به گزارش ایرنا، صنعت سدسازی در ایران، یکی از صنایع مهم کشور به شمار می رود چرا که ایرانیان به دلیل کمبود آب و کاهش نزولات جوی، از دیرباز به این صنعت توجه خاصی داشته اند.
بر اساس مدارک و مستندات موجود ایرانیان از پیشگامترین مردمان در مهار آب و بهرهبرداری بهینه از منابع آبی از طریق ساخت انواع تاسیسات آب از جمله سد و بند بودهاند.
تاریخ سدسازی در ایران، قدمتی طولانی دارد، ساخت، مرمت و لایروبی از جمله کارهای بزرگ و مردمی بود که توسط حکام و پادشاهان در دورههای مختلف تاریخی انجام می شده و در این میان رونق اقتصادی و پیشرفت روستاها و شهرها با سیستم های آبیاری و آبرسانی ارتباط داشته است.
بر همین اساس مهمترین عواملی که ضرورت احداث سد را در کشور پهناور ایران با شرایط آب و هوایی گرم و خشک خود ایجاب و توجیهپذیر می کند، افزایش جمعیت، بالارفتن سطح بهداشت، محدودیت منابع آب شیرین، برداشت بیش از حد آبهای زیر زمینی و بالاخره هجوم جبهههای آب شور به شیرین و موارد دیگر است.
بر همین اساس در استان زنجان نیز پروژههای بزرگ سد سازی اجرا و تعدادی نیز از سال ۱۳۷۶ آغاز شده و هنوز هم پس از گذشت ۲۴ سال منتظر تخصیص اعتبار است.
اما رفع این مشکل با سفر رییس جمهوری به زنجان و بر اساس مطالبه مسئولان استانی و برنامه ریزی های انجام شده به روزهای نتیجه بخش نزدیک می شود.
بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان برای ۲ سد در دست احداث زنجان اختصاص یافت
استاندار زنجان با اشاره به دستاوردهای سفر ۲۷ آبان ماه امسال رییس جمهوری به زنجان گفت: مخاطره اول استان موضوع آب است و در این سفر مقرر شد برای تکمیل ۲ سد بلوبین و مراش با استفاده از ظرفیت ماده ۵۶، از طریق مشارکت بانکها و تعهد دولت، به ترتیب برای سد مراش ۲۷۷ میلیارد تومان و برای سد بلوبین ۱۸۳ میلیارد تومان اعتبار اختصاص یابد.
محسن افشارچی افزود: در ۲ سال آینده با تخصیص این میزان اعتبار، سدهای مراش و بلوبین به مرحله آبگیری خواهند رسید همچنین برای آبرسانی آب سد مراش به شهر دندی و روستاهای مسیر نیز ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شد.
استاندار زنجان یادآورشد: برای احداث ۱۰ سد معیشتی این استان نیز مبلغ ۱۵۰ میلیارد تومان اعتبار مصوب شد.
آبگیری و بهره برداری از سدهای نیمه تمام استان با بیش از ۹ هزارو ۳۶۰ میلیارد ریال محقق می شود
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان گفت: در حال حاضر در این استان چهار سد و یک بند انحرافی در دست احداث داریم.
اسماعیل افشاری خاطرنشان کرد: این پروژه ها سد بلوبین در ایجرود، مشمپا در ماهنشان، تالوار مشترک با استان کردستان، مراش در دندی و بند انحرافی پاوه رود در طارم است.
وی ادامه داد: سد بلوبین پس از بهره برداری در ایجرود، آب آشامیدنی شهرهای زرین آباد، حلب و ۹۲ روستای شهرستان ایجرود را تامین خواهد کرد که در زمان حاضر ۶۲ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان زنجان، آبرسانی از سد بلوبین به این شهرها و روستاها با یکهزار و ۱۰۰ میلیارد ریال محقق می شود و این حداقل اعتبار برای افتتاح خط انتقال آب رسانی به مخزن آب آشامیدنی روستایی سعیدآباد و ۳۵ روستای در مسیر است.
افشاری یادآوری کرد: علاوه بر این یکهزارو ۸۰۰ میلیارد ریال نیز برای اعتبار مورد نیاز برای آبگیری سد بلوبین در سال آینده است.
