بیت شیعی عراق؛ همه در منزل عامری، از صدر تا مالکی

بغداد - ایرنا - بازگشت «مقتدی صدر» به نشست چارچوب هماهنگی گروه‌های شیعه در عراق حالا همه نگاه‌ها را به «بیت شیعی عراق» دوخته است.

به گزارش ایرنا، نشست نیروهای چارچوب هماهنگی احزاب و گروه‌های شیعی عراق با وجود بسیاری از حرف و حدیث ها درباره تشتت و تفرق در این بیت، امروز (پنجشنبه) در حالی برگزار شد که مهمترین تحول آن، کنار هم نشستن چهره‌هایی مانند مقتدا صدر رهبر «جریان صدر» با ۷۳ کرسی در پارلمان، «نوری المالکی» رئیس «ائتلاف دولت قانون» با ۳۳ کرسی و سایر شخصیت‌های شیعی مانند «شیخ قیس الخزعلی» رهبر «عصائب اهل الحق»، «هادی العامری» رئیس «ائتلاف الفتح» با ۱۷ یا ۱۸ کرسی (هنوز نامشخص) و چهره‌هایی دیگر مانند «فالح فیاض» رئیس هیات «الحشدالشعبی» است.

حالا همه در منزل هادی العامری گرد آمده‌اند؛ زیر یک سقف. شاید بسیاری تصور کنند که تحول بزرگی رخ نداده و باید منتظر برآیند این نشست بود که البته ملاحظه بجا و منطقی است، اما بسیاری پیش از این با دیدن تحریک‌های برخی طرف‌ها و سفارتخانه‌های خارجی که تمایل به تعمیق شکاف و تشدید اختلاف و تنش در بیت شیعی عراق داشتند، به این نتیجه رسیده بودند که گردهم آمدن و نشستن چهره‌هایی مانند سید مقتدا صدر و نوری المالکی دور یک میز و کنار یک سفره ضیافت دور از انتظار است.

عقلانیت در فضای سیاسی عراق در حال رخ نمودن است و برخی واکنش‌های شدید که می‌رفت بر مطالبه‌های منطقی از مسیرهای قانونی تاثیر بگذارد، حالا در حال دادن جای خود به حکمت بزرگان و عقلای بیت شیعی عراق و ترسیم چشم انداز عراق برای عبور از بحران از گذرگاه گفت و گو است.

این دیدار، اولین نشانه آشکار از رایزنی‌های جدی برای رسیدن به توافق بین احزاب تعیین کننده شیعه در چارچوب هماهنگی احزاب شیعی عراق خواهد بود و البته جریان صدر پیش از این هم اعلام کرده است که با این چارچوب ارتباط دارد و خود را از آن جدا نمی‌بیند.

در شبکه‌های اجتماعی، حساب‌های متعدد سران عراقی و شخصیت‌های برجسته دو محور مشترک را نشان می‌دهد؛ ستایش وفاق و عقلانیت ارکان بیت شیعی و ابراز امیدواری درباره حاکمیت آرامش به جای تنش در فضای عراق و درخشش افق های همکاری گروه‌های مختلف عراقی اعم از شیعه، سنی، کردها و...

برخی کارشناسان می‌گویند، «مشخص نیست که سیر نشست به سمت گفت وگو درباره رئیس دولت جدید پیش برود یا خیر.  البته با توجه به حساسیت جلسه احتمالا به این موضوع پرداخته نشود، اما هنوز احتمالات متعددی درباره شرایط پس از یک توافق احتمالی مطرح  است».

«سیدرضا قزوینی غرابی» کارشناس و تحلیلگر مسائل عراق در یادداشتی نوشته است: گزینه عقب نشینی صدر از نخست وزیری دور از احتمال نیست. ممکن است صدر با دریافت ۵ یا ۶ وزارت مهم از جمله وزارتخانه‌های کشور و نفت، نخست وزیری را در اختیار جناح مقابل قرار دهد و یا حتی دو طرف با تقسیم وزارتخانه‌ها، گزینه سومی را برای ریاست شورای وزیران در نظر بگیرند، اما آنچه در حال رخداد است فاصله گیری تدریجی و ناخواسته «مصطفی الکاظمی» از تصدی مجدد نخست وزیری است.

با این حال برخی کارشناسان و ناظران دیگر، نخست وزیری مجدد مصطفی الکاظمی را بعید ندانسته‌اند و هنوز این موضوع در هاله‌ای از ابهام است، اما قدر مسلم این که بیت شیعه و توافقات آینده آن بر همه انتصابات و مسئولیت ها در دولت آینده تاثیر خواهد گذاشت. آیا دود سفید از دودکش منزل هادی العامری بالا خواهد رفت؟

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha