رسانههای ایران هفتم آذر ۱۴۰۰ خورشیدی نگاه ویژهای به سویه جدید کرونا به نام اومیکرون داشتهاند. به گونهای که اصولگرایان، اعتدالگرایان و اصلاحطلبان هر کدام گزارش، یادداشت و مصاحبههایی در این خصوص منتشر کردهاند که در ادامه بخشی از این گزارشها رصد می شود.
رسانههای اعتدالگرا
کرونا؛ از جشن تا عزا
روزنامه همشهری یادداشتی به قلم محمد کاموس؛ دبیر سرویس ایرانشهر منتشر کرد و نوشت: خروج از وضعیت قرمز کرونا، شاید امیدوارکننده باشد اما جشن گرفتن ندارد؛ آنهم در شرایطی که هنوز روزانه تعدادی از هموطنانمان را بر اثر همین ویروس کشنده از دست میدهیم. خروج از وضعیت قرمز کرونا بهمعنای پایان یافتن آن نیست که برخی تصور کنند از امروز میتوانند ماسکها را کنار بگذارند و در رعایت پروتکلها کوتاهی کنند. ععادیانگاریها و البته نبود دانش کافی از یک ویروس پیشرفته و جدید باعث شد تا انواع تصمیمات غیرکارشناسی، اظهارنظرهای بدون پایه و اساس و از سوی دیگر اطلاعرسانیهای عجولانه صورت بگیرد. اردیبهشت سال گذشته با کاهش آمار ابتلا به کرونا، عدهای خروج کشور از وضعیت قرمز را جشن گرفتند؛ غافل از آنکه سویه جدیدی به نام «دلتا» در راه است و عیش همه را طیش خواهد کرد و به این ترتیب، جشن کرونا، عزا شد. حالا بعد از ۲۸۹روز - پس از تجربه موقت بهمن سال گذشته تاکنون - بار دیگر کشور از وضعیت قرمز کرونا خارج شده است. یعنی دیگر شهری با وضعیت قرمز نداریم، اما وضعیت این شهرها آبی هم نشده است. در واقع ما فقط در بحران نیستیم، اما شرایط عادی هم نیست. ۸شهر بهعنوان آخرین شهرهایی که در وضعیت قرمز بودند، اکنون در وضعیت نارنجی قرار گرفتهاند. هدف ناامید شدن از بهبود شرایط نیست. بنابر آخرین آمار وزارت بهداشت ۲۱۹ شهرستان آبی داریم و وضعیت ۲۰۷ شهرستان هم زرد شده است اما، تمام اینها بهمعنای پایان کرونا و جشن رهایی نیست. چرا...!؟ به این دلیل که درست در همین روزها خبر دیگری هم منتشر شد و آن، شناسایی و تأیید سویه جدید B.۱.۱.۵۲۹ در آفریقای جنوبی ملقب به «اومیکرون» است. کارشناسان معتقدند این ویروس یک تهدید جدی است زیرا با تکاملی که پیدا کرده میتواند در آینده نه چندان دور باردیگر همه دنیا را تحتتأثیر قرار دهد. حالا قضاوت با شما! با آنهایی که هنوز در پذیرش اثرات مثبت واکسیناسیون مقاومت میکنند یا پروتکلهای بهداشتی را جدی نمیگیرند. کسانی که با فرض بر عادی شدن شرایط، بساط مسافرتها، مجالس، مهمانیها و دورهمیها را راه انداختهاند. بعلاوه آنکه هنوز اقدام متناسب برای ایمنی و فاصلهگذاری اجتماعی در کشور انجام نشده است و با همین وضعیت شاهد بازگشایی مدارس، ورزشگاهها، سینماها، رستورانها و... هم هستیم.
