علیرضا حیدرپور روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در حال حاضر مرمت سه رشته قنات با اعتبار ۷۳۰ میلیون تومان در حال انجام است که بهزودی تکمیل میشود.
وی گفت: مرمت قنوات شهرستان از محل اعتبارات بحران، خشکسالی، نذر آب، استانی و ملی و با مشارکت بنیاد برکت انجام شده است.
مدیر جهاد کشاورزی نهبندان بیان کرد: امسال از محل منابع مختلف ملی و استانی پنج میلیارد و ۸۳۳ میلیون تومان اعتبار برای مرمت قنوات این شهرستان مصوب شده است و پیشبینی میشود از محل این اعتبارات ۲۰ رشته قنات مرمت و بازسازی شود.
وی گفت: همچنین جمعیت هلال احمر خراسان جنوبی در قالب کاروان نذر آب قول ۱۰۰ میلیون تومان اعتبار برای مرمت پنج رشته قنات را در شهرستان نهبندان داده است.
حیدرپور عنوان کرد: مرمت قنوات نقش مهمی در افزایش آبدهی دارد و بهصورت میانگین آبدهی قنوات منطقه با مرمت و بازسازی تا ۱۵۰ درصد افزایش یافته است.
وی از وجود ۹۳۰ رشته قنات و چشمه با تخلیه سالانه ۱۴۰ میلیون متر مکعب آب در این شهرستان خبر داد و گفت: بر اثر خشکسالی بیسابقه در سال آبی گذشته حجم آبدهی قنوات ۳۰ درصد کاهش یافته است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نهبندان به تاثیر خشکسالی ۲۰ ساله حاکم بر خراسان جنوبی به میزان آبدهی قنوات اشاره کرد و گفت: بر اثر این خشکسالیها حجم آبدهی قنوات شهرستان ۷۰ درصد کاهش یافته و حدود ۳۷۰ رشته قنات یعنی ۴۰ درصد قنوات خشک شده است.
وی بیان کرد: اکثر قنوات منطقه به لایهروبی و مرمت نیاز دارند که به دلیل کمبود اعتبار نمیتوانیم این اقدام را برای همه آنها انجام دهیم.
۶ هزار و ۹۴۷ رشته قنات با ۲۰۹ میلیون متر مکعب آبدهی سالانه در خراسان جنوبی وجود دارد و بنابر اعلام مسوولان، این استان بیشترین تعداد قنوات را در سطح کشور داراست.
قنوات سازههای پایدار و هوشمندی هستند که در زمان پرآبی و خشکسال تعادلبخشی را انجام میدهد و زهکشی آبهای زیرزمینی را به میزان و نحو احسن مدیریت میکنند.
با این وجود خشکسالی بیسابقه در قنوات هوابین بین ۳۰ تا ۱۰۰ درصد باعث کاهش آبدهی شده است.
تشکیل ستاد احیای قنوات از مصوبات سفر رییس جمهوری در نوزدهم شهریور امسال به خراسان جنوبی است که با عنوان "ستاد احیا، بازسازی و مدیریت قنوات استان خراسان جنوبی" راهاندازی شد تا مرمت و بازسازی قنوات سرعت بگیرد.
خراسان جنوبی ۱۱ شهرستان دارد و نهبندان در ۲۰۰ کیلومتری جنوب بیرجند است.
نظر شما