوید: این بنا تنها برای انجام فعالیتهای فرهنگی و هنری به بخش خصوصی واگذار شده است و مساله دمنوش خانه مطرح نیست.
انجمن خوشنویسان امکان شرکت در فراخوان واگذاری حق بهرهبرداری اتاق آیینه را داشت
وی همچنین در این خصوص که آیا انجمن خوشنویسان استان از جریان مزایده مطلع بوده و امکان شرکت در آن را داشته است؟ نیز تصریح میکند: آگهی فراخوان واگذاری حق بهرهبرداری در چندین نوبت منتشر شده است و انجمن نیز همانند دیگر متقاضیان میتوانست در این مزایده حضور یابد.
معاون میراث فرهنگی با بیان اینکه هشت بنای تاریخی استان در طرح واگذاری به بخش خصوصی قرار دارد، یادآور میشود: واگذاری این ابنیه با تثبیت کاربری از قبل تعریف شده همچون موزههایی که در گذشته در این اماکن راهاندازی شده است و تعریف کاربری جدید میتواند علاوه بر کمک به مرمت و احیا بنا، فرصتهای اشتغال و توسعه گردشگری را نیز به همراه داشته باشد اما متاسفانه با گذشت ۱۳ سال از اجرای این طرح، همچنان برخی مشکلات و نبود آگاهی لازم از مزایای طرح، موجب شده است که متقاضی اندکی برای سرمایهگذاری در استان پیشقدم شود.
فرهنگ و ارشاد اسلامی در حد توان از انجمنهای هنری حمایت میکند
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارمحال و بختیاری در همین رابطه و در گفتوگو با ایرنا به ریشهدار بودن مشکل تامین مکان انجمن خوشنویسان استان اشاره میکند و میگوید: اینکه انجمن پس از سه دهه فعالیت هنوز نتوانسته است مکان ثابتی را برای انجام فعالیتهای خود تهیه کند، یک مشکل اساسی است و این روند نیز قابلقبول نیست.
ابراهیم شریفی با بیان اینکه رویکرد سیاستهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اجازه نمیدهد ادارات استانی برای فعالیت انجمنها مکانی را اجاره کنند، میافزاید: با این حال این اداره، انجمن خوشنویسان استان را رها نمیکند و در کمترین زمان برای مهیا شدن اتاقهای واقع شده در فرهنگسرای مهر شهرکرد و اختصاص آن به انجمن اقدام خواهد کرد.
وی درباره شرایط حضور انجمن خوشنویسان در اتاق آیینه نیز یادآور میشود: در این باره از طرف استانداری نیز رایزنیهایی انجام شد اما با توجه به مستندات و دلایل قابلقبول اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی درباره مالکیت بنا و قرار گرفتن آن در طرح واگذاری، تنها برای استقرار موقت انجمن در اتاق آیینه تا مشخص شدن سرمایهگذار توافقاتی صورت گرفت.
شریفی ادامه میدهد: با توجه به اینکه موضوع واگذاری بنا از قبل مشخص شده بود، حالا دیگر با برگزاری مزایده و طی شدن مراحل قانونی، امکان پیگیری برای تداوم فعالیت انجمن در اتاق آیینه وجود ندارد.
وی با بیان اینکه پیشنهاد شرکت در مزایده نیز به انجمن خوشنویسان داده شده بود اما بینتیجه ماند، میافزاید: در سالهای گذشته و هنگامی که میراث فرهنگی برای بازپسگیری اتاق آیینه اقدام کرد، سه اتاق در فرهنگسرای مهر به انجمن خوشنویسان اختصاص یافت اما قرار گرفتن اتاق آیینه در مرکز شهر و آسان بودن دسترسی به آن و همچنین محدود بودن فضای فرهنگسرا و برخی مشکلات تاسیساتی باعث شد تا انجمن چندان برای حضور در فرهنگسرا رغبتی نداشته باشد.
شریفی تصریح میکند: با این حال این فضا همچنان برای استفاده انجمن خوشنویسان پا برجاست و انجمن خوشنویسان میتواند تا یافتن مکان جدید که با شرایط مورد نظرش همخوان باشد از محیط فرهنگسرا استفاده کند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارمحال و بختیاری در پاسخ به این سوال که آیا امکان استقرار انجمن خوشنویسی در فرهنگسرای بزرگ شهر وجود دارد یا خیر؟ نیز میگوید: این مرکز فرهنگی تا سال ۱۴۰۲ در اختیار موسسه کمک به توسعه فرهنگ و هنر است و اگر انجمن تمایل دارد در این مکان مستقر شود باید برای پرداخت هزینهها با این موسسه نیز به توافق برسد.
به گزارش ایرنا، انجمن خوشنویسان چهارمحال و بختیاری از جمله انجمنهای فرهنگی و هنری با قدمت در استان است و حالا باید دید با وجود ضرورت تخلیه اتاق آیینه، برای فعالیت خود در آینده چه برنامهای را در پیش میگیرد.
هماکنون انجمنهای ادبی، موسیقی، شعر، هنرهای نمایشی و سینمای جوان نیز زیر نظر فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارمحال و بختیاری فعالیت میکنند و بیش از پنج هزار هنرمند هم در انجمنهای زیر مجموعه سازمان بسیج هنرمندان این استان سازماندهی شدهاند.
نظر شما