وی تاکید کرد: سد مراش آب آشامیدنی ۱۲۲ روستا در شهر دندی را تامین خواهد کرد که علاوه بر آن ۶ و نیم میلیون مترمکعب آب این سد برای آشامیدن و صنعت پیش بینی شده که از حدود ۶۱ درصد پیشرفت فیزیکی برخوردار است.
افشاری، سد مراش برای آبگیری در سال آینده اعتبار ۲ هزارو ۲۰۰ میلیارد ریالی را می طلبد.
به گفته وی، آبرسانی از این سد به شهرهای دندی و ماهنشان و روستاهای در مسیر با یکهزارو ۱۵۰ میلیارد ریال محقق می شود که این مهم برای افتتاح تصفیه خانه و خط انتقال آب پیش بینی شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان زنجان تصریح کرد: زهکشی سد گلابر و احداث سد شماره ۲ میرزاخانلو به ترتیب با ۴۰۰ و ۶۰ میلیارد ریال اعتبار در سال آینده محقق شدنی است.
افشاری به پروژه در دست ساخت سد تالوار اشاره کرد و افزود: بخشی از آب این سد برای آب آشامیدنی همدان، حقابه های استان زنجان است که باید سهمی نیز برای آب آشامیدنی و آب مورد نیاز صنعت شهرستان خدابنده تخصیص یابد.
وی اظهار داشت: بخشی از آب سد تالوار نیز برای حقابه های حدود ۲ تا سه هزار هکتار از زمین های کشاورزی استان کردستان پیش بینی شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای زنجان گفت: عملیات اجرایی این سد از سال ۷۶ آغاز و در حال حاضر به پیشرفت فیزیکی ۹۹ درصد رسیده است.
افشاری خاطرنشان کرد: افتتاح این سد با تزریق ۲ هزارو ۵۰۰ میلیارد ریال در کمترین زمان ممکن محقق شدنی است.
وی اضافه کرد: سد کینهورس در جنوب غربی ابهر واقع شده که آب آشامیدنی شهرهای ابهر و خرمدره و روستاهای در مسیر و برای انتقال آب به اراضی پایاب است که با ۱۵۰ میلیارد ریال در سال آینده افتتاح خواهد شد.
هشت سال اخیر ۳ طرح سد سازی به بهره برداری رسید
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای زنجان گفت: طی هشت سال اخیر در استان زنجان سه طرح سد سازی آغاز و به مرحله بهره برداری رسید که سد "بلوک" و " فیله خاصه " در شهرستان زنجان از جمله این پروژه ها به شمار می رود.
افشاری یادآوری کرد: به ترتیب در سال های ۸۵ و ۸۴ اجرای این پروژه ها آغاز و در سال های ۹۸ و ۹۵ به بهره برداری رسید.
وی ادامه داد: حجم آب تنظیمی سد بلوک سالانه یک میلیون و ۷۷هزار مترمکعب است که هم اکنون ۲۱۶ هکتار از زمین های کشاورزی زنجان را زیرکشت آبیاری تحت فشار قرار داده است.
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه ای زنجان، سد فیله خاصه سالانه آب مورد نیاز ۲۴۲ هکتار از زمین های کشاورزی در روستاهای فیله خاصه و سیف آباد منطقه زنجانرود را تامین می کند.
افشاری به سد میرزاخانلو اشاره کرد و ادامه داد: این سد ازجمله سدهایی است که در هفت سال اخیر در شهرستان طارم و شمال شرقی زنجان، در ضلع شمالی رودخانه قزل اوزن سال ۱۳۸۸ احداث آن در روستای پاوه رود آغاز و ۹۶ به بهره برداری رسید.
وی تاکید کرد: این سد سالانه حدود ۲ میلیون مترمکعب آب تنظیمی را به منظور توسعه و آبیاری ۳۳۰ هکتار از باغات زیتون منطقه طارم را تامین می کند.
وی پیشرفت فیزیکی سد مشمپا را ۳۷ درصد بیان کرد و ادامه داد: با بهره برداری از این سدآب آشامیدنی شهر زنجان، روستاها و صنایع در مسیر در افق سال ۱۴۲۰ تامین خواهد شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای زنجان به احداث بند انحرافی پاوه رود در شهرستان طارم اشاره کرد و گفت: این پروژه به منظور ایجاد زیرساخت ها برای توسعه کشاورزی شهرستان است که آب کشاورزی بیش از ۱۸هزار هکتار از زمینهای کشاورزی این منطقه را تامین خواهد کرد که هم اکنون ۴۲ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
نظر شما