تزریق دو دوز واکسن برای ۱۰۰ درصد معلولان شدید
روزنامه ایران به گفت وگو با معاون توانبخشی سازمان بهزیستی پرداخت و نوشت: طبق آخرین آمار سازمان بهزیستی کشور، یک میلیون و ۷۵۹ هزار نفر تحت پوشش این سازمان قرار دارند و از آغاز شیوع کرونا از خدمات این سازمان استفاده کردهاند. آن طور که معاون سازمان بهزیستی میگوید بهدلیل حساس بودن گروههای هدف، معلولان جزو اولین گروههایی بودند که واکسن کرونا را دریافت کردهاند و تاکنون به ۱۳۶ هزار و ۶۶۲ معلول شدید و خیلی شدید واکسن کرونا تزریق شده است. از طرفی در حال حاضر۵۰ هزار و ۷۲۷ معلول جسمی شدید و خیلی شدید در مراکز شبانه روزی و مراقبتی بهزیستی نگهداری میشوند. معاون توانبخشی سازمان بهزیستی و مسئول کمیته مقابله با کرونای سازمان بهزیستی در مورد واکسیناسیون معلولان شدید و خیلی شدید میگوید: بر اساس ابلاغیه ستاد ملی مقابله با کرونا، گروههای حساس اولین گروههایی بودند که در نوبت دریافت واکسن قرار گرفتند. طبق این مصوبه سازمان بهزیستی نیز لیست معلولان شدید و خیلی شدید را در اختیار وزارت بهداشت قرار داد تا معلولان شدید و خیلی شدید در مراکز نگهداری واکسینه شوند و در حال حاضر تمام معلولان در مراکز نگهداری شبانه روزی این سازمان دو دوز واکسن خود را دریافت کردهاند. یعنی صد و یکهزار و ۴۵۴ دوز واکسن به معلولان شدیدی که در مراکز نگهداری هستند، تزریق شده است. او درخصوص واکسیناسیون معلولان شدید و خیلی شدیدی که در خانه نگهداری میشوند، میافزاید: تیمهای سیار با مراجعه به منازل افراد تحت پوشش سازمان بهزیستی، این افراد را واکسینه کردهاند. طبق آخرین آمار، ۱۷ هزار و پانصد وهشتاد وچهار نفر از معلولان شدید اعم از افراد ضایعه نخاعی و معلولان ذهنی تحت پوشش سازمان بهزیستی قرار دارند که توسط خانوادههایشان نگهداری میشوند. این افراد نیز هر دو دوز واکسن بیماری کرونا را دریافت کردهاند. از همان ابتدای شیوع کرونا بهدلیل حساسیت افراد معلول در مراکز نگهداری، تمام مراکز قرنطینه شدند. این موضوع معلولان و خانوادههای آنها را تحت فشار مضاعف قرار داد چرا که بازدید خانوادهها و معلولان ممنوع شد.
رسانههای اصولگرا
اثربخشی واکسن کرونا در برابر سویه اومیکرون چقدر است؟
خبرگزاری ایمنا در گزارشی نوشت: گونه اومیکرون ویروس کرونا که برای اولین بار در آفریقای جنوبی شناسایی شد، به سرعت در این کشور در حال انتشار است؛ بنابراین باعث ایجاد موجی از نگرانی در سراسر دنیا شده است و برای پیشگیری از گسترش آن بسیاری از کشورها آفریقای جنوبی را در لیست قرمز خود قرار داده است. جهشهای بسیار زیاد این گونه از ویروس کرونا آن را به خطرناکترین گونه کووید -۱۹ تبدیل کرده است. شرکتهایی مانند آسترازنکا تصمیم گرفتند میزان اثربخشی واکسن و داروی کووید -۱۹ را در برابر گونه جدید ارزیابی کنند. شرکت آسترازنکا یک واکسن با میزان اثربخشی ۸۴ درصد برای مقابله با ویروس کرونا تولید کرده است. علاوه بر این، بر داروی ضد کرونای جدید با ترکیبی از آنتی بادیها نیز کار میکند. شرکت آسترازنکا در بیانیهای اعلام کرد که همانند دیگر گونههای ویروس کرونا در حال بررسی بیشتر گونه B.۱.۱.۵۲۹ هستیم تا تأثیر واکسن بر آن را ارزیابی کنیم. آسترازنکا ترکیبی از آنتی بادیها را توسعه داده است که قادر است در جلوگیری از ابتلاء به بیماری کووید -۱۹ و درمان بیماری مؤثر واقع شود. بدین ترتیب، محققان شرکت آسترازنکا اعلام کردهاند که اثر طولانی مدت ترکیب آنتی بادی AZD۷۴۴۲ را در برابر گونههای جدید بررسی میکنیم و از آنجایی که این ترکیب شامل دو آنتی بادی مهم با فعالیتهای مختلف و تکمیل کننده در برابر ویروس است امیدواریم که اثربخشی خود را حفظ کند.
واریانت «اومیکرون» کرونا در چه شرایطی غالب میشود؟
خبرگزاری فارس به بازتاب سخنان سید رضا بنی هاشمی مدیر تحقیقات و توسعه موسسه رازی پرداخت و آورد: سیستم ایمنی اکنون شما، همان سیستم ایمنی دو سال پیش از شیوع کووید ١٩ نیست و همچنان که می دانید با آموزش هایی که در اثر بیماری طبیعی آموخته و اطلاعاتی که از طریق واکسن توسط واکسیناسیون به سیستم ایمنی فرد انتقال داده شده این سیستم هوشیارتر، قوی تر و مجهز تر شده است و مانند اوایل شیوع بیماری دست بسته و ضعیف نخواهد بود. موتاسیون های صورت گرفته در واریانت اومیکرون در جایگاه های RBD و NTD و همچنین NSP ۶ و N و S۱/S۲ furine cleavage site همه در راستای افزایش سرایت و بیماری زایی ویروس است چرا که ویروس برای فرار از سیستم ایمنی و تغییر الگوی پاسخ های ایمنی میزبان که هم اکنون با ورژن بالاتر و هدفمندتری ظاهر شده است، چاره ای نداشته است. این تغییر تاکتیک از طرف ویروس که در مواقعی به ضرر خود ویروس خواهد بود، برای اتصال بیشتر به رسپتور ACE۲ بوده و قسمت حساس ویروس RBD را بیشتر برای سیستم ایمنی نمایان کرده و قدرت و شدت اتصال را بالا برده است. بنی هاشمی با بیان این که افزایش بیان RBD شاید به علت تغییرات گلیکوزیاسیون سطح ویروس بعد از این جهش باشد، یادآور شد: پیشتر، گلیکوزیزاسیون قسمت RBD را استتار کرده بود و این اتفاق مانع مهار کامل ویروس می شد. در نظر داشته باشید برای شیوع و غالب شدن این ویروس به عنوان واریانت غالب، اومیکرون به غیر از سیستم ایمنی میزبان باید با رقیب خود یعنی واریانت های دلتا و دلتا پلاس بجنگد و این به سادگی رقابت واریانت دلتا با واریانت آلفا و بتا نخواهد بود و بعید به نظر می رسد به راحتی بر روی واریانت دلتا سوار شده و واریانت غالب شود.
کرونا فعلا در ایران رنگ باخت
روزنامه وطن امروز در گزارشی نوشت: نقشه کرونایی کشور در حالی از رنگ قرمز پاک شده است که رئیسجمهور تاکید دارد همچنان باید نگران شیوع دوباره کرونا در کشور بود، بنابراین تردد در مرزهای کشور باید کنترل و از دورهمی و عادیانگاری پرهیز شود. به گزارش «وطنامروز»، آمار جانباختگان و مبتلایان به کرونا مدتی است در کشور نزولی و شهرهای با نشان قرمز کرونا نیز صفر شده است به طوری که خیلی از مناطق کشور در شرایط مساعد بیماری به سر میبرند و واکسیناسیون همچنان به شکل گسترده در حال انجام است. از طرفی اما ویروس جهشیافته کرونا با سویه جدید موسوم به «اومیکرون» که این روزها تهدیدکننده سلامت جامعه جهانی شده است، این نگرانی را به وجود آورده که مبادا با ورود آن به ایران و در صورت کاهش پروتکلهای بهداشتی دوباره شاهد روزهای سخت کرونایی در کشور شویم. حساسیت موضوع تا جایی است که دیروز سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا ضمن قدردانی از تلاش و فداکاری کادر بهداشت و درمان و همه دستاندرکاران مقابله با کرونا و نیز همت و همراهی مردم در امر واکسیناسیون خاطرنشان کرد: خارج شدن همه شهرها از وضعیت قرمز کرونایی در این مقطع، از آثار تزریق ۸۴ درصدی دوز اول و حدود ۷۰درصدی دوز دوم واکسن کروناست و این کار باید تا رسیدن به شرایط مطلوب و اطمینانبخش ادامه یابد. وی با قدردانی صمیمانه از همراهی و همکاری مردم با دولت در رعایت شیوهنامههای بهداشتی، بر ضرورت تامین داروهای مورد نیاز مردم تاکید کرد و گفت: تامین دارو از اولویتهای اصلی دولت است. رئیسی همچنین بر تزریق دوز سوم واکسن برای کادر درمان و افراد مسن و دارای بیماری زمینهای تاکید کرد و از شهرداریها و مسؤولان شهری خواست نسبت به رعایت اصول بهداشتی در ناوگان حملونقل بین شهری بویژه مترو و اتوبوس حساس باشند.
همزمان با افزایش شمار مبتلایان به کرونا فرماندار نیویورک وضعیت فاجعه اعلام کرد
روزنامه کیهان در گزارشی نوشت:موج جدید شیوع کرونا اروپا و آمریکا را به شدت متاثر کرده است. در اروپا به دنبال شیوع سویه جدید در آفریقا مرزهای دولتهای عضو اتحادیه اروپا یکی پس از دیگری بر روی کشورهای آفریقایی بسته میشود. در آمریکا نیز دولت این کشور برای کنترل شیوع سویه جدید کرونا با نام «اومیکرون»، سفر از هشت کشور آفریقایی را محدود میکند. همزمان رسانهها دیروز گزارش دادند فرماندار ایالت نیویورک به دلیل افزایش شمار بیماران مبتلا به کووید-۱۹ و افزایش شمار بستریها در بیمارستانهای این ایالت وضعیت «فاجعه» اعلام کرد. «کثیهاچول» در بیانیهای که روی وبسایت فرمانداری نیویورک قرار گرفته نوشته با توجه به آنکه میزان سرایت کووید-۱۹ در نیویورک به سطح بیسابقهای از آوریل ۲۰۲۰(فروردین ۹۹) رسیده و موارد بستری در بیمارستان از ماه گذشته به ۳۰۰ نفر در روز رسیده او از اختیاراتش در قانون استفاده کرده و اعلام میکند که «در ایالت نیویورک فاجعه به وقوع پیوسته است.» نخستوزیر سابق انگلیس نیز با انتشار مقالهای در روزنامه گاردین نوشته کشورهای توسعه یافته مقصر شیوع گونه جدید ویروس کرونا در کشورهای آفریقایی. هستند. نخستوزیر رژیم صهیونیستی هم اعلام کرد که این رژیم در آستانه اعلام وضعیت فوقالعاده در سایه افزایش تعداد مبتلایان به کرونا است. به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه خبری «روسیا الیوم»، نفتالی بنت، نخستوزیر رژیم صهیونیستی در جلسه کابینه گفت: ویروسی که برای اولین بار در آفریقای جنوبی ثبت شده بسیار مسری است و از نوع دلتا بدتر است. ما طی روزهای آتی برای دستیابی به اطلاعات بیشتر تلاش میکنیم. وی گفت: «ابتلای تعدادی از اسرائیلیها به نوع جدید ویروس کرونا بسیار ناراحتکننده است. دولت اقدامات فوری را اتخاذ خواهد کرد. ما اکنون در آستانه اعلام حالت فوقالعاده هستیم و از همگان میخواهم ۲۴ ساعته آمادگی خود را حفظ کنند و به همکاری بپردازند»
