ثبت ۴۰۰ خردلرزه و ۱۵۰ زمین لرزه طی ۱۵ سال گذشته در گیلان

رشت - ایرنا - سرپرست زمین شناسی و اکتشافات معدنی گیلان با بیان اینکه گیلان دارای گسل‌های جوان و فعال است، گفت: طی ۱۵ سال گذشته ۴۰۰ خرد لرزه و ۱۵۰ زمین لرزه اصلی در استان است.

امانی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: رخداد زمین لرزه ‏های تاریخی و همچنین وجود گسل‏‌های جُنبا(فعال) در گستره استان نشان دهنده لرزه‏ خیزی بالای این منطقه است و  گیلان در زمره مناطق پرخطر از دیدگاه لرزه خیزی، سیل و زمین لغزش قرار دارد که بر همین اساس شناسایی و مطالعات زمین شناختی از گسل‌های استان ضروری است.

وی اظهار داشت: با وجود اینکه همه گسل‌های گیلان فعال و جوان هستند اما تاکنون بودجه ای برای مطالعات طرح مخاطرات زمین شناختی اعم از تهیه نقشه های زمین شناسی مهندسی، نقشه گسل‌های استان و طرح تدقیق گسل شهری در کلانشهر به اداره کل زمین شناسی گیلان تخصیص داده نشده است.

سرپرست زمین شناسی و اکتشافات معدنی گیلان گفت: با اجرای مطالعات و شناسایی محل دقیق گسل‌ها، حرایم تالابی، دریا و سایر مناطق پرخطر می‌توان از داده های موجود در ساخت و ساز مراکز مهم و حساس با همکاری سازمان نظام مهندسی ساختمان، راه و شهرسازی، مدیریت بحران و سایر ارگانها استفاده کرد.

امانی خاطر نشان کرد: اگر حریم گسل‌ها به‌ درستی در ساخت و سازها رعایت شود در مواقع وقوع زمین لرزه به‌طور قطع با آسیب‌ کمتری مواجه خواهیم بود.

وی با اشاره به اینکه بارها هشدارهای جدی از سوی این اداره کل در خصوص ساخت سازه های مهم بر روی گسل‌های پرخطر استان داده شد، گفت: به گزارش مرکز لرزه نگاری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران(IRSC)، از سال ۱۳۸۵ تاکنون؛ ۴۰۰ خُردلرزه به قدرت ۱ تا ۳ در مقیاس ریشتر و نزدیک به ۱۵۰ زمین لرزه با بزرگای متوسط ۳ تا ۵ ریشتر، توسط دستگاههای لرزه نگاری در محدوده استان گیلان به ثبت رسیده اند که پرمخاطره بودن استان از نظر لرزه ای را یادآور می شود.

امانی تاکید کرد: رخداد زمین لرزه های فراوان در استان گیلان از سال ۱۳۸۵ تاکنون و همچنین وجود گسلهای جنبایی چون گسل خزر، آستارا، رودبار، جیرنده، منجیل و لاهیجان در پهنه استان و رخداد زمین لرزه های مرگباری مانند زمین لرزه ۳۰ خرداد ۱۳۶۹رودبار – منجیل، بیانگر زمین ساخت جنبا در این پهنه از ایران زمین است.

وی بیان داشت: گسل رودبار با طول حدود ۵۷ کیلومتر با راستای باخترشمال باختر - خاور جنوب خاور از نوشا (جنوب تنکابن) در خاور تا رودبار در باختر ادامه دارد.

سرپرست زمین شناسی و اکتشافات معدنی گیلان گفت: با نگاهی به گذشته لرزه ای این استان درمی یابیم که در گذشته نه چندان دور نیز زمین لرزه هایی با بزرگای بیش از زمین لرزه های رخداده اخیر (زمین لرزه های رخداده سال ۱۴۰۰)، در این استان روی داده  و سبب به بار آمدن خسارتهای جانی و مالی بسیاری شده است.

امانی از مسئولان استان خواست تا از آنجایی که رخداد زمین لرزه های بزرگ در استان گیلان دور از انتظار نبوده و نیست، برای به حداقل رساندن پیامد های جانی و مالی حاصل از این مخاطره زمین شناختی باید تصمیمی جدی برای مدیریت بحران های پس از آن گرفت.

در زمین لرزه ۱۳۶۹ رودبار طول گسیختگی گسل ۸۰ کیلومتری مشاهده شد. انتهای جنوب خاوری گسل رودبار به گسل نوشا می‌رسد و انتهای باختری آن در هسته یک تاقدیس ناپدید می شود. گسل کشاچال از بخش‌های خاوری گسل رودبار جدا شده و در واقع شاخه‌ای از این گسل در نظر گرفته می‌شود که می تواند از مهمترین گسل های فعال استان باشد.

۳۱ سال از واقعه تلخ  رودبار می گذرد زمین لرزه‌ای به بزرگی ۷.۴ ریشتر شهرهای رودبار و منجیل در استان گیلان و طارم در استان زنجان را لرزاند. بدنبال این زلزله سه شهر منجیل، رودبار و لوشان و روستاهای پیرامون و شمال غرب زنجان در ناحیه طارم علیا، تقریباً به طور کامل ویران و یا به شدت تخریب شدند.

البته آسیب‌ها تنها محدود به این شهرها نبود بلکه حتی در شهر رشت نیز برخی ساختمان‌های نوساز را با خاک یکسان کرد. در اثر این زمین لرزه بیش از ۳۵ هزار نفر از هموطنانمان جان خود را از دست دادند و شاید اگر بهانه تماشای فوتبال برای بیدارباش نبود، آمار کشته‌ها به بیش از این تعداد نیز می‌رسید. هزاران نفر نیز بدنبال وقوع این زلزله آسیب‌های جسمی و روحی دیدند و بیش از ۲۰۰ هزار واحد مسکونی تخریب و ۵۰۰ هزار نفر بی خانمان شدند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha