به گزارش روز سه شنبه ایرنا، ساعاتی مانده به برگزاری دیدار مجازی رهبران آمریکا و روسیه، رسانههای غربی و روس موضوعهای مورد علاقه طرفین در این گفتوگو را به نقل از منابع دیپلماتیک منتشر کردند.
منابع غربی با پوشش غیرمستقیم مواضع واشنگتن به نقل از منابع آمریکایی نوشتند که بایدن رئیسجمهوری این کشور به همتای روس خود هشدار خواهد داد که در صورت حمله به اوکراین، روسیه با تحریمهای شدید اقتصادی مواجه خواهد شد.
مقامهای آگاه پیشتر به رسانههای آمریکایی خبر داده بودند که تحریم شخصیتهای نزدیک به پوتین، بانکها و شرکتهای انرژی و قطع دسترسی این کشور به شبکه مالی جهانی سوییفت از جمله تدابیری است که در صورت حمله احتمالی به اوکراین اعمال خواهد شد.
سخنگوی کاخ سفید هم اعلام کرده که بایدن بر حمایت آمریکا از حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین نیز تأکید خواهد کرد.
علاوه بر اوکراین که سوژه اصلی گفتوگوهای امروز پوتین و بایدن خواهد بود، موضوعهای فراوان دیگری نیز روی میز مجازی مذاکرات قرار دارد که به نوشته منابع غربی، حملات سایبری و حقوق بشر از جمله آنهاست.
پیشرفت در کنترل تسلیحات هستهای، بررسی اوضاع سوریه، افغانستان، کره شمالی، روند صلح میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان و موضوع هستهای ایران در میان موضوعهایی است که به گفته رسانههای غربی به آنها پرداخته خواهد شد. پیگیری موضوعهایی که اواخر خرداد در اجلاس سران ژنو بررسی شد نیز در کنار بررسی مسائل جاری قرار دارد.
در پی آزمایش اخیر موشک ضد ماهواره روسیه که به اعتراض آمریکا انجامید، رسانههای غربی گمانهزنی کردهاند که بایدن، ثبات راهبردی در حوزههای هستهای و فضایی را از این دریچه به میان خواهد کشید.
آزادی تفنگداران دریایی آمریکایی که واشنگتن اتهامهای وارد شده به آنها را ناعادلانه خوانده، از دیگر موضوعهایی است که در قالب بررسی روابط دوجانبه مسکو و واشنگتن بررسی خواهد شد. کاخ سفید و کرملین پیشتر اعلام آمادگی کرده بودند که این دو در چهارچوب تبادل زندانیان آزاد شوند.
از دیگر مسائلی که بر روابط دو کشور سایه انداخته، اختلافنظر در مورد فعالیت نمایندگیهای دیپلماتیک است. گر چه چندین ماه است که گفتوگوهایی برای کاهش تنشها در این زمینه برگزار میشود، با این وجود در ماههای اخیر بار دیگر اختلافات دو طرف درزمینهٔ روادید دیپلماتهای آمریکایی در روسیه افزایش یافته است. به گفته مقامهای آمریکایی امکان دستیابی به توافقی برای کاهش تنشها در گفتوگوی امروز وجود دارد.
بحران اخیر پناهجویان و کشیده شدن پای بلاروس به آن موجب شده تا به گفته منابع غربی، سوءاستفاده مینسک از پناهجویان خاورمیانهای و تشویق و گسیل آنها به مرزهای اروپا درزمینهٔ موضوعهایی باشد که بایدن با همتای روس خود در میان میگذارد بهخصوص که روسیه در حمایت از همسایه غربیاش جنگندههایی با قابلیت حمل سلاحهای هستهای برای حفاظت از حریم هوایی بلاروس به پرواز درآورده بود.
انرژی از جمله دیگر مباحثی است که منابع غربی طرح آن را در گفتوگوی امروز پیشبینی میکنند. آمریکا از روسیه خواسته تا از انرژی بهرهبرداری سیاسی نکرده و صدور گاز به اروپا را افزایش دهد. با این حال واشنگتن تحریمهایی را علیه شرکتها و نهادهای روس دخیل در پروژه انتقال گاز روسیه به اروپا (نورد استریم ۲) اعمال کرده است. پیشبینی میشود که در صورت تشدید بحران اوکراین، این پروژه در برابر تحریمهای احتمالی غرب آسیبپذیر باشد.
پس از پیروزی بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، مسکو و واشنگتن بر سر کاهش زرادخانههای هستهای خود توافق کردند که البته هنوز پیشرفتی در این زمینه حاصل نشده است. پیشبینی میشود که این موضوع نیز در دستور مذاکرات دو رهبر قرار گیرد.
منابع روس نیز در اخباری پیرامون موضوعهای مورد علاقه طرفین همچون رسانههای غربی به پیگیری توافقهای پیشین اشاره کردند. در بیانیه مشترکی که پس از گفتوگوهای ژنو صادر شد، طرفین بر تمایل خود برای رایزنی در مورد ثبات راهبردی تأکید کردند. علاوه بر این، روسیه و آمریکا توافق کردند که در مورد امنیت سایبری، تبادل زندانیان و کنترل تسلیحات گفتوگو کنند.
همچون رسانههای غربی، منابع نزدیک به کرملین نیز تائید کردند که علاوه بر مسائل دوجانبه، اوضاع منطقهای و بینالمللی از جمله افغانستان، ایران، لیبی، سوریه و بهخصوص اوکراین بحث و بررسی خواهد شد.
منابع روس نیز به بررسی بازار نفت اشاره کرده و افزودند که همهگیری کرونا و تغییرات اقلیمی نیز در رخداد امروز مطرح خواهند شد.
به نوشته رسانههای دولتی روسیه، بایدن و پوتین در مورد توافق بر سر ممنوعیت قانونی گسترش ناتو به سوی شرق و استقرار سامانههای نظامی که تهدیدکننده روسیه و کشورهای همسایه آن از جمله اوکراین باشد، رایزنی خواهند کرد.
منابع غربی نیز در این زمینه نوشتند که انتظار میرود پوتین به دنبال اخذ ضمانتهایی از بایدن باشد تا اوکراین که سالهاست به دنبال عضویت در ناتوست، هرگز به عضویت این سازمان نظامی غربی درنیاید.
نظر شما