اومیکرون مرزها را در نوردید
روزنامه جام جم در گزارشی نوشت: اومیکرون طوفان بزرگی به پا کرده و بسیار خطرناک توصیف شده است. گفته می شود که این ویروس جهش یافته خانواده کرونا از تمام جهش یافته های قبلی خطرناک تر، مسری تر و کشنده تراست. مروری بر مهم ترین اخبار مربوط به ویروس کرونا و البته اومیکرون است: ۱-اومیکرون به سرعت سفرهای خود را آغاز کرده است. بر اساس آخرین اخبار این ویروس در آلمان، ایتالیا، بریتانیا و چک شناسایی شده است. ۲-به گزارش رویترز، بر اساس مطالعه ریاضیدانان دانشگاه پکن، اگر چین با برداشتن محدودیتهای سفر سیاستهای محدودکننده کرونایی خود را کنار بگذارد، روزانه با بیش از ۶۳۰ هزار مبتلا به کووید-۱۹ مواجه خواهد شد. ۳-وضعیت آلمان در میان کشورهای اروپایی وخیم تر است. در یک شبانه روز بیش از ۴۴ هزار مورد جدیدابتلا به کرونا در این کشور اعلام شد و علاوه بر آن ۱۰۴ تن دیگر جان باختند. اومیکرون هم که دراین کشور شناسایی شده است. البته فقط دو مورد مبتلا به اومیکرون شناسایی شده است. ۴- بازارهای سهام جهان در روز جمعه با انتشار اخباری در مورد پدیدار شدن نوع جدیدی از کرونا به نام اومیکرون سقوط کردند و معاملات آتی حاکی از افت شدیدتر با از سرگیری معاملات در روز دوشنبه است.
رسانههای اصلاح طلب
اُمیکرون، مهمانناخوانده دنیا
روزنامه ابتکار در گزارشی در خصوص سویه جدید کروناویروس چقدر نگرانکننده است، نوشت: سویه جدید کروناویروس موسوم به «اومیکرون» در حالی به نگرانی جهانی تبدیل شده که احتمالا هفتهها نیاز است تا دریابیم آیا این سویه که اولین بار در آفریقای جنوبی پیدا شد یک نگرانی جدی است یا یکی دیگر از بنبستهای تکاملی ویروس کروناست؟ در حال حاضر تنها اسمی از سویه جدید کروناویروس در اختیار کارشناسان و محققان است و هیچ ایدهای در مورد ویژگیهای آن وجود ندارد. سویه اومیکرون حداقل در اسناد پزشکی و تئوری، وحشتناک به نظر میرسد و نسبت به سویههای دیگر ویروس، جهشهای بیشتری در آن مشاهده شده است. این جهشها تنها ترکیبی تصادفی از تغییرات ژنتیکی نیستند. تعداد نگرانکنندهای از جهشهای مشاهده شده در بخشهایی از ویروس رخ داده که میدانیم در عفونیتر شدن ویروس و تاثیر بر عملکرد آنتیبادیها و سایر بخشهای سیستم ایمنی مهم هستند. دامنه اتصال یک گیرنده ویروسی را در نظر بگیرید که بخشی کلیدی از پروتئین سنبله ویروس است و به آن اجازه میدهد به سلولهای بدن بچسبد. نوع دلتا دو جهش در RBD دارد و نوع بتا که پیش از این به عنوان گونه آفریقای جنوبی شناخته میشد دارای سه جهش است. اومیکرون دارای ۱۰ جهش است. این موضوع موجب شده که محققان نسبت به گزارش کارشناسان آفریقای جنوبی در مورد توالی سویه جدید نگران شوند. اما آنچه امروز واکنشهای بینالمللی را به همراه داشته، شواهدی است مبنی بر اینکه افزایش اخیر موارد ابتلا در جنوب آفریقا ممکن است به دلیل سویه امیکرون باشد. اما احتمالا هفتهها زمان نیاز است تا بدانیم آیا سویه امیکرون یک نگرانی جدی است یا یکی دیگر از بنبستهای تکاملی ویروس. با این حال هنوز نقش این سویه در افزایش اخیر موارد ابتلا در آفریقای جنوبی تایید نشده است. همچنین موارد ابتلا در این کشور بسیار پایین و حدود ۷۰ برابر کمتر از میانگین روزانه در انگلیس است. با این افزایش اندک موارد ابتلا ناشی از یک سویه جدید میتواند نگرانکننده به نظر برسد. هرچند باید به این واقعیت توجه داشت که تاریخچه کوتاه کووید-۱۹ به ما آموخته است که ظاهر ویروس میتواند فریبنده باشد.
امیدواری ۸۱ درصد مردم به اثربخشی واکسن کرونا
روزنامه ستاره صبح در گزارشی نوشت: ششمین موج از مجموعه نظرسنجیهای پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات در خصوص کرونا نشان میدهد ۸۱.۳ درصد مردم به واکسن کرونا و اثربخشی آن امید دارند. این نظرسنجی در آبان ۱۴۰۰ با حجم نمونه ۲۱۱۲ نفر از افراد بالای ۱۸ سال به بالای ساکن در شهر و روستاهای کشور و بهصورت تلفنی انجام شده است. به گزارش ایرنا، به استناد این نظرسنجی ۸۱.۳ درصد به اثربخشی واکسن کرونا امید دارند. این نظرسنجی نشان میدهد ۵۰.۹ درصد پاسخگویان به میزان زیاد و ۳۰.۴ درصد تا حدی به اثربخشی واکسن کرونا امیدوار هستند. در مقابل ۱۷.۳ درصد افراد نیز امید چندانی به اثربخشی این واکسن برای پایانبخشی به اپیدمی کووید ۱۹ ندارند. نظرسنجی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات همچنین نشان میدهد ۸۴.۲ درصد پاسخگویان واکسن کرونا زدهاند. ۶۳.۴ درصد افراد پاسخگو گفتهاند هر دو دوز و ۲۰.۸ درصد نیز گفتهاند که یک دوز واکسن کرونا را دریافت کردهاند. ۱۵.۸ درصد پاسخگویان نیز اعلام کردهاند، واکسن کرونا نزدهاند. بر اساس این نظرسنجی، ۷۴.۹ درصد پاسخگویان، واکسیناسیون عمومی را در کاهش میزان نگرانی از ابتلا به کرونا مؤثر دانستهاند. به استناد نظرسنجی پژوهشگاه ۵۵.۳ درصد پاسخگویان، واکسیناسیون عمومی را در کاهش میزان نگرانی از ابتلای خود یا اعضای خانواده به ویروس کرونا مؤثر دانستهاند. از سوی دیگر ۲۴.۵ درصد پاسخگویان معتقدند تزریق واکسن کرونا در جامعه از نگرانیهای مرتبط با ابتلای خود یا خویشاوندان آنها به این ویروس کم نکرده است.
میزان پوشش واکسیناسیون کرونا در سیستان و بلوچستان نگران کننده است
خبرگزاری ایسنا به گفت وگو با دکتر سید مهدی طباطبایی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان پرداخت و نوشت: میزان پوشش واکسیناسیون در استان سیستان و بلوچستان پایین است و تا زمانیکه ایمنی گروهی اتفاق نیافتد، نمیتوان از موج های جدید ویروس جلوگیری کرد. از ابتدای همه گیری کرونا تاکنون تجربه چهار جهش بزرگ ویروس کرونا را شاهد بودیم و در حال حاضر سازمان جهانی بهداشت، سویه جدید ویروس کرونا تحت عنوان اومیکرون را شناسایی و نامگذاری کرده است. میزان پوشش واکسیناسیون کرونا در استان سیستان و بلوچستان بسیار نگران کننده است و تا زمانی که بیش از ۸۰ درصد مردم واکسن کامل دریافت نکنند، بشدت آسیب پذیر هستیم. به گفته دکتر طباطبایی ورود سویه جدید ویروس کرونا می تواند موج بسیار شدید بیماری را ایجاد کند و مرگ و میر و بستری بسیار بالایی را همراه داشته باشد. وی با درخواست از تمامی هم استانی ها افزود: افرادی که تاکنون موفق به دریافت واکسن نشدند حتما برای تلقیح واکسن اقدام نمایند، تا با مشارکت تمامی هم استانی های عزیز شاهد ارتقای پوشش واکسیناسیون کرونا در استان باشیم. تاکنون بیش از ۹۲۶ هزار دوز واکسن کرونا در حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زاهدان تلقیح شده و در حال حاضر پوشش واکسناسیون در جمعیت دانش آموزی حدود ۸۷ درصد برای نوبت اول و ۴۰ درصد نوبت دوم و حدود ۷۰ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال نوبت اول و ۴۶ درصد نوبت دوم واکسن کرونا را دریافت کردند.
کمک قرصهای خوراکی کرونا برای پایان بخشیدن به همه گیری
باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از مِرکِری نیوز نوشت: گرچه واکسن کرونا گامی بزرگ در مهار همه گیری کووید ۱۹ محسوب میشود اما متخصصان بر این باورند کشف قرص خوراکی کرونا همانند لحظه کشف پنی سیلین ارزشمند است. شرکت فایزر و شرکت مِرک، به تازگی از قرص خوراکی برای درمان کرونا رونمایی کردند. تحقیقات شرکت مِرک نشان میدهد مصرف روزانه دو قرص این شرکت داروسازی موسوم به مولنوپیراویو در ۵ روز نخست مشاهده علائم میتواند به میزان ۵۰ درصد از بستری شدن فرد و خطر مرگ و میر ناشی از بیماری بکاهد. داروی شرکت فایزر نیز حدود ۹۰ درصد از وخامت حال بیمار کم میکند و باعث کاهش خطر مرگ و میر بیماری میشود. قرار است در ۳۰ نوامبر سازمان غذا و داروی آمریکا تصمیم نهایی درباره استفاده از قرص شرکت مِرک را بگیرد. با این حال، هنوز شرکت فایزر اسناد لازم برای کسب مجوز اضطراری را به این نهاد ارائه نکرده است. چندین شرکت بزرگ داروسازی جهان در حال انجام آزمایشات درباره قرصهای خوراکی برای مقابله با کرونا هستند. دکتر ایپیندر سینگ، استاد داروسازی دانشگاه استنفورد در این باره میگوید: قرصهای خوراکی به سهولت از سوی مردم مورد استفاده قرار میگیرند و کشف چنین داروهایی به مهار همه گیری کرونا کمک شایانی میکند. متخصصان تاکید دارند در شرایط فعلی همچنان تزریق واکسن کرونا بهترین راه برای پایان بخشیدن به همه گیری محسوب میشود. با این حال، داروهای جدید خوراکی نیز میتواند در افرادی که از نقص سیستم ایمنی بدن رنج میبرند و پاسخ ایمنی کافی به واکسن نشان نمیدهند مورد استفاده قرار گیرد. دانشمندان کشف داروی خوراکی مقابله با کرونا را هم اندازه و هم ردیف کشف پنی سیلین از سوی الکساندر فلمینگ در سال ۱۹۲۸ میدانند. اتفاقی که میتواند به یکی از مرگبارترین همه گیریهای تاریخ بشر پایان دهد.
