هفت میلیارد ریال برای مرمت بناهای تاریخی رویین خراسان شمالی هزینه شد

بجنورد- ایرنا- مدیر پایگاه میراث فرهنگی رویین اسفراین در خراسان شمالی گفت: هفت میلیارد ریال از محل اعتبارات ملی برای مرمت و استحکام بخشی بناهای تاریخی روستای رویین این شهرستان در سال جاری هزینه شد.

حامد وظیفه شناس روز چهارشنبه در گفت و گو باخبرنگار ایرنا اظهار داشت: امسال ۶ بنای بافت تاریخی این روستا با همکاری مالک مرمت تکمیلی شده و در اختیار مالکین قرار گرفته است.

 وی افزود: ۱۲۰ پلاک ارزشمند شامل خانه‌های دایر و متروکه در بافت روستای رویین شناسایی شده است که با  مشارکت مالکان، این پلاک‌ها مرمت و سامان‌دهی خواهند شد.

سرپرست پایگاه بافت تاریخی روستای رویین اسفراین افزود: ۲۴ بنای باارزش تاریخی دیگر نیز در طول سالهای اخیر مرمتٰ، بازسازی و به مالکان تحویل داده شده است که برخی از آن ها مرمت تکمیلی نیز خواهند شد.

وی در مورد قدمت روستای رویین نیز گفت: با توجه به شواهد معماری قدمت این روستا را می توان حدودا به دوره صفویه نسبت داد اما برای تعیین قدمت دقیق روستا نیاز به مطالعات بیشتر است.

وظیفه شناس افزود: این روستا یکی از روستاهای پلکانی کشور به شمار می رود که سقف هر بنا به عنوان حیاط ساختمان بالادست به شمار می رود که در کوچه های پر پیچ و خم آن تعداد ۳۳ ساباط(دالان) وجود داشته که اکنون تعداد کمی باقی مانده است.

وی با بیان این که بافت تاریخی روستا که نقط عطف این روستا به شمار میرود در سال ۱۳۸۷ به شماره ۲۲۷۷۷ به ثبت ملی رسیده است خاطرنشان کرد: چنارهای کهنسال روستا با قدمت ۴۵۰ ساله نیز در سالهای ۹۶ و ۹۷ به عنوان میراث ناملموس به ثبت رسیده است.

مدیر پایگاه میراث فرهنگی روستای رویین در مورد دیگر بناهای قدیمی این روستا نیز گفت: روستای یاد شده دارای چند آسیاب آبی بود که هم اکنون یکی از آنها باقی مانده و همچنین دارای یک حمام تاریخی است که در سال ۹۷ مرمت تکمیلی شد.

وی با بیان این که از سال ۹۷ پایگاه ملی میراث فرهنگی بافت تاریخی روستای رویین راه‌اندازی شده است گفت:  تا سال ۹۷ کارهای جداره سازی و سنگ فرش در دستور کار بوده و بعد از راه اندازی شورای راهبردی و تخصیص، مقرر شد میراث فرهنگی کارهای تخصصی حوزه خود را که شامل مرمت و استحکام بخشی منازل است انجام دهد و بنیاد مسکن مانند قبل ساماندهی معابر را انجام دهند.

وظیفه شناس از اتمام کار مطالعه تعیین عرصه و حریم و تنظیم ضابطه اختصاصی برای بافت باارزش روستا خبر داد و افزود:  امسال درخواست  ادامه مطالعات و مرمت و استحکام بخشی به تهران داده شده است.

وی خواهان اختصاص ردیف اعتباری استانی شد و خاطرنشان کرد: اعتبارات هزینه شده در این روستا ملی است و اگر ردیف استانی به این روستا  تعلق می گرفت می توانستیم کارهای ساماندهی(سنگ فرش و جداره سازی) بافت روستا را نیز با همکاری مردم، دهیاری و شورای روستا انجام دهیم.

وی با اشاره به این که در این روستا بافندگان زیادی به کار چادرشب بافی و دیگر بافته های داری نساجی اشتغال دارند افزود: صنایع دستی نیز یکی از جاذبه های فرهنگی و هنری این روستاست به طوری که نام رویین به عنوان دهکده نساجی کشور ثبت شده است.

مدیر پایگاه میراث فرهنگی رویین افزود:با توجه به موقعیت رویین و  آب وهوا، جغرافیاو  بافت با ارزش روستایی از ساکنان این روستا درخواست داریم به این ظرفیت های خاص توجه کنند و در حفظ بافت قدیم مشارکت بیشتری داشته باشند تا این روستا که هم اکنون در سطح ملی دارای ارزش هست در سطح جهانی هم معرفی شود.

روستای رویین در شهرستان اسفراین، در سال ۸۷ با شماره ۲۲۷۷۷ به ثبت آثار ملی رسید و از سال ۹۷ پایگاه ملی میراث فرهنگی بافت تاریخی روستای رویین راه‌اندازی شد.  در این روستا خانه‌ها به طرز بسیار زیبایی به‌صورت پلکانی بر روی یکدیگر ساخته ‌شده‌اند بطوریکه پشت‌بام منزل یکی، حیاط خانه دیگری است.

شهرستان ۱۲۰ هزار نفری اسفراین در ۶۰ کیلومتری جنوب شرقی بجنورد مرکز خراسان شمالی و روستای تاریخی و نمونه گردشگری رویین در ۲۷ کیلومتری شمال شهرستان اسفراین قرار دارد.

معماری پلکانی خانه های روستای رویین و واقع شدن آن در دره ای به نسبت تند در میانه بلندی های سر به فلک کشیده «آلاداغ»، چشم انداز زیبایی به این روستای گردشگری بخشیده به طوری که پشت بام هر خانه، حیاط خانه دیگری است.

طبیعت سرسبز، کوه های زیبا و مرتفع، رودخانه دایمی، چنار قدیمی ۴۵۰ ساله که در فهرست آثار طبیعی ملی ثبت شده و وجود مقبره «ملاعارف رویینی» و امامزاده «اسحاق» از جاذبه های این روستای ۵۰۰ ساله است که رویین را به تفرجگاهی زیبا و دایمی تبدیل کرده است.  

روستای تاریخی و گردشگری رویین به دلیل شهرت و قدمت در بافت چادرشب و دستبافت های سنتی به عنوان دهکده نساجی سنتی ایران نیز معرفی شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha