مهدی باور روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه این میزان در ایستگاه تحقیقاتی گیاهان دیم استان با استفاده از سامانه های آبگیر و نوین کشت شده است که کمک به ذخیره رطوبتی و جلوگیری از فرسایش خواهد شد اظهار داشت: در این سامانه فضایی برای کشت گیاهان دارویی عمود در جهت شیب ایجاد خواهد شد که در دو طرف خاک ریخته می شود که به نوعی از آب سبز بارش باران و برف استفاده خواهد شد.
وی گفت: اراضی دیم شیب دار همچون دو طرف جاده بجنورد - اسفراین به صورت غیر اصولی و علمی زیر کشت محصولات کشاورزی به ویژه غلات می رود که حتی در سال های کم بارش محصولی نیز برداشت نمی کننداما باعث فرسایش خاک می شود.
باور افزود: برخی از بهره برداران نیز از گسترده منابع طبیعی استان به صورت غیر اصولی برداشت می کنند که با برداشت های بی رویه باعث تخریب و از بین رفتن گیاهان می شوند که کشت گیاهان دارویی در مزرعه و اراضی شیب دار بسیار مفید و اقتصادی است.
وی با بیان اینکه گیاهان دارویی بر خلاف غلات چند ساله هستند اظهار داشت: در کشت گیاهان دارویی نیاز به شخم اراضی هر ساله وجود ندارد که این امر نیز مانع فرسایش خواهد شد.
وی گفت: حتی کشت در اراضی شیب دار در دوران تر سالی نیز باعث فرسایش خاک خواهد شد، شخم و برهم زدن خاک اراضی شیب دار باعث شسته شدن خاک می شود در حالیکه کاشت درختان و گیاهان دارویی مانع فرسایش است.
معاون آموزشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی افزود: این روش کشت که علمی و اصولی است باعث جلوگیری از فرسایش آبی و بادی خواهد شد.
باور اظهار داشت: گیاهانی که مقاوم به خشکی و تنش های آبی باشند در نهایت به کشاورزان برای کشت در اراضی شیب دار استان پیشنهاد داده می شود.
به گزارش ایرنا ۴۲۵ گونه گیاه دارویی در رویشگاه های طبیعی استان شناسایی شده و تا به کنون خواص ماده موثره ۷۵ گونه از آنها کشف شده اند.
گستره حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی ۲ میلیون و ۳۳ هزار و ۳۶ هکتار است که از این وسعت یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مرتع، بیش از ۱۸۳ هزار هکتار بیابان و ۴۳۴ هزار و ۵۵۰ هکتار جنگل است.
بیش از ۳۰ هزار گونه گیاهی در دنیا وجود دارد که از این تعداد هشت هزار گونه در ایران شناسایی شده است.
بیشتر گونه های گیاه دارویی، معطر و ادویه ای استان قابلیت صنعتی شدن دارند که معروف ترین آنها باریجه، کتیرا و شیرین بیان، زیره سبز، آویشن باغی، نعنا فلفلی، خاکشیر، گشنیز، کدو تخم کاغذی است.
بر اساس آخرین مطالعات انجام شده میانگین فرسایش خاک در استان که ۱۷.۵ تن در هکتار است، یک تن بیشتر از میانگین کشوری است.
نظر شما