تا کی برای تزریق "دوز دوم" واکسنِ کرونا فرصت داریم؟
خبرگزاری ایسنا به بازتاب سخنان دکتر علیرضا جانبخش متخصص بیماری های عفونی پرداخت و نوشت: برای کارآمدی واکسن کرونا حتما باید دو دوز آن تزریق شده و حداقل سه هفته از آن بگذرد تا ایمنی لازم در بدن افراد ایجاد شود. در همین راستا بسیار ضروری است که افراد نسبت به تزریق به موقع دوز دوم واکسن کرونا اهتمام داشته باشند. در واکسن های برکت و سینوفارم فاصله بین دو دوز حدود یک ماه است و این فاصله زمان مطلوب برای تزریق دوز دوم واکسن است. در خصوص واکسن "آسترازینکا" هم فاصله مناسب سه تا چهار ماه است و افراد باید بعد از گذشت این مدت نسبت به تزریق دوز دوم این واکسن اقدام کنند. در خصوص واکسن های برکت و سینوفارم چنانچه افراد زمان مناسب تزریق دوز دوم را فراموش کرده اند، تا چهار ماه پس از تزریق دوز اول هم برای تزریق دوز دوم فرصت دارند. بعد از چهار ماه هم افراد مجاز به تزریق دوز دوم هستند، اما این افراد حتما باید دوز سوم واکسن را نیز بعدا تزریق کنند.
علائم ابتلا به سویه کرونای اومیکرون چیست؟
روزنامه مردم سالاری به بازتاب سخنان آنجلیک کوتزی رییس انجمن پزشکی آفریقای جنوبی پرداخت و نوشت: سویه جدید اُمیکرون ویروس کرونا منجر به ابتلا به کرونای خفیف و بدون علائم شدید میشود. سازمان بهداشت جهانی(WHO) روز جمعه سویه جدید آفریقای جنوبی را به عنوان یک سویه نگرانکننده از کرونا شناسایی کرد زیرا دارای ۳۲ جهش است و ویروس با این تعداد جهش میتواند مسریتر و خطرناکتر شود. این بیماری خفیف با علائمی مانند دردهای عضلانی و احساس خستگی به مدت یک یا ۲ روز همراه است و تاکنون افراد مبتلا کمبود چشایی یا بویایی را گزارش نکردند. البته مبتلایان ممکن است سرفه خفیف داشته باشند. در حال حاضر برخی از مبتلایان در خانه تحت درمان هستند اما ممکن است وضعیت برای کسانی که واکسینه نشدهاند، متفاوت باشد. ما تا ۲ هفته دیگر اطلاعات بیشتری در مورد این سویه کسب خواهیم کرد. در حال حاضر برخی از بیماران بستری شده افراد ۴۰ ساله و کمتر هستند. کوتزی تاکید کرد همه بیماران وی سالم بودهاند اما نگران است که بیماران مسن یا واکسینه نشده ممکن است شدت بیشتری از اُمیکرون را تجربه کنند؛ به ویژه افرادی که بیماریهای زمینهای مانند دیابت یا بیماری قلبی دارند. به دنبال گزارشهایی در مورد سویه جدید کرونا ایالات متحده، اتحادیه اروپا، کانادا، استرالیا و برخی کشورهای دیگر سفر به بسیاری از کشورهای آفریقای جنوبی را به دلیل نگرانیهای بهداشتی ممنوع کردهاند.
جمعبندی
در حالی که جهان به وضعیتی امیدوارکننده رسیده بود اما ورود یک گونه جدید از کرونا تمام معادلات را به هم زد. به اعتقاد بسیاری از متخصصان حوزه بهداشت این ویروس خطرناکترین و مقاوم ترین سویه جدید کرونا است. در این راستا رسانههای اعتدالگرا در مطالبی به عادیانگاریها و البته نبود دانش کافی از یک ویروس پیشرفته و جدید پرداختند و بر ضرورت رعایت پروتکل های بهداشتی تاکید کردند. رسانههای اصولگرا هم در گفت وگو و یادداشتهای خود از ورود ویروس اومیکرون به بیشتر نقاط جهان و افزایش مرگ و میر خبر دادند، آنها همچنین به این مساله که واریانت «اومیکرون» کرونا در چه شرایطی غالب میشود؟ پاسخ دادند و بنا به اعتقاد آنها واکسن هراسی و عادی انگاری موجب افزایش موارد ابتلا به کرونا میشود. رسانههای اصلاحطلب هم مانند دیگر رسانهها در گزارشها و تحلیلهای خود ورود این مهمانناخوانده به دنیا و علایم اولیه آن پرداختند.
نظر شما